iSCSI

Netgear ReadyNAS Ultra 6 stödjer som tidigare nämnt protokollet iSCSI. För mer information och historia, kika in vår artikel om Thecus N5200, för på denna sida ska vi främst presentera prestandan som vi kan klämma ur denna NAS-enhet. För den som är intresserad av iSCSI ur ett tekniskt perspektiv kan vi rekommendera denna RFC.

Vår tidigare testplattform byggde på Windows XP och vi har nu migrerat till Windows 7 vilket betyder en ny iSCSI-initiator (som klientdelen kallas) och nya funktioner. Det har dock ingen påverkan på prestandan, endast användarvänligheten.

Vi börjar med att aktivera iSCSI via enhetens webbgränssnitt och väljer sedan en relativt liten volym på 6 gigabyte. Processen att skapa ett iSCSI-mål är väldigt enkel och tar bara någon minut eller så. Det tar någon minut extra om man vill ha en säker inloggning med exempelvis CHAP eller RADIUS, men generellt är det väldigt enkelt. Tyvärr har Ultra 6 inte någon inbyggd RADIUS-server, men behöver man detta protokoll har man säkerligen en sådan redan på nätverket.

Sen aktiverar vi iSCSI på vår Windows 7-testmaskin och skriver in enhetens IP-adress. Direkt så hittas två stycken mål (vi skapade två för testning) och går in i diskhanteringsmenyn på testburken varpå vi får upp följande:

iscsi_diskhantering.gif

Windows hanterar iSCSI-volymer precis som logiska enheter, det vill säga - vill du köra RAID 5 på två iSCSI-mål, varsågod. Vi formaterar den logiska enheten med NTFS och ser hur den ploppar upp i "Den här datorn" som en enhet. Vill man ha snabbare prestanda med att läsa många små filer kan man välja FAT32 exempelvis.

Netgear ReadyNAS Ultra 6 kommer att jämföras med den äldre Thecus N5200 vilket inte är en helt rättvis jämförelse då den bygger på en långt äldre plattform med en Celeron-M ULV-processor i grunden. Thecus N5200 lanserades i mitten på 2008 vilket är ungefär två år sedan och det kan vara intressant hur prestandan påverkats under denna tid. Vi börjar med lite enkla test i programmet HDTach 3.0.

På första testet i HDTach ser vi tydligt att Ultra 6 har en betydligt snabbare plattform med iSCSI, cirka 20 megabyte i sekunden är den snabbare än den äldre N5200 från Thecus.

I burstrate-testet ser vi ungefär samma resultat som i medelläshastighet. Cirka 20 megabyte i sekunden skiljer enheterna åt. Detta bådar mycket gott för vidare tester i bland annat ATTO Benchmark.

Via ATTO Benchmark kan man läsa ut mer information än ur HDTach och det visar sig verkligen vilken prestandaskillnad det är mellan dessa två enheter i detta test. Testet skriver eller läser filer i en bestämd storlek på aktuell enhet och presenterar sedan detta med en mängd data. Vi tar inte med alla siffror i detta test, utan vi tar med vad prestandatestet visar vid läsning och skrivning av filer om 32, 64, 256 och 1 024 kilobyte.

Resultatet i läsningstestet talar sitt tydliga språk. Netgear ReadyNAS Ultra 6 är väldigt snabb. Den lyckas i samtliga test mer än fördubbla prestandan jämfört med den äldre Thecus N5200. Toppnoteringen är hela 115,8 megabyte per sekund vid läsning av en fil på 64 kilobyte - det är nära av vad en gigabitanslutning kan prestera. För att visa på nätanvändningen tog vi upp aktivitetetshanteraren och tittade på nätverksanvändningen under testet.

iscsi_natanvandning_2.gif

Som synes så maximerar prestandatestet nätverksanslutningen i delen av testet när större filer läses och skrives.

I skrivningstestet startar ReadyNAS Ultra 6 lite slöare än i läsningstestet. Den får till och med anse sig slagen vid skrivning av mindre filer. När det kommer till skrivning av lite större filer springer dock Ultra 6 om Thecus N5200 rätt lätt.