Prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga speltitlar vägs in för resultatet, och referensmodellen Radeon R9 280X står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

index.png

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellen är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Med samtliga speltester samlade i ett index ser vi hur ett Geforce GTX 960 i sitt grundutförande landar strax bakom AMD:s Radeon R9 285 samtidigt som den närmaste konkurrenten Radeon R9 280 presenterar ungefär 5 procent bättre prestanda. I jämförelse med sin föregångare Geforce GTX 760 presterar Nvidias nykomling cirka 8 procent bättre i upplösningen 1 920 x 1 080.

Bland de fabriksöverklockade korten är det Asus Strix-variant som utmärker sig genom att prestera 7 procent bättre än ett Geforce GTX 960 i referensutförande. Detta räcker till för att knuffa upp modellen ovanför Radeon R9 280 tillsammans med Gigabytes Windforce-kort. MSI-variantens något sparsamma fabriksöverklockning placerar kortet något under resten av partnertillverkarna, strax ovanför Radeon R9 285.

Att Geforce GTX 960 är byggt för den lägre upplösningen 1080p blir väldigt påtagligt när indexet har sammanställts för speltesterna i den högre upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Nvidias nykomling landar nu endast 5 procent över dess föregångare Geforce GTX 760 medan AMD:s Radeon R9 280 kan utprestera Geforce GTX 960 med nästan 12 procent.

Bland partnertillverkarnas kort är det återigen Asus Strix-variant som drar det längsta strået tack vare dess frekvensökningar på både GPU och minne. Detta räcker till för att putta kortet ovanför Radeon R9 285 men dock inte för att besegra det billigare Radeon R9 280.