X-RAID2 och RAID-hantering

X-RAID2 är Netgears egna RAID-nivå och efterträder den tidigare X-RAID. Förenklat kan man säga att det är RAID5 med en twist. RAID-nivån tolererar att en hårddisk försvinner från en array med tre hårddiskar eller fler, precis som RAID5.

Önskar man exempelvis utökat utrymme på en RAID5-array så måste man i de flesta fall kopiera data till en annan volym, uppgradera, och sedan kopiera tillbaka. X-RAID2 har här en fördel jämfört med RAID5 då den automatiskt kan utöka den aktuella volymen om man lägger till hårddiskar till enheten. Med endast två hårddiskar så speglas data automatiskt.

Hanteringen av en RAID-array är självklart viktigt på en NAS-enhet i denna prisklass. Önskar man full kontroll måste man först ställa in exempelvis e-postadresser att skicka till ifall en hårddisk dör. När vi rycker ut en hårddisk under drift ser vi följande i loggarna. Det dyker även upp en dialogruta om man är inloggad på enhetens gränssnitt.

raid_1.gif

Det dyker även upp information om att volymen inte är skyddad på enhetens lilla display på framsidan.

raid_2.gif
raid_3.gif

När vi stoppar tillbaka hårddisken så dyker det upp en dialogruta som säger att NAS:en hittade hårddisken och börjar återuppbygga RAID:en. Via volymfliken kan vi ser hur långt återuppbyggnaden av RAID:en har kommit. Med tre stycken hårddiskar på två terabyte vardera tar denna process cirka 6 timmar.