LG: IPS och OLED

LG har för år 2017 LCD-paneler med IPS-teknik och WRGB-paneler vilka alltså har en lite annorlunda pixelmatris. Det som utmärker dessa är låg latens i spelläget – lägst någonsin – med latenstider på mellan 12 till 15 millisekunder.

Modellerna heter SJ och UJ i namnet och det finns UJ6-, UJ7- och SJ8-, SJ9-serien, där UJ6 är enklast budgetklass, UJ7 och SJ8/SJ9 är mellanklass samt bättre mellanklass. Det är främst är bakgrundsbelysningen och panelkvaliteten som skiljer sig.

lg-super-uhd-tv.jpg

Det som utmärker 8- och 9-serien är en mer avancerad bakgrundsbelysning och överlag trevligare paneler. Det som utmärker 6-serien är ganska lågt kontrastförhållande och paneler som inte riktigt lever upp till vad många väntar sig av IPS. Ganska tydlig glow-effekt med gulbrun svärta i vinklar är något man får räkna med. Begränsad dynamik med begränsad ljusstyrka gör också att HDR är ganska menlöst på dessa apparater.

Det kan också finnas kvar äldre modeller från 2016 i form av UH6, UH7, UH8 och UH9. I stort sett är de likvärdiga rent bildmässigt, förutom att panelen på de flesta är traditionell RGB-pixelmatris. Jag har varnat för modellerna som kallas UH66 då dessa var tidiga WRGB-modeller med felaktig färghantering. Latenserna i spelläget är också högre på 2016-modellerna och runt 30 millisekunder får man räkna med.

LG:s LCD 2017-modeller är alltså bra för dig som prioriterar de lägsta latenserna för spelläget och inte fäster vikt vid hög kontrast eller bra HDR-återgivning.

LG OLED: Likadana paneler, olika runtom

LG:s egna OLED-modeller är alla snarlika i bildkvalitet då det i grunden endast finns en sorts OLED-panel på marknaden. Det som skiljer modellerna i B7, C7, E7, G7 och W7 är hur panelen paketeras. B7-serien är den enklaste av dem och W7 är lyxmodellen som hänger tunnast möjligast mot väggen.

Vad som kännetecknar LG:s OLED-modeller är låg latens i spellägena, runt 20 millisekunder. LG är också flitiga med att uppdatera mjukvaran i TV-apparaterna för att addera funktioner och åtgärda problem.

Det höga kontrastförhållandet gör att HDR fungerar väldigt bra på dessa modeller trots att ljusstyrkan är relativt begränsad med runt 700 nits och då i kortare perioder.

Även förra årets OLED-modeller i 6-serien, B6, C6, E6 och G6 säljs fortfarande. De har mycket hög bildkvalitet men är inte lika finjusterade som 2017-modellerna. Ljusstyrkan är lite lägre medan latenserna i spelläget är något högre och de har mer problem med ojämn återgivning nära svart.