Inlägg

Inlägg som ddelin har skrivit i forumet
Av ddelin
Skrivet av JesperDa:

Jag förhandlade upp min lön med 5000kr på mitt första lönesamtal som konsult just för att jag gick bra hem hos kunderna. Sen vid ev jobb byte om du får fråga om din nuvarande lön, då uppger du ju inte din korrekta lön, salta den med några tusen. Det gjorde jag och det fungerarde bra när jag bytade. Klart de kan bli knivigt om de vill ha något "intyg" på din nuvarande lön...Varför de nu skulle vilja de. Tippar på att de fattar att du säger en högre lön än du faktiskt har.

Om jag sökte ett jobb skulle jag bli redigt irriterad om den potentiella arbetsgivaren frågade vad jag har i lön nu, det har dom inte med att göra. Dom gångerna jag bytt jobb är alltid frågan i stil med, "och vad har du för lönekrav ?". Man kan ju dra till med ett mycket högre krav än vad man tjänar idag, om man tycker sig vara förtjänt av det, eller att man tror att man kan få igenom det. I slutändan är det ju en förhandlingssak och om dom inte vill betala det du vill ha så sänker du ditt krav, eller söker ett annat jobb.

Av ddelin
Skrivet av Flopper:

Gällande Ryzen, spel etc...på reddit just nu
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5x4hxu/we_are_amd_creat...

Fråga
Hi,
In some workloads SMT seems to be causing lower framerates.
Have AMD seen this behaviour in testing? If so, have you identified the cause and would you be willing to share it? I'm interested in whether it's an issue with the processor, the specific software, or maybe an issue with the windows scheduler and high thread counts.
Thanks for your time

Svar
Thanks for the question. In general, we've seen great performance from SMT in applications and benchmarks but there are some games that are using code optimized for our competitor... we are confident that we can work through these issues with the game developers who are actively engaging with our engineering teams.
Lisa Su

En del intressant i den tråden, bl.a detta:

[–]Minkipunk 63 points an hour ago
Hello AMD! This question is a very short one.
Do Ryzen CPUs support ECC Memory, yes or no?

[–]AMD_LisaSu CEO of AMD 73 points 50 minutes ago
Yes they do!

Då är det bara upp till moderkortstillverkarna då.

Av ddelin
Skrivet av MinscS2:

Om LinusTechTips testade i 1440p/4k så är hans recension totalt intetsägande.
Klart att en 1800X presterar identiskt som en 7700k om båda blir flaskade av grafikkortet?

För mig som kör i 1440p tycker jag det är ganska relevant, det betyder ju att om jag köper Ryzen och kör i den upplösningen får jag konkurrenskraftig spel prestanda jämfört med 7700K, men bättre eller mycket bättre prestanda i dom flesta andra scenarion.
Jag förstår tanken bakom att testa CPUer i 720p, men för mig är det ointressant om jag får 500 fps mer med en viss processor om jag ändå aldrig kör i den upplösningen, så jag tycker det är vettigt att testa vid både hög och låg upplösning.

Av ddelin
Skrivet av Oegat:

Har också sett dessa kortspecar och dragit slutsatsen att det är typo eller referens till framtida APU, men jag hoppas att jag har fel. Då Raven Ridge inte annonserats med mer än 4 kärnor så borde det finnas marknad för möjligheten att ha Ryzen med onboard moderkortsgrafik. Skulle gärna se en sån lösning för hypervisorbruk.

Är nog tyvärr så, man får väl hoppas att Supermicro eller liknande tar sig an AM4 så blir det väl ordning på det.

Av ddelin

Någon som sett några AM4 kort med integrerad grafik ? Då menar jag inte APU, utan nått low-end chip på kortet som jag hade på mitt gamla AM2 kort. Har tänkt sätta upp en Ryzen burk som hypervisor och är måttligt intresserad av stoppa i diskret grafik.

Har sett specar som talar om "onboard graphics" som exempelvis detta Gigabyte kortet http://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AX370-Gaming-K7-rev-10#sp, men det kan ju vara ett typo.

Av ddelin
Skrivet av Thomaseron:

Nä, Ryzen har ingen inbyggd grafik. Det är Raven Ridge som kommer ha det sen.
Antar att han menar deras grafikkort. Har dock för mig jag sett andra skriva att
stödet från AMD har blivit bättre i Linux senaste tiden.

AMD har lagt mycket jobb senaste tiden på den öppna Linux drivaren så den är nu i dom flesta fall bättre än den stängda. John Bridgman från AMD har dessutom sagt att man troligen kommer ha stöd för Vega redan på releasedagen, så det känns som dom har prioriterat upp Linux jämfört med hur det såg ut för ett par år sedan.

Av ddelin
Skrivet av lop3r:

Hoppas nu Vulkan implementerar stöd för AFR multi gpu som dx12, då blir jag riktigt glad

Mulit GPU är på roadmappen, verkar vara lite på gång nu http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Vulkan-1.0.42-...

Av ddelin

Underbart att se att Vulcan börjar ta sig, ökar ju chansen för att man helt kan kasta ut Windows maskinen i framtiden.
Har faktiskt lite svårt att begripa varför spelutvecklare vill använda DX12 som bara funkar på en version av ett O/S när Vulcan funkar på "allt" och i övrigt verkar har samma fördelar och nackdelar.

Av ddelin
Skrivet av Vesh:

Hur blev detta en bra grej? Och hur kan man försvara detta samtidigt som man attackerar gameworks?

I mina ögon är det oroande, och ganska illa för slutkonsumenten, när det uppstår sådana hårdvaruspecifika samarbeten mellan spelutvecklare och hårdvaruleverantör. Project Cars och Hitman är två "fantastiska" exempel på spel som är tydligt sönderoptimerade åt det ena eller andra håller. Jag slipper gärna en värld där GTX 960 äger ett R9 290X eller där ett 970 drar jämnt med ett R9 380X beroende på titel.

Ser inte hur man kan jämföra det med Gameworks som är properitärt. Vulcan är ju ett öppet API som vem som helt får optimera sin hård och mjukvara emot, och att Intel inte har låtit sina undersåtar får mer än 4 kärnor för en anständig penning är ju heller knappast någon anledning till att undvika att få applikationer att skala på så många kärnor som möjligt.

Av ddelin
Skrivet av enoch85:

Nu när Veeam 9.5 släpptes så såg jag en PDF på en benchmark där Xen låg i absoluta botten jämfört med Hyper-V, VMware, och Proxmox. Jag försökte hitta länken igår men lyckades inte tyvärr.

Lovar att posta här om jag kommer över den igen.

Har sett ett liknande dokument, kommer inte ihåg om det var Veeam eller något annat, där Xen låg i botten på I/O prestanda. I det finstilta stod det att man kört utan PV drivers på Xen, men inte dom andra vilket givetvis är värdelöst.
Provade själv Xen server 7.0 för ett tag sedan för att jämföra med Proxmox/KVM som jag kör primärt, gjorde lite disktester med en hyfsat snabb NVMe SSD och fick ut 80-90% av native prestandan i Xen, men bara ~50% i KVM (med QCOW diskar).

Bästa är väl att testa alternativen själv, men det kostar ju lite tid.

Av ddelin
Skrivet av Albus:

@ddelin: Så du tror att Athlon 5350 skulle fungera bra i min config (om jag byter ut moderkortet såklart) och ett nätverkskort på det?

Ja, det funkar för mig, men någon low-end Intel CPU lär ju funka också. Athlonen, och framförallt moderkortet https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2559864 var billigt, var därför jag gick på det. 4 kärnor är nog overkill även om Freebsd:s nätstack numera skalar på flera kärnor. Dock hade jag som sagt ingen lycka med Wifi och AP i denna maskinen, vet inte om det beror på moderkort, eller Wifi kortet jag prövade.

Av ddelin
Skrivet av Bewise:

Om Intel vill priskriga så är AMD ute ur leken på nolltid, lär falla som ett korthus. Speciellt om Intel släpper en utmanare som som är bättre, lär vara 90% av oem, serverföretag samt vanligt folk som väljer Intel.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Ratatosk:

Fast prisdumpning är förbjudet, enligt amerikanska antitrustlagar.
Man får alltså inte sätta konstlat låga priser för att slå ute en konkurrent.

Det är även olagligt att betala tillverkarna för att inte använda konkurrenternas produker. Det hindrade ju inte Intel förra gången dom höll på att åka på spö.
Tror faktiskt inte det blir så roligt för Intel med ett priskrig heller, dom sitter med enorma fasta kostnader i form av personal och typ 15 egna fabriker och måste dra in mycket pengar för att hålla det igång. AMD är nog lättare på foten då dom lejer ut tillverkningen, dessutom är väl Ryzen mindre och billigare att tillverka än Intels motsvarigheter.

Av ddelin

@Albus:

Bara att slänga i ett kort till, när det gäller trådade kort brukar inte Pfsense ha några problem.
Jag kör min på en Athlon 5350 som inte är jättekraftfull och den klarar 1 Gbps när jag routar mellan 2 nät.

Har även provat att ha WIFI kort i och kört Pfsense som accesspunkt med multi AP stöd, men det var lite skakigt,
så jag bytt till extern accesspunkt.
Köra på USB pinne funkar, men då dom inte har wearleveling skriver man ju sönder dom förr eller senare, se till att backa upp Pfsense konfigen varje gång du ändrar något.

Av ddelin

Lite tråkigt att vänta på dom med färre kärnor, men jag gissar på att AMD väntar till dom får fram native 4-core chip innan dom släpps, det blir ju billigare än att stänga av kärnor på dom 8-kärniga, särskilt om man har hög yield. 6-kärniga väntar man bara en kortare tid med, så alla som är upphypade och inte orkar vänta köper en 8 för mer pengar istället. Får se om jag orkar vänta på 6:orna.

Av ddelin
Skrivet av anon183825:

Ja, jag vet inte men vi måste leva i alternativa universum för jag tycker det fungerar klockrent på alla sätt och vis.
Snabb uppstart av både system och program, snabb surf etc.

Hade en HP 655 laptop innan och prestandan på den var inte top of the line om man säger så, men med Raspberry Pi + Ubuntu MATE setupen jag har nu går jag inte direkt miste om någonting känner jag.

Men visst, vi har alla olika uppfattningar om hastighet och prestanda.

Själv skickar jag mail, surfar, betalar räkningar lika bra som innan. Men det jag älskar mest med detta är att säkerheten känns top-notch.

Är ju kul att det funkar bra för dig, när jag använt Pi:n som desktop tycker jag alltid det faller på att den bara har 1 GB minne, moderna browsers har ju en tendens att sluka minne. Har även en Radxa Rock som har en hyfsad quad-core cpu och 2GB minne, och där tycker jag det börjar kännas bra. Hoppas det kommer en Pi med 2 GB, då Pi:n har överlägset bäst mjukvarusupport av alla små ARM maskiner jag provat.

Av ddelin
Skrivet av Bernd_P1:

@ZyntaX: gigabyte har sina brädor uppe och verka stödja ECC: http://www.gigabyte.us/Motherboard/AMD-Socket-AM4

Var ser du detta ?

I specen för X370 brädan ser jag detta:

Support for ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8 memory modules (operate in non-ECC mode)
Support for non-ECC Un-buffered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx16 memory modules

Av ddelin
Skrivet av Oegat:

Ett separat grafikkort till virtualiserad windows går som sagt att köra redan idag under linux, på AMD Opteron och de flesta intelprollar (typ alla nyare i5/i7). Kommer säkerligen att gå på Ryzen också, vilket jag räknar med till mitt nästa bygge. Detta är alltså redan fullt möjligt med Intels konsumentriggar, många här har redan all hårdvara som behövs iom extern spel-GPU samt överblivet IGD. Däremot får det ju snabbt 4c8t att kännas snålt idag, varför jag allra helst hade velat se Raven Ridge 8c16t.

Problemet med Intels konsumentplattform, iallafall Z170/Skylake är att den har pissdålig separering av IOMMU grupper. För Linux finns det ful patchar, med blandade stabilitets problem, som försöker arbeta runt det, men jämfört med mina gamla AMD konsumentmaskiner är det inte bra. Till och med min el-chepo FM2+ maskin hade i princip perfekt separering av PCI enheterna i IOMMU:n. Hoppas AMD fortsätter den traditionen med Ryzen, då skall det byggas nya Proxmox maskiner.

Av ddelin
Skrivet av backfeed:

95%+ prestanda även från två GTX 1080 i SLI i 4K? Det är där jag har sett skon klämma. 95%+ prestanda med integrerad gpu får man säkert, men det är totalt ointressant för min del. 100% prestanda utan speciallösningar är mitt baskrav.

Den enklaste lösningen med minsta möjliga problemrisk för min del är att virtualisera Linux, då mitt vardagsbruk knappt kräver någon prestanda alls, så även 50% skulle räcka.

Nu har jag inte två 1080, men när jag körde 3Dmark på min maskin med dubbla Radeon 280X fick jag ~18100 graphics score på järnet, och i en VM 17500 - 17800 beroende på CPU tilldelning, d.v.s. 96.7% - 98,3%.
En GPU är ju en PCI enhet oavsett om den är integrerad eller diskret så jag kan inte se att det skulle vara någon skillnad.

Har du krav på att det inte skall vara en speciallösning går det ju bort ändå, det krävs ju lite mer att få igång än att bara plugga i två grafikkort.

Av ddelin
Skrivet av wowsers:

Om en variant av Ryzen kommer att ha ECC kommer alla att ha det, samtliga modeller bygger på samma krets, kan moderkort ha olika stöd för ECC minne?

Vill minnas att FX moderkorten hade blandat stöd för ECC. Är väl så att när ex. Asus tittar på målgruppen för "Ultra super Fatal1ty LED bling bling edition" med extra mycket värdelösa plastbitar på så tycker dom väl inte att det är värt att lägga med ECC stöd även om det är skitenkelt. Hoppas det inte blir så med Ryzen brädorna.

Av ddelin
Skrivet av ronnylov:

För några år sedan var det inte lika lätt att få IOMMU-stöd men det var ju trevligt att detta förbättrats. Gäller också att välja rätt CPU då vissa intel K-modeller saknar stödet. Tror jag har stöd på mitt AMD FX-8350 system men har inte testat det i praktiken.

Jag kör passthrough på min FX-8350 lösning med Proxmox som virtualiserings lösning. Normalt ett grafikkort till en Windows VM, och ett till en Linux VM. Testade även att köra crossfire med mina två Radeon 280X kort till Windows VM:en och det funkade galant. Dock blev det varmt så in i h-e i min lilla M-atx låda, så jag gav upp det.