Installation

Efter att ha packat upp paketet är det dags att koppla in hårddiskar samt SSD för cachelagring.

Ansluta hårddiskarna
För att komma åt 3,5- eller 2,5-tumsvaggorna så rycker man lätt av fronten, som sitter fast med magnet. Sedan drar man spärrarna åt sidan och rycker loss vaggorna. Eftersom denna NAS är helt passivt kyld är det viktigt montera de inkluderade värmekuddarna för att hålla diskarnas temperatur nere, för en förbättrad livslängd.

För den som vill använda sig utan M.2-diskar för cache så skruvas sju skruvar loss från enhetens undersida och toppen plockas lätt av. Toppen agerar även kylfläns för processorn. Detta innebär att kylpastan från processorn bör dubbelkollas innan återmontering, för att undvika att processorn överhettas och i värsta fall ta skada.

Ansluta kablar
För att komma igång behöver el och nätverk anslutas och Qnap skickar med de båda kabeltyperna som tillbehör. Nätadaptern är tvådelad med en transformator på mitten. Värt att tillägga är att det bara är en av nätverksportana på baksidan som erbjuder 10 Gbps, medan vanliga Gigabit Ethernet gäller för grannen.

qnap-kablar.jpg

Första uppstarten
När allt väl är inkopplat trycker du bara på strömknappen, som gömmer sig bakom frontpanelens lucka. Vid klick av startknappen hörs ett pip och statusdioden, som är placerad ovanför, lyses upp.

qnap-framsida-powerknapp.jpg

Konfigurera enheten
När enheten är påslagen och kopplad till ett lokalt nätverk får den en IP genom DHCP som standard. Det absolut lättaste sättet att hitta sin enhet och komma direkt till installationsguiden är genom Qfinder som kan laddas ned via Qnaps webbplats. För den som vill kan självklart denna IP tas fram genom att kolla DHCP manuellt, då det inte finns något krav på att använda Qfinder.

qfinder.png

Väl på NAS-enhetens lokala webbgränssnitt möts användaren av ett välkomstmeddelande. Om man inte vill köra installationsprocessen på engelska så kan språk bytas uppe i högra hörnet. Genom att starta guiden uppmanas användaren att döpa lagringsenheten, samt att skapa en administratörsanvändare.

I tredje steget så får användaren ställa in tid. Jag rekommenderar att man väljer sin tidszon och aktiverar NTP, som kommer se till att klockan alltid går rätt. Efter detta får användaren justera nätverksinställningarna. Som standard kommer enheten vilja köra på DHCP men självklart kan en statisk IP adress sättas. Väl inne i systemet finns även mer avancerade inställningar för Vlan och liknande.

I det näst sista steget möts användaren av skärm där man får klicka i vilka operativsystem som förväntas koppla upp sig emot NAS-enheten. Det dessa inställningar gör är att aktivera olika protokoll, eftersom olika operativsystem använder olika sådana. Detta är ett riktigt snyggt sätt att förenkla inställningarna så att det passar alla.

qnap-installation-1.png
qnap-installation-2.png
qnap-installation-3.png
qnap-installation-4.png
qnap-installation-5.png
qnap-installation-6.png
qnap-installation-8.png

Slutligen, i sista stegen, får man en sammanfattning på alla inställningar för att kunna verifiera dem innan man fortsätter in i systemet.