Slutsats och sammanfattning

När en ny generation grafikkort lanseras hamnar strålkastarljuset föga förvånande främst på toppmodellerna. Flaggskeppen visar vad den färska tekniken går för och spänner musklerna för att leverera bästa möjliga prestanda åt de allra mest kräsna entusiasterna.

Faktum är dock att de allra flesta inte behöver prestanda i toppskiktet. Modeller i mellanklassen med prislappar runt 2 000 kronor är överlägset populärast och fullt tillräckligt för majoriteten slutanvändare.

IMG_4789.jpg

Det är här Geforce GTX 960 passar in, senast i raden bland Nvidias storsäljare i GTX X60-serien. Modellen bjuder mer eller mindre på halverad beräkningskraft mot flaggskeppet Geforce GTX 980 och tar över efter fjolårets GTX 760 i Nvidias utbud.

Blandade intryck runt prestanda och funktioner

På prestandafronten är resultatet ljummet. Nykomlingen ger visserligen oftast högre siffror än Geforce GTX 760, men skillnaden är knappast enorm och steget upp till storebror GTX 970 stort. Det gäller speciellt när upplösningen skruvas upp – Geforce GTX 960 riktas mot "gaming i 1080p", och prestandasiffrorna visar tydligt varför.

Det tål också att nämnas vissa problem som uppenbarat sig under testandet. Geforce GTX 960 presterar bitvis ojämnt och buggigt Metro: Last Light Redux och Hitman: Absolution när upplösningen skruvas upp, något som inte gäller övriga Geforce-kort. Förhoppningsvis handlar det om temporära bekymmer som snabbt åtgärdas med nya drivrutiner.

gtx960sweet.jpg

Allt handlar dock inte bara om fps-värden, och andra fronter innebär revansch för GTX 960. Framför allt effektuttaget är imponerande lågt med siffror på samma nivå som AMD Radeon R7 260X, ett grafikkort med betydligt lägre prestanda. Det innebär potential för riktigt tyst drift, något partnertillverkarna av allt att döma tar tillvara på.

Geforce GTX 960 trivs också bra med överklockning. Samtliga testade kort jobbar efter justeringar på i över 1 500 MHz för grafikprocessorn, vilket innebär en ökning på långt över 20 procent. Med begränsad buss kan även frekvensökningar för GDDR5-minnet ge mätbara prestandavinster, något som är förhållandevis ovanligt.

Hård prisstrid mot AMD Radeon

Ställt mot konkurrensen är bedömningarna runt Geforce GTX 960 minst sagt snåriga. Återförsäljare och Nvidia talar om prislappar mellan 2 099 och 2 490 kronor, vilket betyder kollisionskurs med AMD Radeon R9 280, R9 285 och R9 280X. Bortsett från småbuggiga R9 285 innebär det två starka grafikkretsar med samma eller bättre råprestanda, vilka dessutom trivs i upplösningar över 1080p.

IMG_9195.jpg

Geforce GTX 960 är dock betydligt effektivare och bjuder på en hel del nya tekniker, inte minst hårdvaruavkodning av H.265/HEVC. I kombination med partnertillverkarnas kompakta och tysta modeller innebär det ett skräddarsytt kort för vardagsrumsdatorn kopplad till 1080p-tv, en marknad som kan växa stort under 2015.

Som vanligt är det dock minst sagt dimmigt i spåkulan där både rusande dollarkurs och tillfälliga kampanjer spelar in. AMD Radeon R9 280 och R9 280X lyser med tveksam lagerstatus till nuvarande prisnivåer, där den förstnämnda modellen dessutom är mer eller mindre pensionerad till förmån för R9 285. Lanseringspriset för Geforce GTX 960 kan dessutom ändras snabbt, där återförsäljare redan spekulerar om nivåer under 2 000 kronor.

Geforce GTX 960 är intressant, men ingen given vinnare

Summa summarum är Geforce GTX 960 ett ganska märkligt grafikkort. Nvidia har kompromissat mycket med prestandan, vilket innebär att glappet upp till Geforce GTX 970 är ovanligt stort. Det gör att möjligheterna för ett framtida Geforce GTX 960 "Ti" knappast är en högoddsare, speciellt inte då en avskalad GM204-variant med 1 280 stycken CUDA-kärnor redan finns i mobila Geforce GTX 970M.

IMG_4790.jpg

Mycket handlar som vanligt om preferenser och behov. Geforce GTX 960 bjuder på nya tekniker och rekordhög effektivitet i klassen, vilket öppnar upp för kompakta och tysta modeller från tillverkarna. Som grädde på moset finns ordentlig marginal för överklockning utan att vare sig ljudnivå eller värmeutveckling skenar.

Samtidigt går det inte att blunda för de i dagsläget mycket attraktiva prislapparna på AMD Radeon R9 280 och R9 280X. För den som är på jakt efter prestanda och struntar i effektuttaget innebär det röda lagets modeller fler fps per krona, speciellt vid högre upplösning.

Till syvende och sist återstår att se vad som händer med priser och lagerstatus. I den attraktiva mellanklassen kan som bekant varje hundralappp innebära skillnaden mellan framgång och magplask. I dagsläget kostar Geforce GTX 960 helt enkelt för mycket, och det återstår att se hur snabbt återförsäljarna kan justera nivåerna.

Asus Geforce GTX 960 Strix

IMG_4786.jpg

När Asus lägger vantarna på Geforce GTX 960 och kombinerar grafikkretsen med en krympt variant av DirectCU II-kylaren blir resultatet mycket bra. Modellen presterar utmärkt direkt ur kartong och placerar sig överst av varianterna i testlabbet.

Även på kylarfronten ser det riktigt bra ut. Grafikkortet är inte bara passivt vid låg eller ingen belastning, utan dessutom extremt tyst när fläktarna väl snurrar. Resultatet blir extra imponerande med tanke på de krympta yttermåtten, vilket öppnar upp för kompakta byggen i små datorlådor.

Asus Geforce GTX 960 Strix beräknas vid lansering landa i den övre delen av prisspannet, runt cirka 2 400 kronor. Det innebär en i dagsläget för hög nivå, där framtida justeringar sannolikt är att vänta. Till rätt pris är det dock ett alldeles utmärkt grafikkort.

Asus Geforce GTX 960 Strix bjuder på tyst drift och mycket prestanda i kompakt format.

Fördelar:

  • Mycket god effektivitet

  • Höga klockfrekvenser ur kartong

  • Bra överklockning för testexemplaret

  • Väldigt kompakta yttermått

  • Mycket tyst drift

Nackdelar:

  • Tappar kraft i höga upplösningar

  • Oklar prisbild

Cirkapris vid publicering: 2 390 kronor
Lägsta pris:

Gigabyte Geforce GTX 960 Windforce 2X

IMG_4787.jpg

Gigabyte vill gärna slå på trumman för påkostade GTX 960 G1 Gaming, men lillebror Windforce 2X är på många sätt mer intressant. Prestanda ur kartong är ett bra steg upp från referensnivå, samtidigt som testexemplaret bjuder på klassledande resultat vid överklockning.

Grafikkortet är enligt trenden passivkylt vid låg belastning och extremt tyst när fläktarna väl snurrar igång. Den relativt nätta storleken gör dessutom att modellen lämpar sig utmärkt till kompakta byggen utan att kompromissa med kylprestandan.

Vid lansering beräknas Gigabyte Geforce GTX 960 Windforce 2X landa i samma region som modellerna från Asus och MSI, det vill säga runt 2 400 kronor. Sett till prestanda är det problematiskt, vilket öppnar upp för framtida justeringar. Med en lagom prislapp är det dock ett grafikkort som helt klart bör finnas med på intresselistan.

Gigabyte GTX 960 Windforce 2X kombinerar en utmärkt kylare med bra möjligheter till överklockning.

Fördelar:

  • Mycket god effektivitet

  • Mycket bra överklockning för testexemplaret

  • Kompakta yttermått

  • Mycket tyst drift

Nackdelar:

  • Tappar kraft i höga upplösningar

  • Oklar prisbild

Cirkapris vid publicering: 2 390 kronor
Lägsta pris:

MSI Geforce GTX 960 Gaming

IMG_4788.jpg

MSI kombinerar Geforce GTX 960 med samma Twin Frozr V-kylare som för GTX 970. Resultatet är nästan överdriven kylkapacitet, med snudd på helt passiv kylning vid lättare spelande och löjligt låg ljudnivå även när fläktarna snurrar.

Baksidan är att modellen blir skrymmande jämfört med lösningarna från Gigabyte och framför allt Asus. Problemet är ickebefintligt i ett stort chassi, men kan ställa till det vid mer kompakta byggen. I det stora hela handlar det om en smaksak beroende på prioriteringar.

MSI Geforce GTX 960 Gaming lanseras till ungefär samma pris som modellerna från Asus och MSI, det vill säga runt 2 400 kronor. Med ett öga på prestandan är det inte klockrent, vilket lägger grund för framtida justeringar. Till rätt pris är det dock ett högintressant kort i klassen.

MSI Geforce GTX 960 Gaming lockar ljudkräsna med för klassen rekordtyst kylare.

Fördelar:

  • Mycket god effektivitet

  • Bra överklockning för testexemplaret

  • Extremt tyst drift

Nackdelar:

  • Tappar kraft i höga upplösningar

  • Oklar prisbild

  • För klassen skrymmande yttermått

Cirkapris vid publicering: 2 390 kronor
Lägsta pris: