Inlägg

Inlägg som HolyFather har skrivit i forumet
Av HolyFather
Skrivet av Networker:

Jovisst, men låter ändå knepigt. Får väl se hur det kommer att funka i praktiken.
Kör ändå win up manuellt 1gång/vecka, för automatiska uppdateringar funkar inte "snabbt", kommer ofta flera dagar efter de har släppts, har jag sett. Antagligen gör microsoft så för att inte överbelasta nätet om alla miljarder datorer får updaten samtidigt. (Internet alltså, inte elnätet).

Sedan tror jag inte update drar särskilt mycket ström. Är försumbart jämfört med gaming.
Däremot mycket retsamt när update drar igång när man använder maskinen till annat. Har därför narrat windows att jag kör på uppkoppling som "kostar pengar", går att på det sättet stänga av automatiska uppdateringar, som på den gamla goda tiden när man fick välja själv.

Det låter som om du kontrollerar om uppdateringar får ske med s.k. "metered connection", så då borde inte topic påverka dig så mycket?

Antagligen drar det en hel del extra ström även att knuffa ut och skicka vidare varje uppdatering till samtliga Win10+-datorer. Alltså det som sker innan det kommer fram till datorns Wifi-chip.

Av HolyFather

Snart får Windows 10 (och kanske 11)? en skärmklippsfunktion likvärdig med Windows 7

I Windows 10, tryck Windows-tangenten och (på engelsk version) skriv "Snip". Det gamla verktyget, som inte tillåter annotering, öppnas och du kan skära ut en del av bilden du ser och kopiera eller spara den till JPG, PNG, etc.

Du blir samtidigt informerad att det snart kommer en version till Windows 10 där du kan annotera skärmklippet.

I Windows 7, tryck Windows-tangenten och (på engelsk version) skriv "Snip". Här kan du annotera skärmklippet, kopiera, och spara till JPG, PNG, etc.

Det heter antagligen något annat på svenska, kanske Skärmklippsverktyg, vad vet jag. Översättningar brukar inte falla i smaken, och menyer är mer logiska på engelska om man har datorkunskap.

Det är mitt tips för dagen, och ännu en anledning att inte nedgradera från Windows 7. <3

Av HolyFather

Det är bra med högre hastigheter och bakåtkompatibilitet. Det största problemet med nya standarder är dyra kablar. Det blir ett problem om hosts inte är kompatibla med "vanliga" kablar. Kringutrustning behöver sällan uppdateras lika ofta som huvudutrustning. Om det kostar 300-500 kr per kabel kanske det löser sig om någon tillverkar en USB4-hub med kompatibla kontakter. Där hjälper den högre hastigheten, då kan man plugga in vad som helst utan att tänka.

Av HolyFather

Det var väldigt mycket siffror och information, och man märkte att de försökte klämma in dem i så kort video som möjligt och därför stödde sig på teleprompter.

Samtidigt är det ju en CPU-tillverkare, inte datortillverkare, så det är förståeligt att presentationen är mer teknisk. Och det är bra med fler siffror för fler spel.

Av HolyFather
Skrivet av Jacob:

Ryzen 7000 har endast stöd för DDR5. Eller är det något annat du syftar på?

Kollade igen, mycket riktigt endast DDR5. Doh!

Av HolyFather

Philips är bra, men för mig är snarare problemet chocken som uppstår när en app (eller laddningsskärm i ett spel...) bryter mot Dark Mode. Skärmar är tillräckligt ljusstarka sedan 7-8 år tillbaka, jag har svårt att förstå ljusstyrkeracet för desktop. Det var väl för laptops och mobiler som var näst intill obrukbara utomhus?

Jag kan tänka mig en applikation som är ypperlig - Black Frame Insertion. Om skärmen har det, kan man få helt slöjfria rörelser vid 120Hz. Det skulle vara värt det, helt klart Har den det?

Av HolyFather

En sån där produkt som är bra - om den är bra. (Ungefär som nya typer av hörlurar.) Hoppades dock att den skulle vara en ersättning för cyklop-VR. Så stor är väl inte en VR-sensor? Men jag förstår varför. Hela idén är att världen *inte* ska passera revy när man rör på huvudet - skärmarna är för små för att fylla synfältet - täcker bara en del av insidan av bågarna. Kan väl vara ett sätt att "deal with" envisheten med att tillverka laptops med pytteskärmar. Kanske kan ge 3D-stöd a la glasögon för vissa skärmar (har det), men få spel stödjer det. Kan funka för gaming på mobil och handhelds även utan 3D-stöd. Steam Deck + dessa? Fast då vill man ju ha sin favvo-handkontroll också... handheld eliminerad

Av HolyFather

Kunde 2/10, resten var logiska gissningar. Obskyra produkter och företagsmergers, liksom...

Av HolyFather

Ptja, Kina kan utöva samma planekonomiska handelsförbud. Det är inte troligt att en specifik hårdvara behåller ett försteg längre än ett par år. Ryssland känns långt ifrån samma framåtblickande teknologination som Kina, så där kanske det ger effekt en stund.

Av HolyFather
Skrivet av Jacob:

Känner mig ringrostig. Blev det bra ändå?

"Easing the transition"-sliden syftar väl just på att stödja DDR4 och DDR5? Så förstod jag videon i alla fall. Men du påstår motsatsen i texten. Jag såg hela videon, men skummade igenom texten (eftersom jag såg hela videon).

Skrivet av anon201296:

Jag själv däremot kommer nog vänta på en vettig APU

Jag tycker AMD gör helt rätt här. Stöd onödigt högupplösta skärmar då, och såklart video(samtal), det är bra för laptops och konsoller, men stöd för 17 desktop PC, de är de enda som bryr sig om vilken CPU som sitter i. De som behöver GPU kan använda befintlig, köpa den nya, eller köpa NVidia, eller köpa en ny GPU 2025. Det är också ett vettigt sätt att fördela värme så att CPU inte måste throttlas, och dela upp i komponenter, vilket leder till stabilitet och konsumentvärde.

Jag själv är faktiskt emot APU som koncept. Jag har aldrig någonsin "behövt" en dålig GPU-i-CPUn, den är bara ivägen så att användare måste hoppa hopprep för att accelera program in prestandalaptops som har en riktig GPU. Även om AMD massivt ökat antal transistorer så är det lite att kasta bort en stor andel av dem som kunde användas till mycket bättre saker. (Naturligtvis skulle man kunna tänka sig att några CPU:er i en familj har APU och andra inte, det vore ett sätt.)

Av HolyFather
Skrivet av Blub:

mmmm lika vackert som en betongsilo i det vilda eller en telefonstolpe. Smaken är olika

Jag tycker pyloner (de stora krafttornen som överför el) är fulare än vindkraftverk. De skapar dessutom kalhyggesvägar i skogen och går snett över vägar i städer och till bostadsområden.

Vattenkraftverk, kärnkraftverk, och i princip alla bostadsbyggnader i små till stora städer är byggda i betong, det fulaste byggnadsmaterial vi känner till. Grått, rått, ojämnt till färgen och får fula ränder bara genom att regnas på, och börjar snart vittra och få sprickor, flagor, och kantstötta hörn.

Så först tar vi bort alla kraftverk som byggs i det fulaste materialet, river ner pylonerna och kablarna som skymmer sikten mot de fluffiga molnen, och ersätter alla bostadsbyggnader i alla städer med enskilda snygga, estetiskt designade villor i snygga material!

"Vindkraftverk är fula" får mig att tänka på alla andra saker som är fulare, som vi redan uthärdar för att - de behövs.

Vindkraftverk är något nytt, och det finns alltid en i grunden romantisk längtan tillbaka till "när allting var bra". Men det var inte alltid bra. Föräldrar kan säkert berätta om höga pris-kriser de genomlevt.

Däremot har vi dubbelskatt på el. Att lägga skatt på en skatt är ekonomisk inkompetens, ett fel som alla revisor undviker med fasa för att göra, och rättosäkert för en demokratisk stat. Om en lag tillåter felet, måste lagen bort och en ny lag skapas som förbjuder alla former av dubbelskatt.

Av HolyFather

Det finns ingen säkerhet. Källan är antingen pålitlig eller inte. En liten kommitté på ett random bolag bestående av folk som du inte känner (t.ex. Microsoft, Google, eller Apple) bestämmer vad du ska kunna göra med din dator.

Exempel 1: Google beslutar att JSLint är en säker sajt, medan sökresultat #2, JSHint, är osäker. Jag inväntar antikonkurrens-beslut och böter från EU-rätten angående detta. Ingen annan sajt i världen kan alltså bli #1, hur säkra de än är - enligt Google.

Exempel 2: Tillverkare av Chromium-webbläsare bestämmer att en miljon http-länkar (inklusive .edu, .gov, NASA och arkiv) är osäkra utan att först kontrollera om domänen ens har login. Det är ren inkompetens.

Exempel 3: Google och Microsoft godkänner sajter som följer dig på nätet, och följer själva dina beteendemönster. De är uppenbarligen inte rätt bolag att bestämma över säkerhet, och ändå tvingar de på dig sina webbläsare, som Apple.

För din nya dator gäller alltså t.ex. Windows 7 + Firefox eller Linux + Brave, om du inte ska begränsas och samtidigt följas.

Av HolyFather

Endgame-kringutrustning i sign.

Gäller t.ex. Cloud Alpha S, senaste pro fotsteg med sidetone, G403 Hero, senaste palm grip med flawless sensor, SA950D har Black Frame Insertion (se BlurBusters), handkontrollen har hallsensorer utan deadzone, etc, etc.

Men jag är entusiast, så jag har mer än 10 möss och mer än 10 musmattor. Det betyder inte att jag bara köper nytt, utan samlar det jag gillar och allt kommer till användning, det är roligt att variera sig

Senaste köpen var en Titanwolf Megalith (inte dum) och Glorious Elements Air (bleh, ett skrivbordsunderlägg med en logo på).

Av HolyFather

2015 var la ungefär exakt när det blev olagligt för datoranvändare att spela mp3:or och lagligt för bolag/monopolikorporationer att spela piratade mp3:or

Men användare hade några år med portabelt ljud på USB/Flash - just innan Ipod, propiratversionen med miniatyriserad hårddisk och grejer! (Alltså innan patenterade specialformat för samma.)

Jag körde WinAmp ett tag minns jag, klarade .mod, men sen kom en dålig version (minns inte vad problemet var, de la till nåt videostöd och det kajkade?) Så då blev det FooBar2000 + XMPlay, båda rekommenderas! Tror VLC stödjer det mesta inklusive audio/videoström?

Vore kul med en open-source audiospelare med stöd för fullskärm och "visualiserare" av ljudet baserat på shaderplugin. Lite visualiserare 2.0!

Av HolyFather
Skrivet av Tea42BBS:

Om du menar Webb? Så är det för att det inte finns ngn wysiwyg som klarar av att göra koden

1. läsbar
2. responsiv
3. mobil first

Förr i världen så var det "OK" med position absolute och exakta X,Y,Z värden på varje HTML element, men så kan man inte bygga idag

// LZ

Jag kommer tydligen från före förr i världen, där innehåll kom först och man inte hade position:absolute på något element.

Man pratar mycket om content-first. Men man menar det inte, egentligen. Speciellt inte nu när så mycket förvandlar en webbsida till en annons med tracking, puffar, highlights - och gigantiska bilder och fonter som tar eoner att scrolla igenom, när en bild och en kort text kunde förmedla samma produktinformation. Det har blivit yta.

När yta är viktigt, blir allehanda bombardemang av sinnena viktiga. Animationer, saker att hovra över (endast desktop), eller 5 steg för att ersätta ett klick (endast mobil).

Sedan 2015 har vi ett etablerat, robust ramverk i samtliga webbläsare utom 1 (som äntligen t.o.m. upphovsmännen försöker avrätta). Detta ramverk räcker utomordentligen till för att presentera all information som yta presenterar idag. Ramverket heter PHP7 + HTML5 + CSS3 + EC2015.

Shit, utläggning. Jag stannar där. Stöd ovanstående, så gör du rätt. Allt annat är tillfälliga nycker som inte varar länge. Och man kan göra roliga GUI i det, och ju mindre Javascript desto mer renodlat och fint.

Av HolyFather

SteelSeries 3S eller 4S musmatta

En 3S i bild. Jag verkar ha en fetisch kring möss och musmattor Men såäre.

Priset är en prisidé som varierar efter skick på ytan, upp och ner. Vid skickning betalar jag porto som vanligt. Vi kan säkert komma överens, speciellt om du är lika nördig över detta som jag och har behållt din

Dessa musmattor är normalt dubbelsidiga, så de har två ytor.

Även senare modeller som SteelSeries har gjort kan vara av intresse, men de ska vara av aluminium - jag har redan de andra. (Även om de heter SteelSeries har de alltså ännu inte gjort en musmatta av stål, utan alla deras metallmusmattor är av aluminium.)

Läs hela annonsen här

Av HolyFather

Väldigt emo uppskrivning av 70-talspip (TI-99/4A undantaget). Hoppas ingen gräsklippare slutade fungera korrekt av uppdateringen. Mjo, jag är allvarlig över en kul grej. Är för att jag är utvecklare och gillar tekniska saker. Samtidigt är det ju ingenting, bara en annons. No big deal, helt enkelt.

Av HolyFather
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

För att de som INTE är portabla kräver montering på vägg och borrning av hål. samt installation av kyltekniker (du får ej göra själv).
Och det är inte så lätt att få godkänt för detta i en hyresrätt och ibland även i bostadsrätter.

Och du ska sticka ut en slang genom ett halvöppet fönster istället och ändå inte få kallt... Nej, det är inte värda besväret dessa. Jag har testat, och hittade en bättre lösning. Se mitt tidigare svar som du missade. All information finns där.

Av HolyFather

Generella utvecklare kan behöva saker som virtuella maskiner och slänga upp ett par localhost, och då behöver man en Desktop, och ska inte jämföra med laptop. Windows-laptops behöver mer RAM för att göra samma sak p.g.a. Windows-bloat (som är långt förflyttat från utvecklarbehov...). D.v.s. inte tillverkarbloat, som jag sett Sweclockers ynka sig om tidigare, trots att det inte alls påverkar prestanda, konstigt...

Det betyder att laptopen är kanon med bra processor med bra boost + inte för hög upplösning (följd av ingen dedikerad GPU), stor skärm och fokus på tangentbord.

Men det stora misstaget för en programmerare är att köpa en laptop över huvud taget - de flesta av oss har dock inte det valet, utan konstaterar, "det blev en laptop istället för dator." :'(

Det är för att jag bryr mig om marknad och konkurrens som jag hissar denna laptop - för att den ger möjligheten att välja operativsystem. Det har tagit 30 år (känns som 400...) att komma till denna punkt.

Visar det sig att det är fastlött RAM är den likvärdig med alla moderna laptops, d.v.s. DeviceBajs™. Där är vi nu. Kan man byta stickor i denna är den värd fantastiska lovord i dessa tider!

Av HolyFather
  1. Opera

  2. Firefox

  3. Chrome

Jag har dessa 3 installerade på min dator och min telefon.

Opera är för proffssurfare. Idag är det en vanlig Chromium-webbläsare, men den är mig veterligen fortfarande bäst på att spara surf på mobil och krossa konkurrenterna på bandbredd för Power Users. Eftersom jag stött den sedan starten är jag mycket ivrig att rapportera buggar, som kommer några gånger om året, och fina funktioner som de deprekerat som t.ex. bokmärkesgrupper/surfsessioner (som alla webbläsare borde ha men inte har...)

Firefox har bäst integritet och stödjer utmärkta icke-Chromiumplugin som behövs av proffssurfare, utvecklare, och alla. Tyvärr har de deprekerat hårdvaruacceleration, vilket försämrar prestanda, annars #1.

Chrome mest bara för att få utvecklingsverktyg som testar samtliga Chromium-webbläsare. Därför funkar den ju bra, liksom Opera och Firefox.

Safari döljer URL och har ett hyfsat utvecklingsläge men är ju inlåst i Apple-produkter, så den kan inte räknas då den är inbyggd. När den kommer tillbaka till Windows och släpps för Linux kan den räknas som Desktopwebbläsare, även om den aldrig lär släppas på mobila enheter då mer än 90% av siffrorna kommer därifrån.

Inbyggda webbläsare är bajsprodukter eftersom de har nåt begränsat sandboxläge där man inte kan gå vidare och surfa. De bör inte räknas mot de andra.

Edge Chromium är som Chrome - kan lekmannen tycka. Men även om man ändrar defaulit webbläsare, blir varje sökning i varje del av Windows som Microsoft vidrört === inbyggd webbläsare, vilket gör att Microsoft (ända sedan 1995) fortfarande inte respekterar användarnas val. :/ På så vis har de alltså lyckats få till att inte ens Edge genom allt arbete att göra den Chromium, ens platsar utan är reducerad till "whatever shit was already on my Device™" - även på Desktop. "Samsung Internet", vad det nu är för app och vad den gör, är exakt likvärdig med Edge.

Det finns webbläsare som kämpar om konsumenternas gunst - jag har hört goda ord om Brave och Vivaldi - men de kan inte bli stora drakar tills konsumenter tillåts göra aktiva val. Det är det som de inbyggda webbläsarna förlitar sig på, och därför bör de inte vara med på listan - de har inte förtjänat sina användare.