Inlägg

Inlägg som stingray454 har skrivit i forumet
Av stingray454

Trodde verkligen att lagerstatusen skulle komma ikapp ganska snabbt på dom här korten. Jag var en av dom som knep ett 7900 XTX från komplett vid lansering för 13', känns ändå som att det var bra att hoppa på tåget direkt :). Får hålla tummarna att dom kommer ikapp och att priserna normaliseras lite snart, känns som att det borde gå relativt fort.

Av stingray454
Skrivet av Hakinger:

Första jag gjorde var ju förstås att byta ut de tråkiga mörka teman som är standard på dem (och det mesta nuförtiden). Märker att Arch känns lite rappare, Handlar säkert bara om några microsekunder men det märks. Har nu bara kört några veckor, men trots att de är "rolling release" dvs att de uppdateras hela tiden med det senaste utan att de gått igenom någon större stabilitetskontroll, så har de inte bråkat någonting.
Arch är ju känt för att ha ett stort användargenererat programbibliotek (AUR), förutom den officiella. Men den försöker jag hålla mig borta ifrån då jag inte har en susning om vad man ska kontrollera vid installationen för att se att det inte är tjyvar och banditer som gjort apparna. Det mesta jag vill ha finns i de officiella ändåså. Och man behöver inte hålla på med terminalen för installationerna heller.

Jag körde Endevaour (och före det Antergos när det fanns) och gillade det skarpt. Hade också hört en del om ostabiliteten i bleeding edge / rolling, men tror det hände något rätt harmlöst i snitt ca 1 gång per år som jag märkte av, och då var det oftast löst till dagen efter. AUR är inte heller mycket att vara rädd för, väldigt få gånger som något upptäckts där, och aldrig bland de mer populära sakerna man hittar där (dvs iaf måttligt kända program / utils). Men det är klart att det kan hända något. Det har även smugit sig in trojaner mm i officiella repon i vissa distar, så man är väl aldrig helt säker antar jag. Men överlag var det betydligt mer stabil och trevligt än jag hade väntat mig. Pamac är riktigt trevligt också, tror jag kan räkna de gånger jag behövde uppdatera eller installera paket via bash på ena handens fingrar, annars var det bara ett klick.

Får hoppas du gillar det iaf. Själv gick jag över till Manjaro nyligt mest för att jag ville prova använda datorn som jobbdator och ville säkra upp stabiliteten lite (det är typ arch men med egna repon där paketen testas lite mer = stabilare med lite långsammare uppdateringar). Bortsett från irritationen att vissa buggfixar / nysläpp man läst om inte finns tillgängliga direkt så har jag märkt typ noll skillnad

Av stingray454

Grymt att du fick det att fungera! Ja det kan vara lite lurigt att få igång allt när man köper ett rykandes färskt grafikkort

Grattis iaf, då kan du förhoppningsvis njuta av lite roliga spel i helgen!

Av stingray454

Här är de paket som mesa-git installerar åt dig. Om du installerar något av detta efteråt (även -git-versionerna) lär mesa inte funka så bra eller rent av bli avinstallerat och ersatt med stable mesa iom att dom har beroenden på varandra.

Av stingray454

Ja, det är grub jag snackar om. Jag tog bort så att jag inte har några bootargs alls som har med gpu att göra, min ser ut så här just nu (sista är något jag testade av andra orsaker, har inget med gpu:n att göra). Nomodeset är också ett bootarg som brukar stå här.

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet udev.log_priority=3 split_lock_detect=off"

Har du kommit ihåg att köra update-grub efter att du ändrat?

Gissar att du kör manjaro, isf kan du byta mellan X11 och Wayland på loginskärmen (längst ner till vänster på min iaf). Lite beroende på vad du kör för greeter.

Däremot att vulkan-radeon-git är installerad kan vara felet. Som sagt så får du exakt ALLT du behöver av mesa-git. Om du installerar något annat för vulkan / radeon så skriver det över eller är inte kompatibelt med mesa-git, som jag förstått det. Jag plockade bort allt som hette något med mesa / radeon / vulkan osv och körde in mesa-git enbart, så funkar allt (inkl vulkan).

Av stingray454

Hm, jag fick också ta bort manjaro hello osv, glömde skiva det.. men annars låter det exakt som det jag gjorde. Du har inte kvar några boot args från ditt föregående kort? själv hade jag nåt i stil med "radeon.cik=1 amdgpu.cik=0" eller liknande för att få mitt föregående kort att fungera. Du måste även plocka bort "nomodeset" om du kör med det vad jag förstått.

Det där med osynlig muspekare fick jag när jag körde X11. Hade även lite annat strul under X11, men kör nu Wayland-session och allt fungerar faktiskt mycket bättre (speciellt spel). Men annars låter det som att du gjort allt rätt, kommer inte på något jag gjorde annorlunda för att få mitt kort att fungera :/

En sak jag lyckades med var att det kom en uppdaterad llvm-minimal-git efter allt var "up and running". Tänkte att det väl inte skadar att ha den senaste installerad, så slängde in den.. men då dog Mesa. Det är uppenbarligen väldigt känsligt det där, vet inte riktigt varför men tror den använder llvm för att kompilera någon på sitt backend så det går inte att t ex byta till llvm-stable igen efter man fått igång allt. Lösningen där var att bara kompilera mesa-git igen med nya llvm så gick allt igång igen.

Det som beskrivs i sista tråden känner jag däremot inte igen, behövde inte lägga till MODULES=(amdgpu) eller liknande. Och för mig så var det så att med mesa 22.2 fick jag bild / kunde använda datorn men olidligt segt (typ 1 fps), men det funkade. På Mesa 23 så vägrade den visa desktopen alls tills jag kompilerat det rätt.

En tanke, du har inte installerat t ex "vulkan-radeon" och liknande i efterhand? I stable mesa är det uppdelat i flera paket som man installerar separat, men mesa-git innehåller allt du behöver för att få igång vulkan mm utan att installera nåt annat.

Av stingray454

Hm, den verkar ju känna igen kortet iaf. Vad har du gjort för att få det att fungera? Har du lagt in senaste firmwaren?

Vad som behövdes för min del:
- Uppdatera kernel, minst 6.0 men 6.1 rekommenderas
- Installera linux-firmware-git
- Uppdatera initramfs med "sudo mkinitcpio -P"
- Installera llvm-minimal-git och bygg sedan mesa-git (se min länk ovan för info hur det går till)

Efter det bör du ha fungerande acceleration

EDIT: Ang din fråga, du kan lägga in det i [ CODE ]-block

Av stingray454

Har du kollat loggar (dmesg och journalctl) om det står något speciellt där? Fungerar 3d-acceleration alls i något spel / app / desktop?

Av stingray454

Har gjort en rejäl uppdatering av burken.. 7950X, 7900 XTX, Samsung G8 Oled monitor. Helt sjukt vilken fröjd det är att sitta på. Flyter på skandalöst bra, både i spel och desktop (konstigt vore väl annars). Kör Manjaro / KDE / Wayland, ingen windowsinstallation alls på burken då jag har noll behov av det. Den här funkar utmärkt till både jobb och spel / surf / film / liknande. Sitter nu och kör uppdateringen av Witcher 3, som ligger på stabila 144 fps med ultra+ - settings (och det är bara för att spelet låser till max 144 fast skärmen klarar 175, av någon anledning). Samma med typ alla andra spel. Nu ska jag bara sitta inne och njuta / spela närmaste tiden, med kort avbrott för några öl på nyårsafton

Av stingray454

Tusen tack för infon @bryal!

Jag fick det till slut att fungera faktiskt. Jag hade också testat installera senaste mesa-git utan framgång, men hittade denna tråd: https://forum.manjaro.org/t/temporary-solution-to-get-7900-xt...

Vad jag var tvungen göra var att slänga in senaste llvm (16), och själv bygga mesa-git med en parameter som disablear versions-checken (då mesa-git har en dependency på llvm14, som inte funkar att bygga med). När jag byggt mesa-git och lib32-mesa-git med nya llvm verkar det fungera!

Körde just en vända unigine heaven i 1600x900 Extreme bara för skojs skull / för att det fungerar. 373.2 FPS / 9400 score Klart nöjd!

Av stingray454
Skrivet av Veni:

Är det en fräsch Linux installation?
Har Du testat att köra enligt http://amdgpu-install.readthedocs.io ?
Om Du inte redan har filen så finns den här: https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-amdgpu-uni...

Ja, relativt - installerades från noll för ca tre veckor sedan, och inte hunnit lägga in speciellt mycket dumheter sedan dess.

Länken går till amdgpu-pro (deras closed source driver), amdgpu (open source) ska enligt uppgift fungera lika bra eller bättre, så jag började där. Länken har bara versioner för ubunto / rhel (jag kör manjaro), så osäker på om det funkar. Men ja, det kanske är en idé att testa den drivaren och se om det gör någon skillnad.

Av stingray454

Linux och 7900 XTX

Äntligen fått hem mitt 7900 XTX MEN, såklart får det inte gå allt för enkelt att få det att fungera under linux.

Lite info om vad jag gjort:
- Uppdaterat kernel till 6.1
- Kollat att jag inte har några underliga boot args som kan ställa till det
- Installerat Mesa 22.3.1
- Installerat senaste firmware (linux-firmware-git) och kört en rebuild på initramfs

GPU:n hittas som en "VGA compatible controller", så jag får iaf bild / desktop, men då det inte är accelererat (och går i 33 Mhz eller vad det var default) så går det såklart olidligt långsamt. Någon som vet vad jag missat? Alla förslag uppskattas! Lite mer info:

Output från dmesg

[ 4.263635] [drm] amdgpu kernel modesetting enabled. [ 4.263703] amdgpu: Ignoring ACPI CRAT on non-APU system [ 4.263706] amdgpu: Virtual CRAT table created for CPU [ 4.263712] amdgpu: Topology: Add CPU node [ 4.263858] amdgpu 0000:03:00.0: vgaarb: deactivate vga console [ 4.263896] amdgpu 0000:03:00.0: enabling device (0006 -> 0007) [ 4.265811] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: Fetched VBIOS from VFCT [ 4.265812] amdgpu: ATOM BIOS: 113-D7020100-102 [ 4.265819] amdgpu 0000:03:00.0: [drm:jpeg_v4_0_early_init [amdgpu]] JPEG decode is enabled in VM mode [ 4.266009] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: Trusted Memory Zone (TMZ) feature not supported [ 4.266034] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: MEM ECC is not presented. [ 4.266035] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SRAM ECC is not presented. [ 4.266072] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: VRAM: 24560M 0x0000008000000000 - 0x00000085FEFFFFFF (24560M used) [ 4.266074] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: GART: 512M 0x0000000000000000 - 0x000000001FFFFFFF [ 4.266112] [drm] amdgpu: 24560M of VRAM memory ready [ 4.266113] [drm] amdgpu: 15911M of GTT memory ready. [ 4.268850] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: CP RS64 enable [ 4.270073] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: Will use PSP to load VCN firmware [ 4.552329] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: RAP: optional rap ta ucode is not available [ 4.552332] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SECUREDISPLAY: securedisplay ta ucode is not available [ 4.552360] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: smu driver if version = 0x00000032, smu fw if version = 0x00000034, smu fw program = 0, smu fw version = 0x004e4700 (78.71.0) [ 4.552363] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SMU driver if version not matched [ 4.718330] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SMU is initialized successfully! [ 4.746659] snd_hda_intel 0000:03:00.1: bound 0000:03:00.0 (ops amdgpu_dm_audio_component_bind_ops [amdgpu]) [ 5.018406] amdgpu 0000:03:00.0: [drm:jpeg_v4_0_hw_init [amdgpu]] JPEG decode initialized successfully. [ 5.019769] kfd kfd: amdgpu: Allocated 3969056 bytes on gart [ 5.019870] amdgpu: sdma_bitmap: fff0 [ 5.081058] amdgpu: HMM registered 24560MB device memory [ 5.081423] amdgpu: SRAT table not found [ 5.081423] amdgpu: Virtual CRAT table created for GPU [ 5.081976] amdgpu: Topology: Add dGPU node [0x744c:0x1002] [ 5.081980] kfd kfd: amdgpu: added device 1002:744c [ 5.081991] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: SE 6, SH per SE 2, CU per SH 8, active_cu_number 96 [ 5.082044] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring gfx_0.0.0 uses VM inv eng 0 on hub 0 [ 5.082045] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.0.0 uses VM inv eng 1 on hub 0 [ 5.082045] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.1.0 uses VM inv eng 4 on hub 0 [ 5.082046] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.2.0 uses VM inv eng 6 on hub 0 [ 5.082046] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.3.0 uses VM inv eng 7 on hub 0 [ 5.082046] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.0.1 uses VM inv eng 8 on hub 0 [ 5.082047] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.1.1 uses VM inv eng 9 on hub 0 [ 5.082047] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.2.1 uses VM inv eng 10 on hub 0 [ 5.082048] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring comp_1.3.1 uses VM inv eng 11 on hub 0 [ 5.082048] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring sdma0 uses VM inv eng 12 on hub 0 [ 5.082049] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring sdma1 uses VM inv eng 13 on hub 0 [ 5.082049] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring vcn_unified_0 uses VM inv eng 0 on hub 1 [ 5.082050] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring vcn_unified_1 uses VM inv eng 1 on hub 1 [ 5.082050] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring jpeg_dec uses VM inv eng 4 on hub 1 [ 5.082051] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: ring mes_kiq_3.1.0 uses VM inv eng 14 on hub 0 [ 5.088179] amdgpu 0000:03:00.0: amdgpu: Using BACO for runtime pm [ 5.088380] [drm] Initialized amdgpu 3.49.0 20150101 for 0000:03:00.0 on minor 0 [ 5.093439] fbcon: amdgpudrmfb (fb0) is primary device [ 5.287724] amdgpu 0000:03:00.0: [drm] fb0: amdgpudrmfb frame buffer device

lshw:

*-display description: VGA compatible controller product: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] physical id: 0 bus info: pci@0000:03:00.0 logical name: /dev/fb0 version: c8 width: 64 bits clock: 33MHz capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom fb configuration: depth=32 driver=amdgpu latency=0 mode=3440x1440 visual=truecolor xres=3440 yres=1440 resources: iomemory:f00-eff iomemory:f80-f7f irq:186 memory:f000000000-f7ffffffff memory:f800000000-f80fffffff ioport:f000(size=256) memory:ec100000-ec1fffff memory:ec200000-ec21ffff

lspci:

03:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 744c (rev c8) 03:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device ab30 03:00.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 7446 03:00.3 Serial bus controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device 7444

Av stingray454
Skrivet av marcusOCZ:

Gå in i bios och sätt XMP där dom skall vara, men sänk hastigheten till 6000. Sätt också volt på minnena till ca 0.5 över det som dom är programmerade till. Är det 1.35, ställ in 1.4. Sen testar du med memtest. Det kan hända att moderkortets default inte spelar boll med just dina stickor. Medans XMP har helt andra subtimings. Jag antar du har senaste bioset.

Så enkelt var det! Kollade upp bioset och såg att det fanns en nyare version. Slängde in den och laddade en preset som stämde in med mitt minne för 6400Mhz (dock 1.4V istället för 1.35 som de är typade för). Lät memtest stå på under tiden jag såg lite film (ca 2h) med 0 errors

Så det verkade bara vara ett problem med bios. Himla skönt att slippa bråka med att returnera minnen eller moderkort, så kan man gamea lugnt i jul ;). Kanske kan prova dra ner till 1.35V också, men det verkar iaf lira nu. Tusen tack för hjälpen allihop!

Av stingray454
Skrivet av mrqaffe:

Sitter de i rätt socklar, se manualen. Har de rätt spänning enligt vad de själva säger sig vilja ha för frekvensen. Har du testat ett minne i taget ?

Det är ett uATX-moderkort med bara två socklar, så det går inte direkt sätta fel. Jag håller på att köra minnestest igen nu för att se vad resultatet var (avbröt några ggr för att testa olika inställningar så har inte låtit det köra 100% klart då det började spruta fel halvvägs typ). Ska se om jag får något vettigt resultat när den är helt klar, annars får jag testa köra ett och ett efteråt och se om det verkar vara fel på någon speciell modul.

Spänningen har jag inte rört, det står på Auto. Är det något man brukar måsta ställa manuellt? Har rätt dålig koll på detta då jag inte byggt ihop en burk på bra länge, och inte vet just nåt om DDR5 / voltinställningar. I tidigare byggen har det bara varit att tuta och köra, alternativt välja en XMP-profil och vara glad.

Om jag minns rätt så visade bios 1.1V vid 4800 Mhz, minnet är typat för 1.35 / 6400. Moderkortet har olika profiler med inställningar för olika minnestyper, så provade välja en för 2x16GB Hynix 1.35V / 6400Mhz, men ingen skillnad där - samma fel ändå i memtest.

Av stingray454

Defekta minnen?

Jag har nyligen gjort en större uppgradering, skaffade ett ROG Crosshair X670E Gene moderkord med 7950X och 32 GB (2x16) Kingston Fury Renegade 6400.

Allting startade upp efter montering och verkade fungera finfint, men upplevde några slumpmässiga krascher då och då. Den gick inte varm, så jag beslutade mig för att ladda hem memtest86 och köra från ett USB-minne. Så här ser det resultatet ut:

https://i.imgur.com/RwHO6RI.jpeg

Minnet kör i default 4800 Mhz, så jag har inte överklockat eller ändrat något annat från defaultinställningar. Memtest spottar ur sig diverse fel. Jag provade plocka ut minnena och sätta i dom igen utan någon förändring.

Är det jag som missar något uppenbart, eller är det helt enkelt defekta minnen?

Av stingray454

Efter ett dygn utan uppdatering bytte min order precis status till "skickad" :D. Blev helt klart lite orolig att något gått fel (inte helt ovanligt att dom råkar ta fler beställningar än dom har kort el dyl när det är lansering). Hoppas på att ha mitt 7900 XTX före helgen

Av stingray454
Skrivet av adillboy:

Nu vart min uppdaterad till skickad från komplett

Min står kvar som "order mottagen" :/. Nåja det är ingen panik förståss, men man vill ju gärna se att ordern är ok och gärna att den skickas så man har det före helgen

Av stingray454
Skrivet av weenan:

Som vanligt nuförtiden verkar dom kunna sätta vilket pris dom vill och ändå sälja slut.
Vi får nog leva med scalperpriser direkt från tillverkarna framöver.

Svenska priser ligger ofta dryga 25% över usa / liknande (importkostnader, moms osv). Med ett rek-pris på drygt 10 000 känns ett pris i sverige på 13 300 vid lansering inte SÅ kusligt mycket i överkant. Hade såklart sett närmare 12 men känns ändå ungefär som väntat. Däremot lär nog alla tredjepartskort ligga på 15+ ett tag framöver.

Såg att inet.se har lagt upp alla tredjepartskort nu men listar inga priser än. Ändå intressant att se vad som kommer.

Av stingray454

Lyckades reservera en XTX (ej merc) hos komplett.. Ser ut att ha gått igenom iaf, håller tummarna.

Av stingray454

Jag är också sugen på beställa, men inte sett ett dugg om att någon ens tar förbeställningar. Otroligt tyst lansering.