Phanteks Evolv Shift

ALNG6372.jpg

Egenskap

Värde

Moderkort som stöds

Mini-ITX

Dimensioner

170 × 470 × 274 mm

Volym

21,9 liter (bredd × höjd × djup)

Vikt

6,6 kg

Material

Aluminium, glas, stål

Tillgängliga färger

Anthracite Gray
Satin Black (testexemplaret)

Pris vid publicering

1 190 kr

ALNG6352.jpg

Att hämta ut och packa upp Evolv Shift är en upplevelse i sig, för såväl den hårdhudade entusiasten som förstagångsbyggaren. Det finns inte många liknande modeller; undertecknads tankar vandrar hela vägen tillbaka till nådens år 2012 och Silverstones banbrytande klassiker Fortress FT03-Mini.

Fem år senare – när små nätaggregat och moderkort i princip kommit ikapp sina fullstora syskon, grafikkort och processorer blivit tämligen strömsnåla, hårddiskar mött mördande konkurrens från SSD-lagring, och optiska läsare förpassats till historiens gravhög – är världen mer redo än någonsin för den här typen av chassin.

ALNG6374.jpg

Det märks snabbt att Phanteks inte har sparat på krutet. Där den andlige anfadern Fortress FT03-Mini och storebror Evolv mATX TG ändå såg ut som datorer, om än med ovanlig form respektive ytfinish, påminner Evolv Shift mer om någon typ av möbel eller högtalare, designad för att passa in i ett pedantiskt inrett vardagsrum.

Due to its small footprint and versatile placement, the Shift will look impressive anywhere in your home environment or office space.

Detta är också tanken. I marknadsföringen framhävs att Evolv Shift är tänkt att placeras synligt, inte gömmas undan som kanske ofta görs med en mer traditionell dator. Detta passar väl ihop med chassits form och storlek; det känns exempelvis väldigt naturligt att ställa det jämte – eller på – en TV-bänk.

ALNG6389-edited.jpg
ALNG6387.jpg
ALNG6390-edited.jpg
ALNG6392.jpg

Att ställa den på en TV-bänk kanske låter konstigt men det går faktiskt utmärkt, för Evolv Shift måste inte stå upp. Om de vanliga fötterna monteras av och fyra medföljande självhäftande gummifötter fästs på ena glaspanelen förvandlas det till ett liggande chassi som påminner om en traditionell HTPC. Smart design, Phanteks.

Detta är bara en av många bra saker som framgår i den eminenta manualen – sannolikt den trevligaste chassimanual jag läst någon gång. Ju mer speciellt ett chassi är, desto större anledning finns det att läsa in sig på det, och Evolv Shift är inget undantag.

Här ges detaljerad information om allt från demontering av panelerna och installation av komponenter till kabeldragning och vattenkylning. Varmt rekommenderad läsning innan bygge påbörjas.

ALNG6395.jpg
ALNG6386-edited.jpg

Förutom manualen medföljer ett gäng buntband, de tidigare nämnda gummifötterna och Phanteks fantastiska lilla skruvlåda, som jag känner igen och älskar från Evolv mATX TG. Fullständigt överlägsen påsar och pappkartonger för detta ändamål, och verkligen något andra tillverkare gärna får anamma.

Med manualen i backspegeln skred jag till verket och inspekterade Evolv Shift från topp till tå, för att få järnkoll på varenda detalj och finess innan jag började bygga. "Som ett barn på julafton" hade nog varit en träffsäker beskrivning vid denna tidpunkt, för jag kunde inte dölja min begeistring över denna unika datorlåda.

ALNG6391-edited.jpg
ALNG6358-edited.jpg

Phanteks rekommenderar försiktighet vid hantering av glaspanelerna.

Fram- och baksidan består av precis samma typ av aluminium som på Evolv mATX TG. Endast tjockleken skiljer, där Shift bestyckats med två millimeter tjocka paneler istället för tre; detta har dock ingen nämnvärd betydelse. De härdade glaspanelerna är precis som förra gången tre millimeter tjocka och genomskinliga i mitten men inte längs kanterna.

Stilen på Evolv-serien som helhet är verkligen extremt tilltalande utan att vara överdriven – Phanteks har träffsäkert hittat den åtråvärda balansen mellan tråkigt och töntigt. Evolv Shift är med sin näpna storlek och sitt avlånga format kronan på verket, och något som gärna får synas i hemmet.

ALNG6382.jpg

Både topp och botten utgörs av ett svart galler i plast. Bottengallret rycks enkelt loss för åtkomst till nätaggregatet, och toppditot kan lätt få smilbanden att sträcka på sig, ty det sitter fast med gångjärn och öppnas enkelt genom ett lätt tryck.

ALNG6362.jpg

Under toppluckan hamnar moderkortets och grafikkortets anslutningar, och tanken är att kablarna från dessa ska dras genom något av de två ändamålsenliga hålen i baksidans aluminiumpanel – ett högst upp och ett närmast golvet. Faktum är att denna konstruktion är så stilren att jag på fullt allvar först trodde att chassits baksida var framsidan.

ALNG6380-edited.jpg

USB-anslutningarna är lite märkligt placerade längst bak till vänster, vilket jag antar är ett val som gjorts för att bereda bättre plats för vattenkylning innanför frontpanelen. I praktiken är det placeringen av portarna samt startknappen på chassits vänstra sida som dikterar den optimala orienteringen i liggande läge, även om det i övrigt går lika bra att lägga chassit med den högra glaspanelen uppåt.