Sammanfattning

På det stora hela är Lenovo Thinkpad X390 en riktigt trevlig dator, även om den inte lever upp till de högt ställda förväntningarna alla gånger. Sett till höjdpunkterna är det definitivt tangentbordet som är paradnumret. Hela tangentbordet håller riktigt hög kvalitet och trots ett något krympt format upplever vi detta väldigt behagligt och naturligt att skriva på.

DSC_0035.jpg
DSC_0038.jpg

En stor del i skrivkänslan kan definitivt härledas till den långa slaglängden på tangenterna, som visar att Lenovo inte låter sig kompromissa med viktiga funktioner i en dator som är tänkt att användas i arbetssyfte. Pekplattan håller även den hög kvalitet och vi upplever aldrig några problem med känslighet eller registrering av gester.

Skärmen i vårt testexemplar lever upp till sina specifikationer. Den levererar en ljusstyrka runt 300 cd/m² och vida betraktningsvinklar, men kan samtidigt knappast beskrivas som den bästa skärmen för nån som kräver korrekt färgåtergivning vid exempelvis fotoredigering. Rent subjektivt känns dock skärmen riktigt behaglig och levererar en djup svärta, fina färger och i princip ingen backlight bleed.

Själva formatet på datorn får anses som relativt kompakt, men sett till skärmramarna på sidorna samt utrymmet på sidorna av tangentbordet borde det gå att krympa modellen ytterligare något på längden utan nämnvärda kompromisser.

På djupet finns det dock inte mycket att göra då tangentbordet tillsammans med pekplatta och de dedikerade knapparna för Trackpoint tar upp i princip hela utrymmet. Storleken känns som en utmärkt avvägning mellan mobilitet, funktionalitet och anslutningsmöjlighet.

Batteritiden får anses godkänd då Thinkpad X390 klarar av drygt sex timmar i PCMark 8:s medeltunga arbetstest vilket betyder att man bör klara sig en hel arbetsdag på en enda laddning vid lättare arbetsuppgifter. Ett plus också för snabbladdningen där det är möjligt att ladda datorn upp till 80 procent på under en timme.

Hårdvarumässigt känns vårt testexemplar som en bra avvägning mellan prestanda och pris. Med sina fyra kärnor och Hyperthreading levererar Intel Core i5-8265U goda resultat och det känns inte heller som att den är en begränsning. Även mängden primärminne räcker till för de flesta i nuläget, men 8 GB kan vara för lite för vissa.

Den som planerar ett köp bör även se över konfigurationen en extra gång innan beställning. Uppgraderingsmöjligheterna är väldigt begränsade då både primärminne och nätverkskort är fastlött på moderkortet, vilket således tvingar dig att "välja rätt" från start. I testlabbets modell finns förvisso en tom M.2-plats för en WWAN LTE-modul, men enligt Lenovo ska denna inte gå att montera i efterhand.

På Lenovos webbplats finns en del konfigurationsmöjligheter, men vissa saker som till exempel primärminnet går inte att konfigurera. Den som vill ha mer än 8 GB tvingas istället välja en markant högre prissatt modell med snabbare processor och större lagringsenhet. Lite fler valmöjligheter, eller åtminstone möjligheten att få 16 GB utan allt det andra dyra, vore inte helt fel.

För att summera levererar Lenovo Thinkpad X390 utmärkt kvalitet där materialval och byggkvalitet håller hög klass och ger modellen ett diskret industriellt utseende. Lägger du dessutom stor vikt vid ett riktigt bra tangentbord och pekplatta är Thinkpad X390 ett starkt alternativ i prisklassen.

Lenovo Thinkpad X390 ger god mobilitet, funktionalitet och anslutningar i ett högkvalitativt paket. Ett utmärkt val!

Fördelar

  • Hög kvalitetskänsla

  • Utmärkt tangentbord

  • Tyst och sval vid belastning

  • Stort utbud av in- och utgångar i storleksklassen

Nackdelar

  • Svåråtkomlig Micro SD-kortläsare

  • Ljudet undermåligt

  • Obefintliga uppgraderingsmöjligheter

Pris vid publicering: 15 769 kronor i det testade utförandet.
Från 13 549 och upp till 18 639 kronor beroende på konfiguration.