SweClockers prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick över hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga titlar vägs in i resultatet, och Radeon R9 390X i referensutförande står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

IMG_6458.jpg

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med samtliga speltester samlade i ett index kan vi kika närmare på våra korts genomsnittliga prestanda i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Som synes är det Palits Geforce GTX 1060 Dual som drar det längsta strået med närmare 8 procent högre prestanda än Asus Radeon RX 480 Dual OC – ett resultat som även räcker till för att besegra Radeon RX 480 med 8 GB grafikminne.

Kikar vi närmare på storebröderna i båda familjerna står det klart att fullskaliga Geforce GTX 1060 med 6 GB-minne presterar 8 procent bättre än Palits 3 GB-variant. Därtill uppvisar referensmodellen av Radeon RX 480 med 8 GB grafikminne dryga 5 procent högre resultat än Asus Dual OC-kort.

Den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar gör ett tydligt negativt intryck på båda korten, men Palit-modellen drabbas hårdast. Det sistnämnda presterar här i snitt 5 procent bättre än Asus Radeon RX 480, medan det fullskaliga Geforce GTX 1060 ökar på sina marginaler mot Palits nedskalade kort till 10 procent.

Trenden med prestandatapp för modellerna fortsätter inte helt oväntat i skyhöga 4K UHD. Palit-kortet tar en ytterst marginell vinst med endast 1 procent högre prestanda i snitt i jämförelse med Asus Dual OC-variant. Ett fullfjädrat Geforce GTX 1060 med 6 GB grafikminne uppvisar här närmare 15 procent bättre resultat än Palits nedskalade kort.

Artiklar för referensvärden

SweClockers prestandaindex består av mätvärden från flera olika källor. För mer detaljerad information om varje enskild modell hänvisas till respektive artikel.

Artikel

Länk

AMD Radeon RX 480 från MSI och Sapphire

Till artikeln

AMD Radeon RX 480 8 GB

Till artikeln

Nvidia Titan X "Pascal"

Till artikeln

Zotac Geforce GTX 1080 AMP! Extreme

Till artikeln

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix OC

Till artikeln

Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming

Till artikeln

MSI Geforce GTX 1080 Gaming X

Till artikeln

EVGA Geforce GTX 1080 SC ACX 3.0

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1080

Till artikeln

Gainward Geforce GTX 1070 Phoenix GLH

Till artikeln

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X

Till artikeln

Asus Geforce GTX 1070 ROG Strix OC

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1070

Till artikeln

Nvidia Geforce GTX 1060

Till artikeln