Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Lenovo lägger stor vikt på batteritid med Thinkpad X390. Med siktet riktat mot användare på resande fot är det givetvis viktigt att batteritiden är så lång som möjligt för att kunna arbeta oavbrutet även på platser där eluttag inte alltid finns tillgängligt. Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden.

Mediekonsumtion i form att strömmande video där en Full HD Youtube-video i fullskärm spelas på repeat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbläsaranvändning samt videochatt. Det tredje testet heter "Creative Test" i PCMark och ger en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjlig mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av ljusstyrka och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 cd/m² på alla modeller i testet.

Vid videouppspelning klarar sig Thinkpad X390 drygt sex timmar, ett helt okej resultat men ändå en bra bit efter Dells XPS 13 som förvisso är utrustad med ett något större batteri på 52 wattimmar. I de tyngre PCMark-testerna drar Thinkpad X390 däremot jämnt med konkurrenten från Dell, där båda datorerna klarar 291 Minuter i "Creative test" som är det tyngsta testet och i "Work test" hamnar Thinkpad X390 endast en minut efter XPS 13. Klart godkända resultat med tanke på det mindre batteriet på 48 wattimmar i Thinkpad X390.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi oss av dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar ett worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 cm ovanför tangentbordet på datorn.

DSC_0040.jpg

Användningsområde

Resultat

PCMark 8 - Work test
(Webläsare, Ordbehandling, Videochat)

33-39 dBA

PCMark 8 - Creative test
(Foto/Video Redigering, Transkodning)

33-39 dBA

FHD Videouppspelning
Youtube, Twitch, Netflix

34 dBA

Cinebench R15
Flera Trådar

39 dBA

Cinebench R15
En Tråd

39 dBA

Prime95 - Smallest FTP
Stresstest

39 dBA

Ljudnivån är sällan något man lägger märke till på Thinkpad X390 och under testerna med PCMark 8 är datorn helt ljudlös större delen av tiden. Men när det blir lite tyngre uppgifter som exempelvis flera simultana videochattar, videokodning eller spel tvingas fläkten varva upp ganska kraftigt, dock ofta under väldigt korta perioder för att sedan sjunka och stabilisera sig vid ungefär 36 dBA.

Under Cinebench R15 varvar fläktarna snabbt upp till sitt maximala läge och resultatet visar en konstant ljudnivå på 39 dBA under hela testet. När vi testar videouppspelning klarar Thinkpad X390 inte riktigt att hålla temperaturerna nere vid helt passiv drift och mätningarna visar 34 dBA, vilket kan beskrivas som knappt hörbart. Ljudnivån överlag håller en rimlig nivå. Under 40 dBA genom alla tester inklusive stresstestet Prime95 är klart godkänt.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. Mätningarna sker efter en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23 °C.

DSC_0040.jpg

Efter ungefär en timmes stresstest i Prime95 mäter maxtemperaturen 49 °C på ovansidan av datorn, precis till höger om tangentbordet där kylflänsen inuti datorn sitter. Själva värmepunkten som illustreras på bilden ovan är väldigt liten och det är inte heller en yta man normalt kommer i kontakt med vid användande. Tangentbordet håller temperaturer om max 39 °C på höger sida och är betydligt svalare mot mitten och vänster sida.

DSC_000805.jpg

Nästa bild illustrerar värmeutvecklingen på undersidan av datorn. Där ser vi två områden motsvarande processor och kylfläns som visar en maximal temperatur runt 43–44 °C. Området längs värmeledningsröret kommer upp i ungefär 42 °C under stresstestet.

Vid normalanvändning upplevs Thinkpad X390 sällan speciellt varm och inte heller när vi belastar datorn fullt ut i Prime95 upplevs den som obekvämt varm. Överlag klart godkända resultat.