Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
20

Testpilot: Corsair Carbide Air 740

Kubchassin är här för att stanna och nu lanserar Corsair den tredje utsagan av serien Carbide Air. Testpiloten David tar en närmare titt på det största chassit i serien hittills – Carbide Air 740.

27

In Win 303

Taiwanesiska In Win pressar prislappen med sitt nya miditowerchassi 303, där mycket av krutet har lagts på det estetiska med rena linjer som toppas med en sidopanel av härdat glas.

40

Streacom F12C

Holländska Streacom vill in i entusiasternas finrum med HTPC-chassit F12C, som varvar smarta expansionsmöjligheter med ett kvalitativt hantverk av tjock aluminium.

53

NZXT Manta

Amerikanska NZXT tar konceptet överdimensionerade Mini ITX-chassin till nya höjder med sin färska modell Manta, som idag kikar förbi SweClockers testlabb för en rejäl genomgång.

85

Fractal Design Define Nano S

Svenska Fractal Design satsar på stöd för vattenkylning och hög luftgenomströmning när de tar formfaktorn Mini ITX till chassiserien Define, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

20

Deepcool Genome

Deepcool satsar på ett maffigt integrerat vattenkylningspaket och säregna estetiska detaljer med sitt nya chassi Genome, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

79

Phanteks Eclipse P400

Phanteks tar sikte på prismedvetna entusiaster med sitt nya chassi Eclipse P400, som trots en pressad prislapp ska erbjuda skyhög byggkvalitet och ett genomtänkt inre.

47

Fractal Design Node 202

Fractal Design tar sig an konceptet speldatorer för vardagsrummet med det kompakta chassit Node 202, som idag tar plats för en rejäl genomgång av Jonas i SweClockers testlabb.

58

Corsair Carbide 400C

Amerikanska Corsair fortsätter uppfräschningen av sin Carbide-serie med det kompakta chassit 400C, vars 5,25-tumslösa anlete tar plats i SweClockers testlabb.

46

Corsair Carbide 600Q

Inverterad moderkortsmontering och stark fokus på låg ljudnivå är några av huvudnumren för Corsairs färska chassi Carbide 600Q, som tar plats i SweClockers testlabb.

17

Bitfenix Pandora ATX

Bitfenix Pandora gör en återkomst i stort format, med både stöd för ATX och massvis med vattenkylning. Modellen tar plats i SweClockers testlabb för en omgång framför kameran.

41

Fractal Design Core 500

Fractal Design satsar på imponerande expansionsmöjligheter i litet format med sitt prisbantade Mini ITX-chassi Core 500, som idag får en rejäl genomgång av Jonas i testlabbet.

38

In Win 805

Härdat glas och stomme av aluminium är några av paradnumren för In Wins nya miditowerchassi 805, som idag tar plats i SweClockers testlabb för en ordentlig genomgång.

39

Cooler Master Mastercase 5

Modularitet och uppgraderingsmöjligheter är ledorden för Cooler Masters nya datorlåda Mastercase 5. Jonas granskar nykomlingen i sömmarna med en omgång i testlabbet.

87

Antec Signature S10

Med uppbackning från designbyrån Astro Studios tar Antecs nya flaggskeppschassi Signature S10 plats i testlabbet, med löften om skyhög kvalitet och ett unikt kammarkoncept.