Test: Speltester

Givetvis har samtliga kort körts i SweClockers spelsvit för att ge en mer realistisk bild av deras prestanda. Nedan återfinns tre separata bildspel med prestandatester från totalt elva olika titlar i upplösningarna 1 920 x 1 080, 2 560 x 1 440 samt 3 840 x 2 160 pixlar. För mer information om mjukvaror och inställningar, se recensionen av Geforce GTX 1080.

Vi rör oss med stormsteg över till de renodlade speltesterna och inleder med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar – en nivå som känns särskilt lämpad för artikelns två kombattanter. I vanlig ordning är det lite av en blandad påse mellan olika titlar, men i slutändan ligger övervikten till Palit-kortets fördel.

Asus Radeon RX 480 4 GB står sig särskilt starkt i Hitman, men håller även marken i The Division, The Witcher 3 och Rise of the Tomb Raider. Palit-kortet slår tillbaka i övriga titlar, med goda prestandamarginaler som inte är alltför långt ifrån fullskaliga Geforce GTX 1060.

När upplösningen vrids upp till 2 560 x 1 440 pixlar tappar Palits Geforce GTX 1060 mark prestandamässigt, vilket öppnar upp för Asus-kortet att stänga igen gapet något. Det sistnämnda håller jämna steg i ungefär hälften av titlarna och erbjuder även nämnvärt högre prestanda i vissa av dem. Den ökade mängden pixlar som behöver skyfflas ökar även avståndet mellan fullskaliga Geforce GTX 1060 och det bantade Palit-kortet något.

Att spela i 4K UHD är knappast hållbart för vare sig Palit- eller Asus-kortet, men vi slänger med testerna av ren nyfikenhet. Palits nedskalade Geforce GTX 1060 tappar återigen mark när pixelantalet ökar, vilket minskar marginalen mellan modellen och Asus Radeon RX 480. Intressant nog är GTA V det enda fallet av solklart minnestak vi stöter på, trots Palit-kortets begränsade minnesmängd.