Inlägg

Inlägg som StarChild42 har skrivit i forumet
Av StarChild42

Tyst litet ventilerat racketskåp

Jag har kommit över några gamla klusterservrar i racketformatet 1U. Jag tänkte börja leka lite med att bygga en egen klusterdator. Men tack vara att de är av rackettyp så låter de som ett jetplan. Min första tanke var att ta och sätta dom i vanliga chassin och byta ut nätagg och fläktar, men de är ju så smidiga att ha att göra med i deras nuvarande form, så jag tänkte i stället kolla på ett racketskåp för att stänga inne ljudet. Och ett slutet racketskåp blir ju lätt varmt, så då måste det finnas, dörr, ventilationsmöjligheter (gärna med filter), antingen att det går att sätta dit stora fläktar själv, eller en färdig lösning, samma sak med ljuddämpande material. För närvarande har jag 3 servrar á 1U, så ett skåp på runt 10U skulle funka bra så har jag lite att växa i med. Fungerar lösningen bra så kommer jag att expandera antalet servrar inom kort.
Så, det är lite udda krav på racketskåp, de designas mer än ofta inte för att vara tysta jag jag märkt. Därför behöver jag er hjälp till att hitta ett passande skåp. Har ni någon koll på vart man kan hitta ett sådant skåp, begagnat eller nytt, och kanske även lite tips på vad man behöver tänka på när man införskaffar sig ett racketskåp. Servrarna är 1U hög och 55cm djupa + kabelplats.

//StarChild

Av StarChild42

Jag är student vid Linköpings universitet och går en kurs i Datorteknik, programmerar processorer.
Vi har haft föreläsning med en från NSC - National Supercomputer Center in Sweden och tänkte bidra med lite föreläsningsmaterial för den intresserade.

Innehåll:
- Generellt om Superdatorer
- Uppbyggnaden av superdatorer
- GPGPU
- Matter system at NSC Nehalem (Intel Xeon 5500)
- Triolith (not installed yet) SandyBridge (Intel Xeon E5)
- Microarchitectures
- Allmän information om NSC:s datorhallar
- Tillämpningsområden

http://www.nsc.liu.se/~nican/education/tsea28_2012.pdf
NSC hemsida: http://www.nsc.liu.se/

Happy reading!
//StarChild

Av StarChild42

Svaret på alla dina frågor är Ja.
Man kan ha ett trådlöst gästnätverk på både 2.4GHz och 5GHz bandet samtidigt.
Man kan döpa gästnätverket till vad man vill.
Man kan ha lösenord på det genom WEP eller WPA/WPA2 kryptering.
och man kan välja att ha gästnätverket frånskilt eller sammanfogat med ditt vanliga nätverk.

Av StarChild42

Jag skulle vilja se en Samsung 3TB EcoGreen med 3st 1TB plattor.

Av StarChild42
Skrivet av teejee:

utvecklingen av OLED för större skärmar går så långsamt att jag börjar tvivla på att den kommer slå överhuvudtaget. Stor risk att någon annan teknik kommer istället och tar den marknaden. Det pågår mkt forskning/utveckling vad gäller olika skärm/diodtekniker.

Ett exempel Ingen metall i morgondagens belysning : LiU - Pressmeddelanden: LiU-nytt: www.liu.se

Av StarChild42

Äntligen en bra, lagom stor telefon som också är snygg. Har varit brist på den kombinationen på ett tag nu tycker jag. Att det e en Nexus gör inte saken sämre, är trött på att HTC inte uppdaterar sina buggiga telefoner.

Av StarChild42
Skrivet av christerron:

Har sett fram emot OLED sedan man hörde talas om tekniken ett antal år sedan
Men är det någon som vet hur det är med ljusstyrkan järmfört med LCD? Har en en vag känsla att OLED var sämre men jag kan ha fel...

Ljusstyrkan har varit dålig på OLED... som alla ljuskällor i tidiga utvecklingsstadier. Detta är dock inte fallet i dag. Effektiviteten är också på framsteg, dvs lumen/W. I dag så ligger OLED i fas med LED som har en ljusstyrka på ca 110 lm/W (LED är också under utveckling och i laboratorium har man lyckats uppnå en effektivitet på över 200 lm/W). Detta att jämföra med lysrör/lågenergilampor som ligger på 100 lm/W

Anledningen till varför det inte redan finns stora TV apparater är många. En utav dessa är livslängden. OLED i en mobiltelefon t.ex. fungerar bra eftersom en telefon inte har lika lång livslängd som en TV har. Även så är denna skärm mycket liten, det har varit svårt att utveckla stora skärmar då de har en egenhet att få ojämn ljusstyrka. Man ska dock komma ihåg att OLED fortfarande har stor utvecklingspotential och kommer att bli bättre och bättre med tiden.

Av StarChild42

Avslutade just ett projektarbete om effektiva ljuskällor.
I och med att OLED bygger på en sällsynt metall kommer troligtvis att priset alltid vara lite högre.
Sedan vill jag nämna att IPS, TN med flera är alla LCD paneler. Normalt när man pratar om LCD skärmar så menar man de med lysrör som bakgrundsbelysning. En LED skärm är bara en LCD skärm med lysdioder som bakgrundsbelysning.

Av StarChild42

Har nu skickat in mitt PSU för utbyte. Tack för hjälpen all!

Av StarChild42

Kolla även minnena genom att bara ha i ett minne i taget.

Av StarChild42

Brukar finnas en bygel som man kortsluter för att den ska tappa minnet.

EDIT: Brukar stå i instruktionsboken.

Där kan du också hitta vad ljud-koden betyder.

Av StarChild42

Inga distanser som ligger och latar sig. Också skyddsplasten sitter på plats mellan CPU-fläns-fästet och moderkortet.

Av StarChild42
Skrivet av anon99339:

Det är inte kortslutning någonstans? Till exempel en distans för mycket?

Distans till moderkortet? Nix. Men kortslutning i någon fläkt eller liknande har jag också funderat på. Borde inte nätagget slå ifrån vid kortslutning?

Skrivet av MultiMan:

Mäta statiska spänningar säger långt ifrån allt. Rippel är precis lika farligt och har något hänt med agget så att det ripplar kraftigt, så löser normalt sett inte säkerhetskretsarna ut heller eftersom de kontrollerar (vad jag vet iaf) konstant under eller överspänning.

Just rippel är en av de stora skillnaderna på bra och dåliga nätagg eftersom usla kondensatorer åldras mycket snabbt och agget börjar rippla långt över gränserna. Corsair tillhör inte dem, men allt kan gå sönder.

Inga tidigare elfel i fastigheten? Jordfel kan skada mycket.

Och glöm inte att kolla distanserna. Sitter någon på ett felaktigt ställe kan det ge konstiga fenomen.

Ja många verkar vara inne på nätagget. Ripplar, är det svägningar i spänningen? Har jordfelsbrytare, så inga jordfel. Burken är också jordad.

Av StarChild42

Det var min tanke med, det var därför jag mätte upp spänningarna i burken, och de verkar vara helt ok spänningar. Men det kan ändå vara nätagget menar du?

Av StarChild42

Komponenter dör på löpande band.

Hej jag tänkte höra om det finns några som har några idéer om hur man kan lösa mitt problem.

Problemet är att mina komponenter dör.
Det började med att Windows rapporterade om att grafikdrivrutinerna kraschade. Blåskärmar eller att datorn hängde sig utan förvarning. Den hängde sig även när man körde ATItool.
Sedan gick inte datorn att starta (Hängde sig vid uppstart när den skulle detektera SATA port1) när AHCI mode var aktiverat på hårddisken i BIOS. Ställdes den in på IDE mode så gick det att starta datorn. Hårddisken gick att starta i AHCI mode på en annan dator samt att en annan hårddisk gick att köra på AHCI mode.

Grafikkortet och moderkortet skickades in för utbyte. Grafikkortet fick jag nytt och moderkortet fick jag ett nytt men misstänker att det var begagnat. Efter utbytet gick det fortfarande inte att starta datorn i AHCI mode. Bytte då också hårddisken, vilket då gick att starta i AHCI mode.

Problemen med att datorn hängde sig vid grafik belastning försvann samt att datorn nu gick att starta i AHCI mode. Men lyckan var kort. Datorn började hänga sig helt oväntat vid lite slösurfande. Testade då minnen med MemTest86, processor och minnen med Prime95 och grafikkort med ATItool dygnet runt under en veckas tid. En period i början hängde sig datorn vid användandet av Prime95 madens senare kunna köra i 6 dagar i sträck utan att hänga sig. Dock efter denna veckas testande så stängde jag av alla tester och surfade lite o då hängde sig datorn, när det inte är någon belastning på den?!?

En vecka utan fel vid full belastning. SEN så gick datorn inte att starta i AHCI mode igen, och sedan så pajade grafikkortet och jag får bara svart skärm vid högre upplösningar. Bytte då grafikport, 10 min senare så var även den trasig.

Spänningarna under belastning är +12,14V1, +12,13V2, +5,14V, +3,38V, mätt direkt i burken.
CPU ~50°C vid full belastning i Prime95
GPU ~63°C vid idle i Prime95
HDD kommer jag inte ihåg just nu, men den var låg.

Det jag testat är att koppla ur allting som inte är nödvändigt, Prime95, MemTest86, ATItool, HDtune, mätt spänningar i chassit och tittat efter spänningsdippar, bytt sata kablar, skiftat strömkablar till grafikkort och hårddisk. Formaterat om flera gånger. Sänkt klockan på både minnen och processorn. Testat att stänga av så mycket som möjligt i BIOS så som WiFi, Firewire, Lan, Ljud.

Finns det någon som har en ide om vad det kan vara?

Spec:
PSU Corsair 750W TX
Asus Premium Wifi@n
Intel Core2 Quad Q9550 @2,83
G force 9800GX2
2x2GB DDR3 1600MHz @ 1333MHz
1 mekanisk 3,5" hdd
1 dvd-rw
Den är inte överklockad samt att minnena är naturligt nerklockade.

Av StarChild42

Jag har Tele2 och kan heller inte komma åt xbmc.org

Av StarChild42

Har följt det här ett tag nu och det fungerar fortfarande inte så bra i r30985. Fryser och hänger sig. Blur-ray iso:n med BD menyer går fortfarande inte att spela. Undertexter går fortfarande inte att spela osv. osv.
Så jag överväger starkt att köra på en extern spelare.
Klara PowerDVD av BD menyer? och undertexter till x264? Och klarar den av att spela upp iso, img osv...?

//StarChild

Av StarChild42
Skrivet av eckim:

NTSC filmer visas i 24 fps så för att du inte ska ha microsutter så bör din hz ligga på 24

Nu är du allt ute och cyklar.
NTSC material visas i 30p/60i
PAL material visas i 25p/50i
Blu-ray material visas i 24p

Av StarChild42

Det var många faktafel i denna tråden.

1. Dualband betyder inte automatiskt att man kan köra de på olika frekvenser samtidigt. De allra flesta routrar med dualband går inte att köra på båda frekvenserna samtidigt.

2. För att uppnå 600Mbit/s behövs inte dualband. Det krävs 4 strömmar på ett o samma frekvensband enligt 802.11n specen. Det går alltså inte att kombinera 2 strömmar från vardera band på något vis.

3. D-Link DIR 855 klarar inte 600Mbit/s, hur mycket D-Link Sverige än ljuger om detta (Notera att det inte står någonting om 600Mbit/s på D-Links internationella sida). Faktum är att D-Link inte ens klarar mer än 2 strömmar samtidigt, oavsett band, vilket medför max 300Mbit/s. Den klarar alltså inte av att köra 300Mbit/s på ett band samtidigt som man kör 300Mbit/s på det andra bandet till någon annan enhet.

Av StarChild42

Jag har skrivit en steg-för-steg guide för nybörjare med bland annat WiFi som läsas här: http://xbmc.nu/index.php?option=com_fireboard&Itemid=100019&f...