Konfiguration

Konfigurationen är i princip den viktigaste delen för en NAS i denna prisklass. Som de flesta enheter har ReadyNAS Ultra 6 ett smidigt webbgränssnitt som är relativt likt det som vi såg på ReadyNAS NV+, dock med ett par uppdateringar.

konfiguration_2.GIF

Grundskärmen vi möts av när vi loggar in på enheten talar om versioner på mjukvaran, IP-adresser och paritionsinformation.

Vi börjar dock rota först i inställningarna under kategorin nätverk. Här kan vi ändra IP-adress, aktivera jumboramar och ändra arbetsgrupp. Vi kan också ange en WINS-server om man använder riktigt gamla datorer i ett nätverk. Det går även att starta en egen WINS-server, men vi tvekar om någon kommer använda denna funktion över huvud taget. Under DHCP-fliken kan vi aktivera en DHCP-server som delar ut IP-adresser på nätverket.

konfiguration_3.GIF

Går vi vidare på säkerhetsfliken kan vi dels ändra administratörslösenordet, men mer intressant kan vi hantera användare och grupper. Dels kan vi skapa eller ta bort användare och dels även göra likadant med grupper. Önskar man lägga till många användare på en gång stödjer enheten så kallad CSV-filer där användare står rakt upp och ned i en textfil.

Har man en stor användarbas går det även att exportera listor för användare och grupper och på så sätt kunna göra en säkerhetskopia. Detta är en väldigt smidig funktion om man har många användare på NAS:en.

konfiguration_4.GIF

På nästa flik som heter tjänster kan vi på första sidan aktivera de fildelningsprotokollen som ReadyNAS Ultra 6 stödjer. De flesta som köper denna enhet kommer nog främst att köra CIFS (även kallad SMB) men vi ser även stöd för NFS för Unix/Linux, AFP för Apple-maskiner, FTP för filöverföringar och HTTP/HTTPS för webbgränssnittet.

En intressant detalj är att låta webbservern lyssna på två stycken portar via säker HTTP. På så sätt kan man ha en intern port (exempelvis 443 som är standard för HTTPS) och en extern port för åtkomst utanför det lokala nätverket. Mycket smart detalj!

ReadyNAS Ultra 6 stödjer också en mängd strömningsprotokoll. Det kanske viktigaste protokollet är ReadyDLNA som tillåter oss att strömma musik och video från enheter som stödjer DLNA- eller UPnP AV-protokollen. Vi kan även aktivera stöd för strömning från en Logitech Squeezebox och Itunes. Vidare stödjer enheten Apples Bonjour-tjänst.

konfiguration_5.GIF

En intressant funktion som Ultra 6 har är en funktion som kallas ReadyNAS Remote. I vanliga fall om man önskar komma åt filer på en NAS från Internet brukar man använda FTP, men det är inte ett helt optimalt protokoll för vardaglig användning av filer i operativsystemet. Man kan även sätta upp en VPN-tunnel eller liknande, men det är inte helt lätt att routa vissa gånger och kräver en hel del konfigurering.

Funktionen ReadyNAS Remote gör ovanstående lite enklare. Det kräver en programinstallation dels på klienten och dels på själva NAS:en. Klienten skapar en krypterad tunnel till NAS:en och informationen är således säker (i den mån det går att göra data på Internet säker) men främst enkel. När man installerat klientprogrammet syns enheten precis som en lokalt ansluten NAS. Klienten finns dessutom även för Mac OS X. Vi är väldigt imponerande av denna funktion som är extremt smidig och samtidigt väldigt enkel.

konfiguration_6.GIF

ReadyNAS Ultra 6 har stöd för sex stycken hårddiskar, modellen vi erhöll hade tre stycken förinstallerade. På volymer-fliken ser vi statusen på hårddiskarna och vilket RAID-läge de är i. Genom att trycka på hitta-knappen så kan man identifiera en hårddisk som gått sönder via blinkande lampor på aktuell disk.

En mycket smidig funktion i denna kategori är volymunderhåll. Man kan dels låta NAS:en göra en fullständig sektorkoll och dels en konsekvenskontroll av filsystemet. Det bästa är att man kan schemalägga detta vilket kan vara mycket smidigt för att hitta hårddiskar som håller på att gå sönder eller bara ha lite mer kontroll över dem helt enkelt.

konfiguration_7.GIF

Som nämnt tidigare stödjer enheten också protokollet iSCSI vilket tillåter att man "importerar" en blockenhet på nästan valfritt operativsystem vilket uppträder precis som en vanlig hårddisk. Vi har tidigare testat iSCSI på bland annat Thecus 5200 och där lyckades vi trycka ut cirka 520 megabit skrivprestanda som bäst, vilket är bättre än motsvarande SMB/CIFS-prestanda. Vi ska senare i artikeln titta på hur prestandan ser ut med iSCSI.