Att leva med Evolv Shift

Det är förstås en fördel om det inte bara går att bygga en dator i ett chassi, utan även använda den sedan. Det här avsnittet ska förhoppningsvis ge kött på benen för eventuella spekulanter.

ALNG6484.jpg

Som jag tidigare tog upp finns viss problematik relaterad till att bära med sig datorn. Det är naturligtvis smidigare än ett stort miditower i alla lägen, men det hade kunnat vara mycket enklare. Om det går att bära datorn i ena handen kan skärmen med hjälp av en skärmväska bäras i den andra och tillbehören läggas i ryggsäcken. På så vis går det att på egen hand ta med sig hela uppsättningen till fots eller i kollektivtrafiken, något jag själv gör med jämna mellanrum.

ALNG6481.jpg

Nu vore det orättvist att jämföra Evolv Shift rakt av mot Lian Li PC‑TU100, som min LAN-dator bor i, för de är helt olika typer av chassin. Lian Lis lilla väskchassi har inga härdade glaspaneler, sväljer bara de allra minsta grafikkorten och processorkylarna och är överlag värdelöst för uppvisningsbyggen i allmänhet och vattenkylning i synnerhet.

Men Evolv Shift hade nästan matchat PC‑TU100 om Phanteks bara hade tänkt på portabiliteten och anpassat designen en aning genom att göra kabeldragningshålets innerkant snällare mot fingrarna. Det hade också hjälpt om hålet var lite större, men det är ingen nödvändighet.

Handskar eller motsvarande mjukt material förbättrar situationen avsevärt, och den finurlige användaren kan säkert hitta en ganska bra lösning. Tråkigt att den inte finns där från början bara.

ALNG6544.jpg
ALNG6547.jpg
ALNG6546.jpg

Ännu viktigare än hur smidig datorn är på språng är rimligen dess kvalitéer i hemmet, och även här stötte jag tyvärr på trubbel. Att dra in alla kablar genom kabeldragningshålet på baksidan och koppla in dem gick bra – men sedan kunde jag inte stänga toppgallret.

Detta visade sig huvudsakligen bero på att min tämligen normala DVI-kabel inte fick plats. Displayport-kabeln fick i den förstnämndas frånvaro också en obehagligt snäv böj, men gick ändå att klämma in.

Risken att knäcka DVI-kabeln fick mig att lämna toppluckan öppen. Detta är givetvis ingen bra lösning och definitivt något som drar ner intrycket. Det är så att jag undrar om det är jag som gör något fel, för hur kan Phanteks ha missat något så uppenbart? DVI är förvisso gårdagens teknik, men det förekommer ändå fortfarande.

ALNG6400-edited.jpg

Slutligen vill jag lyfta fram den medföljande fläkten, som verkar vara en riktigt bra modell. Jag gjorde inga djupgående tester på den, men vid de lite lägre varvtal jag körde den i var den åtminstone knäpptyst.