Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Når imponerande 60 frames per minute.

Läs hela artikeln här

"1 fps" i skärmdumpen är väl tydligt avrundat ut med tanke på 1629ms-tiden bredvid? Så känns inte rimligt att förmoda att det blir 60 fpm, tycker jag.
Vi ser ju visserligen att grafen hoppar runt mycket där (de enorma spikarna börjar så fort de kommit in i själva spelet antar jag) men känns oavsett som vilda gissningar om det skulle kunna bli så "bra" som 60 i snitt givet mätpunkten vi faktiskt ser med en bildruta som tog 1,6s att rendera.

Jag förstår ju att det inte är jätteseriöst menat, men det det ser bara så uppenbart fel ut

Av evil penguin
Skrivet av Naki:

Har en Windows-maskin som kör OpenSSH. Försöker använda sftp för att ladda hem databasbackuper från denna. Dessa finns i C:\DBBackup\
Försöker därför ansluta till den med:

sftp -r user@host:"C:\DBBackup\"

mvn får File "/c:/DBBackup/" not found.
Hur gör man med Windows-sökvägar i OpenSSH, måste jag logga in och hoppa till katalogen manuellt?

Har inte koll på openssh under Windows, men om du loggar in och ser dig omkring, ser sökvägen ut sådär då?

Av evil penguin
Skrivet av HappyPie:

Hursom, hade personligen idag gärna sett lite mer roliga saker som "Bygga ett vattningssystem med Raspberry PI" och kanske lite annat mer fiffigt samt kreativt med programmering kring nörderiet. Typ en Swec orienterad open source hub? Finns säkert monetära möjligheter där också likt swec marknad.

Jo, det vore ju kul med den typen av egenproducerat innehåll, men det är kanske för tidskrävande material för redaktionen, jag känner både att "det är förmodligen orealistiskt" och "men någonting måste de ju ha att göra" samtidigt

Känns som att största chansen förmodligen är att det ska dyka upp är i form av en forumtråd som plockats upp, vilket ju inte är negativt i sig men det kanske skulle gå att jobba mer med det?
Kan t.ex. se en möjlighet till en korsning av något testpilot-liknande med ett kreativt projekt, där resultatet då publiceras.

Av evil penguin
Skrivet av GinTonic:

En RAID0 NAS lösning + backup på hårddisk sparad på annat ställe funkar rätt bra också.

Varför skulle du vilja ha RAID0?

Av evil penguin
Skrivet av riiga:

Ja, det fungerar som vilket Steamspel som helst.

Överraskande rimligt.
Den traditionella EA-strategin har ju annars varit att sälja spelet på Steam men att det sedan bara startar Origin, respektive vad deras nya grej nu heter.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Det ska sägas att sajten GOG.com sedan länge haft flera av spelen till försäljning, men många spelare lär ändå uppskatta möjligheten att få hämta hem de klassiska titlarna direkt i Steam, utan att vare sig behöva passera andra spelsajter eller EA:s egna plattformar.

Är det alltså bekräftat att dessa inte körs genom EA-butik/launchergrejen? Eller är det bara ett antagande?

Av evil penguin
Skrivet av Lyrre:

Gillar inte folk att säkerhetskopiera via onedrive?

Folk tycker väl säkert olika saker om det.

Det jag tycker man hör mest om är:
* Det är i grund och botten inte någon regelrätt backuplösning utan ett synkverktyg, och irritation kring att Microsoft ens valt att börja marknadsföra det som backup
* Användaren råkar ut för att det händer oväntade saker till följd av att t.ex. Documents-katalogen synkar med molnet, när de inte hade en aning om att detta var konfigurerat
* Det är förkastligt ur integritetsperspektiv hur standardinställningar, notiser, osv försöker se till att användarens data hamnar i klartext i Microsofts händer

Men när det bara fungerar så är det ju säkert smidigt och ofta säkert bättre än vad användaren själv hade gjort (ofta inget) även ur ett strikt backupperspektiv.

Av evil penguin
Skrivet av Edin:

Förstår att du definierar ”riktiga nyheter” som ett flöde i tidsordning som i denna lista? https://www.sweclockers.com/arkiv?p=1

Generellt sett finns det anledningar till varför man kurerar ”förstasidor” mer dynamiskt men finns säkerligen sätt där man kan göra detta plus att du snabbt hittar senaste nyheterna ändå. Det jag tycker är bra är att det testas olika sätt så att det går att definiera behoven den dagen sajten byggs om exempelvis. Det jag vet är att måste man välja ett enda sätt finns alltid en annan vilja / önskemål.

Generellt för ett företag med en affärsidé att skapa värde för aktieägarna och expandera snabbt så stämmer nog din bild. Det finns andra typer av människor och drivkrafter än ren kapitalism men jag hade samma bild som du innan jag började träffa (och omge mig av) sådana. Det finns inte så många andra former än AB att driva en verksamhet på tyvärr, skulle vara om det fanns en stor påse pengar i en välgörande stiftelse. Dessvärre finns inte den möjligheten här då SweClockers startades med 0 kr och rent datorintresse.

Några tankar:

Spontant känns det lite konstigt distanserat med dessa uttryckligen generella svar, när vi nu har ett väldigt tydligt konkret fall som diskuteras. Ger lite hopplöshetskänsla.

Angående det här med bumpningen finns det en hel tråd om just det fenomenet, vet inte om du hängt där särskilt. Redaktionens råd var iaf att inte använda förstasidan om det inte passar, ger väl ett rimligt resultat sett till avsedd funktion om folk går till arkivet för att läsa nyheter men också sjukt dysfunktionellt.

Rent konkret är frustrationen jag upplever att man styr användarna till en nyhetslistning som inte går att följa om man besöker sidan regelbundet.
Upplevelsen är att saker bara hoppar runt hur som helst, så det går aldrig att veta om den gamla artikeln man ser i listan betyder att man sett det senaste eller om det "dykt upp" nya saker längre ner i listan.

Och ja, generellt "kurerar" man väl en startsida för att man anser sig veta vad folk faktiskt vill se. Är inte övertygad om att man träffat rätt sett till användarupplevelsen även om man eventuellt kan ha identifierat vilka artiklar folk faktiskt vill se mest.
T.ex. något så enkelt som att återanvända den typ av layout som är populär bland dagspress tycker jag verkar mer välfungerande, med en kurerad sektion med stora rubriker kompletterad med en nyhetslistning bredvid, OM man nu tycker att det är värt att hålla på, dvs.

Av evil penguin
Skrivet av Xophile:

Fick notis om uppdatering på min S23 i morse. Ej installerat ännu.

Har fler problem med den nya versionen och lösenordshanterare?

Vad jag förstår i tråden så handlar det specifikt om huruvida man aktiverat funktioner som gör inmatning via accessibility-/tillgänglighetsramverket. Dvs det är inte något specifikt med just lösenordshanterare och det gäller inte heller nödvändigtvis en lösenordshanterare men beroende på inställningar så *kan* det gälla lösenordshanterare.

Se t.ex. #20396658 för Bitwardens inställningar som ett exempel, kan säkert finnas liknande val på annat håll. Om man har slagit på det där tredje valet så uppstår problemet vad jag förstått.
Märkte inte av det striktare beteendet i Bankid själv eftersom jag inte hade den där alternativa inmatningsfunktionen aktiverad.

Av evil penguin
Skrivet av Barsk66:

Fick just en ovälkommen ny post på senaste fakturan från AWS. Om man har en serverinstans, som default startas upp med en dynamisk IPv4-adress kopplad till den så att man ska kunna, typ, komma åt den. Ja då kostar det f.o.m 2024-02-01 $0.005 / timme numera. Låter ju inte så mycket, men för 1 instans som går 24/7 så ger det 30 * 24 * $0.005 = $3.6 / mån. Moms 25% på det om man är privatperson.

Låter ju inte jättemycket, men multiplicera det med x instanser och 12 månader så börjar det ticka iväg lite. Amazon hävdar att det börjar kosta dem stora belopp att köpa och tillhandahålla IPv4-adresser, men med den här saftiga kostnaden multiplicerat med alla miljontals(?) instanser som Amazon har globalt så luktar det inget annat än fulknep för att dra in rätt stora summor pengar på resurser de troligen redan har köpt in.

AWS har s.k. "Elastic IP" som man kan köpa som då är en fast IP-adress som man sen kan tilldela vilken instans man vill. Då kommer den instansen att behålla samma IP-adress alltid. Elastic = fast alltså vilket är lite bakvänt. Har man inte detta så får ens instans en ny IP från DHCP-poolen varje gång den startas om. En Elastic IP kostar $0.005 / timme, alltså samma kostnad som den nya avgiften. Det märkliga här är att även om du har en Elastic IP som du betalar för så får du dessutom betala $0.005 / timme för att det är en IPv4. Dubbelt upp alltså = $7.2 / månad för en fast IPv4-adress.

IPv6-adresser ska dock vara gratis, så man får väl börja fundera på hur det ska gå till att konvertera till det där det går...

Ja, de har ju köpt massor av IP-adresser, såg i en relaterad artikel att de har ca 132 miljoner adresser (se https://www.border0.com/blogs/ipv4-surcharge---your-aws-bill-... )

Jag tror poängen mer är just att detta är en resurs som inte ens ett AWS bara kan få fram mer av helt utan vidare, men deras kunder binder förstås upp adresser i rasande takt.
Det är en bristvara på riktigt, alla adresser som fanns är redan utdelade till olika företag, så det enda som finns är en allt trasigare efterhandsmarknad av redan utdelade adresser där priserna bara stiger. Det är nog mycket mer skalbart för AWS att smälla upp mer hårdvara och planera nya datacenter än att skaffa IPv4-adresser.

Så målet är nog inte i sig enbart att få betalt, utan även rent principiellt att sätta ett pris som tvingar kunder tänka till om de öht behöver sina publika IPv4-adresser.

Du nämner "så att man ska kunna, typ, komma åt den", men det är gäller ju specifikt om just den maskinen måste nås *direkt* från Internet (över IPv4).
Så är dock ofta ej fallet om man ser till helheten, det körs ju enorma mängder maskiner i "molnet" som bara kommunicerar med andra maskiner på det interna nätverket, eller har en lastbalanserare framför sig, osv, och då inte alls behöver någon publik adress. Men så länge kund ställs inför ett val där det kostar samma att få en publik IPv4-adress som att inte få en, och det valet (utan nackdel att tacka ja) görs i absolut i *enorm* skala så har du då också ett *enormt* problem långsiktigt.

Av evil penguin

"Epic Games just got unbanned by Apple — again"

https://www.theverge.com/2024/3/8/24094543/epic-games-ios-dev...

Av evil penguin
Skrivet av grönbladh:

Jag använder själv inga appleprodukter så måste fråga:
Är det svårt/omöjligt att installera en app utanför app store? På mina androider och windows laddar jag bara ner en apk/exe. Inga problem alls.

Om sideloading inte är blockerat är det väl busenkelt att erbjuda en egen butik (som epic/steam) och/eller fristående appar direkt från utvecklaren (som förr när man hämtade winzip från en sida, winamp från en annan)?

Så länge man erbjuder sin app genom app store/steam/epic får man självklart räkna med att behöva följa reglerna och ge upp en del av inkomsten till plattformen. Vill man stå för det bakomliggande själv (bandbredd för nedladdningar, betalningssystem, multiplayerservrar, support mm) ska man lika självklart inte ge ett öre till TELEFONTILLVERKAREN apple eller OPERATIVSYSTEMUTVECKLAREN microsoft.

Ja, det har historiskt varit byggt så att det skulle vara omöjligt för användare att installera applikationer utanför app store.

Det ligger till grund för konflikten som i förlängningen ledde fram till att EU nyligen tvingat Apple att öppna upp där, men det verkar ju vara den gamla konflikten som fortfarande lever vidare vad gäller det den här artikeln handlar om.
Epic borde nu få sköta sitt (med lite knepiga villkor fortfarande, visserligen), men eftersom de förargade Apple tidigare så får de inte, i princip.

Av evil penguin
Skrivet av ttiinnoo:

Precis, 95% av alla som kommer att kommentera denna nyheten och inte läst vad anledningen är: APPLE BAD EPIC GOOD.
För det mesta är det Apple som är skurken men just i detta fallet har Epic som du säger brutit mot avtal som de har accepterat.
Jag är 100% säker på att alla andra företag också hade stängt av kunden om denne hade begått avtalsbrott.

Skrivet av filbunke:

Vad är det för avtal som Epic brutit mot den senaste månaden? För för en månad sen så var det ju ok? De hade/fick ett utvecklingskonto och fick rätten att starta upp en alternativ app store.

Här är ena sidans beskrivning: https://www.epicgames.com/site/en-US/news/apple-terminated-ep...

Tror inte Apple själva har publicerat sin syn på det på samma vis, men det inkluderas iaf ett brev från Apple-sidan:

Om det är hela berättelsen eller om det i någon mån är taget ur sitt sammanhang är ju svårt att veta.

Av evil penguin
Skrivet av SweRobby:

Seriöst?

Jag förutsätter det, ser ingen anledning att de skulle ha hittat på en ny fråga att visa i rapporten om de faktiskt frågat något annat. I så fall skulle de ju helt ha lämnat spelplanen och kan lika gärna hitta på siffrorna också...

Skrivet av SweRobby:

Det där räcker inte som definition. Första gissningen blir att det gäller deras kundservice. Och om det inte gör det, vad är det då som efterfrågas? Tillgänglighet? Marknadsföringsprofil? Svarstider hos servrarna? Hur lång tid det tog att införa dark mode gentemot andra webbsidor? Om anställda följer bolagets dress code på kontoren?

Det där är ju en fråga som bör besvaras av bolagets egna anställda. För att förstå hur väl Systembolaget sköter sitt arbete så måste man ju veta precis hur Systembolagets plan för sitt arbete ser ut.

När man mäter förtroende så mäter man fullständigt subjektiva obersvationer med så många variabler att det blir helt meningslöst att inte specificera exakt vad undersökningen efterfrågar. Varenda person som har svaret på denna enkät har tänkt på helt olika saker när de gav sina svar.

Det blir väl något slags helhetsuppfattning (gäller alla kategorierna, inte bara denna), vilket förstås kommer variera en del sett till vad folk väger in i det.
Som någon var inne på tidigare i tråden är det ju förmodligen också så att många svar som inte grundas i personlig erfarenhet öht utan snarare speglar något slags mer eller mindre kollektiv känsla.

Det man får svar på är väl snarast lite hur folk mer allmänt känner inför bolagen/myndigheterna/partierna/... i de olika frågorna.

Av evil penguin
Skrivet av andelf:

Vanliga användare (av Windows 10) ska inte behöva pilla i registret för att få en standardfunktion man är van med att fungera. Borde minst finnas en kryssruta i inställningarna

Mjo, någonting borde de iaf göra för att förbättra kontextmenysituationen.

Det är väl dock mer att de valt en dåligt fungerande strategi för att få över befintliga applikationers menyintegrationer till den nya menyn (de har ju inte ens själva konsekvent gått över till den nya menyn i sina egna applikationer), snarare än att de glömt en kryssruta som helt tar bort den nya menyn.

För användaren spelar det ju generellt mindre roll (ofta ingen roll, skulle jag säga) om det är den nya eller gamla menyn, men att menyvalen spritts mellan två olika sorters meny avsedd för samma syfte är ju det stora problemet.

Av evil penguin
Skrivet av SweRobby:

Jag stirrar blint och fattar noll. Vad sjutton har sociala medier och ordet "förtroende" med varandra att göra? Förtroende för vad? Att andras inlägg är sanningsenliga? Att reklamen man ser talar sanning? Att personerna i dejting är verkliga? Att VDn inte äger oljeaktier?

Vad exakt är det de tror att de mäter med en sån här undersökning? Jag tror att de behöver skapa underkategorier för samtliga mätningar då det finns oändligt många saker att mäta förtroende för.

"Hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande medieföretag sköter sitt arbete?" är vad de frågat folk. Vad folk kan ha tolkat in i den frågan är förstås mer oklart.

Av evil penguin
Skrivet av Xeonist:

1246 deltagare, det gör den här undersökningen i princip helt menings/värdelös (som allt EK gör tänkte jag säga..)

Och det som egentligen mäts är ju hur media rapporterar kring dom här företagen/institutionerna, och därför i någon mån deras pressavdelningar.

Jag menar, av dom där 1246, hur många har flugit med SAS? Hur många har personlig erfarenhet av Arbetsförmedlingen?

Så är det väl, men på just den punkten handlar det väl mer om vad man faktiskt påstår sig ha undersökt än att resultatet inte säger någonting alls?

I detta fall då vad folk säger sig ha förtroende för, inte något villkorat att "av de som har personlig erfarenhet av x, hur många säger att x är bra" t.ex.

Dvs, jag upplever lite att du argumenterar utifrån att de skulle ha presenterat svar till en annan frågeställning än den de faktiskt presenterade.

Av evil penguin
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Dum fråga, kanske, men är Google ett socialt medium? Har inte de lagt ner allt sådant?

Skrivet av 925a:

Jag läste bara rubriken men ^som ovan. Är google ett socialt medium och hur f#% kan man lita på google? Vet inte varför men Google får mig att rysa. Tar emot att använda chrome för jobbrelaterade saker. Vi är googles produkt och dom utnyttjar oss till max. Nu säger jag inte att alfabet (?) har dåliga produkter, de har dom inte. Men ett företag som tog bort "don't do/be evil" eller hur det nu va som ett motto...is doing evil hehe....

"Internetsidor och sociala medieplattformar" verkar vara kategorin där Google figurerar i själva undersökningen, så inte nödvändigtvis just "sociala medier".

Av evil penguin
Skrivet av Hjalmarman:

Musikstreamingtjänsten Tidal har meddelat att man från och med den 10 april kommer att samla alla premiumfunktioner i ett enda abonnemang, till samma pris som det nuvarande basabonnemanget. Efter detta datum kommer enskilda abonnenter inte längre att behöva välja mellan abonnemangen HiFi och HiFi Plus, utan kommer att kunna få tillgång till musik i alla kvaliteter, inklusive högupplöst och Dolby Atmos – naturligtvis reklamfritt – till priset av det mest prisvärda abonnemanget.

https://www.ljudochbild.se/nyheter/hi-fi-2/tidal-ger-hogupplo...

Någon måste ha missförstått sin arbetsuppgift. Det ska ju bli färre funktioner till högre prislapp och ännu högre pris för samma funktioner. Det är ju så alla jobbar....

Av evil penguin
Skrivet av Thornblom:

Jag använder grädde (40%) i allt, även när jag stuvar makaroner.

Antar att du inte har grädde i bokstavligen *allt* utan mer specifikt att du väljer det vid ett val mellan mjölk och grädde?

Jag tror ju att det som avsågs snarast var att uttrycka förvåning att så många öht hade någon mjölkprodukt i, till skillnad från att göra något mer bolognese-liknande då.