Inlägg

Inlägg som HolyFather har skrivit i forumet
Av HolyFather
Skrivet av Marcusk:

Spara ihop till en buffert under tiden du har jobb? Skaffa A-kassa så du får ut åtminstone en del av din lön? Kan vara bra att tänka på till i framtiden.

Jag hade en buffert, och levde på den under tiden jag var sjukskriven för viruset, som drabbade mig hårdare än de flesta.

Du verkar inte förbunden med verkligheten, som tror att sjukpenning eller A-kassa ~12K efter skatt per månad är jämförbar med lön att leva på. Du har extremt troligt en närstående som hjälper dig att bygga upp en buffert.

Jag levde mer sparsamt än du nånsin skulle kunna, och det som orsakade frågan i titel är att Försäkringskassan underkände två läkarintyg.

Har du varit tvungen att leva på sjukpenning i två månader, och sedan fått ett beslut att du inte får någon som helst inkomst för de två månaderna?

Om du isåfall haft buffert för att klara de två månaderna, utan inkomst från någon annan, kan du kommentera. Annars avstå. Kan vara bra att tänka på till i framtiden.

Ämnet är skrivet i originalposten.

Av HolyFather
Skrivet av UndaC:

Att det är mellanhänderna som bestämmer om man kan hålla RRP beror ju förstås också på om mellanhänderna kunnat köpa korten/kretsar för under RRP till att börja med. Det har de inte förutom under väldigt specifika förhållanden (första månaden med Nvidias kort, första batchen av referenskort i AMDs fall).

Om återförsäljarna har avtal med tillverkarna, och tillverkarna går ut med RRP, får ÅF alltid ett pris från tillverkarna som tillåter dem att göra vinst genom att sälja till RRP. Annars har vi tillverkare som ljugit om RRP. Detta är i så fall något som mörkats och som skulle avslöjats av vaken journalist dag ett.

Jag tror inte att det är fallet här, utan förklarar orsaken i min citerade kommentar. ÅF har inte köpt korten från tillverkare, och därav marknadspris mycket högre än RRP. Jag rekommenderar att välja exakt det kort man vill ha, och köa på det från en ÅF man litar på som har ett bra pris.

Av HolyFather
Skrivet av cyklonen:

Lite skillnad på hörbart och njutbart...

Jag vågar nog garantera att audio var fullständigt njutbart på 1950-talet bland entusiaster med "rätt" monobandspelare, de som hade en rik farsa kunde prova på det här nya som var stereo Och flera magnituder bättre än det som presenteras i Reddit-videon...

Av HolyFather
Skrivet av cyklonen:

2.5" SSD:er kan du ju placera lite där du vill. Dubbelhäftande tejp i värsta fall. 5 st är inte begränsande för nåt ATX-chassi på marknaden, skulle jag säga. 20-30 kanske börjar bli trångt, men då har man slut på anslutningar sen länge...

Okej, de flesta ATX-mobo har 6 SATA-kontakter, antog att chassina uppfyllde det. Jag la till 5 i originalinlägget då jag är på 3 nu och ska köpa 1 till. Absolut minimum är ju 2, för att OS och applikationer inte ska fightas om samma disk. Men jag vill ha åtminstone 2 till utan att krocka med GPU:n, för att slippa tråkig ominstallering, radering, kopiering, utflyttning etc vilket motsäger syftet med chassi.

Se min kommentar om chassi som typ bästa sättet att stänga inne luft och göra den varmare.

Av HolyFather
Skrivet av beh:

Nej, det klarar VHS inte med sina drygt 240 linjers upplösning. Den analoga signalen på VHS är ca 3 MHz mot marksänd TV som är ca 5 MHz. Inte ens SVHS har full 576i50 upplösning utan toppar på ca 400 linjer. Det var först med DVD som vanliga konsumenter kunde njuta av något som kunde mäta sig med marksänd TV i hemmet.

Du har tyvärr fel. En TV från VHS-tiden visar 576i@25, och VHS-band har inte sorgkanter. Det går en sladd mellan VHS-spelaren och TV-apparaten, TV-sändningar har inte alls med saken att göra.

Min kommentar håller sig till ämnet videouppspelning från lagringsmedia, och eftersom jag kritiserade att ingen annan kan "spela upp videon" och vi inte kan bedöma kvaliteten från Reddit-videon ville jag införa de undre gränserna för vad vi normalt accepterar som lägsta gräns för audio/video.

Av HolyFather

Tusentals personers efterfrågan utan tillgång. Givet nog tid, kommer korten ut i lager. Virus=köa.

Jag vet att säga det inte hjälper, och jag vet att jag hade tur (och betalade överpris för turen). Men... just nu verkar det som att om man insisterar på Köp Nu, så får man ha tur och betala överpris... eller vänta längre(!)

Jag impulsköpte och rekommenderar att välja rätt modell och en ÅF du litar på, och köa på det du vill ha. Kan gå snabbare.

Av HolyFather

Mina val

  • CPU: Mitt val. Bra, prisvärd. Kylare verkar bra. Mitt val, alltid Noctua.

  • Mobo: Mitt val, X570. Men verkar bra, och kan nog vara bra att inte ha tunnelvision på X570. ASUS=Kolla så det inte sitter SATA-kontakter under GPU.

  • RAM: Spelar ingen som helst roll. Mitt val, köp de 2 billigaste 8GB-stickorna.

  • GPU: Mitt val, RTX 3070 OC. Antagligen största kostnadsbesparingen, en kompromiss. Trots det vet jag inte direkt om 1060Ti är öh, mindre oprisvärd just nu...

  • SSD: Mitt val, 2xSamsung 1TB. Jag bygger aldrig något med bara 1 disk, pga rendering eller simpel filkopiering. Ladda ner till ena och packa upp till andra är en massiv prestandaökning! Och OS och applikationer belastar hela tiden med samma disk, inte bra alls.

  • Chassi: FD eller Phantek är bra, spara en hundring med plåt istf. glas. Mitt val, ett chassi som jag inte hittat än med färdigmonterad vätskekylning för chassiluften.

  • PSU: Hopplöst överdimensionerad, förstås. Konstigt osäkert snack kring Watt, tveksamt att riggen skulle dra 300W. Drar den 250W? Mät och överdimensionera. Däremot är det generella resonemanget inte fel. Trots att riggen drar ~280W under belastning hade mitt val hamnat nånstans kring 750W ändå - Kolink Enclave 700W guld.

Mina val resulterar troligen i 2K över detta pga GPU som inte håller riggen tillbaka och maxat mobo och PSU så man aldrig behöver uppgradera dem.

Man kan använda mina val eller Vinterdatorn som en bas (förutom - köp 2 diskar istf 1!!), och bara köpa kralligaste GPU:n man kan få vantarna på istället.

Av HolyFather

Rent tekniskt så är kodningen komprimeringsgraden. Tecknat/3D är säkert mer tacksamt än annat för den valda encodern, men om man även minskar upplösning på ljud och bild, samt framerate till 1 FPS så är det ett separat val. Inte komprimering utan konvertering.

Han verkar ha haft roligt, men det är omöjligt att avgöra om det är sevärt, då ingen kan köra hans diskavbildning och han filmar en liten skärm med lågkvalitetkamera, minst av allt på en Mac från den tiden. "dec"-delen i codec spelas upp av en tusenfalt snabbare CPU.

Inom (eller snarare, kring) den s.k. Demoscenen finns exempel på komprimering där dekodningen sker på tidsenlig CPU, ofta med en specialskriven codec.

Kring 2003 kom effektiva codecs ut till allmänheten som kunde komprimera video och ljud riktigt bra, och utvecklingen fortsätter.

Den allmänt accepterade minimikvaliteten för sevärd video verkar ligga kring 480p/576i och 25 FPS, och detta uppfylls av VHS-formatet och uppåt. Ljudkvaliteten är den minsta faktorn - hörvärd kvalitet uppnåddes redan på 1950-talet.

Av HolyFather

FD och Phantek verkar OK. Hm. Eftersom FD-recensionen inte besvarar frågor om mer än 2 diskar så måste jag tydligen lägga till det som krav: är på väg att köpa min 4:e SSD, så chassit måste klara 5 st 2.5"-enheter (utan att krocka med låångt grafikkort) för att ha expansionsbarhet.

Skrivet av Rouge of Darkness:

angående "kylningen" i chassit så är det väldigt lika på den fronten mellan olika chassin skiljer några grader på sin höjd kanske men typ 99% av alla chassin klarar att hålla under 30-35°c chassitemp med ett insug i nedre fronten och ett utblås bak i överkanten nånstans.

idag handlar chassivalet snarare om vad man vill ha för smarta funktioner, extra usbportar i fronten, portar och personligt tycke vad man tycker är ett snyggt chassi.

Det kanske du tycker, men i just den här tråden är jag på jakt efter ett chassi som är - bra på kylning.

Helst vill jag ha ett chassi som slår "komponenter på en bräda" som man sett i några byggen, men jag vet inte om det går.

Finns det chassin med färdigmonterad vätskekylning för luftflödet genom chassit? (D.v.s. man behöver inte ha vätska inuti, man behöver inte matcha kylare för CPU och GPU, etc., men chassitemp ligger alltid väldigt nära rumstemp). Är det i så fall bäst om jag ställer den frågan som en separat post i forumet?

Av HolyFather

Det är upp till mellanhänderna att sälja dem till rekommenderat pris (RRP, i Europa: RRP+"EU-skatt"). Om de märker att de slukas upp lika fort de kommer in så höjer de priset och beställer fler. Tillgång och efterfrågan. Jag betalade 1200 kr över rek. pris för Sverige för mitt.

Det enda som särskiljer dessa produkter är att de är specifika modeller (till skillnad från t.ex. en USB-kabel) och att de är nya.

Efter tillräcklig produktionstid kommer efterfrågan att ha tillfresställts och då upparbetas ett lager världsvitt som kan hållas till vettiga priser.

Av HolyFather

Bra recension! De flesta har väl ändå fler än 2 SSD? Jag har det, och jag undrar om det finns plats för en vagga till under plåten där PSU:et är, eller om i annat fall vaggan hamnar i huvudutrymmet och isåfall vaggan krockar med ett långt grafikkort som mitt.

Av HolyFather

Tips på hyfsat rymligt chassi med bra kylning?

Hyfsat rymligt = MIDI/ATX, plats för de längsta flaggskepps-GPU:erna, 5 SSD:er och ett Kolink Enclave 700W. Måste kunna rymma ett framtida X570 mobo för Ryzen 5 (de flesta X570 verkar vara ATX?)

Bra kylning = bättre än andra kabb på att hålla chassitemp låg och dra luft in över komponenterna och ur chassit. Nuvarande kabb har lite dåligt lufturdrag ur kabbet.

Budget max 1600 kr.

Av HolyFather

RTX 3070 OC - switch "Quiet mode/Perfomance mode"??

Smekmånaden är över och dags att tweaka. Ehrm.

Det var svårt att se att det öht var en switch, för den var så liten.

Antar att switchen bara ändrar fläktkurvan? Satt till performance och detta ska förhindra att fläkten stannar, vilket är det jag vill. Vill ha relativt hög idle.

Edit: Switchen ändrar inte fläktkurvan. Rekommenderar installation av ASUS GPU Tweak II. Fint FPS-lyft genom att klicka på OC profile, och sedan User Defined på fläktkurvorna och dra 1 punkt till c:a 40% för att förhindra fläktstopp. Tempen ligger stabil och platt på 62C, med upp till 1965 MHz.

Fråga mig dock inte hur man sparar en profil, UI:et är bedrövligt.

Av HolyFather
Skrivet av Mindfighter:

Förespråkar inte andra lån än till studier, boende och eventuellt bil, men nog erbjuder din bank blanco-lån också, brukar kallas privatlån eller medlemslån, sök ett sånt. Vill du betala av det i förtid kan du förstås göra det.

...och är ditt syfte att hantera räkningarna runt årsskiftet så behöver du förstås planera/spara inför nästa år, årsskiften har en tendens att återkomma, ofta en gång per år på ett ungefär.

I mitt fall hände något speciellt detta året: jag sas upp pga Coronaviruset och blev lagom till jul lurad på 10000 kr. Har du något råd till mig hur jag skulle kunna undvikit det? Eller är det fler självklarheter som "bli inte uppsagd" och "bli inte lurad"?

Det vore naturligtvis bra om ingen person i världen behövde låna, någonsin.

Men lånebolagen verkar inse att folk behöver låna. Vilket för oss tillbaka till ämnet.

Av HolyFather

120Hz Displayport-skärm max 27" 1920x1080@120Hz. Bästa köp på rean?

Ska användas för att visa streamingmjukvaran på, så jag inte behöver läsa chat på telefon/tablet. Men jag kan inte köpa en 60/75Hz-skärm, för då får man den lägsta Hz:en även på den primära (tror jag). Äreså äreså?

24" går alltså bra och ännu smärre.

Rigg i sign.

Av HolyFather

Gratis är gott. Tidigare har de haft finfina spel på torsdagar. Tog Kingdom Come: Deliverance och Mudrunner, kunde tagit ARK: Survival om jag orkat med det. Kanske inte blir lika fina spel då men kanske något man kan knipa iaf

Av HolyFather
Skrivet av PlogarN97:

Väldans vad lånetrådar för konsumtion det dykt upp på sistone...

Dags för swec att göra en artikel i all välmening om att inte låna ihjäl sig?

Ont: lägg över kreditkortslånen på ett lån hos banken och spara ihop till de där 10 tusen istället

Hm. Läs min post igen så ser du att jag klagar på att det min bank främst erbjuder mig är ett kreditkort avsett endast för konsumtion.

Jag ska alltså inte köpa något för pengarna. För de flesta hopar sig större räkningar kring årsskiftet och man har även mer utgifter och mindre inkomster under julen.

Som jag skriver vill jag ha en buffert som försäkrar mig att kommer över den svackan.

Av HolyFather

Bra sajt med 3-mån lån med vettig ränta / samla sina lån+låna 10k?

Jag är kund hos Swedbank, men det enda alternativet de har till sina privatkunder är mycket dåligt: Ett kreditkort endast för köp/konsumtion med hög ränta. Jag vill att de 10k kommer in på mitt konto och att jag kan göra vad jag vill med dem istället. Att låna 10k för att omedelbart blåsa dem på produkter är dålig ekonomi, det är väl därför de endast erbjuder det.

Jag lånar då hellre från någon som vill konkurrera som långivare.

Om det involverar kort så ska det gå att föra över pengar till mitt bankkonto utan avgift och det ska gå att aktivera det online för att handla från valfri webbutik med det.

Sista gången jag behövde en buffert för att känna mig trygg inför jul och skatter var på 90-talet och då fanns SMS-lån som väl knappast var en lyckad affär för konsumenten, men.

Därför är jag svag på vad som finns nu och vad som är smidigt och går att lösa utan att vänta på snigelpost. Jag har tyvärr inte så många lån att samla, jag har ett med låg ränta, studielån och 30k med hög ränta, så det är i princip det enda lånet jag har att lösa in.

Av HolyFather

Vilket program visar GPU-temperatur med minst CPU-användning?

Afterburner, Aida64, Open HW Monitor, HWMonitor, ASUS GPU-Tweak. Finns det fler?

Kör HWMonitor och den drar 0% CPU med några få uppstickare ibland till 1%. Vilket inte är mycket. Men den visar väldigt många värden. Om det finns något lightare som bara visar en siffra i hörnet? (gärna speloverlay, men Aktivitetsfältet går bra också).

Edit: Provade SpeedFan men det är 32-bit och siffrorna är så små att de är oläsliga.

Av HolyFather

Min rigg är lik din rigg (sign). Swec kör med så snabb CPU som möjligt när de benchar GPU:er just för att det är GPU:n de vill mäta. Jag räknade med att min CPU skulle flaska, och det gjorde den också. Antagligen gjorde den det redan med mitt GTX 1080 Strix. Enligt prestandaindex borde jag fått +55% högre FPS, men fick 20-25% högre FPS i alla spel utom två. Det enda var från en indie-studio och är väldigt dåligt optimerat, och det andra var Far Cry Primal (+7%).

Men för mig var det värt det - men det är för att jag ska spara ihop till en Ryzen 5+mobo, och under tiden kan jag njuta av den GPU jag ändå ska ha i den nya datorn.