Montering av komponenter

Tomma chassin i all ära, särskilt en så spektakulär variant som Evolv Shift, men utan komponenter är en datorlåda inte mycket att ha. Min kära LAN-dator står till tjänst med följande hårdvara:

Komponent

Namn

Processor

Intel Core i5-6600K

Moderkort

MSI Z170I Gaming Pro AC (Mini-ITX)

Minne

Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 (2 × 8 GB)

Grafikkort

EVGA Geforce GTX 960 SC

CPU-kylare

Noctua NH-L9i

SSD

Crucial M500 (2,5 tum)

Nätaggregat

Corsair SF450 (SFX, fullmodulärt)

Dessa komponenter sitter annars i Lian Lis lilla väskchassi PC‑TU100, som ställer stränga storlekskrav på såväl grafikkort som nätaggregat och processorkylare. Evolv Shift är betydligt snällare på den punkten, där stöd för både fullstora grafikkort och upp till 82 mm höga CPU-kylare utlovas.

Liksom på Evolv mATX TG behöver framförallt glaspanelerna på Evolv Shift förstås behandlas med försiktighet och läggas på ett säkert ställe när de inte sitter på chassit. Den här gången känns det dock betydligt tryggare, då glasskivorna dels är betydligt mindre och dels inte öppnas som dörrar, vilket upplevs minska risken för att råka slå sönder dem.

ALNG6487.jpg
ALNG6488.jpg
ALNG6491.jpg
ALNG6503.jpg
ALNG6516.jpg

Med alla komponenter på sina platser är det bara att konstatera att Evolv Shift är en trevlig datorlåda att bygga i. Phanteks slår på stora trumman för vad de kallar 360 graders åtkomst till komponenterna, och det finns absolut fog för den benämningen.

ALNG6494.jpg

Moderkortets och grafikkortets portar döljs snyggt under toppgallret och kan enkelt kommas åt vid behov. Det kan däremot bli problematiskt att faktiskt ansluta kablar till dem, något jag återkommer till på nästa sida.

ALNG6496.jpg
ALNG6498.jpg

Själva monteringen av moderkortet kan göras väldigt stilren om kabeldragningen ges lite kärlek, mycket tack vare den praktiska luckan som delvis döljer kablaget under moderkortet.

För undertecknad, som inte byggt i ett chassi med PCI Express-förlängare tidigare, ser denna onekligen en smula lustig ut där den försynt smiter runt till moderkortsplåtens baksida istället för att ett traditionellt monterat grafikkort reser sig över sydbryggan.

ALNG6499.jpg

Något maffigt grafikkort syns inte till – vid en första anblick.

ALNG6517.jpg

Det sitter istället bakom moderkortet, väl synligt tack vare glaspanelen.

ALNG6501.jpg

Så här blir det om skruvarna dras åt hela vägen in.

Grafikkortet monteras alltså bakom moderkortet, parallellt med det sistnämnda. Konstruktionen är så pass flexibel att användaren själv kan välja om kylaren ska vetta utåt eller inåt. Phanteks rekommenderar kylaren inåt för luftkylda grafikkort och vattenblocket utåt för vattenkylda.

Värt att känna till är att skruvarna som håller fast upphängningen för grafikkortet kan lämna fula märken i den svarta färgen om de dras åt hårt. Om grafikkortet sedan flyttas eller vänds blir dessa väldigt synliga, vilket inte är så snyggt. Problemet är enkelt att undvika, ty skruvarna behöver knappt dras åt alls, men det är lätt hänt att inte tänka på det.

ALNG6510.jpg

En faktor som måste has i åtanke vid planering av ett bygge i Evolv Shift är utrymmet för nätaggregatet och dess kablar. Phanteks utlovar stöd för såväl den minsta formfaktorn SFX som den tre centimeter längre SFX‑L, och de rekommenderar särskilt att en modulär nätdel används.

Något annat vore närmast tjänstefel, då det är på gränsen till omöjligt att motivera ett ickemodulärt nätaggregat i det här chassit. Dessutom måste jag poängtera att det skulle krävas exceptionella omständigheter för att jag skulle drista mig till att använda SFX‑L här. Det är helt enkelt för trångt för att vara värt det.

Den som prompt vill använda SFX‑L kan alltid försöka, och det går säkert att lösa med vilja, våld och vaselin, men i praktiken måste jag ändå avråda från det och istället rekommendera valfri helmodulär SFX-modell. Corsairs SF-serie fungerar till exempel utmärkt.

ALNG6521.jpg

Ett HD 7970 i referensdesign går in utan några som helst problem.

ALNG6525.jpg

Här ser vi sannolikt anledningen till att Phanteks rekommenderar kylaren inåt.

ALNG6529.jpg

Viss hänsyn kan behöva tas till nätaggregatet vid montering av grafikkort.

En viktig egenskap hos Evolv Shift är stödet för fullstora grafikkort. Upp till 35 centimeter långa kort går in enligt specifikationerna, så det enda sättet att stöta på problem på den punkten är att montera en radiator med fläkt i bottnen och samtidigt välja ett av de längre korten på marknaden.

För att testa en mer normalstor modell än mitt mycket kompakta Geforce GTX 960 tog jag fram den gamla trotjänaren Radeon HD 7970 från AMD, vars 274 mm långa referensdesign gick in utan några som helst problem, med gott om utrymme över för en radiator i bottnen. Det viktiga är att hålla sig till grafikkort som tar upp maximalt två kortplatser, eftersom utrymmet är högst begränsat i den riktningen.

För kort längre än 20 centimeter, det vill säga de flesta modeller, kan hänsyn behöva tas till nätaggregatet och dess kablage när kortet positioneras i sidled. Med en SFX‑L-nätdel gäller detta även ännu kortare kort.

ALNG6534.jpg

En skruv fick duga för att hålla fast grafikkortet. (Kameravinkeln kan få problemet att se ännu större ut än det är.)

ALNG6532-7970-with-screws.jpg

Radeon HD 7970 i originalutförande.

ALNG6532-7970-without-screws.jpg

Radeon HD 7970 modifierat för att passa i Evolv Shift.

Montering av grafikkort visade sig ändå innebära vissa svårigheter. Skruvhålen ville bara inte matcha mellan kortet och fästet, hur jag än tryckte och lirkade. EVGA:s Geforce GTX 960 lyckades jag bara skruva fast med en skruv, och för att överhuvudtaget kunna installera det gamla AMD-kortet var jag tvungen att modifiera det lätt genom att avlägsna två små skruvar.

Om detta är Evolv Shifts eller mitt fel vet jag inte, men de få gånger jag varit med om liknande problem i andra chassin har det åtminstone gått att få kortet på plats med lite vilja.

ALNG6503.jpg
ALNG6516.jpg

Precis som förväntat blev kabeldragningen högst medioker. Jag ansträngde mig förvisso inte överdrivet mycket för att göra det bra, men ett särskilt mycket bättre resultat hade i vilket fall varit svårt att uppnå – åtminstone med de långa kablarna från Cablemod som jag använde. SFX-nätdelars medföljande kablar är i regel betydligt kortare, vilket förstås kan ge ett annorlunda resultat.

Ur en något mer optimistisk synvinkel finns möjligheten till enormt imponerande uppvisningsbyggen av personer som vet vad de gör. Undertecknad ser fram emot att få se någon av vårt lands duktiga proffsbyggare sätta tänderna i Evolv Shift, med pedantiskt dragna specialtillverkade kablar och stilfull vattenkylning. För oss vanliga dödliga är det bara att acceptera att Evolv Shift inte hjälper till med estetiken på insidan.