Sony: OLED, VA och IPS

Sony blandar också friskt mellan olika paneltekniker. 2017 års modeller heter XE och finns i den enklare XE7-serien med IPS-paneler i mindre storlekar och VA-paneler i 55 tum och uppåt. Sällan något anmärkningsvärt med dessa modeller i XE7-serien.

Sony_4K.jpg

XE80-serien är mellanklass med bättre IPS-paneler och som väntat begränsad förmåga till bra HDR. XE85 är en bättre mellanklass med VA-panel, högre kontrastförhållande och större storlekar men fortfarande inte kapacitet till fullgod HDR med begränsad ljusstyrka och färgomfång.

XE9-serien är där vi finner fullgod HDR-kapacitet och färgomfång då XE93 och XE95-modellerna är ljusstarkare och bättre förberedda för HDR. XE90-modellerna är inte lika ljusstarka.

Tittar vi på de modeller från 2016 som fortfarande säljs har vi XD-serien med XD93 för att få motsvarande XE9-kapacitet, det vill säga VA-panel, hög ljusstyrka och bra HDR-bild. XD85 och XD80-modellerna är däremot IPS-paneler utan kapacitet till bättre HDR.

En modell som inte får glömmas bort är ZD9, den ljusstarkaste HDR-modellen på marknaden som kan nå närmare 2 000 nits i ljusstyrka.

Sony har också en OLED-modell kallad A1 med 2017 års OLED-paneler. Likt Panasonics OLED-modeller har Sony lyckats bättre med hur de elektroniskt styr OLED-paneler och har därför en bättre återgivning av nyanser nära svart.

A1-modellen är också lite udda på så sätt att den är tänk att placeras lutande och själva bildpanelen är högtalaren. Vid väggmontering sticker den därmed ut en del. Sony har medelgod latens i sina modeller, ofta runt 30-40 millisekunder input lag i spelläget.