Slutsats

Ytterligare två processorer med överklockningsfokus passerar testlabbet och med facit i hand kan vi återigen konstatera ett faktum som tål att upprepas; överklockningspotentialen kan aldrig garanteras. Även med goda förutsättningar kan det fortfarande variera en hel del mellan olika exemplars förmåga att nå höga klockfrekvenser.

IMG_9776.jpg

Samtidigt är överklockning i många fall det enda sättet att nå nya nivåer av prestanda, där även mindre frekvensökningar är bättre än inga alls. I slutändan gäller det därför att skruva ned förväntningarna något och se varje vunnen megahertz som en trevlig, och inte minst gratis, bonus.

Intel Core i5-4690K

IMG_9775.jpg

Intels Core i5-4690K rundar av lanseringen av Devil's Canyon och ersätter effektivt förra årets storsäljare Core i5-4670K. Modellen bjuder i sitt grundutförande egentligen bara på en mindre ökning i klockfrekvens över sin föregångare, men kommer samtidigt med förbättringar under i huven i form av bättre värmeavledning och stabilare strömförsörjning. Det ska åtminstone i teorin ge bättre förutsättningar för överklockning.

I SweClockers överklockningsäventyr slutade klockfrekvensen på 4,6 GHz, vilket är exakt samma resultat vi fick med både storebror Core i7-4790K och föregångaren Core i5-4670K. Det är ännu för tidigt att dra några längre slutsatser kring överklockningspotentialen hos de nya upplåsta Haswell Refresh-processorerna i jämförelse med fjolårets Haswell, men det kan konstateras att modellerna presterar fantastiskt bra när frekvenserna skruvas upp till nya höjder.

Sammanfattningsvis är Core i5-4690K likt föregångaren en alldeles ypperlig processor för både arbete och underhållning. Den enda faktiska akilleshälen är dess avsaknad av Hyperthreading, vilket gör den dyrare storebrodern Core i7-4790K till ett bättre alternativ för extremt parallelliserade applikationer som videorendering.

Intel Core i5-4690K erbjuder utmärkt prestanda och goda förutsättningar för överklockning.

Fördelar:

  • Riktigt bra prestanda

  • Nytt värmeledande material

  • Upplåst överklockning

Nackdelar:

  • Saknar Hyperthreading

Pris vid publicering: 1 890 kr
Lägsta pris:

Intel Pentium G3258 Anniversary Edition

IMG_9774.jpg

Intels jubileumsprocessor Pentium G3258 är en väldigt intressant produkt på pappret, med både ett relativt lågt pris och potential för överklockning. Det största problemet är istället två ord: dubbla kärnor. Även om det tagit tid är mjukvaran i mångt och mycket ikapp processorernas utveckling och det betyder att många spel och program numera kan utnyttja åtminstone fyra trådar.

Endast två kärnor och brist på flertrådningstekniken Hyperthreading gör därför att Pentium G3258 halkar efter rejält i många titlar. Förhöjda klockfrekvenser med hjälp av överklockning kan till viss del motverka problemet, men i många fall räcker det helt enkelt inte till när endast två trådar kan exekveras samtidigt. Det bör dock tilläggas att prestandan kan ses som fullt tillräcklig för mer vardaglig användning.

I slutändan är Pentium G3258 Anniversary Edition vad vi på redaktionen skulle vilja kalla en "kul produkt". Det finns scenarion där modellen kan skina rejält, och då specifikt när klockfrekvenserna är uppvridna över 4 GHz. Tyvärr faller processorn alltför ofta på begränsningarna som infinner sig till följd av dess tvåkärniga natur. Med en rekommenderad prislapp på nästan 700 kr är det därför svårt att rekommendera modellen över dess hälften så dyra lillebror Pentium G3220.

Fördelar:

  • Tillräcklig för vardagligt användande

  • Effektsnål och lättkyld

  • Upplåst överklockning

Nackdelar:

  • Två kärnor begränsar i många fall prestandan

  • Högt pris i förhållande till prestanda

Pris vid publicering: 700 kr
Lägsta pris: