Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin
Skrivet av anon12433:

Min erfarenhet är att den breda massan sällan lägger 15000kr på en dator såvida det inte finns ett halvätet äpple på den.

Nä, det beror ju lite på vad man menar med breda massan, men många gamers som ju AMD verkar siktat in sig på spenderar ju en hel del. Nvidia 1070 & 1080 kort säljer ju bra trots att dom kostar skjortan, och var och varannan speldator verkar ha en 6700k så jag tror inte AMD är helt fel ute med ett pris på 4-5kkr på den 8-kärniga, om den nu håller vad den lovar. Jag kommer definitivt att köpa 8-kärnig då jag gör lite mer än att spela, men dom 4-kärniga kommer helt klar bli intressanta för många andra beroende på prissättning.

Av ddelin
Skrivet av Bengt-Arne:

Misstänker att det då är exklusivt den 8 kärniga som sen följs av den 4 kärniga, möjligen April/Maj.
Troligen så är den 4 kärniga i början en 8 kärnig som inte klarat alla tester och då släpps med lite lägre klocka samt 4 avstängda kärnor, precis som med tidigare CPU'er.

Om man kollar på dom 2 första minuterna i denna https://www.youtube.com/watch?v=9hHjhkvsPDE så har AMD bekräftat att det kommer ett antal modeller dag 1. Tror inte dom har så många olika 8-kärniga, så frågan är om det inte dyker upp 4 & 6-kärniga då också.

Av ddelin
Skrivet av anon12433:

Allt det pratas är om denna 8-kärniga 6900K utmanaren. Men den kommer sannolikt kosta mer än vad end 99% av entusiasterna är beredda att betala. Var är säg 4-6-kärniga mainstreamprocessorn med ett pris motsvarande i5?

EDIT: 6900K kostar runt 12000kr, inte ens om AMD skulle sälja den till en tredjedel av priset så kommer den nå ut till den breda massan.

Varför skulle man inte köpa den för 1/3 av 12000 kr ? Är ju samma pris som en 7700k som åtminstone jag tror säljer som smör till den breda massan. Finns ju till och med folk som "uppgraderar" från 6700k.

Av ddelin
Skrivet av Bengt-Arne:

Ser det som en av kraven att IOMMU ska vara likvärdig eller bättre, då Ryzen även kommer på serversidan och då i konfiguration av x2, x4 och kanske x3 = flera Ryzen i en kapsel (SiP) som då ger 16 core 32 trådar, 32 core 64 trådar och möjligen 24 core 48 trådar..

Vore inte IOMMU kraftfull så borde det sänka funktionaliteten på serversidan, ja kanske även ge problem.

Men har ännu inte sett någon information om IOMMU.

Edit: Det finns lite, men säger inte så mycket:
Linux 4.10 Is Hopefully In Good Shape For AMD Zen / Ryzen Processors
Dom nämner "multi-IOMMU support" för Family 17h = Ryzen
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Zen-Ry...
Senaste doc om IOMMU jag hittade hos AMD är från December 2016 (pdf):
http://support.amd.com/TechDocs/48882_IOMMU.pdf

Hoppas kan man, Intel är ju kass på detta område om man inte går på workstation/serverkort med socket 2011 och Xeon E5 eller vissa i7:or
Skall bli intressant om det även kommer nån "workstation" CPU baserad på Ryzen, eller om det bara är servergrejor för 2 eller fler socklar. Kan ju fantisera om en 8-kärnig med ECC stöd, lite fler PCI-lanes och sånt, men bara för en socket.

Av ddelin
Skrivet av Wasd_101:

Finns det någon info om IOMMU/AMD-Vi för ryzen?

Skulle jag också vilja veta, min FX-8350 med 990FX chipset har varit riktigt bra på den fronten. Perfekt IOMMU separering av enheter, går ex. att dela ut varje par av USB portar till en VM. Den sketna Skylaken jag köpte nyligen är inte i närheten med sin buggiga IOMMU.
Risken är väl att AMD tar chepo vägen med Ryzen då dom verkar siktat in sig på att konkurrera med Intels gamingplattform 67xx/77xx och då har väl inte detta högsta prioritet. Får dom däremot till det bra är Ryzen ett givet köp för mig.

Av ddelin
Skrivet av anon78208:

Ja, den har dålig energieffektivitet, men inverkan på elräkningen är väldigt marginell (tar många åratal innan man kommit upp i mellanskillnaden om man jämför med en dyrare och effektivare Intel i motsvarande prestanda) och med en bra CPU-kylare hanterar man enkelt värmeutvecklingen utan speciellt mycket oväsen.

Tycker faktiskt inte den har så dålig energieffekivitet, 8 kärnor på 32nm och rätt hög klockfrekvens, då skulle jag säga att 125W TDP är rätt bra.
Har också kvar min 8350 maskin som jag köpte för många år sedan och kör en drös virtuella maskiner på och det hanterar den bra.

Av ddelin
Skrivet av Jonathanknet:

Amd har i sitt bås på ces 2017 dator med amd ryzen och vega där dom kör starwars battlefront.
Allt maxat i 4k med vsync på med 60fps. Det droppade ner 57 fps som lägst.
http://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2016/05/starwars-2160.jpg

Enligt en tråd på videocardz.com http://videocardz.com/65343/amd-demos-star-wars-battlefront-o... är det "Endor" banan som körs i Vega demot, där är det helt andra siffror. Har inte spelet så jag vet inte om det är korrekt.

http://www.techspot.com/articles-info/1174/bench/Battlefront_02....

Om dessa siffror stämmer stämmer ligger ju Vega en bit norr om 1080, och dessutom vet vi inte ännu om vsync off förbättrar Vega siffrorna ytterligare.

Av ddelin

Istället för hotspare hade jag valt att lägga till en disk och köra en reshape till Raid-6 på arrayen. Då slipper du risken för ytterligare fel som kan uppstå under rebuild tiden på en Raid-5 array. Har faktiskt råkat ut för detta en gång, när en disk pajjade och jag ersatte den med en ny visade det sig att det var fel på ytterligare en disk som kröp fram när man började hamra den men en rebuild. Hade jag haft dubbel paritet hade jag klarat mig den gången.

Av ddelin
Skrivet av Herr Kantarell:

AMD freesync var en lösning som AMD hittade på när nVidia vägrade andra låta använda G-sync.

AMD Freesync som idé blev väl mottaget och togs med som en VESA standard: Adaptive Sync.

Så det är samma sak.

Nånstans läste jag att AMD kunde kontrollera vilka skärmar som fick säga att de hade just AMD Freesync (= lever upp till AMDs krav)

Adaptiv sync får alla använda även nVidia. Sync signalen har ingenting att göra med beräkning (CUDA eller GCN).

Känner inte igen att AMD skulle lägga sig i skärmarna, men oavsett tror jag att det är Adaptive sync namnet som blir mer använda i framtiden Varken Intel eller Nvidia vill ju skylta med att dom använder en teknik framtagen av AMD. Är ju bara en tidsfråga innan TV-apparater skall ha sync funktion, och då blir det så klart VESA standarden man väljer, inte G-sync. Sen äger ju dessutom AMD konsoll marknaden så det gör väl det än enklare.
Som du skriver har GPU typen inget med synk tekniken att göra, adaptive/free sync är ett optionellt tillägg till Displayport 1.2a standarden.

Av ddelin
Skrivet av Silcan:

Behövs AMD grafikkort, GCN eller nyare. Äldre AMD kort stöder det inte häller. Inte ens Intel kan införa detta utan att behöva göra ändringar på hårdvaru-nivå och då behöver dom licens för att använda delar av AMDs GCN patent. Fritt my ass. Ni är så lättlurade.

Man kan ju fundera på varför inte äldre AMD kort stödjer det, och varför inte intel har hoppat på eftersom dom inget liknande har och det är "gratis".

"FreeSync is AMD's proprietary implementation of the VESA Adaptive Sync standard"

Källa på att man skulle behöva licensiera teknik från AMD för Freesync/Adaptive sync ?

Intel har Free/adaptice sync stöd på gång Intel Freesync. Har svårt att tro att ett standarliserings organ som VESA skulle ta in saker i en standard där alla är tvungna att licensiera patent från en enda leverantör.
Kan sätta en peng på att Nvidia också kommer implementera adaptive sync vad det lider, tror som sagt inte det är någon kostnad för dom, det handlar bara om att man tjänar mer på att låsa fast folk i G-sync skärmar och därmed nya Nvidia GPUer.

Av ddelin
Skrivet av slusk:

Men tänk om det slår 1080TI då? är det intressant då eller måste du ha Nvidia eller är det e-penisen du är ute efter?

Spelar ingen roll, en äkta fanboy kan alltid hitta en anledning till att köpa älsklings märket.

Av ddelin
Av ddelin

XFS är riktigt bra, enda anledningen jag ser att välja ext4 är att det går att krympa, XFS kan bara expanderas. Btrfs är bra om man behöver dess finesser som snapshots, send/recieve, checksumming o.s.v. , men det kostar lite prestanda. Skulle också passa mig för paritets raid med btrfs för närvarande https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Btrfs-RAID-56-Is-Bad
Själv kör jag faktiskt ext4 på filservern, men det är just för att jag vill kunna krympa filsystem.

Av ddelin

Skulle också rösta för att testa Proxmox, riktigt enkelt att få igång och webinterface istället för något värdelöst Windows program för att administrera.
Har ett par Proxmox noder som kör ZFS och PCI/GPU passthrough (dock inte för beräkningar) till både Windows och Linux gäster och det funkar bra, men jag kör med AMD kort som historiskt varit enklare att köra passthrough med. Vad jag hört skall det funka med Nvidia kort om man använder OVMF (uefi) firmware till gästen istället för Seabios.

Av ddelin
Skrivet av Gender Bender:

Jag kommer nog att köpa ett med passiv kylning för att ha i HTPC:n. Dock blir det ju så klart ett 470 om det även kommer finnas passiv kylning där.

Varför inte välja en CPU med integrerad GPU till en htpc, AMD eller Intel ? Har själv en Intel Celeron N3050 (6 watt) i min NUC htpc som klarar både h264 & h265 utmärkt, för en billig penning. Har läst många som vill ha radeon 460 eller Nvidia 950 i en htpc, men jag har aldrig fattat varför man lägger pengar på ett separat grafikkort för detta ändamål.

Av ddelin
Skrivet av Json_81:

Apt har då haft problem med dependencies för mig. Visserligen var det ett par år sen, men jag tvivlar på att det är så mycket bättre nu.

Apt har inga problem med att hantera dependencies, felkonfigurarade repos, eller paket som är byggda med felaktiga beroenden kan ställa till det oavsett vilken pakethanterare man använder.
Om man tar ett någurlunda profesionellt projekt som Kodi så är det ordning och reda i deras repo, har aldrig råkat ut för några problem där, men det finns givetvis sådana med lägre kvalitet.
Vill man helt undvika problem kan man ju leverera allt inkl. beroenden i en tarboll istället, så gör en hel den komersiella applikations leverantörer, men har man vant sig vid ett paketsystem känns det lite stenålder.

Av ddelin
Skrivet av lord_vasagos:

Ms är svin har alltid varit svin och kommer förmodligen alltid vara det så skulle inte förvåna mig om han har ganska rätt då det inte vore första gången ms kör fulspel och egentligen skulle man kasta ut allt med ms och köra linux only men tråkiga är att vill man spela så är inte linux alltid så jätte bra även om det är trevligt annars

Det finns ju en anledning till att just Valve pushar alternativ som Steambox och Linux portar av spel sedan flera år tillbaka. Sweeney vet ju precis som vi andra som har varit med länge vad som brukar hända när MS skall göra sig av med konkurrensen.
Är glad att man inte spelar så mycket längre så man slipper MS skiten, har faktiskt kommit ett par hyfsade släpp till Linux genom Steam som håller mig sysselsatt. Tyvärr är väl Battlefield 1 Windows only, så jag får väl starta upp den burken till hösten igen...

Av ddelin
Skrivet av Json_81:

Jag vet att den biten inte är så svår.
Det kommer aldrig slå igenom bland folk som är vana vid grafiska gränssnitt och aldrig sett en terminal förut oavsett hur mycket terminalförespråkare hävdar att det är smidigare.

Men använd inte terminalen då, alla Linux distar idag har grafiska gränssnitt för att hantera paket.

Skrivet av Json_81:

Lustigt att du duckar problemet med dependencies vilket är anledning till att jag alltid lagt ner linux varje gång jag testat.
Hur svårt kan det vara att göra systemet stabilt så det löser sånt?
OS X och windows har inte alls de problemen.

Jag har kört Linux i 15 år och problemen med dependency hantering var ett stort problem innan zypper, apt, dnf m.fl kom in i bilden. Använder man dessa och med lämpliga repon så är det inte så vanligt med problem längre. Självklart förutsätter det att den som bygger paketen gör detta korrekt precis som med MSI paket i Windows.
Windows har ju över huvud taget inget liknande paket system och möjligheter att plocka in applikationer på samma sätt som Linux så det går inte att jämföra rätt av där, men kör man ex. Steam på Linux är det ju exakt likadant som på andra plattformar.

Av ddelin
Skrivet av Json_81:

Men det är inte mer användarvänligt.
Och du måste veta exakt vad programmet heter.

xxxx@xxxxx:~$ sudo aptitude install vl <tab>
vlan vlc-dbg vlc-plugin-jack vlc-plugin-sdl vlc-plugin-zvbi
vlc vlc-nox vlc-plugin-notify vlc-plugin-svg vlock
vlc-data vlc-plugin-fluidsynth vlc-plugin-pulse vlc-plugin-vlsub vlogger

Inte så svårt, och man får ju hoppas att man har ett hum vad vad applikationen man skall installera heter.

Av ddelin
Skrivet av Swedman18:

Prisjakt säger 3190kr för 8GB versionen. Jag tror jag kommer köpa 4GB för att sedan uppgradera till VEGA-kortet nästa år så man kan dra nytta av 4K upplösningen med minnet

Är riktigt sugen på Sapphire kortet också, men jag vill se recensioner på 8GB versionen också innan jag bestämmer mig. Den har ju både högre GPU och minnes klocka. Funderar på att uppgradera till en 3440x1440 skärm och då kan ju 8GB vara mer användbart, men det kostar ju en slant extra. Eller så kör man vidare med sitt 280X och kollar hur Vega blir.