Chassin

Här hittar du de senaste testerna och recensionerna av datorchassin. Redaktionen recenserar löpande modeller från välkända aktörer som Fractal Design, Phanteks, Cooler Master, Lian Li och Corsair, men ämnar även att täcka mindre produktioner som gräsrotsfinansierats via exempelvis Kickstarter.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt datorchassi:
Att välja datorchassi hänger mycket på ens egna specifika behov gällandes expansionsmöjligheter samt vilka komponenter som ska användas till bygget. Först och främst är storleken på chassit en viktig parameter att ta i beaktning, då dessa finns hela vägen från fulltower och miditower hela vägen ner till minitower och SFF (small form factor).

Chassits storlek är kopplat till vilken typ av moderkort som får plats på insidan. Klassiska miditower-chassin har exempelvis vanligtvis stöd för i formfaktorerna ATX, Micro ATX och Mini ITX medan mindre varianter i SFF-segmentet oftast är begränsade till Mini ITX-moderkort. Därför är det viktigt att säkerställa att chassit man väljer är kompatibelt storleksmässigt med ens moderkort.

Vidare bör man se över att chassit man har i åtanke även rymmer de andra komponenterna som ska monteras. Här kan moderna grafikkort vara riktigt bastanta pjäser, där det gäller att det finns utrymme på både längden och höjden i chassit. Har man många lagringsenheter, som exempelvis hårddiskar, behöver det även finnas tillräckligt många dedikerade platser för dessa i chassit.

Expansionsmöjligheter för ventilation är också viktigt vid chassivalet. Moderna chassin har generellt ett antal platser för antingen 140 eller 120 mm-fläktar. Fläktplatserna kan oftast även användas för radiatorer om man har tänkt att bygga in någon form av vattenkylning i datorn. Tänk även på att lättåtkomliga dammfilter kan vara en bra egenskap att kika efter, då de gör det lättare att hålla rent inuti datorn.

Sist men inte minst har vi den estetiska biten, där många vill ha möjligheten att visa upp sina komponenter. För detta ändamål säljs de flesta av dagens chassin med en sidopanel av transparent härdat glas, vilket låter åskådare se insidan av datorn även när chassit är stängt. För att ge en bygge ytterligare personlig flärd kan man även sikta på ett chassi med RGB-belysning, där fläktar och andra detaljer kan lysa i alla regnbågens färger.

Visa mer
31

Snabbtitt: Fractal Design Focus 2

Calle och Jonas tar en titt på Fractal Designs nylanserade "budgetchassi" Focus 2, där modellens nedskalade utförande inte riktigt stämmer överens med prislappen.

Sponsras av NZXT
31

Testpilot: NZXT H7 Elite – ett chassi när det är som bäst

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman vänder blicken mot NZXT:s senaste och mest påkostade modell i nylanserade H7-serien, där kvalitet i toppklass erbjuds.

59

Fractal Design Pop Air – prisvärt chassi med fäbless för 5,25"-platser

Fractal Design satsar på mer prispressade chassin med sin nya familj Pop, där testlabbet får besök av miditowermodellen Pop Air med något så ovanligt som dubbla 5,25"-platser.

Sponsras av Phanteks
10

Testpilot: Phanteks Eclipse G360A – beprövad grund med ett ansiktslyft

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman spanar in Phanteks senaste tillskott i Eclipse-familjen – en utmärkt uppdatering som snubblar på mållinjen.

42

Cooler Master HAF 700 Evo – hur mycket chassi får man för 6 000 kronor?

Cooler Masters nya mastodontchassi HAF 700 Evo äntrar testlabbet, där galna expansionsmöjligheter varvas med en tämligen svårsmält prislapp.

Sponsras av NZXT
15

Testpilot: Uppdaterade NZXT H1 V2 – välbyggt och noga genomtänkt Mini ITX-paket

NZXT uppdaterar Mini ITX-chassit NZXT H1, som utöver åtgärdad PCI Express-brygga kommer med större nätaggregat och mer utrymme för grafikkort.

Sponsras av Phanteks
9

Testpilot: Phanteks Evolv Shift XT – en fällkniv i SFF-format

Små chassin innebär ofta kompromisser. Testpiloten David Kvist synar Phanteks Evolv Shift XT som har ett ess i rockärmen.

65

Phanteks Evolv Shift XT – ett kompakt chassi i toppklass

Phanteks äntrar testlabbet med Evolv Shift XT, ett kompakt premiumchassi som kan växa på höjden vid behov.

77

Fractal Design Torrent Nano – Mini ITX-chassi med fokus på högt luftflöde

Fractal Design skjuter med krympstrålen på sitt Torrent-chassi och lanserar Torrent Nano – en Mini ITX-modell med fokus på högt luftflöde.

70

Fractal Design Torrent – ett väl genomfört chassi med högt luftflöde

Fractal Design satsar fullt ut på högt luftflöde med sitt chassi Torrent, vilket idag tar plats i SweClockers testlabb.

Sponsras av NZXT
22

Testpilot: NZXT H510 Flow – ett luftigt lyft

Testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén provar det senaste syskonet i NZXT:s H510-familj. Denna gång handlar det om ett alternativ inriktat på luftflöde.

62

Louqe Raw S1 – kompakt premiumchassi med vissa skavanker

Svenska Louqes senaste chassi Raw S1 äntrar testlabbet med löften om bra expansionsmöjligheter i kompakt format och god kylförmåga.

76

Fractal Design Meshify 2 Compact – suverän uppföljare till Meshify C

Testlabbet får besök av den nya minstingen i Fractal Designs chassifamilj Meshify, där det bjuds på högt luftflöde och smarta lösningar i ett mer kompakt format.

22

Silverstone Sugo SG14 – kompakt men rymligt SFF-chassi

Silverstone besöker testlabbet med sitt nya SFF-chassi Sugo SG14, vilket ska erbjuda kompakta yttermått utan att tumma alltför mycket på expansionsmöjligheterna.

108

Fractal Design Meshify 2

Fractal Design siktar på högt luftflöde och ett lättbyggt inre med chassit Meshify 2 som idag tar plats i testlabbet.