Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin

Moderkort Asus E35M1-I

Litet Mini-ITX kort med integrerad CPU/GPU, strömsnålt och passivt kylt. Tidigare bl.a använt som NAS och brandvägg.

* AMD E-350 64-bitars CPU med Radeon 6310
* 4 GB (2 x 2) minne
* 5 interna sata portar
* PCI-e 4x i 16x slot
* WLAN
* DVI/HDMI
* Optisk SPDIF

Full spec här:
https://www.asus.com/Motherboards/E35M1I_DELUXE/

Kan skickas med Schenker för 104 kr eller Posten skicka lätt (oförsäkrat) för 89 kr. Alternativt hämtas i Västra Frölunda

Läs hela annonsen här

Av ddelin
Skrivet av Commander:

IOMMU och ECC är inget AMD brukar snåla på sina grejer dock är det något tillverkarna ibland implementerar dåligt. Suttit och haft PCIe passthrough med min nuvarande setup och vill helst inte förlora det med Ryzen uppgradering.

Sitter i samma sits, mitt Gigabyte 990FX kort och FX-8350 är närmast perfekt gjort. 12 usb portar i 6 IOMMU grupper till exempel, kan dela ut dom parvis till VM:ar.

Av ddelin
Skrivet av Commander:

Någon av er som testat Iommu på era kort? Sedan har ni hört nått om moderkort med vattenkylt vrm?

Skickades från m.sweclockers.com

Ta en titt på denna tråden https://forum.level1techs.com/t/ryzen-iommu-pcie-passthrough-works-but-level-one-techs/113862 och videon.

Verkar inte funka ännu, men iallafall Gigabyte verkar intresserade att fixa det trots att det är konsument prylar. Sånt skall premieras, så jag beställde ett Gaming K7 som jag dock inte fått ännu. Min Ryzen 1700 ligger fortfarande ensam i sin kartong

Av ddelin
Skrivet av GilbertG:

Flera har nämnt att äldre distar kan funka bättre på äldre burkar och min är från 2007-2009. Jag plockade en på måfå, ville testa först och främst och se om det gjorde någon skillnad. Jag kan typ ingenting om Linux.

Tror faktiskt det är lite Windows tänk från dom personerna, min erfarenhet är snarare att Linux blir snabbare, men man får ju så klart se upp med tunga fönsterhanterare, där blir det mer och mer bloat, som tur är har man ju alternativ i Linux. Kör XFCE på lite äldre hårdvara med bra resultat.
Skulle helt klart uppgradera till Ubuntu 16.04 LTS eller nyare, högst troligt att ditt nätkort hoppar igång då.

Av ddelin
Skrivet av Olegh:

Att använda "befintligt skick" som beskrivning fullkomligen stinker skojare. Med den formuleringen så undanhåller man det (kanske lilla) man vet och hoppas på att köparen är dum. Nu har inte TS gjort det, eloge till honom. Ni övriga som använder termen, upphör med detta omedelbums, tack!

Men "befintligt skick" är väl den termen som används juridiskt ? Normalt säljs allt mellan privatpersoner i befintligt skick, det är inget man behöver skriva. Finns två fall där man som säljare kan bli skyldig att betala tillbaka, antingen har man i texten utryckligen sagt att sakerna fungerar, eller om man medvetet undanhållit information som var till köparens nackdel (ofta svårt att bevisa).
Säljaren har ju i detta fallet talat om att grejorna inte är testade på 2 år, och då skall man som köpare betala därefter, typ väldigt lite.

Sålde själv ett grafikkort för ett par år sedan och råkade ut för samma problem. Jag var schysst mot köparen och lät honom skicka tillbaka det så jag kunde testa. Det fungerade inte, men det kan ju mycket väl varit köparen som gjort något fel. Jag betalade tillbaka pengarna i det fallet, men det är nog inget jag skulle göra generellt, just sånt här är ju en anledning till att man skall vara försiktig när man köper begagnat av privatpersoner där man som köpare i princip tar hela risken.

Av ddelin
Skrivet av Kimkimone:

Syrrans unges 7970 dukade under så tänkte leta på ett nytt åt han.
700+ frakt för 280x
600+ frakt 7970/680

Om ni har nått annat som kan vara intressant är det bara att skriva ett meddelande.

Läs hela annonsen här

Hej,

Har ett Asus 280X DirectCU II Top Länk
Orignalkartong med tillbehör och kvitto finns.

Av ddelin

Benq skärmen är nu såld

Av ddelin
Skrivet av solifer68:

Jag håller mig till amd och tycker min fx8350 funkat så bra under lång tid samt en riktigt bra allround cpu, Ryzen kommer vara lika , samt mogna med tiden ytterligare.

Ja det är lite lustigt, min FX8350 känns nästan mer relevant nu än för ett år sedan, och det beror ju på att det börjat dyka upp spel som nyttjar den ordentligt, typ BF1 som jag kör en del. Med tanke på att jag betalade 1600 kr för den och haft kvar den ett gäng år är jag nöjd även om enkeltrådsprestandan inte är bra.
Men nu har den snart gjort sitt, lutar år Ryzen 1700, eller vänta på 1600X. Eller köpa båda för jag är otålig.

Av ddelin
Skrivet av martinot:

Ok.

Håller med. Utan dessa kommersiella företag, med sina egenintressen att utveckla Linux/FOSS, så hade vi mycket troligen inte varit i närheten av den nivå vi befinner oss på i dag.

Sedan så skulle jag iofs. misstänka att det är serverdelen som HP, Intel och IBM ser som mest kommersiellt intressant. Men för att managera en server så behöver man ibland mer än ett textbaserat shell/CLI, och då kan ju ibland även en fullt fungerande modern desktopmiljö vara viktigt (och samma sak för programutveckling riktat emot embedded/IoT).

Självklart är det serversidan som genererar pengarna, därför är det extra intressant att se avlönat folk från dom stora jättarna som jobbar i open-source projekt som det inte känns som deras arbetsgivare är super intresserade av. Men det finns nog som sagt dom som föstått att det gynnar hela industrin om Linux/BSD går framåt för att komma ur inlåsningar i propritära plattformar, och det innebär att hela ekosystemet måste vara tillräckligt bra, inkl. dekstop miljön.

Av ddelin
Skrivet av martinot:

Är inte alls insatt i KDE (och väldig begränsad erfarenhet av det), men vad var orsaken till att man hela tre gånger valt att starta om på helt nytt?

Dålig kvalitet på kod och arkitektur varje gång?

Nu var det länge sedan, men jag vet att KDE3 som många användare tyckte var bra, blev svårare och svårare att underhålla enligt utvecklarna, vilket ju tyder på att man inte haft ordning på koden, plus att QT3 inte utvecklades längre. Mellan KDE 4 och 5 vet jag inte förutom att man bytte från QT4 till QT5, antar att man ansåg att 5:an var så mycket bättre att det var värt jobbet. Programmerare är ju lika lata som alla andra, så dom gör nog inte om utan ett bra incitament.
Sen är väl mitt påstående om att man totalt skrev om rubbet mellan varje version lite överdrivet, att exempelvis konvertera texteditorn Kate från QT4 till QT5 är nog relativt enkelt, men en mer avancerad applikation som Ktorrent kan jag tänka mig kräver mer arbete.
Det jag vände mig mot var att plunn hävdar att det inte går att göra pengar på Linux desktops, KDE är ju bara använt på desktops och mängder av avlönade utvecklare har uppenbarligen lagt ner massor med tid på att göra rätt rejäla omskrivningar med några års mellanrum. Det måste ju komma pengar från någonstans och som företage är villiga att lägga på utvecklingen av en skrivbordsmiljö.
Lyckligtvis har ju flera stora bolag, typ HP, Intel, IBM mfl. insett att Linux är viktigt, och avlönar folk för att koda i mängder av olika delar av ekosystemet runt Linux.
Finns ju utvecklare på IBM som utvecklar delar av linuxkärnan som sedan alla inkl. deras konkurrenter får nytta av, det är ju det som gör open source överlägset i mina ögon, man nyttjar jobb som andra gjort och sedan bidrar man med sin del. Mindre dubbelarbete vilket i slutändan blir billigare för användarna.

Av ddelin
Skrivet av plunn:

I just "Linux for desktop" så står det ju egentligen helt still eftersom ingen kan lägga tid på att skriva om tusentals rader kod utan att få någon ersättning. Just nu är det samma kod som skrevs för 10 år sedan som man om och om igen knådar.

Ehhh, har du nån aning om vad du pratar om ?
Som ett exempel kan man väl ta skrivbordmiljön KDE som jag använder och som har en enorm mängd kod, den har sedan jag började använda den gjorts om fullständigt 3 gånger, där man bytt ut hela underredet (QT 3, 4, 5) och skrivit om i princip var enda applikation varje gång. Tror du dom utvecklarna gjort detta utan lön ?

Sen ser jag inte problemet med att knåda 10 år gammal kod, har man en vettig kodbas (vilket KDE inte hade) är det väl självklart att man bygger vidare på den, varför lägga pengar på att skriva om något som funkar ? Linuxkärnan och alla dom grundläggande biblioteken är väl utmärkta exempel på något man förfinat i decennier och aldrig kastat ut helt och börjat om från början.

Av ddelin
Skrivet av suzieq:

Alla som är intresserade av virtualisering, Wendell från Level 1 Techs twitter för drygt 3 timmar sedan tillsammans med en bild som tyder på framsteg:

Skönt att se att inte alla använder sin Ryzen med Titan XP kort för att spela i 480p Ryzen kommer bli en grym plattform för desktop virtualisering om man får ordning på isoleringen av PCI enheter.

Av ddelin

Stallman är väl inte som alla andra, men han har ju upprepade gånger förklarat att han inte bryr sig om ifall programvara är gratis, det han brinner för är att koden är fri. Det är forfarande många som inte begriper skillnaden mellan gratis och fri.
Kör exempelvis en del Redhat prylar på jobbet, fri källkod till 100%, men gratis är det verkligen inte.

Av ddelin

400 kr + frakt

Av ddelin
Skrivet av Commander:

Libreoffice är mer eller mindre ett svar på när Oracle köpte upp projektet och som med allt annat lät de sakta men säkert dö. Antalet patcher som fanns under OpenOffice tiden för varje distro var helt enorm och projektet stod mer eller mindre stilla. Libreoffice är mer eller mindre det bästa som kunde hända, bara ta en titt som det flyger fram både när det kommer till funktioner och nyttigheter.

Precis, det finns väl inget kvar av det som kom över från Sun längre, det Oracle rör vid verkar dö snabbt. Ett annat exempel är väl Mysql som ju är en synnerligen viktig applikation. Tror inte MariaDB existerat om inte Oracle varit med i bilden.

Edit: Nu är ju inte Mysql lika dött som Openoffice, men alla Linux distributioner styr mot MariaDB, så det är väl bara en tidsfråga innan Mysql går samma öde till mötes.

Av ddelin
Skrivet av DasIch:

Linux Hater's Blog är annars bra och mycket läsvärd:
http://linuxhaters.blogspot.se/

Du får nog hitta något bättre än detta. Sista inlägg 2015, näst sista inlägg från 2013 som refererar till en post från 2008...
Jag fortsätter förnöjt att köra Linux på desktopen som jag gjort dom sista 10+ åren.

Av ddelin

Skit, jag som eyeballat Asus kortet som första val för nya Ryzenbygget, nu blir jag lite nervös när det är flera som brickat sina kort.

Av ddelin

Två st 24" bildskärmar

Har två st 24 tums skärmar till salu.

1. LG Flatron E2441V-BN http://www.lg.com/au/it-monitors/lg-E2441V-BN-led-lcd-monitor
2. Benq G2420HDBL http://www.benq.co.uk/product/monitor/g2420hdbl

Båda är 1920x1080 60Hz. DVI + VGA ingång.
DVI + VGA + strömkabel medföljer.

Pris 300 kr/st eller 500 kr för båda.

Endast upphämtning

PM:a eller ring på 0737012838

Läs hela annonsen här

Av ddelin

Cooler Master Silencio 550

Cooler Master Silencio 550 chassi, ljuddämpat och i fint skick säljes.
Manual och tillbehör medföljer. Skickas inte, endast upphämtning i Västra Frölunda

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=871215
http://www.coolermaster.com/case/mid-tower/silencio-550/

PM:a eller ring på 0737012838

Läs hela annonsen här

Av ddelin

Styrning av vattenloop baserad på vatten temp

Håller på att bygga min första custom vattenloop, har aldrig kört vatten överhuvud taget innan, men det verkar roligare att bygga själv än att köpa AIO. Tanken är att kyla CPU och en eller två GPU:er.

Frågan är hur jag skall styra pump/fläkt hastighet, att gå på enbart CPU temp verkar dumt då man ibland har hög GPU last, men lite CPU last. Har tittat på diverse moderkort som har ingångar för thermal sensors, lutar åt detta: https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-CROSSHAIR-VI-HERO/specifications/
som jag sedan tänkt koppla in en sensor liknande denna: https://www.inet.se/produkt/5320116/alphacool-eiszapfen-temperatursensor-g1-4-krom#specs

Så min fråga är egentligen, kan man få thermal sensorn att styra PWM signalen på en eller flera PWM utgångar ? Isåfall går det ju att styra baserat på vattentemp istället för en snabbt fluktuerande CPU sensor, vilket låter smartare i mina öron.