Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Jaevel:

Det tycker jag nog inte. Vad jag vet har de inte bett honom göra en RMA med annat än riktiga uppgifter.

"Hej, EVGA brände mina hårddiskar, vill ni skicka nya?"

Sant, låter mer som en omskrivning av "slösa någon annans tid istället, vi tänker inte hjälpa dig" än att *uttryckligen* uppmana till bedrägeri...

Dvs, det är bara extremt osannolikt att det godtas, inget bedrägeri, så länge han håller sig till sanningen.

Av evil penguin

Den enda fysiska miniräknaren jag har, åtminstone som jag vet var den är, är en Ti-83 från skolåren. Den används inte jättemycket, men ibland så.

Annars är det nog oftast Pythons REPL som agerar "miniräknare" om man sitter vid datorn...

Av evil penguin
Skrivet av GPUan:

Kablarna göms, böjs och kanske smälter samt chassit måste göras bredare vilket inte kan gömmas. Vad är fördelen?

Vet inte om kablarna böjs och smälter mer, just det känns lite hittepå(?), men enda poängen är väl att det ska se snyggare ut på moderkortets "framsida".
Den önskan i sig är är ju bara en grej till följd av en annan, numera gammal, gimmick med att ha plast/glas-sida i chassit.

Jag är personligen inte sådär särskilt såld, men då är jag inte RGB-frälst heller. Skulle istället önska mig mer PCIe eller annan faktisk funktion som man kan leka med, om jag fick önska något.

Av evil penguin
Skrivet av Eismannen:

Snyggt, men inget jag hade lagt extrapengar på.
För att göra konceptet komplett saknas nu bara att på något sätt gömma slangarna till AIOn.

Har en lysande idé, man flyttar CPUn till baksidan! Och varför inte även PCIe-platserna? 🤔

Av evil penguin
Skrivet av Olle P:

En viktig punkt som ingen tagit upp här i tråden är vilken information som (inte) gått ut till första linjens support. Skulle inte förvåna mig om supporten är outsourcad till tredje part, och dessa inte alls fått information om förändringen.
Den stackare som tog hand om ärendet gjorde rätt och beställde att ett ersättningsaggregat till kunden. Föga kunde denna tänka sig att de gjort en större ändring på befintlig produkt.

Det beror väl mycket på vilket perspektiv man har om det faktiskt är en viktig punkt eller ej.

Om man bryr sig om hur EVGA jobbar internt och hur de skulle kunna förbättra sitt arbete osv så framstår din hypotes som sannolik och isf mycket viktig...
Men ur ett kundperspektiv är det ju fullständigt irrelevant varför man får dålig service från ett visst bolag; bolaget är inte bättre än första linjens support om det bara är första linjens support man får prata med.

Skrivet av Olle P:

För mig är det självklart att någon högre upp i EVGAs hierarki skulle beslutat om att ersätta den kund som drabbats av felaktig service!

Detta verkar ju dock inte ha hänt, dvs ärendet verkar ju inte ha eskalerats för att lösa det bättre, utan kund fick bara rätt kablar utskickade och ett "våra garantivillkor hanterar inte dataförlust eller skada orsakad av våra produkter" som svar.

Av evil penguin
Skrivet av Lodisen:

Hej,

Jag är ute efter en laptop med Oled och minst 120 Hz-uppdateringsfrekvens.
Just nu står det mellan två laptops, och jag tänkte rådfråga er vilken man bör gå på.

Dator 1 Vivobook 16X OLED I9-13900H 32GB DDR (1 x 16 GB + 16 GB (lödd)) GPU nVidia 4060 Skärm OLED 3200 x 2000 120 Hz https://www.dustin.se/product/5011347819/vivobook-16x-oled?ta...

Dator 2 Vivobook Pro 15 OLED Core Ultra 9 U9-185H 24GB DDR5 (1 x 16 GB + 8 GB (integrerat) GPU nVidia 4060 Skärm OLED 2880 x 1620 120 Hz https://www.dustin.se/product/5011370689/vivobook-pro-15-oled...

Båda cpuerna verkar ligga på samma TDP, och 13900H verkar ett fåtal procent snabbare.
https://www.cpu-monkey.com/en/compare_cpu-intel_core_i9_13900...

Fördelar jag kan se med Dator 1:

Mer ram, om än DDR4.
Lite snabbare CPU
Högre upplösning på skärmen

Dator 1 kommer med en nätdel på 120W (20V / 6 AMP), medans Dator 2 kommer med 200W (20V / 10A).
Detta bör väl i princip innebära att Dator 2 klarar av högre belastning på CPU/GPU samtidigt för exempelvis spelande och i slutändan prestera bättre?
Dator 2 verkar också vara ~9 månader nyare än dator 1.

Vilken skulle ni ha valt av dessa två (Eller någon annan Oled-laptop som ligger under 25 000:-?), och har ni någon input på vilken man bör välja?
Användningsområdet kommer mycket att vara för film (Därav oled), samt lite spelande när jag är på resande fot.

Tack på förhand

Vad jag förstått så ska den nya U9-185H vara noterbart bättre sett till energieffektivitet jämfört I9-13900H och iaf nästan lika snabb med enkeltrådad respektive något bättre med flertrådad last.

Vet inte själv hur stor skillnad det gör i praktiken, men har åtminstone framstått som att uppdaterade modeller av laptops blivit svalare och tystare vid den övergången.
Dock svårt att veta om hur mycket eventuella andra förbättringar gjort sitt. Det har ju iaf framstått som att den nya varianten är att föredra, om man får välja.

Sedan vad gäller de laptops du pratar om så har jag ingen direkt koll på Asus sortiment och vad som rent generellt kan förväntas skilja mellan en Vivobook och en Vivobook Pro t.ex., om det nu finns några tydliga skillnader sett till vad man ska förvänta sig.

Av evil penguin
Skrivet av Gimberg:

Jag vet att för ett bra antal år sen så samarbetade ARM och AMD för att pusha ARM på serversidan och det är säkert en större andel som kör ARM idag än då men om man verkligen vill ha prestandan på serversidan så är väl x86 det bästa alternativet än? ARM känns än som något för enheter med batteri eller om man inte behöver prestandan/kompabiliteten som x86 har.

Energieffektivitet brukar vara *väldigt* eftertraktat på serversidan.

Upplever att det för *allmänt serverbruk* är ARM64 som är förstahandsvalet idag, är mer för legacymjukvara (hela Windows Server-ekosystemet inräknat) som det krävs x86-64 ibland.

Sedan finns ju en massa specialiserade fall där det ena eller det andra är att föredra eller rentav krävs... men ARM64 har en väldigt stark plats generellt nu.

Av evil penguin
Skrivet av Joppis:

Vore grymt om Microsoft, AMD, Intel, Nvidia, Qualcomm, Khronos Group samt de företag som utvecklar de stora spelmotorerna kunde gå samman och utveckla grunden för hårdvara/mjukvara för spel native på ARM64.

Jag undrar om det öht är något som fattas på ett konceptuellt plan, utöver då att hönan-ägget-problematiken gör det svårt att komma igång.

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Sade inte Microsoft samma sak i samband med Windows RT?

(för 12 år sedan!)

Så förutseende, redan för 12 år sedan...

Skrivet av walkir:

I övrigt ligger M3 Max på över 21000 poäng i multitrådat, så känns lite fel att jämföra Snapdragon med Apples instegsmodell.

M3 Ultra kommer öka försprånget ännu mer

Nu antar jag att man jämfört något med ungefär lika många kärnor, som man tror kommer vara i samma segment i slutänden?
När det väl kommer till kritan är det väl dock prisnivån som kommer avgöra vilken jämförelse som faktiskt var rimlig.

Av evil penguin
Skrivet av str8forthakill:

Informera hade inte gjort någon skillnad, de skickade ju inte ens med nya revisionerna av kablarna. Nätagget var oanvändbart. Skulle han ha beställt ett nytt kitt med kablar för 80 dollar eller vad de nu kostar?

Även att bara informera hade gjort stor skillnad om kunden här då hade låtit bli att koppla in grejerna (och kanske bråkat med EVGA om att de rimligen då måste skicka kablar också) och inte som här då bränt en massa hårdvara och (beroende på backupsituationen) kanske även förlorat en massa data.

Även att köpa nya kablar för $80 hade ju varit billigt i jämförelse.

Av evil penguin
Skrivet av ELF:

Hur tusan är detta äns möjligt.
Om de ändrat sin pin spec så ska det ju vara nya kontakter.

Skrivet av F.Ultra:

Med största sannolikhet så var väl inte deras support medveten om att nya revisionen kom från en annan tillverkare och trodde själva att pinouten var densamma.

Misstänker att ELF snarare menade att t.ex. ett EVGA skulle anstränga sig så pass mycket att de skulle se till att använda fysiskt inkompatibla kontakter vid en sådan övergång.
Det skulle ju dock kräva mer arbete, specialbeställningar och rent allmänt driva en massa kostnader...

Av evil penguin
Skrivet av Thomas:

Olika tillverkare (och tydligen även samma tillverkare) använder samma fysiska kontakt, men kopplar den olika. T ex kanske en tillverkare har 5 V på pin 1 och 12 V på pin 2, medan en annan har 12 V på pin 1 och 5 V på pin 2. Så saker som ska ha 5 V kan få 12 V, eller så kan det bli omvänd polaritet så något som ska ha 12 V får -12 V, och så vidare.

Värt att notera även att många *märken* inte är *tillverkare*. T.ex. EVGA, Corsair, osv är ju praktexempel på kända märken som inte tillverkar några nätagg.

Så till viss del kan det ju även vara så att en *tillverkare* har sin egen lilla "standard", men t.ex. ett EVGA köper från flera olika tillverkare.

Av evil penguin
Skrivet av Bill50x:

Nu är jag inte speciellt kunnig i detta område, men på vilket sätt kan kablarna påverka vilken spänning som når hårddiskarna?
Personligen tänker jag att om kontakterna (rent fysiskt) passar så är även spänning/ström anpassat. Varför skulle man annars ha olika kontakter?

Däremot ser jag det som att just nätaggtillverkare har ett större ansvar att leverera en bra produkt, eftersom ett fallerande aggregat kan dra med sig så mycket annat. I princip kan man få en hel dator förstörd av ett trasigt nätagg, vem betalar för det?

/ B

Det finns ingen standard för modulära kablar till ATX-nätagg, så kontakterna som ansluter till nätagget kopplar bara rätt spänning till rätt plats i kontakterna i andra änden av kablarna om de ansluts till rätt typ av nätagg.

Av evil penguin
Skrivet av Svensktiger:

100% användarfel.
Byter man nätagg så byter man även alla kablarna.
Även om man kanske kan kritisera EVGA för att göra en ny pinout helt i onödan.
Men hela PSU världen borde ta åt sig, är det standard i ena ändan borde det kunna vara standard i den andra.

Men som sagt, att byta nätagg utan att byta kablar är och har alltid varit dumt.
Det är bara att ta en titt på Corsairs kompatiblilitetslista så inser man direkt att även de bra tillverkarna har så många varianter att man absolut inte skall chansa.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag har varit med om liknande saker för för elektriker. Och dessa elektriker kan då trots sitt yrke koppla fel.

Angående vems fel det är så är det populärt att leta syndabockar. Det behöver inte alltid endast finnas en enda person.
Tillverkaren borde undvika skifta pinnarna, om den ändå behövde det så borde den vara tydlig med detta. Nej jag pratar inte om en kort text på sidan 843 i manualen, utan en klistertejp med text på kabeln som man får ta bort.

Användaren i sin tur borde ha varit mer uppmärksam. I väldigt många fall kan den sista som koppla i både göra tabbar men även hitta fel som någon annan har gjort. Liksom man kan få en pryl där det står att den ska kopplas in på ett visst sätt, detta sätt tycker man är fel, man får kontakta företaget och diskutera och man kan komma fram till att företaget hade gjort fel.

På något slags väldigt generell nivå håller jag med om mycket av det ni säger, men i det specifika fallet som beskrivs i artikeln har jag svårt att de att kunden öht gjort något fel.

Kunden uppmanades ju i garantiärendet att enbart skicka in själva nätagget, och de fick bara ett nytt nätagg tillbaka (utan kablar). Samma märke och modell.

Hur ska de kunna veta att tillverkaren har flera revisioner av samma modell med inkompatibel pinout? Särskilt när tillverkaren uppmanar dem att behålla det befintliga kablaget.

Och lösningen är ju smått skamlig med tanke på hur situationen uppstått... bara skickar ut rätt kablage till det nya nätagget och struntar i skadan man orsakat

Av evil penguin
Skrivet av GuessWho:

Några som bygger en stooor laptop och använder en NUC i laptopen som datorn.
(Fast en äldre NUC)

https://www.youtube.com/watch?v=uUVfHaW6nWs

Den där verkar ju uppgraderingsbar också... bara att stoppa i den nya NUCen.

Släng er i väggen, Framework!

Av evil penguin
Skrivet av Syglarn:

Förstår att formfaktorn kostar ett premium, plus låg omsättning i produkten. Alltid gillat tanken... Men, så länge du har plats för en stationär, eller en motsvarande laptop kostar lika mycket så känns det tyvärr helt poänglöst för i princip alla

Hoppas Asus kan göra något åt det, men Intel var knappast ensamma i segmentet och ingen verkar ha haft prisvärda produkter

Det känns ju dock som att prisnivån säkerställer att det blir låg volym...
Men det kanske är poängen, de vill ha sin del av den här kakan, men de har något annat de hellre vill sälja. Man får väl förmoda något sådant iaf...

Av evil penguin
Skrivet av Dinkefing:

Om Intel också har DMP varför har de inte lika bra prestanda per W som Apple?

Därför att DMP enskilt inte är det som gör Apples processorer så effektiva?

Av evil penguin
Skrivet av RaidSoft:

I princip alla sånna här mini-pc's är baserade på mobil hårdvara, essentially laptops i ett chassi. Finns andra exempel från minisforum som den här: https://store.minisforum.de/en/products/minisforum-neptune-se...

Är inte helt omöjligt att integrera en "riktig" gpu så klart, men skulle nog öka storleken och ström budgeten som krävs.

Ja, så är det ju. Förhoppningsvis riklig strömbudget i detta format iaf...

Men det är ju också därför som jämförelsen med Asus laptops med motsvarande hårdvara sticker lite i ögonen... Man kan rimligen tycka att det borde bli billigare om man tar bort en OLED-skärm osv.

Av evil penguin
Skrivet av Mhillstrom:

Jag har letat efter samma lösning och hittade den.
Det är Tre som är operatör och inte alls farligt pris.

https://www.overvakningsbutiken.se/produkt/specialabonnemang-...

Intressant. Har du hunnit testa?

Av evil penguin
Skrivet av Mithos:

Och där kom svaret...
Ospelbart på min hårdvara 38-47 fps.

Om jag förstår det rätt är det alltså medel 47 fps / lägsta 38 fps för RTX 2060 som du syftar på?

Om man kan tänka sig att backa från "very high" (högsta fördefinierade inställningsnivån) och/eller slå på DLSS så kan man iaf föreställa sig att det skulle fungera bättre? Men mycket av detta beror ju på var man drar gränsen för "spelbart", förstås...