Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
I samarbete med NZXT
6

Testpilot: NZXT H210i – kompakt och rymligt

Populära Mini ITX-chassit H200i får en uppfräschning med H210i, som nu synas av testpiloten Rasmus "BettyBoo42" Arvåsen.

35

Cooler Master Silencio S600 – sobert och tystgående chassi

Cooler Masters återupplivade chassiserie Silencio tar plats i SweClockers testlabb i form av modellen S600, där denna ska erbjuda ett sobert yttre samt omfattande ljuddämpning.

I samarbete med Be Quiet
13

Testpilot: Be Quiet Pure Base 500 Window – avskalat och ljuddämpat chassi till rimligt pris

Med ett fönster av härdat glas och ljuddämpning lockar Be Quiet datorbyggare som eftersöker ett tyst chassi till bra pris. Testpiloten Björn Endre testar.

I samarbete med NZXT
53

Testpilot: NZXT H510 Elite

Härdat glas och RGB för hela slanten är det som gäller om NZXT får bestämma. Alling riggar videokameran i testpilotlabbet och tar tempen på NZXT H510 Elite.

37

Testpilot: Phanteks Eclipse P400A – mesh är det nya svarta

Välkända Phanteks tar omtyckta Eclipse P400 och uppdaterar denna med RGB-fläktar samt perforerad front. Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén tittar närmare på nya Eclipse P400A.

21

Testpilot: Corsair Icue 220T – RGB-belysning och härdat glas runt tusenlappen

Med härdat glas, RGB-belysning och "det bästa" från konkurrerande modeller i samma prisklass hoppas Corsair sticka ut. Testpiloten "BettyBoo42" synar nykomlingen Icue 220T.

31

Testpilot: Antec P101 Silent – chassit som gör skäl för sitt namn

Knappt hinner skruvmejslarna landa på hyllan innan testpiloten Deriveh ger sig på nästa chassi på listan, Antecs P101 Silent, och som namnet avslöjar är det en modell i tystnadens tecken.

15

Corsair Carbide 678C – välbyggt chassi med alldeles för hög prislapp

Tyst, avskalat och rymligt är några av ledorden för Corsairs nya chassi Carbide 678C som idag tar plats för en ordentlig genomgång i SweClockers testlabb.

15

Testpilot: Phanteks Eclipse P600S – flexibelt och rymligt chassi

Skruvmejslarna släpas fram när testpilot Björn "Deriveh" Höjing tar sig an Phanteks senaste chassi, som utlovar stort utrymme och många monteringsmöjligheter.

30

Phanteks Eclipse P600S

Phanteks äntrar testlabbet med sitt nya chassi Eclipse P600S, vilket ska bjuda på en genomtänkt inre design samt en uppbyggnad som fungerar för både tystnad och högt luftflöde.

45

Fractal Design Meshify S2 – chassi med fokus på högt luftflöde

Fractal Design tar konceptet högt luftflöde till nya storleksklasser med det nya chassit Meshify S2, där detta ska erbjuda goda expansionsmöjligheter, ett lättarbetat inre och bra ventilation.

31

Snabbtest: Fem processorer i kompakta Louqe Ghost S1 MKII

Chassit Ghost S1 MKII har börjat leta sig ut till kunder efter lång tids väntan. Redaktionen passar på att göra ett snabbtest med fem olika processorer från både AMD och Intel.

29

Be Quiet Silent Base 601

Med ett helt omarbetat inre från sin föregångare tar Be Quiets chassi Silent Base 601 plats i testlabbet med löften om låg ljudnivå och goda expansionsmöjligheter.

7

Testpilot: Chieftec Scorpion II – rymligt chassi med påkostad RGB-belysning

I Chieftec Scorpion II skapar härdat glas och fyra RGB-belysta fläktar ett samspel som resulterar i ett iögonfallande chassi. Testpiloten Björn Endre kikar närmare.

30

Phanteks Enthoo Evolv X

Phanteks äntrar testlabbet med sitt senaste flaggskepp på chassifronten. Enthoo Evolv X ska kombinera kvalitetsnivå i den översta klassen med ett välsvarvat och lättarbetat inre.