Inlägg

Inlägg som stingray454 har skrivit i forumet
Av stingray454

Blir spännande som linux-entusiast också.. AMD-kort har bra linuxstöd, medan nvidia har varit väldigt svajigt, så många jag känner föredrar AMD på linux. Intel har, vad jag sett iaf, varit rejält duktiga på att tillhandahålla drivrutiner och uppdateringar för alla sina integrerade GPUer och CPUer för Linux så här långt, finns ingen anledning att tro att de inte skulle fortsätta i samma anda med denna. Varit sugen på ny GPU sen 6800XT släpptes, men avvaktar än pga priser och tillgänglighet.. Kanske det blir ett intelkort istället?

Av stingray454
Skrivet av Samsung:

Det låter som ungefär samma önskemål som i den här tråden som är ganska aktiv. Har du kikat där? https://www.sweclockers.com/forum/trad/1621911-bygga-egen-dat...

Kikade lite där, fanns en del bra tips, så absolut en bra start. Nu är jag inte låst till inet och har en del andra preferenser, men det är en bra start :). Kan påpeka att nvidia-kort inte är ett alternativ då jag även kör mycket linux, och amd fungerar imo ruskigt mycket bättre där.

Av stingray454

Söker rekommendationer på ny (påkostad) dator

Hej allihop!

Det börjar bli dags att köpa in en ny dator. Det blir en arbetsstation som jag köper in på företaget (konsult inom data), men som även kommer användas privat. Då jag både spelar privat och kör många VM's o dyl via jobbet, plus att jag kan ta det på företaget, så tänkte jag inte direkt spara på krutet. Det var bra många år sedan jag satte ihop en dator så är lite ringrostig på vad som är bra och inte.

Första frågan är väl - är det en bra idé att köpa nu? Kommer t ex nyare moderkort än x570 snart, kanske med USB4, eller är det långt bort? Är det värt att köpa en GPU med tanke på bristen nu, eller är det bättre att vänta nån månad eller två och få dom mycket billigare? Lite strategi-tips mottages också gärna

I alla fall, lite vad jag siktar på / kommit fram till:

- 5900X eller 5950X (tror jag klarar mig bra med 5900X, men kanske lika bra att slå till på värsta när man ändå håller på?)
- 6800XT GPU. 6900XT känns i överkant, men kan även där ev tänka mig en sån. Beror mest på tillgång
- 32 GB minne, 3000+
- Är ett fan av mindre burkar. Behöver inte vara supersmå (funderade på Ncase M1 ett tag, men känns lite väl liten). ITX eller ATX, men inte nån superstor fulltower
- X570 moderkort
- Iaf en M.2 på 1 TB, ev två
- Vore najs med 10gbit nätverk och thunderbolt, men båda är nice-to-haves. Kollade på auros extreme, men ganska saftig prislapp för att få det, finns det andra kanske?
- Har en förkärlek för vita byggen, passar bäst in där den ska stå. Så går det matcha case, psu, minnen osv är det en fördel, men inget måste. Beror lite på om det är en stängd låda eller glaspanel / liknande så det syns.
- Ingen direkt preferens vad gäller AIO eller luftkylning, bara det ryms i lådan. Gärna färgmatchat såklart. Vattenkylning i custom-loop orkar jag nog inte montera, isf om det finns en färdigbyggd att beställa med det.
- Hellre stilren än blinkande julgran, så RGB är inte prio, men inte ett absolut måste att vara helt utan heller. Lagom smakfullt typ
- Pris: oviktigt, har gott om budget att köpa in den och vill ha en riktigt bra setup. Så 30-40k är inga problem.
- Ser gärna att man kan beställa allt från samma företag (enklare med en faktura än 10 st olika)
- Pre-built för en rimlig summa är helt ok om någon erbjuder det, men annars har jag kompetens att sätta ihop den själv också

Någon som har bra tips på var jag bör beställa och komponenter jag ska sikta på eller undvika? All hjälp uppskattas!

Av stingray454
Skrivet av Klubba:

Provade i Windows XP och fungerade inte, var ju länge ganska ovanligt med möss med 3-knappar så hur standarliserat det är vettefan, men kör man ett OS där scrollhjulet är paste och man tycker det är lättare så är det ju ett bra tips.

Kanske skulle tillägga att det är för alla linux/unix-baserade OS (inkl MacOS), men windows har aldrig lagt till det. Så kanske inte helt universal standard

Av stingray454
Skrivet av Klubba:

Eller så använder man standardkommando för "klistra in", dvs shift+insert

Även mittenmusknappen är standard för paste (dvs klicka på scrollhjulet på del allra flesta möss).

Av stingray454

Manjaro tycker jag är ett utmärkt alternativ. Jag kör själv arch just nu, på gott och ont.. Snabbt förklarat:

Arch:
+ AUR, seriöst svårt att leva utan. Tror inte jag behövt installera något som INTE gått hitta i officiella repona eller AUR.
+ Pamac som gui för Pacman (pakethanteraren) - fixar att installera och uppdatera allt supersmidigt
+ Har aldrig behövt fippla med att lägga till andra repositories, keys osv som man får göra i ubuntu och liknande.
+ Pga ovanstående går det leva helt utan att köra pacman i terminalen. Ett klick för att uppdatera, en sökning i gui för att installera nytt, inget mer behövs.
+ Alltid de absolut senaste versionerna av program och paket
+ Ingen bloat, du vet exakt vad du får
+ Grymt bra wiki där man kan hitta info om så gott som alla problem
- Då paketen som finns tillgängliga är rykande färska kan det smyga sig in buggar. Händer väldigt sällan (ca 1-2 ggr per år för min del), och fixas normalt inom några timmar. Men det händer.
- Sjukt jobbigt att installera

Manjaro:
+/- (beror på hur man ser det): Deras repon testas mer. Paket släpps lite senare än för Arch, men är å andra sidan mer vältestade. Så långsammare uppdateringar, men stabilare.
+ Enkel grafisk installer
- Mer bloat vid installation
+ I övrigt alla fördelar från Arch

Så manjaro är mer eller mindre en mer "curated"-version av arch där man får mer i basinstallationen och lite långsammare uppdateringar mot att det är mer stabilt. I övrigt är det rätt identiskt med arch skulle jag säga, och inget som bara är för "nördeliten" :).
Min nästa ominstallation kommer mest troligt att bli Manjaro.

Av stingray454

Jag kör Swedbank samt SEB och har hittills inte hittat en enda grej som jag INTE kunnat göra via mobilt bankid. Tror inte det finns många som kör bankid på datorn nu för tiden, jag tror inte jag känner någon iaf.

Jag kör linux på heltid hemma och macOS på jobbet. Har funderat på att gå över till linux på jobbet med, men är lite rädd för det just pga småsaker som strular. Ibland är det någon uppdatering som breakar något, nåt program man behöver som inte finns ett bra alternativ för till linux, att man behöver komma åt nån nätverksshare/skrivare/liknande och får spendera nån timme på att installera program och konfa saker istället för att det bara funkar rakt av. Hemma är det inga problem, dom (faktiskt väldigt få) gånger det händer kan man pilla lite med det, men på jobbet är det viktigt att man inte fastnar på såna småsaker.

Spel tycker jag funkar orimligt bra nu för tiden. Jag hade tidigare en windowspartition för dual-boot, men har inte använt den på nåt år nu för att allt jag spelar funkar så bra under linux. Visst, du får kanske 90 fps på linux motför 100 med windows, men det känns inte värt att boota om för den skillnaden.

Av stingray454
Skrivet av mkl:

Jag har inga sånna problem när jag kör Windows installationen på samma system (i7 4790K @ 4GHz, 16 GB ram, SSD och GeForce GT 1030 2GB LP OC). Någon som vet vad det kan bero på?

Jag tror att den som default lägger in open-source drivisarna för Nvidia. Dom är totalt skräp imo, väldigt långsamma och buggiga. Ladda hem nvidias drivrutiner så ska du se att det blir lite åka av :).

Av stingray454
Skrivet av backspace:

Och man ska verkligen se upp med när man rensar, finns vissa (enligt mig) konstiga beroenden som verkligen kan förstöra om man tar bort någon mjukvara.

Helt klart. Körde Antergos ett tag, där var det riktigt konstiga dependencies.. Jag avinstallerade nåt onödigt paket (typ "Car background images megapack" - inte exakt, men nåt liknande dumt). Grejen var att den installerades med Desktop Environmenten jag körde, så när jag avinstallerade det så fick jag upp "När du plockat bort detta används inte dom här paketen längre, vill du rensa dom med? <lång lista>" som jag klantigt nog klickade ja på.. Så där försvann typ hela min DE och det pajade riktigt rejält :). Det är väl mer ett fel med hur distron installerade saker, men det är värt att titta en extra gång vad som egentligen försvinner när man avinstallerar saker.

Av stingray454

Jag skulle säga Manjaro. Det finns med cinnamon, och efter att ha provat massa olika distros är det SÅ skönt med nåt som inte är debian-baserat. Add / remove software-programmet med AUR påslaget (jätterepo med mjukvara där allt och lite till finns) har gjort att jag _aldrig_ behövt bry mig om att lägga till repos, köra packet manager över huvud taget i terminalen, encryption keys och sånt. Bara söka efter det du vill ha, klicka install, klart. Sjukt sjukt nice. Dessutom får man tillgång till nya versioner av drivrutiner, program osv betydligt snabbare än via debians repos.

För att inte tala om rolling releases.. Dvs att du får löpande uppdateringar till OS:et. Varje vecka (eller dag, så ofta du vill) kollar man updates och får nya grafikdribrutiner, OS-uppdateringar, window manager, ikonpaket, applikationer, spel osv osv installerat med ett klick. Du behöver aldrig bry dig om att uppdatera från t ex ubuntu 18.x till 19.x, vilket typ alltid verkar kräva ominstallation för dom flesta. Bara att klicka update då och då och du har senaste OS-versionen, forever :). Väldigt mycket qulity-of-life att köra så imo.

Av stingray454
Skrivet av HoboCop:

Tyvärr tog det för mycket arbete för att få igång lutris, då jag fick googla fram och tillbaka och installera diverse paket. Men det är en enorm förbättring. Nu är vi snart framme!

Bara av nyfikenhet, vad strulade? Min erfarenhet med lutris är att det finns två varianter av installationer:

- Klicka "install". Klart.

- Följ länken från lutris sida där det står vilka paket du behöver. Copy-pastea och installera med valfri packet manager. Klicka "install". Klart.

Lutris är riktigt smidigt och har alltid hanterat wine-versioner, dxvk, speciallösningar som nvidia gpu-switching osv osv utan att jag behövt bry mig alls typ.

Av stingray454

Lånade hem en oanvänd XPS 9570 från jobbet och slängde in linux på. Blev Manjaro med KDE. Var lite pill att få in nyaste nvidia-drivisarna så att man kan köra vulkan-applikationer, men nu rullar det på iaf. Allt verkar fungera fint så här långt, men jag har bara kört den ett litet tag. En trist sak är att den har 4k-skärm och X11 fungerar inte bra med mixed DPI (då min externa skärm inte är 4k). Testat Wayland vilket löser problemet, men då funkar inte vulkan. Bra att man iaf kan t ex köra Wayland för jobb och X11 för spel om man så vill.

Det är såklart en del småpill när det kommer till att configga allt som man vill ha det, installera program och lösa egenheter (installera printers, auto-mounta nätverksdiskar osv). Men ska låna den ett tag och utvärdera. Bara riktigt synd att det är modellen som har webcam i botten, hatar det innerligt :P.

Av stingray454
Skrivet av Nima2001:

Min grub är borta helt plötsligt..

Kör du windows från samma disk? Windows-uppdateringar skriver ofta om boot-sektorn (eller vad tusan det heter) och helst enkelt deletar Grub. Så ska man dualboota windows så är det helt klart rekommenderat att ha en dedikerad fysisk disk till Win så man slipper såna dumheter. Jag satte upp en windowsinstallation i min stationära, men har inte rört den på över ett år för att Wine mm funkar så bra som det gör :). Ska plocka bort den helt och använda till annat när jag får tummen ur.

Av stingray454

Jag har distrohoppat en del, mycket inom debian-varianterna (debian, deepin, ubuntu, mint osv) och några rolling releases. Föredrar HELT klart rolling, sjukt smidigt.

Sitter just nu på Arch men tror att jag kommer byta till Manjaro nästa gång jag får tummen ur att installera om. Det har varit några enstaka problem med Arch där saker pajjat vid uppdateringar, Manjaro får visserligen uppdateringar aningens långsammare men då är dom mer vältestade, så det känns som ett vettigt utbyte. Sedan är manjaros installer såklart trevlig.

Men det bästa är med hästlängder AUR. "Software Update"-programmet Pamac är så sjukt nice - jag har ALDRIG behövt installera något via terminalen, har aldrig behövt lägga till repositories manuellt, inte behövt fippla med keys osv. Vill jag installera nåt söker jag efter det, bockar för det jag vill ha och klickar OK. Och när jag känner för det klickar jag update-knappen och får senaste versionerna av applikationer, libraries, grafikdrivrutiner / vulkan, linuxkernel, ikonpaket och gud vet vad uppdaterade till senaste versionen automagiskt. That's it. Precis som man vill att det ska fungera :).

Någon frågade om WoW också - det går alldeles utmärkt att spela på linux via Lutris. Jag kör det ibland på ett gammalt 290X och kan utan problem köra på maxkvalla i 60fps (capped, då min monitor bara klarar det, men får lätt > 100 fps ocappat, lite beroende på situation förståss). Så att spela på Linux nu för tiden är verkligen inga problem, det har gått sjukt mycket frammåt senaste året bara.

Rekommenderar iaf varmt någon variant av Arch (gärna med installer, typ manjaro) över debian / pop_os / ubuntu osv, mycket trevligare imo. Men smaken är som baken

Av stingray454

Kan flika in att jag kör en 3440x1440 monitor och har testat diverse distributioner - ubuntu, mint, deepin, arch osv, bland annat med KDE Plasma desktop.. Inte haft problem i en enda av dom. Kanske något problem med stödet för din specifika skärm? Jag har LG 34UM95 och den har alltid funkat utan några som helst problem.

Av stingray454
Skrivet av skyw00lker:

@stingray454:

installerade Pop!OS åt en vän, han kör en samsung-skärm med den upplösningen, han fick inte USB-c delen att fungera, men gissar väl att det ska gå. HDMI fungerar.

Jag tänkte inte så mycket på själva hårdvaran (att få bild på en 4k-skärm är inga problem alls ). Men problemen uppstår när man måste skala gränssnittet, speciellt fractional scaling. Vissa program klarar inte av att skala upp korrekt, och att försöka köra en 4k intern skärm på en laptop och en extern monitor med "vanlig" upplösning (t ex 1920x1080) verkar totalt kört med linux - lite sådana saker. Är lite rädd att köpa en XPS med 4k-skärm mest därför, så det vore kul att höra hur det funkar i praktiken av de som kör 4k.

Av stingray454
Skrivet av mwiborn:

Dell XPS 13 9370 med Linux Mint 19.2. Enda problemet är 4k skalning i vissa applikationer. Annars fungerar den riktigt bra.

Har varit sugen på en XPS ett tag, men är lite i valet och kvalet kring skärm. Hur bra funkar 4K generellt? Hur ofta stöter man på problem, och brukar det gå att lösa på något vettigt sätt? Kör du med extern skärm, och blir det några problem där? 4K är sjukt trevlig att se på, men lutar själv åt FHD-skärmen då 4k på så liten skärm känns overkill och det känns som att det hade fungerat betydligt bättre med en extern skärm (min nuvarande är 3440x1440, dvs inget jag vill köra skalning på). Tips och erfarenheter?

Av stingray454
Skrivet av Lafa:

Jag vill ha Mixcraft till Linux. Det är som garageband för Mac men gjort för Windows. Linux saknar bra musikprogram tycker jag. Reaper finns nu men jag har stött på problem, hittar inte mitt externa ljudkort för kondensatormikrofonen. Då är det bara audacity som håller.

Snabbgooglade, det verkar som att Mixcraft funkar bra via Wine. Hittade en rapport om det, i Wine 2.11 som är jäääääättegammal funkade allt förutom några enstaka buggar, och från vad jag kan se ska dom allra flesta vara fixade i nyare versioner. Skadar inte att testa, är ju rätt enkelt att köra igång om du redan har programmet till windows?

Av stingray454

FreeNAS kan vara värt att kolla in också: https://freenas.org/

Av stingray454

@zarkov: En sak jag märkte när jag gjorde ett cron-script är att system-variabeln PATH inte är satt - dvs den vet inte i vilka mappar den ska söka efter exekverbara filer. Så istället för att skriva "ls" måste du skriva "/usr/bin/ls" osv, dvs hela pathen. Det är kanske det som är felet?

EDIT: Såg nu att du skrivit det på lokala pathen, och att mariadb kördes i dockern.. Då är det nog inte problemet, sorry :P. Läste för snabbt.