HS-453DX-8G som mediaspelare

För att komma igång behöves en HDMI-kabel kopplad mellan NAS-enheten och valfri skärm. Värt att notera är att kabeln inte medföljer bland tillbehören i paketet.

När jag först fick bild på TV:n fick jag information om att ladda ned appliaktionen Hybriddesk Station. Väl gjort och en inloggningsskärm dyker upp.

qnap-tvlogin.jpg

Inloggning fungerar fint med den medföljande fjärrkontrollen och jag kommer in i menyn. Det första som slår mig är att en stor muspekare dyker upp på skärmen, vilket gjorde att jag blev lite fundersam men fortsatte kolla runt. Jag installerade alla applikationer som fanns tillgängliga och märkte att de flesta är anpassade för skrivbordsanvädning.

qnap-tvmeny.jpg

Till slut hittade jag appellationen HDPlayer, som indexerar alla mediafiler och gör det möjligt att visa upp dem på en valfri skärm. Jag testade att kolla igenom mitt fotobibliotek samt att strömma film från den interna lagringen – båda utan problem. Jag testade även att spela upp 4K UHD-film med 50 Mbps i bitrate, men lyckades inte hitta något som inte gick att spela igenom.

qnap-tvhdplayer.jpg

Efter att ha kollat igenom utbudet av applikationer får jag säga att jag ändå känner mig lite besviken med avsaknaden av exempelvis Youtube och Netflix, som nästan känns som måsten om jag skulle ha denna enhet vid min TV. Överlag har Qnap dock gjort ett bra jobb att integrera de flesta av de egna tjänsterna, där du kan exempelvis administrera din NAS eller kolla på anslutna övervakningskameror.

Självklart var jag tvungen att koppla in mus och tangentbord och se hur det fungerar. För detta testar jag Chrome som finns att installera via App Center. Jag får säga att jag var överraskad hur bra det gick att surfa. Upplevelsen skulle absolut klassas som okej. Jag kunde även kolla på filmer Youtube i 1080p-upplösning, men 4K UHD-diton resulterade i ca 15 procent tappade bildrutor. Med trådlös mus och tangentbord är det inga problem att surfa runt på internet.