Inlägg

Inlägg som Grumie har skrivit i forumet
Av Grumie

Jag jobbar för en myndighet så jag får ingenting.

Av Grumie

Vickningschips heter inte vikingchips.

Av Grumie

Jag har beslutat mig för att lämna in den på en "grov jäkla inspektionsservice" hos en auktoriserad verkstad, där jag för övrigt känner en kille som jobbar med bokningen, och be dessa serva bilen och be dessa se huruvida service-historiken lever upp till "servad enligt serviceboken". Känns lättas.

Jag vill veeeeerkligen tacka för alla hjälp. Det har hjälpt mig mycket! Ångesten är borta och nu är jag mest bara irriterad och vässad att ge mig på firman om det så behövs. STORT TACK!

Skrivet av ztenlund:

Som sagt ovan, om den är servad hos en icke-märkesverkstad kan du inte räkna med att det finns i systemet. Jag hade den här sortens diskussion av ett helt annat skäl, nämligen att få rätt åtgärder gjorda. Det kan till och med ha varit Autoexperten som gjorde första servicen på den kärran. Jag fick gå ut och hämta serviceboken, just för att de inte kunde se den servicen i systemet utan bara den som var gjord efter den (hos märkesverkstad). Till detta kom att det behövdes tillägg, eftersom den inte varit inne enligt schema sedan förra servicen, då den körts lite och även stått ett tag. Ergo, vissa saker behövde läggas till utöver normalt för att komma i fas. Det är i det fallet fast schema på tid och/eller mil lite beroende på åtgärd och vad som inträffar först. Jag bad även verkstaden dra ut ett schema på de åtgärder som är relevanta och när, vilket inte är så dumt att ha så man har lite koll på vad som ska göras enligt tillverkaren. I mitt fall finns det en del uppgifter på nätet som inte alls stämmer med hur åtminstone nu gällande schema ser ut för den svenska marknaden.

(Dock ej VW/VAG i mitt fall.)

Ja, jag fick en lista på vad dom hade gjort på första servicen. Där stod inget om bytt bromsvätska (som enligt boken ska göras var 3000 mil). Så jag vet inte hur jag ska få vidare nu. Tycker det är riktigt fult av firman jag köpte av att ljuga om en sån sak.

Skrivet av Petterk:

Enligt andra Volkswagenägare så kan Mekonomen registrera i VW:s servicebok, så det stämmer säkert och nästan vilken verkstad som helst bör kunna plocka fram mer uppgifter än du kan se själv via deras hemsida/app.

Nja, vad jag menade var att när jag frågade vid köptillfället om det var något konstigt med service (frågade av ren slump för att det kändes som en fråga man ställer och eftersom det stor fullservad i annonsen) så slog han upp den i VW-systemet och hittade ingenting varpå han chansade och sa "..servicen är gjord på Mekonomen" trotts att det ej stod där. Jag ringde Mekonomen och frågade och de sa att de aldrig hade haft min bil inne, men att de i något annat tredje-part-system kunde se att den varit inne på en Autoexperten-verkstad i Hölö. Då ringde jag dit istället och fick en lista på saker de hade utfört på bilen vid detta tillfälle.

Så bilen har aldrig varit inne på Mekonomen och nu i efterhand känns det som en nödlögn för att han insåg att den inte alls hade alla "stämplar".

Av Grumie
Skrivet av Petterk:

Eftersom den är så pass ny har säkert VW/Skoda en hel del antecknat också.

Dom verkar inte ha så mycket tyvärr. När detta först kom upp så sa säljaren något i stil med "Jaha, konstigt. Men den har varit servad hos mekonomen" och enligt mekonomen själva har den aldrig varit där. Så verkar inte som att dom har någon större koll.

Av Grumie
Skrivet av Stefflo:

I handskfacket uppe i taket har jag för mig att det finns ett fack för serviceboken om den nu inte ligger i mappen med manualen. I den ska det finnas datum och stämplar när alla servicar är gjorda och vilken typ av service som är gjord, om inte så är fallet så ska du ha ett prisavdrag från företaget eller kunna häva köpet då de faktiskt skrivit att allt sånt ska vara i sin ordning.

Många företag använder säkerligen en färdig mall för sina annonser där de bara raderar den utrustningen som inte finns och jag kan tänka mig att vissa saker missas då och då när de lägger ut en ny bil. När jag letat så har det stått ACC/ECC men när man sen ser på bilderna så kan det vara en enkel AC i bilen eller liknande.
Jag tror tyvärr inte auktoriserade handlare är så mycket bättre på detta mot Jockes bilar på hörnet. Görs nog en hel del slarvfel med detta.

Hoppas att det löser sig men mitt råd är att åka eller kontakta företaget som sålde bilen.

Ja, du har nog rätt i det. Tyvärr är serviceboken digital och det verkar vara svårt att komma åt innehållet.

Har ringt firman som har utfört en inspektionsservice på bilen (den enda som visas på digital-servicebook.com) och de skulle skicka en lista på saker de utfört iallafall.

Det jag tycker är oklart framförallt nu är hur man definierar en "stämplad servicebok" när den är digital - räcker det att det står att den varit inne på en firma? Krävs kompleterande papper om den inte utförts på aukt. verkstad? osv

Sen är det oklart för mig vad som i detta skede borde gjorts, är till och med osäker på hur många gånger den borde varit inne. Detta är nytt för mig. Jag har ringt en auktoriserad verkstad men väntar på att de ska ringa upp mig igen. Då tänkte jag höra med dom.

Om det är så att det saknas service gentemot serviceplan ska jag absolut ta och kräva kompensation för det men jag hoppas verkligen jag slipper detta för jag är i övrigt nöjd med bilen.

Skrivet av anon134512:

Jag! Men jag älskar att spara papper när det kommer till bilar å andra sidan. Jag förstår om inte alla gör det. Och då är det bara att kontakta verkstaden som utfört servicen kvar som alternativ oavsett om man vill få ut dessa?

Ja, allt är inte enklare digitalt. Det håller jag med dig om

Skrivet av ztenlund:

Nej, se sid 191 (194 enligt visningstjänstens numrering), angående vad bilen urpsrungligen är levererad med.

Som det står kan det t ex bero på att någon annan än VW (dvs icke-märkesverkstad) servat den, vilket är tillåtet, men det är ju svårt för någon i forumet att veta om det är så.

Jaha, tack då har jag förstått det! Ganska otydligt.. åtminstone för en amatör.

Ja, jag har nu fått fram att den åtminstone en gång varit inne på inspektionsservice på autoxperten. Jag ringde dom och de sa att de vid detta tillfälle bytt olja och att de skulle skicka en lista på vad som utförts.

Av Grumie
Skrivet av ztenlund:

Nej, det går inte att säga att det är som du skriver. Om vi antar att det du hittat stämmer, vilket är oklart, så kan bilen även rulla på variabel serviceintervall (högra sidan).

Ok, jag trodde dom där numrerade QI skulle göras i ordning och att variabel serviceintervall då gäller från QI6 och frammåt. Är så inte fallet?

Skrivet av Petterk:

Kontakta en auktoriserad verkstad om du inte hittar serviceboken på tillverkarens hemsida.

Tack, hörde nu av mig till en auktoriserad verkstad. Väntar på att de ska ringa upp.

Bilen är av märke Skoda och på deras hemsida hittar jag inte hur man kollar upp servicehistoriken alls. När jag däremot försöker boka en service så kommer följande meddelande upp:
bildlänk
Det är lite detta som gjort mig orolig.

Skrivet av Mindfighter:

På moderna bilar hittar man det ofta i färddatorn, så värt att leta i menyerna där också, t.ex.:
https://www.youtube.com/watch?v=reGkVKVb8wk

Ok, ska leta där och se om jag hittar! tack!

Av Grumie

Hur tolkar man serviceplanen

Hej

Jag har köpt en begagnad bil av årsmodel 2018 för ca 4 månader sedan. Denna är köpt på en auktoriserad bilhandlare (Vw/skoda) och i annons samt i spec-bladet som låg i bilen står det "Servad enligt serviceplan och har samtliga stämplar i serviceboken".

Jag har dock börjat fatta misstankar om att detta inte stämmer och jag har fått riktig ångest över detta men jag är för dålig på bilar för att kolla upp det på ett bra sätt. Än så länge är det som sagt bara en misstanke så vill höra med mer kunniga då det mycket väl kan vara jag som är dålig bara.

Jag har hittat denna serviceplan som jag tror stämmer med min bil. Bilen är uttagen 2018-09-04 och har vid tidpunkten för köpet gått 5350 mil.

Tolkar jag denna serviceplan rätt om:
1. inspektionsservice (efter 3000 mil eller 2 år)
2. inspektionsservice (ytterligare 3000mil eller ytterligare 1 år)
3. Motoroljan borde ha bytts ut årligen (?). Så alltså minst 3 gånger nu
4. Bromsvätskan ska ha bytts ut (efter 3 år)

Några frågor:
-Vart hittar man bäst och enklast servicehistoriken på en bil?
-Vad räknas egentligen som att "serviceboken är stämplad" när allt idag är digitalt? Bör man kunna se VAD som utförts på bilen vid respektive service eller räcker det med att se att den varit inlämnad på en firma?

Hjälp och tips uppskattas

Av Grumie

Aja.. Inte min kategori. Hade jag chansa bättre hade jag väl fått 3 åtminstone så känns ändå som något av en bedrift.

Av Grumie

Handkontroll på PC enbart till Rocket League (världens absolut bästa spel).

Av Grumie

Jag är inne på min sjätte Microsoft Xbox Elite 2. Så jag antar att dessa är mina sämsta köp trotts att de används några kvällar i veckan - även om några har varit reklamation

Detta kanske får mig att framstå som en oförsiktig snorunge men kan lova att så inte är fallet. Jag behandlar nog mina kontroller mer varsamt än de flesta.

Av Grumie

Köp ett gäng billiga ljudabsorbenter och kasta upp på väggarna.
Inte så estetiskt tilltalande kanske men lär ju göra jobbet.

Av Grumie

Kul test! Bra för soff-pcn.

Jag har alltid varit fascinerad av passiva byggen. Jag kan rota fram en Nofan cr85-eh om ni vill ha och testa jämsides med denna, vore kul att se hur mycket denna nya kickar forna generationens ass.

Av Grumie

Mx Brown och svaret är JA. Mycket behagligare med o-ringar.

Av Grumie
Skrivet av Samsung:

Som @mrqaffe är inne på har många hembioförstärkare möjlighet till två separata zoner och det vill du ha för att kunna reglera ljudvolymen separat. Det billigaste skulle troligen vara att försöka få tag på en vettig begagnad hemmabioförstärkare från de senaste 15 åren i mellanklass/övre mellanklass. Jag har en Denon AVR-2106 som låter utmärkt bra, och som klarar zone 2. Så här ser anslutningen ut på baksidan (USA-modell, men i övrigt lika). Zone 2 ansluts där till back surround nere i högra hörnet.

https://images.crutchfieldonline.com/ImageHandler/trim/3000/1950/products/2005/033/x033AV2106B-b.jpeg

Missade att du hade skrivit förut.
Jag bestämde mig för att köpa en ny apparat för jag vet inte om jag behärskar att köpa en begagnad riktigt. Så mycket termer, funktioner, ohm, watt etc som gör mig osäker.

Skrivet av EviL:

En billigare lösning är att sätta en högtalarväxel som delar upp samma ljud på flera högtalare/zoner.
https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/system-one-sc4b-hogtalar...

Förstärkaren jag har i dagsläget är inget jag hade tänkt att spara. Den kostade 250 kr (inkl frakt från nått asiatiskt land) och presterar därefter - måste i princip lägga mobilen bredvid den för att blåtand ska fungera t.ex. Men om jag får tag i en förstärkare som inte klarar zoner är detta ett bra alternativ, tack!

Skrivet av Freemax:

Inga dumma frågor, detta är en halv djungel

1.Om du tittar på bilden på baksidan så ser du att det finns 2 uppsättningar av högtalare, A & B. Dessa motsvarar varsin zon och du väljer med tillhörande fjärrkontroll vilka zoner du vill spela på samt hur högt de ska spela. Vill du till exempel på kvällen dundra på ordentligt inomhus men att det ska vara helt tyst utomhus så spelar du således endast på vald zon.

2. brl.se har mycket riktigt en horribel hemsida men det är stort bolag sedan många år tillbaka & brukar aldrig vara några konstigheter. Samma förstärkare säljs även på massa andra ställen men brl var första sökträffen med lägst pris:)

@EviL länkade dig även en annan lösning som är billigare, du kopplar helt enkelt in din gamla förstärkare vid amplifier och sedan högtalarna i 2 valda zoner och reglerar volymen via vreden. Du får dock ingen blåtand eller Spotify Connect men det är en billigare och fungerande lösning. Testa att koppla upp din Argon till förstärkaren och se hur det låter? Kan även vara skoj för dig att höra hur dem kan spela om du väljer att köpa en ny förstärkare

Tack för förklaringen. Det blev genast lättare att hitta!
Jag gör så att jag beställer en sån där låda som du länkade till. Den ser OK ut och den verkar uppfylla alla mina krav till ett relativt lågt pris ändå. Googlade lite på BRL också och som du säger verkar det som att de är bland de störst.

Skrivet av eat:

Jag har 2st symfonisk i köket och 2st under altantaket.
Har de grupperade som kök och en grupp altan.
Går då att sätta maxvolym på t ex utegruppen.

Bra ljud för pengen perfekt som bakgrundsmusik.
Sen har jag förstås "prestandariggen" om jag vill spela lite hårdare.

Ja, det låter väldigt smidigt men då måste jag göra mig av med alla högtalare jag precis köpt. Synd att man börjar i fel ände ibland. Det du beskriver hade passat mig bra.

Till er alla:
Jättetack för all hjälp, allihop!! Detta är inget lätt område att kasta sig in i och jag hade inte löst detta så smidigt som jag gjort utan er hjälp!
Ska försöka återkomma om en månad eller två när allt är på plats (just nu bygger jag altanen så kan dröja lite) för att visa hur det blev!

Av Grumie
Skrivet av Freemax:

Det är väl en fråga hur enkelt/funktionellt du vill ha det.
Den förstärkaren som du länkar är en 1-zons förstärkare vilket gör att om du ska få ut ljud i båda paren högtalare så får du helt enkelt koppla dubbla kablar till samma uttag på baksidan och reglera volymen fysiskt på enkelt högtalarpar.
Om du inte bryr dig om hur sakerna ser ut eller hur de låter så kan jag väl tycka att Marantz-förstärkaren är rätt dyr, du skulle i regel klara dig på vilken förstärkare som helst så länge den har blåtand
Ett billigare alternativ som säkerligen skulle fungera & dessutom låta bra hade då varit Argon Audio SA1 men egentligen vad som helst från valfri butik skulle isf. duga.

Vill du ha en lite mer "kompetent" uppsättning så hade jag nog valt en 2-zons förstärkare. Om du t.ex. sätter upp innehögtalarna som primär/zon-1 och utehögtalarna som sekundära/zon-2 så kan du sätta en fast ljudnivå på zon-2 och en reglerbar på zon-1. Detta gör att du enkelt kan höja och sänka via t.ex. telefonen för Spotify men att volymändringen endast görs på zon-1, d.v.s. högtalarna inomhus.
Även här finns det en hel uppsjö av förstärkare, har du inga direkta krav/önskemål på hur det ska låta mer än att det faktiskt låter så kommer vilken förstärkare som helst med 2-zoner och blåtand fungera utmärkt.
Ett någorlunda vettigt alternativ sett till pris hade då kunnat vara Yamaha R-N303D

Annat rent generellt tips kan ju vara att köpa en förstärkare med utgång för en sub om du någon gång i framtiden vill ha lite mer tryck inomhus

Edit: fungerande länkar

Jag tror jag missförstod vad det där med zoner betydde. Som du beskriver så vill jag nog ha en 2-zonsförstärkare trotsallt - det lät ju hur bra som helst.

Bara två dumma frågor till.
1. Hur ser du på Yamahan du länkade att den har 2 zoner? För det enda jag hittar som har med flera rum eller zoner att göra är att den "..inkluderas i ett multiroomsystem". Vad är de tekniska termerna jag letar efter?
2. BRL.se. Den ser lite out-of-date ut på designen men antar att det är en sida man kan lita på?

Av Grumie
Skrivet av Freemax:

Billigaste tänkbara lösningen är väl valfri förstärkare med 2-zoner & bluetooth.
Näst billigaste är väl att ha ytterligare en mindre förstärkare och sedan köpa 2st Chromecast Audio och köra dessa i grupp. Då får du möjligheten att spela på de högtalare du önskar, t.ex. endast inne eller ute eller båda 2 samtidigt.

Kan absolut inte svara för alla tillverkare men Yamaha, Sony & Onkyo har, på de förstärkare jag haft genom åren, alltid haft möjligheten att välja att spela på både zone 1 och zone 2 samtidigt eller var för sig.
Kan väl vara värt att poängtera att om du inte hör skillnaden så kanske designen på din förstärkare är viktigare?

Den lösningen har jag inte tänkt på däremot jag vill hålla nere antal apparater så mycket som möjligt så att det är mindre att "hålla reda på". Så jag ser hellre en annan lösning.

Design spelar inte heller någon roll direkt. De flesta ser enligt mitt tycke ungefär lika förfärliga ut

Ytterligare svar nedan.

Skrivet av mrqaffe:

Marantzen är "1 zonig" så hur vill du styra ljudet, ska du ha 2 zoner eller ska du bara spela i en zon i taget och i princip bara växla mellan 2 par högtalare ? Du får ju ingen 2 zons funktionalitet med den och de flesta förstärkare kan ju växla mellan 2 olika högtalarpar.
Väldigt många hembiomaskiner har stöd för flerzonsljud så om du bara vill ha en enda apparat är det nog åt det hållet du ska leta.

Om jag har förstått er rätt ang zoner så räcker det med en zon för mig. Det ska spelas samma melodier inne som ute. Allt jag vill är att kunna öka/sänka volymen på dessa separat trotts att de spelar samma ljud från samma källa - vilket nästan uteslutande kommer vara spotify på mobilen via blåtand.
Om jag har förstått dig, mrgaffe, rätt så kommer Marantzen jag länkade täcka dessa behov? Är den rent av overkill eller är det en prisvärd produkt i mitt fall tror du?

Hemmabiomaskiner har jag inte kikat på. Jag trodde att det hade mer med uppspelning av bild att göra. Men jag ska kika på det också nu, återkommer.

Av Grumie

Rådfråga: Ljud ute och inne med separata volymkontroller

Hej

Vill först och främst säga att jag är helt lost på detta område. Jag har sedan några år ett par Wharfedale Diamond 220 kopplade till någon liten skit-förstärkare för 250 spänn från ebay (Nobsound ). Har fungerat helt ok.
Nu har jag dessutom köpt ett par utomhushögtalare till verandan (Argon OUT6).

Nu är det dags att byta ut min skit-förstärkare till något riktigt. Jag vill kunna driva alla fyra högtalare med det men kruxet är att jag vill ha separat volymkontroll inomhus och utomhus så att jag inte anstränger relationen till grannarna i onödan.

Jag behöver verkligen inga värstinggrejer. Jag spelar aldrig särskilt hög musik och jag hör knappt skillnad på ljud för 1000 spänn eller för 250 000 spänn. Däremot vill jag att den ska ha lite sköna funktioner som blåtand etc.
Jag beredd att slänga lite pengar på en så enkel och effektiv lösning som möjligt. Så få apparater, så få sladdar och så lite hjärngympa som möjligt.

Jag har tittat på Marantz Melody X M-CR612 och vad jag förstått så täcker den mina behov? Finns det någon som har något annat tips eller kanske en smidigare/billigare lösning?

MVH

Av Grumie

Hade 697 days played i wow en gång i tiden.. Men måste erkänna att säkert hälften var HonorBuddys förtjänst.

Nu är det Rocket League för hela slanten och är uppe strax över 1800 timmar faktiskt speltid.

Av Grumie

Jösses... Helt sinnessjukt snyggt. Verkligen imponerande!

Av Grumie

8/10.. Förmodligen mitt rekord Säger nog mer om quizets svårighetsgrad än min kunskap på området dock.