Panasonic: blandar friskt

Japanska Panasonic lever lite vid sidan trots att de har väldigt bra apparater. Men väldigt bra menar vi då att de lever upp till förväntan väldigt väl och reglagen i dem fungerar som väntat. Det är ovanligt med dolda överraskningar. För 2017 heter modellerna "EX" i namnet och EX7-serien är den högre serien och EX6-serien är mellanklass.

panna_ez1000-series.jpg

Paneltypen varierar kraftigt mellan modellerna och storlekarna, med VA och IPS om vartannat. Jag har personligen inte sett någon av de mer påkostade EX7-modellerna för 2017. Det som specificeras är en ljusstyrka likt 500 nits, vilket är i underkant för riktigt bra HDR-återgivning.

Dock finns det modeller från 2016 kvar i sortimentet. De kallas då för DX och samma modellnumrering finnes, där DX6 är enklare modeller medan DX7-serien är mellanklass och steget upp, DX8, har mer avancerad bakgrundsbelysning för högre kontrast. Det är fortfarande inget för HDR dock. Undantaget är DX900-modellen som är en ljusstark och mycket väl fungerande HDR-TV.

Två OLED-modeller som flaggskepp

Panasonic har också två OLED-modeller – EZ950 och EZ1000 – där den senare ska vara mer fintrimmad, så "Master OLED" i nyansåtergivningen nära svart. Dem har mer exklusivt utförande med inbyggd soundbar.

Panasonic EZ950 är väldigt bra och lyckas bättre än LG:s egna OLED-modeller på just hantering av nyanser nära svart. Överlag har Panasonic en bättre elektronisk kontroll över bilden jämfört med LG och bildkvaliteten är därför snäppet bättre. EZ950 jämförs ofta med Sonys A1 OLED och där anses Panasonics OLED ha bättre teknisk kontroll över nyanser i lågdagrar. Sonys A1 har i sin tur en lugnare bild i just lågdagrar.

Panasonic har överlag ganska hög latens på sina apparater, med över 40 millisekunder i spelläget.