Permalänk
Medlem

Nä, fortfarande de bästa forumet på Svenska och en av de mest seriösa marknader att sälja av gammalt bös

Nyhetsartiklarna är helt ok men visst var de lite vassare förr.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk
Medlem

Påminner mig om den här lilla tråden jag gjorde för ca två år sedan:

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1659190-vad-tycker-swe...

Men det var ju för två år sedan, och mycket kan hända på den tiden!

Det är väl lite grann som Mike Tyson sa:
"Social media made y'all way too comfortable with disrespecting people and not getting punched in the face for it."

Nu är det klart att Tyson själv har lite problem med att kontrollera humöret än idag, men han har rätt i sak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Gör det?
Otrolig tråkig platform imo.
Ungefär som forumversion av tiktok.

Reddit är nice, men man bör köra old.reddit.com. Är väl lite som en korsning av forum och nyare social media med deras "vägg".
Dock så kan Reddits hive-mind gå bananas ibland, likt nyligen mot utvecklarna på Arrowhead.

Old Reddit är faktiskt tveklöst bättre än Sweclockers vad gäller GUI och funktioner. Har inte varit förtjust i sökfunktionen på Sweclockers på länge. Sen har de för mycket tomrum på sidorna av sidan. Känns lite B att allt ska vara smalare än min gamla 17" skärm jag körde för 20+ år sedan. Men folk verkar inte kunna läsa rakt om det blir "för långt".

Måste jag välja dock så hänger jag nog hellre på Reddit, även om jag älskar Sweclockers. Det finns så mycket att diskutera på Reddit i alla möjliga delforum.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem

Det som en gång var du som interagerade med andra som brann för komplexa problem och ge tillbaka till communitiet av dessa människor, är idag en kommersiell verksamhet där lägstatröskeln har förvandlats till att koppla in en konsol till TVn.

När verksamheten anpassar sig allt mer efter annonsörer samtidigt som snittkompetensen per medlem störtdyker och forumet är för stort för att kunna ha en distinkt kultur, då hamnar vi här.

Sen ska man inte sticka under stol med att det inte bara handlar om swecs tillväxt eller förfiningen av hårdvara. Internet har förändrats genom att släppa in kreti och pleti sedan smartphonens intåg och sökmotorers fokus har gått från att hitta det du letar efter till att tjäna mer reklampengar genom att fokusera på att länka till tech-giganter och shopping. Spelbolag som tidigare var småföretag med ambitioner har förvandlats till giganter med intresse för hur man ESG-säkrar sin aktie.

Om jag ska vara konstruktiv, så tror jag att den gemenskap man en gång hittade på sweclockers går att uppleva igen. Men då gäller det att söka sig till hobbies som kräver kunskap och där förfiningen fortfarande ligger hos individen, inte en kinesisk fabrik. Hobbies som inte går att profitera på i samma utsträckning och därför inte manipuleras på samma sätt.

Som exempel; skulle du starta en klubb för raspberry pi, där man regelbundet träffas och lanar, tror jag det skulle påminna betydligt mer om gamla sweclockers än vad man någonsin kan förändra forumet till. Varför? För att du har höjt ribban på kunskap, sänkt instegsnivån på priset, har begränsningar som gruppen kan sträva efter att jobba runt och det finns utrymme för att vara kreativ med så väl mjukvarulösningar som hårdvara.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Man kan väl fundera på om gräsrötterna någonsin är positivt inställda till alla de förändringar som ofelbart sker när det som började som en nischcommunity försöker nå bredare lager?

Är i övrigt medlem i en sluten community sedan ungefär 14 år, där det med regelbundna mellanrum också kontempleras att det var bättre förr. Jag blev medlem strax innan en tidpunkt som många riktiga oldtimers ofta ser som en brytpunkt för detta. Har grävt lite djupare i det där, lagt rätt mycket tid på att läsa diskussionerna som fördes då. Konstaterat att det rådde låg kunskapsnivå, allmänt bristande kvalitet, och kanske framförallt att inte en jäkel tycktes kunna vika sig en tum när det kommer till att få rätt, helt oavsett om de blivit totalt överbevisade. Det var kort sagt ett fruktansvärt stormande i diverse vattenglas. Inte alls bättre om ni frågar mig.

Vid en snabb tillbakablick i historiken ser jag precis samma tendenser på Sweclockers.

Man ska nog inte glömma att vi som varit här i tio eller fler år har blivit tio eller fler år äldre sedan vi började frekventera forumet. Kan ju låta jäkligt deppigt, men för egen del tycker jag det mesta blivit tråkigare med åldern, och det har enbart med mig att göra, inte sakerna i sig.

Är inte främmande för att vi är annorlunda nu beskriver problemet bättre än det var bättre förr.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Man kan väl fundera på om gräsrötterna någonsin är positivt inställda till alla de förändringar som ofelbart sker när det som började som en nischcommunity försöker nå bredare lager?

https://meaningness.com/geeks-mops-sociopaths

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edin:

Älskar sådana här trådar och spekulationer. Äger faktiskt en kostym som jag använde på ett bröllop för ett par år sedan, hade fler uppsättningar förr om åren när man trodde att kostym var grejen på mässor ;-).

Företaget Geeks (som driver SweClockers & FZ och som jag äger) har inte som huvudsaklig uppgift / slutändamål att göra vinst. Det var viktigare förr om åren när det faktiskt saknades ett ”varför”. Det betyder inte att det inte är viktigt att företaget gör vinst, vilket det är.

Vore intressant att höra vad konkret som ligger till grund för den analysen ni gör och slutsatsen ni som skriver drar, för jag förstår ju att det är förändringar som tolkats som ”måsten” pådrivet av vinsttvång.

Jag kan ha fel men ni är väl en hårdvaru och nyhetssite med anställda skribenter. Varför kommer det så lite nyheter och artiklar i övrigt? Utländska motsvarigheter till siter pumpar ut artiklar om nyheter och spekulationer.
Och det känns som att det mesta här på sweclockers är kopierat från andra siter snarare än originellt innehåll. Såklart gör andra siter det också men det känns verkligen som att sweclockers nästintill enbart gör det.

Lite som dagens hur man installerar win11 lokalt. Ser ut att vara delvis kopierat ordagrant från makeusof. Snarare än den från tomshardware.

Sedan alla dess sensations clickbait artiklar om politik eller piratkopiering där ingen får diskutera dessa artiklars innehåll.

Varför ens skriva om det om inget får diskuteras, det är ju ett diskussionsforum.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leiri:

Varför ens skriva om det om inget får diskuteras, det är ju ett diskussionsforum.

En personlig pet peeve för min del, låt oss idioter som vill kasta skit till höger och vänster (inom någon form av rimlighet såklart) hållas i artiklar som behandlar dom ämnena men var stenhård i alla andra poster som skapas på forumet.

Permalänk
Skrivet av Edin:

Förstår att du definierar ”riktiga nyheter” som ett flöde i tidsordning som i denna lista? https://www.sweclockers.com/arkiv?p=1

Generellt sett finns det anledningar till varför man kurerar ”förstasidor” mer dynamiskt men finns säkerligen sätt där man kan göra detta plus att du snabbt hittar senaste nyheterna ändå. Det jag tycker är bra är att det testas olika sätt så att det går att definiera behoven den dagen sajten byggs om exempelvis. Det jag vet är att måste man välja ett enda sätt finns alltid en annan vilja / önskemål.

Generellt för ett företag med en affärsidé att skapa värde för aktieägarna och expandera snabbt så stämmer nog din bild. Det finns andra typer av människor och drivkrafter än ren kapitalism men jag hade samma bild som du innan jag började träffa (och omge mig av) sådana. Det finns inte så många andra former än AB att driva en verksamhet på tyvärr, skulle vara om det fanns en stor påse pengar i en välgörande stiftelse. Dessvärre finns inte den möjligheten här då SweClockers startades med 0 kr och rent datorintresse.

En välgörande stiftelse skulle ju inte kunna delta ut 3,5 miljoner till aktieägarna som det gjordes 2021 heller, känns väl som att det snarare handlar om det?

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Phod:

Nu är allt så förutsägbart, och varenda köpråd kan besvaras av Alastor Moody som postar samma AMD-dator (ibland med ett Nvidia-kort dock).

För framtida referens: @Alastor Moody avser användaren med samma namn, som utmärker sig med i snitt hela 15 inlägg om dagen (och 0 trådstarter) sedan sin registrering.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja sweclockers är nu ett företag med kostymer istället för nördar som alla andra företag är vinst målet. Då blir det lätt så, vart vinsten kommer ifrån är mindre relevant.

Ja modding och OC mm har nog mer branschen dödat. Sakerna klockar sig själv bättre idag än en människa kan göra som exempel. Framtiden är nog undervolting.
Peltier kylning, fläktar som dånar, kompressorkylning, ghetto moddning är saker som är döda sedan länge.

Var kul så länge det varade.

Tala för dig själv, kan något moddas hemma här så ska det fan göras! Laptopkylare med vippbrytare med motstånd, noctuafäktar och tätning, Laptop med moddad kylning. Hemmabyggt skrivbord, server med moddad fläktar "and the list goes on". Hade till och med en dolce gusto kapselmaskin som jag hade moddat med resistor så att den skulle brygga varmare kaffe. Getto moddning är Fan the shit.

Men ja, generellt sett när det kommer till dator idag så är moddning mer att be Inet sätta in en fläkt med RGB och på sin höjd att byta kylpasta själv. För Fan, jag minns dagarna med skruvstäd och liquid metal, ett felstag och man hade fått köpa ny cpu. Underbara tider!

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

För framtida referens: @Alastor Moody avser användaren med samma namn, som utmärker sig med i snitt hela 15 inlägg om dagen (och 0 trådstarter) sedan sin registrering.

Jag förstår inte, framtida referens? Jag känner till användaren Alastor Moody, jag nämnde ju honom i mitt inlägg! Jag ville inte dra in hen i tråden bara, eftersom det inte var avsett som något slags påhopp. Min poäng var mer att nivån på frågor om PC-hårdvara har gått till att vara något där en person kan svara på mycket med i princip samma inlägg. Gå upp eller ner i prisklasser på CPU/GPU utifrån budget bara.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Jag förstår inte, framtida referens? Jag känner till användaren Alastor Moody, jag nämnde ju honom i mitt inlägg! Jag ville inte dra in hen i tråden bara, eftersom det inte var avsett som något slags påhopp. Min poäng var mer att nivån på frågor om PC-hårdvara har gått till att vara något där en person kan svara på mycket med i princip samma inlägg. Gå upp eller ner i prisklasser på CPU/GPU utifrån budget bara.

Jag tycker ändå att hans inlägg gav en förklaring som behövdes, vilket gjorde ditt inlägg snäppet roligare, samt att man fattade poängen lite mer.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av Phod:

Jag förstår inte, framtida referens?

Om någon läser den här tråden i framtiden när den underförstådda kontext som ditt inlägg skrevs i inte längre finns kvar, så finns den dokumenterad i mitt inlägg.

Citat:

Jag känner till användaren Alastor Moody, jag nämnde ju honom i mitt inlägg! Jag ville inte dra in hen i tråden bara, eftersom det inte var avsett som något slags påhopp.

Jag förstår att du känner till honom. Det gjorde dock inte jag, och det gör inte nödvändigtvis en framtida läsare. Tycker inte att det hade framstått som ett påhopp även om du hade @:at honom. Att @:a tycker jag för övrigt är det mest korrekta sättet att referera till andra användare, eftersom det är det sätt som bevarar mest information och struktur – precis som jag tycker att alla referenser till artiklar, trådar, webbsidor etc bör vara hyperlänkar.

Citat:

Min poäng var mer att nivån på frågor om PC-hårdvara har gått till att vara något där en person kan svara på mycket med i princip samma inlägg. Gå upp eller ner i prisklasser på CPU/GPU utifrån budget bara.

Tycker att din poäng var väldigt tydlig och välformulerad – om man känner till kontexten. Därför tillfogade jag den efter bästa förmåga.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Många bra poänger i tråden, tror också som många redan påpekat att det dels är lite tidens anda, men också hur den nisch Sweclockers skall vi säga handlar om har blivit så generaliserat.

Det jag menar är borta är tiden då man byggde sin vattenkylning själv medels någon akvariepump, en hink med is och vatten och ett kylblock man fick specialbeställa från någon tysk sida, inte heller längre behöver man dra igång dremeln med kapskiva för att kapa upp sidan på sitt chassi så man kan klä det med plexi, eller själv fippla in CCFL-rör för belysning. Beställ en färdig lösning istället som är snyggare, bättre och troligtvis billigare än om du hade försökt själv.

Allt är löst för oss nu för tiden; kylning, överklockning, chassimoddning etc. Det finns inte längre så mycket kvar i denna nisch att verkligen nörda ner sig i.

DIY-grejerna finns på andra håll nu för tiden och där har andra sidor/forum/sammanhang naturligt växt fram som istället tar hand om det än Sweclockers.

Datorvärlden är helt enkelt tråkigare idag än förr, mina fem ören.

Permalänk
Medlem
Skrivet av r80x:

Tala för dig själv, kan något moddas hemma här så ska det fan göras! Laptopkylare med vippbrytare med motstånd, noctuafäktar och tätning, Laptop med moddad kylning. Hemmabyggt skrivbord, server med moddad fläktar "and the list goes on". Hade till och med en dolce gusto kapselmaskin som jag hade moddat med resistor så att den skulle brygga varmare kaffe. Getto moddning är Fan the shit.

Men ja, generellt sett när det kommer till dator idag så är moddning mer att be Inet sätta in en fläkt med RGB och på sin höjd att byta kylpasta själv. För Fan, jag minns dagarna med skruvstäd och liquid metal, ett felstag och man hade fått köpa ny cpu. Underbara tider!

Jag moddar nog mer än de flesta. Bygger mycket eget. Senaste var nog g4 lampor jag moddade in i skyltbelysning en då de gamla hållarna för glödlamporna var slut. Eller när jag svetsade om hela framvagnen på bilen för länkarmsinfästningarna rostat sönder. Fast mina moddar är ganska sofistikerade och fina nuförtiden.

Men gäller det datorer är det få som gör längre och ska det vara fläktar så använder varje nörd med självrespekt delta 😂
Själv satt jag med rakblad och deliddade min opteron 170 inga verktyg där inte.

EDIT: höll på att glömma när jag byggde egna verktyg för att få bort kopplingen på bilen. Dom ville ha 6k för verktyget man tydligen behövde. Mitt funkade lika bra.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Nej, Sweclocker behöver absolut inte "dö".

Men ta tag på din favoritdryck och ät nåt gott medan om du orkar det långa inlägg jag nu kommer att skriva, för jag TROR jag vet hur det fungerar eftersom jag är ganska gammal och har upplevd datorrevolutionen sen starten av den personliga hemdatorn, jag är relativt ny på Sweclockers eftersom jag är född och uppvuxit i Norge sen 60 talet, och kom på internet då det var tillgänglig för allmänheten från dag ett, stort sett.

Intet varar evigt - förändring kan vara bra:

Jag minns självklart min barndom, och med stor kärlek på vissa områden. Som en liten 12 årig pojk fick jag min första dator på början av 80 talet, och hade sågar teve spel före den tid, och även en brinnande interess för elektronik.

När jag var barn - var vi igång med ett generationsbyte från total-dominans på ett gött uppvuxit elektronik miljö. fanns gott om elektronik butiker, tekniker, utbildningar och ett rejält uppbyggd old-school Radioamatör miljö, fanns massor av klubbar vart folk kunde komma och byta erfarenheter och sågar delar och prylar tillsammans, och det var lite som allt annat föreningsliv (ja vi pratar om före internetets ankomst i vardagsrummet), socialt och kult, älskade det.

Men det hade ett uppbyggd hierarki som allt annat:

T.ex. som liten gosse kommer jag ihåg att jag var tvungen att tala till den äldre generation på ett specifikt sätt, lyssna mera prata mindre, och du visste vart på ranglistan du fanns. Ofta så är man så när man är helt ung att man så gärna vill bli godkänd och en del av "familjen" av den intressegrupp man nu befinner sig i (I mitt tillfälle - elektronik / radioamatörer).

Eliten vs Piraterna:

Den första radio jag fick var en Walkie Talkie. Det var så jag upptäckte andra nördar som hade samma intresse, nån ville bara prata, andra villa komma i kontakt med andra teknikintresserade, du kan kalla det får dåtidens "Chatt/forum" om du vill, för det är inte långt från sanningen.

Piraterna:

Det var dom som inte hade tagit B/C eller A licens som Radioamatör, och helst ville bara bygga en piratradio och spela musik för grannarna på FM radion, det var strängt förbjudet men är en lång historia vi kan prata om en annan gång, för att hålla det "on-topic" ska jag göra detta så KORT som möjligt, men för att ni ska förstå vart jag tror Sweclockers och andra forum är på väg, MÅSTE detta berättas först, för det finns faktisk en logisk sammanhäng.

Eller så var dom bara intresserade av at chatta på radion med andra människor, radion blev liksom en skrytbrygga, hur god antenn du hade, hur bra kabel, hur bra din radio var - annars var det bara chatt om allt möjligt.

Eliten:

Dom som hade tagit en teknisk licens och sågar klarade morseprovet som VAR en test som krävdes för att få B eller A licens som radioamatör. Det var ofta en rejält teknisk avancerat test vart du måste delta i ett kurs, sen ta prov lite som på högskolan vart du ska bevisa att du faktisk besitter teknisk kunskap att bygga din helt egen radiosändare som du så får lagligt med licens lov att använda (lite som du använder din mobil idag, fast helt utan tekniska krav eller behov för licens).

Det var en rejält fin grej den gång att ha en sån licens, det var ofta tekniker, läkare, företagsägare och välutbildade folk som hade tagit en sån licens, för att det krävs en utbildning och en viss skicklighet att konstruera elektriska apparaten från grunden av. Vi var ALLA ihop designer och tekniker på "amatör" nivå, men måste ha kunskap god nog att inte störa allmänhetens radio/kommersiell trafik och TEVE för andra, det kräver kunskap och skicklighet.

Men vad har detta med Sweclockers som ju är en online nyhetstidning / forum att göra?

Absolut allt, men vi kommer till detta, tålamod! Så småningom kom det stora generationsbyte. Folk fick hemdatorer och intressen för elektronik blandas ihop med modern datorteknik och gammal radiokommunikations teknik, således blev det en slags övergång till den nya generationen - men det var inte alltid perfekt och gnidningsfritt - långt därifrån!

Radioamatörer och tekniker från den tid med transistorer och även radio-rör hade ofta inte stor interess för denna nya datorteknik, dom visste väl vad dom gjorde inom deras eget intresseområde som dom har spenderat ett helt liv med sen 40-50 talet och fram tills 80 talet, sen blev dom gamla - och höll ihop tillsammans och vi som var yngre var lite "rebeller" och inte ville lära sig allt det gamla som var viktig för gubbarna på den tiden. Gubbarna hade känt varandra sen gammal tid, och uppvuxit med en viss gemensam interess och hade en förståelse som inte passade direkt ihop med "dator-generationen".

Video Killed the Radio Star:

Någon av er känner säkert denna låt, väldig trevlig, lite gammal - men mycket mera förklarande än man kanske tänker över. Teve som kom och tog över för radion, en ny generation av tv-slavar som nu bara kommer att titta på teve istället för att samlas kring radion.

Internet killed the TV star:

Nu börjar det att likna nåt, och nu spolar jag videon SNABBT (whoops, jag menar youtube videon) snabbt framåt och skippar lite över nån år, och vi går direkt till då internet blir tillgänglig för alla folk.

Allt var nytt på internettet, det var rejält anarki, någon saknar det, andra är glad det är över, jag saknar det lite men jag är ju också en gammal surgubbe nu och ogillar censur, men vi lever i andra tider med andra villkor och långt flera levar deras liv på internet nu, och låt mig förklara för nu börjar det bildas nåt här vi kanske kan känna igen.

Först fick vi WWW sidor, det var lite random och vem kommer inte ihåg fruktansvärda notepad hemkodade HTTP sidor med dansande bananer och roterande loggor, hemsidor som såg ut som dom var programmerat med båda händerna bakbundna, och vi hade forums den gång som kallas Usenet etc. som krävde ett speciellt program för att läsas, och man kunde även dela filar som var i textformat och splittras upp i delar och samlas med olika programmen den gång, och det var rejält anarki - Piratkopiering hände i stor stil, och det var stort sätt INGEN konsekvenser av detta, fanns ingen myndighet som "polis" bevakade detta och det var fritt fram att tycka/kopiera/dela vad man nu ville, på gott och på ont (behöver inte komma mera in på detta, dom som vet - vet!).

Denna värld var okänd för dom flesta, men nördarna visste mycket väl, sen blev Internet lite mera styrd, kontrollerat, och musikbolagen ogillade stärkt att datorer kunde spela musik och video (Napster anyone?), det var den gång Google var en sovrums idé och Altavista var en grej.

Musikbolagen hang inte riktig med, dom gillade att sälja gammalmedia, det gillade tidningarna med, så när nyhetsäjtarne blev större och större och folk upplevde att dom kunde läsa nyheter och få gratis musik och video på internet och dator tekniken blev bättre och bättre - då blev det krig på riktig.

Jag ska spola ÄNNU snabbare framåt.

Sweclockers och andra forums:

Dator intressen var fortfarande i sin födelsesperiod, och vi var vana vid att få vår programvara och tips från dator och teknik magasinen i pappersformat, gärna med en demo-cd bifogat, så många som möjligt - då internet var långsamt, modem var en grej och det tog flera dagar att ladda ner en CD skiva, då var det billigare att få det på skivor.

Forums uppstod överallt, nya tidningar kom on-line och tävlade med pappersformatet, och det tog REJÄLT med fart. Folk älskade forum för det var ett sätt att dela dator och byggtips DIREKT som en slags långsam chatt, och det var absolut suveränt i förhållande till det gammalmodiga pappersmedium vart du måste vänta typ en mån. för att läsa ditt inlägg.

20 år har gått:

Och så är vi inne på ännu ett generationsbyte. Dom som var dator intresserade fjortisar på 1990-2000 talet växte upp och det med att sitta o nörda kod och peta med datorer är inte längre så vanlig som det var den gång, delvis för att tekniken har blivit såpas avancerat att stort sett allt kan göra "allt" och vi går runt med en komplett super-dator i fickan (smartphone anyone?) som har inbyggd Modem, radio kommunikation, teve-studio, musikstudio, stereo-anlägg, video kamera, chatt, surf och så ofantligt mycket mera, gjorde att det inte helt var samma grej att sitta och nörda ihop allt det där som en hobby.

Det är med andra ord flera generationer från utvecklingen, och det finns olika orsaker till att det ÄR som det är idag.
Dom gamla nördarna som växte upp med Sweclockers för 15-20 år sen, har fått sitt "fix" om du vill kalla det så, dom känner varandra och minns värmt hur trevligt o mysigt det var att läsa välskrivna inlägg från CES mässor och andra "gatherings", och det var inte så många att tävla med den gång som det är idag.

Idag finns hur många som helst nyhetskällor, och det blir att man läser dom och kopierar det till eget forum med egen vinkling och förtolkning som det går med den ekonomi som finns tillgänglig om man tänker på hur dyrt det faktisk är att skicka ut en reporter till en mässa eller en event och det man får tillbaka. Alltså för att täcka lönar, testar, service och reskostnader kontra hur många som läser vs den annons intäkt man får från producenter och företag som vill nå en viss folkgrupp av potentiella köpare.

Det är inte samma marknad som förut.

Och även folken på forum har inte samma intresse område idag som dom hade den gång, och vi har en ung generation som vill läsa om saker som är relevanta för DERAS generation och oss Gnälliga gamla surgubbar som egentligen vill vara snälla och hjälpsamma som inte ser samma "glöd" vi minns så kärt från vår ungdom i dagens generation, och då blir det lätt käbbel, samtidig med att vi inte längre har varken samma passion eller interess av nytänkande som inriktar sig på dagens generation, det kan gå bra ihop, men det ska tänkas till rejält för att uppnå detta.

Vi gamla "gnällspikar" förväntar oss en viss respekt och vi vet det tar tid att "lära sig", samt med den unga generation är van vid att få svar DIREKT här och nu och tålamod finns inte på världskartan.

Hey hey nu! Vad säger jag? Spola tillbaka till starten av mitt inlägg så ser du när jag pratar om generationsbytet från Elektronik/radioamatörerna till Dator generationen, ser ni en samanhäng?

Tänk även på hur svårt det var för gammal-media att gå från tryck till att kämpa emot online-generationen, och tänk även på hur det gick för den dvindlande interess för att köpa komponenter och lösdelar på 80 talet när stort sätt alla lösdels butiker gick konkurs då det inte fanns interess kvar, och heller inte nåt kundunderlag kvar, det var en ny generation av teknik intresse, och det bildades datorbutiker.

Kan ni se vart jag vill berätta för er med mitt inlägg ovan eller orkade ni inte läsa det hela?

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoOngle:

Kan ni se vart jag vill berätta för er med mitt inlägg ovan eller orkade ni inte läsa det hela?

Jag har redan glömt vad jag läst!

För egen del så bidrog Joe Kaufmans bok "Så funkar det!" till min oändliga törst av att förstå min omvärld.

Inte så konstigt att mitt gamla fotoalbum innehåller en bild där jag har en skruvmejsel i handen som 4 åring, redo att försöka skruva isär något för att undersöka innehållet.

Ett hem utan lödkolv känns aldrig heller komplett för mig.

Men det är även här någonstans som jag är lite bortkommen på Sweclockers numera.

I många fall tycker jag att det numera saknas en nyfikenhet kring hur allt fungerar samt en ovilja till att lösa/förstå saker själv.

För mig är datorer till stor del en hobby där jag ser min PC som en moppe jag trimmar själv. Då gör det lite ont i hjärtat att se tråd efter tråd där problemlösningen alltsom oftast består av en ominstallation av Windows.

Själv har jag också delvis "gett upp" genom att numera köra Apple prylar i större utsträckning. Dock har jag kvar mina Windows- och Linux-enheter för att hålla igång mina små potatisar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felidae:

Det är väl lite grann som Mike Tyson sa:
"Social media made y'all way too comfortable with disrespecting people and not getting punched in the face for it."

Nu är det klart att Tyson själv har lite problem med att kontrollera humöret än idag, men han har rätt i sak.

Om vi ska spinna vidare på den här, det behöver inte vara något negativt. Intellektet har blivit viktigare än våldskapitalet i upprättandet av hackordning, vilket väl är ett tecken på att civilisationen tar nästa steg.

Självklart är det dock en utveckling som grobianer med stort våldskapital har nackdel av, och därmed ogillar.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Om vi ska spinna vidare på den här, det behöver inte vara något negativt. Intellektet har blivit viktigare än våldskapitalet i upprättandet av hackordning, vilket väl är ett tecken på att civilisationen tar nästa steg.

Självklart är det dock en utveckling som grobianer med stort våldskapital har nackdel av, och därmed ogillar.

Naturligtvis är det inte "intellektuell diskurs" som Tyson och undertecknad åsyftar när vi menar på att särskild attityd på sociala medier/forum, som blivit allt mer normaliserad de senaste åren, i en rimlig värld borde kunna ha ytterst verkliga konsekvenser i stil med en smäll på käften.

Lite hederligt våldskapital bland pöbeln har aldrig nödvändigtvis varit en dålig sak, utan en sund påminnelse om att det kan göra ont att sprida extremistisk dynga som om det vore din födslorätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Felidae:

Naturligtvis är det inte "intellektuell diskurs" som Tyson och undertecknad åsyftar när vi menar på att särskild attityd på sociala medier/forum, som blivit allt mer normaliserad de senaste åren, i en rimlig värld borde kunna ha ytterst verkliga konsekvenser i stil med en smäll på käften.

Lite hederligt våldskapital bland pöbeln har aldrig nödvändigtvis varit en dålig sak, utan en sund påminnelse om att det kan göra ont att sprida extremistisk dynga som om det vore din födslorätt.

Instämmer helt i att det finns (alltför) stora mängder störande brus i den kategorin på sociala medier - Twitter utmärker sig - men när ett sådant uttalande kommer från just Tyson är det inte långt bort att anta att det har sin grund i missnöje över att det egna våldskapitalet inte längre har samma effekt.

Alla har förstås rätt till sin åsikt i frågan, men personligen tror jag inte att might is right-doktriner hjälper mänskligheten framåt i en globaliserad värld. Sedan är förstås framåtskridandets universella önskvärdhet också diskutabel, men det lämnar jag som övning till någon annan

Toleransparadoxen och hej och hå i all ära, men vill nog mena på att användandet av "lite hederligt våldskapital" i bekämpningen mest bara legitimerar den extremistiska dyngan, som ju inte sällan själv kretsar kring bejakande av våld.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoOngle:

Nej, Sweclocker behöver absolut inte "dö".

Men ta tag på din favoritdryck och ät nåt gott medan om du orkar det långa inlägg jag nu kommer att skriva, för jag TROR jag vet hur det fungerar eftersom jag är ganska gammal och har upplevd datorrevolutionen sen starten av den personliga hemdatorn, jag är relativt ny på Sweclockers eftersom jag är född och uppvuxit i Norge sen 60 talet, och kom på internet då det var tillgänglig för allmänheten från dag ett, stort sett.

Intet varar evigt - förändring kan vara bra:

Jag minns självklart min barndom, och med stor kärlek på vissa områden. Som en liten 12 årig pojk fick jag min första dator på början av 80 talet, och hade sågar teve spel före den tid, och även en brinnande interess för elektronik.

När jag var barn - var vi igång med ett generationsbyte från total-dominans på ett gött uppvuxit elektronik miljö. fanns gott om elektronik butiker, tekniker, utbildningar och ett rejält uppbyggd old-school Radioamatör miljö, fanns massor av klubbar vart folk kunde komma och byta erfarenheter och sågar delar och prylar tillsammans, och det var lite som allt annat föreningsliv (ja vi pratar om före internetets ankomst i vardagsrummet), socialt och kult, älskade det.

Men det hade ett uppbyggd hierarki som allt annat:

T.ex. som liten gosse kommer jag ihåg att jag var tvungen att tala till den äldre generation på ett specifikt sätt, lyssna mera prata mindre, och du visste vart på ranglistan du fanns. Ofta så är man så när man är helt ung att man så gärna vill bli godkänd och en del av "familjen" av den intressegrupp man nu befinner sig i (I mitt tillfälle - elektronik / radioamatörer).

Eliten vs Piraterna:

Den första radio jag fick var en Walkie Talkie. Det var så jag upptäckte andra nördar som hade samma intresse, nån ville bara prata, andra villa komma i kontakt med andra teknikintresserade, du kan kalla det får dåtidens "Chatt/forum" om du vill, för det är inte långt från sanningen.

Piraterna:

Det var dom som inte hade tagit B/C eller A licens som Radioamatör, och helst ville bara bygga en piratradio och spela musik för grannarna på FM radion, det var strängt förbjudet men är en lång historia vi kan prata om en annan gång, för att hålla det "on-topic" ska jag göra detta så KORT som möjligt, men för att ni ska förstå vart jag tror Sweclockers och andra forum är på väg, MÅSTE detta berättas först, för det finns faktisk en logisk sammanhäng.

Eller så var dom bara intresserade av at chatta på radion med andra människor, radion blev liksom en skrytbrygga, hur god antenn du hade, hur bra kabel, hur bra din radio var - annars var det bara chatt om allt möjligt.

Eliten:

Dom som hade tagit en teknisk licens och sågar klarade morseprovet som VAR en test som krävdes för att få B eller A licens som radioamatör. Det var ofta en rejält teknisk avancerat test vart du måste delta i ett kurs, sen ta prov lite som på högskolan vart du ska bevisa att du faktisk besitter teknisk kunskap att bygga din helt egen radiosändare som du så får lagligt med licens lov att använda (lite som du använder din mobil idag, fast helt utan tekniska krav eller behov för licens).

Det var en rejält fin grej den gång att ha en sån licens, det var ofta tekniker, läkare, företagsägare och välutbildade folk som hade tagit en sån licens, för att det krävs en utbildning och en viss skicklighet att konstruera elektriska apparaten från grunden av. Vi var ALLA ihop designer och tekniker på "amatör" nivå, men måste ha kunskap god nog att inte störa allmänhetens radio/kommersiell trafik och TEVE för andra, det kräver kunskap och skicklighet.

Men vad har detta med Sweclockers som ju är en online nyhetstidning / forum att göra?

Absolut allt, men vi kommer till detta, tålamod! Så småningom kom det stora generationsbyte. Folk fick hemdatorer och intressen för elektronik blandas ihop med modern datorteknik och gammal radiokommunikations teknik, således blev det en slags övergång till den nya generationen - men det var inte alltid perfekt och gnidningsfritt - långt därifrån!

Radioamatörer och tekniker från den tid med transistorer och även radio-rör hade ofta inte stor interess för denna nya datorteknik, dom visste väl vad dom gjorde inom deras eget intresseområde som dom har spenderat ett helt liv med sen 40-50 talet och fram tills 80 talet, sen blev dom gamla - och höll ihop tillsammans och vi som var yngre var lite "rebeller" och inte ville lära sig allt det gamla som var viktig för gubbarna på den tiden. Gubbarna hade känt varandra sen gammal tid, och uppvuxit med en viss gemensam interess och hade en förståelse som inte passade direkt ihop med "dator-generationen".

Video Killed the Radio Star:

Någon av er känner säkert denna låt, väldig trevlig, lite gammal - men mycket mera förklarande än man kanske tänker över. Teve som kom och tog över för radion, en ny generation av tv-slavar som nu bara kommer att titta på teve istället för att samlas kring radion.

Internet killed the TV star:

Nu börjar det att likna nåt, och nu spolar jag videon SNABBT (whoops, jag menar youtube videon) snabbt framåt och skippar lite över nån år, och vi går direkt till då internet blir tillgänglig för alla folk.

Allt var nytt på internettet, det var rejält anarki, någon saknar det, andra är glad det är över, jag saknar det lite men jag är ju också en gammal surgubbe nu och ogillar censur, men vi lever i andra tider med andra villkor och långt flera levar deras liv på internet nu, och låt mig förklara för nu börjar det bildas nåt här vi kanske kan känna igen.

Först fick vi WWW sidor, det var lite random och vem kommer inte ihåg fruktansvärda notepad hemkodade HTTP sidor med dansande bananer och roterande loggor, hemsidor som såg ut som dom var programmerat med båda händerna bakbundna, och vi hade forums den gång som kallas Usenet etc. som krävde ett speciellt program för att läsas, och man kunde även dela filar som var i textformat och splittras upp i delar och samlas med olika programmen den gång, och det var rejält anarki - Piratkopiering hände i stor stil, och det var stort sätt INGEN konsekvenser av detta, fanns ingen myndighet som "polis" bevakade detta och det var fritt fram att tycka/kopiera/dela vad man nu ville, på gott och på ont (behöver inte komma mera in på detta, dom som vet - vet!).

Denna värld var okänd för dom flesta, men nördarna visste mycket väl, sen blev Internet lite mera styrd, kontrollerat, och musikbolagen ogillade stärkt att datorer kunde spela musik och video (Napster anyone?), det var den gång Google var en sovrums idé och Altavista var en grej.

Musikbolagen hang inte riktig med, dom gillade att sälja gammalmedia, det gillade tidningarna med, så när nyhetsäjtarne blev större och större och folk upplevde att dom kunde läsa nyheter och få gratis musik och video på internet och dator tekniken blev bättre och bättre - då blev det krig på riktig.

Jag ska spola ÄNNU snabbare framåt.

Sweclockers och andra forums:

Dator intressen var fortfarande i sin födelsesperiod, och vi var vana vid att få vår programvara och tips från dator och teknik magasinen i pappersformat, gärna med en demo-cd bifogat, så många som möjligt - då internet var långsamt, modem var en grej och det tog flera dagar att ladda ner en CD skiva, då var det billigare att få det på skivor.

Forums uppstod överallt, nya tidningar kom on-line och tävlade med pappersformatet, och det tog REJÄLT med fart. Folk älskade forum för det var ett sätt att dela dator och byggtips DIREKT som en slags långsam chatt, och det var absolut suveränt i förhållande till det gammalmodiga pappersmedium vart du måste vänta typ en mån. för att läsa ditt inlägg.

20 år har gått:

Och så är vi inne på ännu ett generationsbyte. Dom som var dator intresserade fjortisar på 1990-2000 talet växte upp och det med att sitta o nörda kod och peta med datorer är inte längre så vanlig som det var den gång, delvis för att tekniken har blivit såpas avancerat att stort sett allt kan göra "allt" och vi går runt med en komplett super-dator i fickan (smartphone anyone?) som har inbyggd Modem, radio kommunikation, teve-studio, musikstudio, stereo-anlägg, video kamera, chatt, surf och så ofantligt mycket mera, gjorde att det inte helt var samma grej att sitta och nörda ihop allt det där som en hobby.

Det är med andra ord flera generationer från utvecklingen, och det finns olika orsaker till att det ÄR som det är idag.
Dom gamla nördarna som växte upp med Sweclockers för 15-20 år sen, har fått sitt "fix" om du vill kalla det så, dom känner varandra och minns värmt hur trevligt o mysigt det var att läsa välskrivna inlägg från CES mässor och andra "gatherings", och det var inte så många att tävla med den gång som det är idag.

Idag finns hur många som helst nyhetskällor, och det blir att man läser dom och kopierar det till eget forum med egen vinkling och förtolkning som det går med den ekonomi som finns tillgänglig om man tänker på hur dyrt det faktisk är att skicka ut en reporter till en mässa eller en event och det man får tillbaka. Alltså för att täcka lönar, testar, service och reskostnader kontra hur många som läser vs den annons intäkt man får från producenter och företag som vill nå en viss folkgrupp av potentiella köpare.

Det är inte samma marknad som förut.

Och även folken på forum har inte samma intresse område idag som dom hade den gång, och vi har en ung generation som vill läsa om saker som är relevanta för DERAS generation och oss Gnälliga gamla surgubbar som egentligen vill vara snälla och hjälpsamma som inte ser samma "glöd" vi minns så kärt från vår ungdom i dagens generation, och då blir det lätt käbbel, samtidig med att vi inte längre har varken samma passion eller interess av nytänkande som inriktar sig på dagens generation, det kan gå bra ihop, men det ska tänkas till rejält för att uppnå detta.

Vi gamla "gnällspikar" förväntar oss en viss respekt och vi vet det tar tid att "lära sig", samt med den unga generation är van vid att få svar DIREKT här och nu och tålamod finns inte på världskartan.

Hey hey nu! Vad säger jag? Spola tillbaka till starten av mitt inlägg så ser du när jag pratar om generationsbytet från Elektronik/radioamatörerna till Dator generationen, ser ni en samanhäng?

Tänk även på hur svårt det var för gammal-media att gå från tryck till att kämpa emot online-generationen, och tänk även på hur det gick för den dvindlande interess för att köpa komponenter och lösdelar på 80 talet när stort sätt alla lösdels butiker gick konkurs då det inte fanns interess kvar, och heller inte nåt kundunderlag kvar, det var en ny generation av teknik intresse, och det bildades datorbutiker.

Kan ni se vart jag vill berätta för er med mitt inlägg ovan eller orkade ni inte läsa det hela?

Finaste Söndagsläsningen på länge! Tack för den. Resonerar en hel del och är själv fascinerad över generationerna efter "oss" (t.ex. "noll tålamod" ).
Jag har accepterat att vi har ändrats från de gamla, inget nytt egentligen då förändring är det enda som är konstant.

Hursom, hade personligen idag gärna sett lite mer roliga saker som "Bygga ett vattningssystem med Raspberry PI" och kanske lite annat mer fiffigt samt kreativt med programmering kring nörderiet. Typ en Swec orienterad open source hub? Finns säkert monetära möjligheter där också likt swec marknad.

Permalänk

Det är positivt att gaminghårdvara blir dyrare så att unga skaffar vettigare sysslor och mål i livet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappyPie:

Hursom, hade personligen idag gärna sett lite mer roliga saker som "Bygga ett vattningssystem med Raspberry PI" och kanske lite annat mer fiffigt samt kreativt med programmering kring nörderiet. Typ en Swec orienterad open source hub? Finns säkert monetära möjligheter där också likt swec marknad.

Absolut,

och det är det som kan inspirera unga.

Jag tog med en bunt med Arduinos på en skola jag vikarierade på för många år sen, ca. 8-10 år sen, då var det rejält många som blev jätte inspirerade och såg hur enkelt det var att komma igång, även lärare blev interesserad, så jag gav läraren ett gratis Arduino kit så hon kan ha det lite kul med att lära sig på förehand.

Det är ju ingen som hindrar oss i att skriva forum inlägg om detta, men det kräver lite mera insats än som så, t.ex. att det finns artiklar om programmering, kom-igång sektion istället för forum inlägg användarne ska leta sig manuellt igenom etc, det krävs ganska mycket förarbete för sajten att gå igång med, och kräver några nyckelpersoner som driv det framåt.

Permalänk
Hedersmedlem

Jag tror inte heller på att det är Sweclockers ensamt som förändras utan det är hela dator och teknikindustrin.

Datorer och andra prylar idag har till stor del ett för färdigt och slätstruket intryck. Få saker sticker ut och "alla" kopierar varandra för att nå de köpstarkaste grupperna. Det finns inte riktigt plats för att hitta på lika mycket egna saker med vanlig x86-hårdvara längre eller kreativa modifikationer med mer eller mindre bra förhållande mellan form och funktion.

Men det här hände inte den här veckan.. utan det var snarare 10-15 år sedan som den utvecklingen tog fart på riktigt.

Däremot finns det enormt bra annan hårdvara, som Raspberry Pie och liknande enkortsdatorer som går att hitta på förbaskat mycket kreativa saker med. Kanske inte riktigt överklockning, men samma nörderninivå för att få en "dator" för småpengar att göra väldigt avancerade och användbara saker.

Gör man en liten tillbakablick till tidigt 2000-tal så kunde man köpa en budget-CPU, ett billigt moderkort och en enkel cpu-kylare för kanske 2000kr totalt. Lite kladd med en blyertspenna och du hade låst upp din Duron 600 så den lätt klarade att spränga 1ghz-gränsen. Den spöade förra årets snabbaste CPUer med god marginal. Motsvarigheter till de prylarna finns inte längre

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappyPie:

Hursom, hade personligen idag gärna sett lite mer roliga saker som "Bygga ett vattningssystem med Raspberry PI" och kanske lite annat mer fiffigt samt kreativt med programmering kring nörderiet. Typ en Swec orienterad open source hub? Finns säkert monetära möjligheter där också likt swec marknad.

Jo, det vore ju kul med den typen av egenproducerat innehåll, men det är kanske för tidskrävande material för redaktionen, jag känner både att "det är förmodligen orealistiskt" och "men någonting måste de ju ha att göra" samtidigt

Känns som att största chansen förmodligen är att det ska dyka upp är i form av en forumtråd som plockats upp, vilket ju inte är negativt i sig men det kanske skulle gå att jobba mer med det?
Kan t.ex. se en möjlighet till en korsning av något testpilot-liknande med ett kreativt projekt, där resultatet då publiceras.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av izzie:

Tonen hårdar på Sweclockers precis som på resten av internet, trots att detta länge varit ett tillhåll där sådant inte tillåts.

Det förs inte mycket vettiga diskussioner längre, de flesta trådarna är av typen "skryt i ett inlägg utan att interagera med andra inlägg".

Ingen pratar teknik och moddning längre eftersom allt är så dyrt.

De desperata försöken att dra in sponsorpengar tummar mer och mer tydligt på kvalitén på det redaktionella innehållet.

Håller Sweclockers på att dö?

Jag ville skapa ett galleri med diverse moddingprojekt, men det var mitt första och jag förstod inte att det är bättre att skapa ett galleri per projekt, men min idé var att visa upp idéer då jag är bättre på att starta än att slutföra grejer, tror jag.

Men jag fick direkt ganska griniga kommentarer om "varför det är ett galleri" eftersom jag inte bums lanserat en ide eller en bild.
Det var för säkert 10 år sen men den typen av attityder är inte så peppig måste jag säga.
Det är med modding som det är med sport, om man inte vill vara bäst eller göra sig till så verkar det ju inte uppskattas.
Jag är en glad amatör.

Och ja det är dystra tider, ekonomiskt också. Jag har köpkraft personligen, men har blivit uppfostrad att en dator per 5 år är sunt och det är mycket så jag lever.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem

Jag får nästan all min nyhetsbevakning av hårdvara via Sweclockers. Tycker det är bra att bara besöka en sida och inte behöva lägga tiden på andra. Har inga problem med att det ibland blir lite förskjutet.

Edit: men skulle uppskatta fler tester av allt möjligt junk.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edin:

Vore intressant att höra vad konkret som ligger till grund för den analysen ni gör och slutsatsen ni som skriver drar, för jag förstår ju att det är förändringar som tolkats som ”måsten” pådrivet av vinsttvång.

Jag upplevde en markant skillnad i artikelämnen som sammanföll med Sweclockers skifte av redaktionschef. Utöver fluffartiklar framstår som att det nu mest publiceras kontroversiella ämnen med klickbetesrubriker för att trigga dålig stämning och få användarna att kasta skit på varandra i 1-2 dygn innan redaktionschefen oförstående kliver in och uppmanar folk att hålla god ton. T.ex. varenda prishöjning som sker världen över eller veckans Musk-tråd. Rinse and repeat.

För mig framstår det som ett uppenbart beslut och den enda vettiga förklaringen är att det ger impressions vilket innebär mer pengar. Varför skulle man annars medvetet trigga dålig stämning och göra forumet sämre? Kvalitetssänkningen har nämnts i flera trådar senaste året och har då mest avfärdats i raljant ton vilket i sin tur påpekats flera gånger.

Konsekvensen av detta är att jag slutat delta i diskussionerna och detta är mitt första inlägg i år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Instämmer helt i att det finns (alltför) stora mängder störande brus i den kategorin på sociala medier - Twitter utmärker sig - men när ett sådant uttalande kommer från just Tyson är det inte långt bort att anta att det har sin grund i missnöje över att det egna våldskapitalet inte längre har samma effekt.

Alla har förstås rätt till sin åsikt i frågan, men personligen tror jag inte att might is right-doktriner hjälper mänskligheten framåt i en globaliserad värld. Sedan är förstås framåtskridandets universella önskvärdhet också diskutabel, men det lämnar jag som övning till någon annan

Toleransparadoxen och hej och hå i all ära, men vill nog mena på att användandet av "lite hederligt våldskapital" i bekämpningen mest bara legitimerar den extremistiska dyngan, som ju inte sällan själv kretsar kring bejakande av våld.

Haha, ja, det kan du i och för sig ha rätt i. Mannen bet ändå av örat av Holyfield — ett inte helt stabilt agerande!

Jag håller också med dig om risken med våld, fr.a. i en framtida värld, med alla de möjligheter som finns för att hämnas en upplevd oförrätt.

Själv avskyr jag Karl Poppers s.k. toleransparadox. Det är som om ett barn suttit sig ner, tänkt efter ett tag, och utbrustit "men hörru, man kan ju inte tolerera intolerans!" Ungefär som att det vore en intellektuell bedrift att inse att intolerans går emot tolerans. Frågan är naturligtvis vad som ska anses tolerant och inte; en inte helt enkel sak att avgöra alla gånger. Din tolerans är min intolerans, och vice-versa. Den stenkastande, autonoma vänstern, som ofta åberopar Karl Popper, får mig att se rött.

Vad jag menar med att man bör legitimera en hederlig, vardaglig smäll på käften är mer att rädslan att ta i för mycket inte enbart hämmar civiliserat beteende och debatt, utan faktiskt kan tjäna som en nyttig, drivande kraft i att man också håller sig i kragen. Det finns två sidor av samma mynt. Många människor bör enligt min uppgift få uppleva att få ett kok stryk för att man kaxat sig lite för mycket, enbart för att man ska få en hälsosam rädsla för elden. Min tankegång var väl egentligen inte mer avancerad än så!