Inlägg

Inlägg som Soir har skrivit i forumet
Av Soir
Skrivet av SweViver:

Sitter på en LG CX65 OLED idag och har svårt att hitta något dåligt med OLED bilden. Jag undrar liksom hur mycket bättre kan OLED bilden bli egentligen? Bortsett från att kanske gå upp i storlek eller 8K nästa gång, så känns det som att jag inte hittar någon mening med att uppgradera TVn på ett bra tag framöver..

Det finns fortfarande jättemycket utrymme för förbättring när HDR-material visas, speciellt det som har de ljusaste punkterna vid 4000 nits och ovan. Ett exempel är Flight Simulator 2020 på Xbox, där solen går upp i 10 000, långt ifrån OLED-snittet på 700-750. Det handlar inte om att hela skärmen ska kunna visa jätteljust och döda ögon, utan att den klarar av att visa så pass ljust för att man ska kunna visa allt däremellan, hela vägen ner till "0" och på sätt ha så bred dynamisk omfång som möjligt.

Av Soir
Skrivet av CubaCola:

Problemet är ju också att dagens bilköpare köper oftast helt fel bil.

Kollar man vad pensionärerna i området kör, så är det stora SUV:ar som väger en bit över 2 ton.
De tycker det är lätt att komma ur och in i bilen, och därför köpte man den.
Säker är bilen också.. dock inte för den man krockar med, när det kommer 2ton med stor rörelseengergi in i den andra bilen.

Kollar på vägar idag, de slits ju ut väldigt fort när alla kör runt i tunga bilar. Och med alla elbilar som är på ingående lär det inte bli bättre.

Miljötänk hade varit mindre och lättare bilar, med inte så mycket elektronik.

Du kan räkna rätt friskt med att slutmålet kommer vara att få bort människor som förare helt. Det här med mindre elektronik kommer inte vara vägen framåt.

Diversifiering av tillverkare, mer generella lösningar som kommer vara till stor del "off-the-shelf" för bilar, och säkrad tillgång är vägen framåt, inte dummare bilar. Öppna, smarta lösningar.

Det mest skrämmande bakom en bilratt är för mig gemene människa.

Av Soir
Skrivet av Orfi:

100 billions USD = 865 712 000 000 SEK

Ganska nära iaf

Personligen tyckte jag väl man avrundade lite väl mycket i rubriken, men den lockar eller låter säkert bättre

Fast, det står ju "där prislappen för projektet spänner mellan 60 och 120 miljarder USD", och 120 miljarder dollar är närmare 1039 miljarder SEK, så "upp till 1 biljon kronor" är inte dåligt avrundat alls

Av Soir
Skrivet av anon201296:

Jo men du kommer ganska snabbt emot vad säkringen i huset klarar. Har du 10A säkring så kan du dra ca. 2300W. Så ifall du har ett 2kW-ish nätagg så ska du inte ha något annat inkopplat på den säkringen (skärm eller liknande). Alternativet vore väl att vi börjar använda kraftström på 400V 16A till våra datorer in hemmet

Finns ju en anledning till varför jag har dragit trefas 16A som därefter delas till tre förgreningar per fas till mitt arbetsrum 😁

Datorn sitter på egen fas, servrarna ligger på den andra, och allt annat på tredje fasen.

Av Soir
Skrivet av Bernd_P1:

snart få Chassitillverkerna gör chassi som har utrymme för 2 PSU. 1 till CPUn och an 1 GPUn.

Värt att påpeka att vi inte har några som helst problem med att tillverka nätaggregat som har ATX-formfaktor och ligger på 2-3 kW. Det är endast en kostnadsfråga.

Av Soir
Skrivet av gonace:

Bara jag som tycket att det kändes dyrt? För visso riktat emot företag så kanske inte är så dyrt ändå! 🤷‍♂️

Våra virtuella skrivbord säljer för cirka 9-11k per månad per användare, dock är de för tyngre användare (16 vCPU, 128GB RAM, 2TB NVMe-lagring, RTX A40/A6000, 100 Gbit/s upplänk)

Intresset för dessa är enorm

Av Soir
Skrivet av DasIch:

Hm, det är alltså helt på moderkortet? Verkar som jag lyckats återställa nycklarna där. Märkligt att det inte funkade efter en reset av CMOS, men när jag valde att återställa nycklarna i BIOS verkar allt funka som det ska. Ser inte ut som jag behöver krångla med att flasha GPU;n då.

Det funkar inte att återställa CMOS/BIOS för att återfå dem. Du behöver generera nycklar om du har tagit bort dem. Det är en form av handskakning så att datorn vet att din firmware inte har modifierats av någon/något, t.ex. ett virus.

I CMOS/BIOS brukar det gå att generera en del, vilket möjligen är vad du har gjort.

Av Soir

Vad jag vet så finns det inga nycklar för dig att skriva över på GPU:n, det är helt på moderkortet, men de är baserade på GPU:ns firmware.

Sök runt lite så hittar du mer om det, https://www.reddit.com/r/linuxquestions/comments/b1c9lz/secur...

Av Soir
Skrivet av nickhe:

Certifiering och support kostar, det är vad de betalar för. Apple har en no no policy för nvidia

Skrivet av nickhe:

Långt ifrån, Support på företagssida är dag och natt mot konsumenter. Pajar kortet så har de ett nytt kort hos sig inom 24 timmar och de kan vara så att AMD/Apple står för downtimen etc.

Försökte att inte nämna det eftersom båda dessa är en rejäl röra.

För Apple så behöver du köpa AppleCare Professional Support, där Enterprise support ingår, annars kan du glömma att få några nya delar på några timmar/dagar. Detta ingår alltså inte som standard med varken Mac Pro eller grafikkorten. Du kan heller inte köpa till det för en individuell produkt, så som man kan göra med t.ex. Dell.

Cert är en egen röra, där AMD inte ens listar ISV-stöd ö.h.t. för drivrutiner till MacOS.

Av Soir
Skrivet av murzoo:

OK, Grafikkort för tyngre grafiska beräkningar men fortfarande med möjlighet för rastergrafik.

Tumme upp, yep

Priserna är nog där de är eftersom de kunder som köper dessa kort är beroende av dem för sitt arbete. Många av de industrier som kör med Radeon Pro/"Quadro" (varumärke som inte längre används av NVIDIA) är enorma, och det rör sig om mycket pengar.

Skrivet av gonace:

Om jag inte är helt ute och cyklar skulle man kunna jämföra dessa AMD kort med Nvidia Quadro RTX vilket också de ligger på sköna priser

PNY Quadro RTX 8000 kostar t.ex. ~82.000kr

Värt att påpeka att butikspriser skiljer sig rejält från OEM/distpriser. Jag köpte in RTX 8000-kort för närmare 45k inkl moms. A40/A6000 är ännu billigare.

Av Soir
Skrivet av murzoo:

Fast nu är det ju beräknignskort och inte vanliga grafikkort för hemanvändare. Webhallen säljer t.ex. Nvidia Quadro kort till ett fint pris av 80k kr. Men sen så ska ju såklart Apple ha en bit av kakan också.

RDNA2 är inte främst för beräkningar och är således inte beräkningskort, de är snarare till för arbete med stor fokus på visuell design, t.ex. CAD och bildrendering

CDNA hade varit beräkningskort

Av Soir
Skrivet av Kaleid:

Inte en chans att jag köper, att bara kyla ca 200w tyst är inte direkt enkelt.

Beror ju på en hel del faktorer.

Jag kyler en 5950X och ett 3090 med en Mo-Ra3 radiator. Fläktarna är 4st 200mm Noctua-fläktar som kör på lägsta möjliga varvtal. Det är inte mycket som hörs där inte : )

Av Soir
Skrivet av Viceroy:

Förstår vad du menar, men tänkte i det stora sammanhanget som vitvaror TV-apparater etc. Ökad prestanda bör vi ju kunna få genom nodkrympning utan att strömförbrukningen sticker iväg men jag kanske är överoptimistisk kring det. Jag tror även att regelverket kommer skärpas kring strömförbrukning med tanke på den globala uppvärmningen. Det räcker inte bara med att minska användningen, det vi faktiskt använder måste dra mindre ström också. Blir intressant att se denna utveckling ur ett annat perspektiv, när allt fler kommer investera i AC framöver...

Vi får säkert mer prestanda vid samma förbrukning som dagens kort, men i och med den större budgeten så låter det oss få ut ännu mer prestanda.

Ifall folk vill begränsa sig till en viss strömbudget så är det såklart OK. Vi som faktiskt vill kunna ha mer tycker jag att det är fantastiskt för.

Mitt 3090 fick sig en ny BIOS med strömbudget på 500W i princip samma timme som den åkte in i datorn.

Av Soir
Skrivet av Querth:

Borde ju inte vara tillåtet egentligen? Någon standard som sätter en gräns på strömkonsumtionen för privatpersoner borde ju finnas, vi ska ju inte använda ännu mer ström eller?

Skrivet av ekhyddan:

Om det stämmer så tycker jag att det har gått lite för långt.
Som tur är så är det 4 års garanti på det 3080 Ti som jag har för det lär få hänga med minst den tiden ut.

Jag tycker att det är helt rätt väg att gå.

Det man gör är inte att korten på något vis drar mer ström per någon mätning av prestanda, utan att man ger konsumenterna möjlighet att köpa hårdvara som tillåts sträcka mer på benen.

Ni kommer fortfarande kunna köpa kort som drar 75-250W om så önskas, men för oss andra så får vi ännu mer att välja bland.

Inom datacenter finns det redan idag GPU:er som är specade till 500W i standardutförande.

Av Soir
Skrivet av Pepsin:

Tror det finns krav på att man måste använda ett varumärke för att få behålla det, och Nvidia har ju aldrig släppt någon produkt med 3dfx eller Voodoo i namnet. Så kanske är de på väg att förlora det?

Läste något om att de förlorade rätten till varumärket 2016

Av Soir
Skrivet av improwise:

Därför jag stängt av ASBL på min GX (som används som skrivbordsmonitor) och skillnaden är högst påtaglig. Och trots att det gått ett par månader och jag kör på max brightness hela tiden så är det inte ett spår av inbränning otroligt nog, trots typ 8 timmar per dag med olika IDE, texteditorer, webbläsare osv. Men jag är medveten om att risken finns och beredd att ta den för nyttan det ger.

Finns även GSR som behöver stängas av, annars uppfyller det i princip samma funktion, och kommer sänka ljusstyrkan på hela panelen.

Av Soir
Skrivet av anon201296:

Det finns många som hade varit glada att få möjligheten att köpa de korten kan jag nästan lova

Ifall du tänker att det finns grafikkort i dessa så kan du sitta lugnt. Det är väldigt speciell hårdvara i dem, med kretsar som är endast till för att utföra de beräkningar som t.ex. Bitcoin baseras på. Här finns inga grafikkort.

Av Soir
Skrivet av SotarnAnton:

Får en liten känsla av att dom som sympatiserar med utvecklaren skulle utan problem kunna använda fusk

Mvh En person som hatar fuskare mer än någon annan

Kan ju säga med all säkerhet att din känsla har svikit dig : )

Skrivet av anon214822:

Activision hotade väl att stämma honom för den skada existensen av produkten skulle orsaka Activision ekenomiskt, typ i förlorad försäljning. Activision behöver inte vinna stämningen, det räcker med att åsamka utvecklaren så stora advokatkostnader att han inte orkar längre. Skulle tippa att det räckte att vänligt berätta för honom något om livets realiteter.

Precis det som är problemet.
Ett bolag ska inte kunna ha möjligheten att kunna hålla ett hot över någon annan bara för att de anser att en produkt kan skada dem.

Av Soir
Skrivet av wargreymon:

Det bryter mot användaravtalet som du godkänner när du startar spelet. Att bryta ett sådant kan leda till monetär ersättning. Activision kan nog lätt lägga fram scenario att fusket bidragit till att spelare slutat och de förlorat inkomst på det.

Användaren, visst, men inte utvecklaren av ett system som kan komma att användas för att fuska i ett Activision-spel. Det är en enorm skillnad eftersom de nu har fått utvecklaren att döda utveckling av en generell produkt som kan användas i vilket spel som helst, inget som är på något vis unikt för Activision. Räkna med att det inte tar lång tid innan det finns en shake n' bake lösning uppe på Github, men det är inte en lösning på vad som nu har hänt.

Skrivet av Yatagarasu:

Om du vill veta mer hur det fungerar rent rättsligt kan du kolla in Glider vs Blizzard eller Bossland vs Blizzard (båda var stora utvecklare av bottar för framförallt WoW och sistnämnda även Diablo III).

Om man inte orkar läsa igenom de legala dokumenten kring det hela så bottnar det i detta:
Även om Honorbuddy (Bossland's bot) inte använde någon kodbas från Blizzard, utan förlitade sig på API:er för mods för att använda "musklick" för sina interaktioner (senaste revision använde inte ens API:erna), så spelade det inte någon roll. Det spelade heller inte någon roll att Blizzard var amerikanskt och Bossland hade säte i Tyskland (Blizzard Activison stämde först i USA utan framgång, men stämde sedan i Tyskland där en rättsprocess över flera år till slut fällde Bossland).

Hur?
För produkten i fråga skadade Blizzard's "bottomline", och det var vad som fällde dem i slutändan. Domstolarna fastslog att fusken direkt kunde leda till att folk slutade spela och därmed direkt eller indirekt skadade Blizzards rykte samt monitära värde/inkomstkällor. Detta var en stor sak för utvecklare av fusk i allmänhet, då det satte praxis att utveckla fusk för ett spel (direkt som indirekt) kan leda till legala ramifakationer och blir därmed "olagligt" även om en Amerikansk EULA/TOS inte gäller i just det landet du härstammar i - För du kan stämmas i landet du har säte i, och är det inom EU kommer du fällas baserat på Bossland-fallet.

Dessa var ju specifikt inriktade så att de använde ett system som var knutet till spelet, och kan således argumenteras för att det riktar sig specifikt mot att skada Blizzard och dess produkter.

Den lösning som artikeln gäller handlar om att analysera en bildström från t.ex. ett capture-kort, och sedan instruera datorn att musen ska förflyttas tills det att objektet hamnat i mitten. Ett spel från Activision användes som exempel, inte mer än så.

Mitt problem med det hela är att man fått utvecklaren att döda ett generellt projekt, som var annonserat som "aimbot för allt", men Activision har inget att göra med att be utvecklaren stänga ner utvecklingen för att det kan komma att användas mot ett Activision-spel, troligen följt av uppmaning om rättsliga åtgärder. Be dem ta bort referenser till Activisions produkter, det köper jag, men inte att få dem att stänga ner hela projektet.

Av Soir
Skrivet av Ferrat:

EULAs är bindande avtal i vissa länder, fusket går emot den vilket är att tillhandahålla verktyg för att bryta avtalet. Detta kan anses skadligt för deras inkomst vilket kan ge företaget rätt att kräva kompensation etc och skadeståndslagar i exempelvis USA öppnar för stämning för detta.
Därav en C&D vilket är lite som en varning, om man inte följer den tar de utvecklaren till rätten.

I vissa fall är det fult med C&D men i detta fallet anser jag att det är positivt då fusk förstör för alla andra.

Skrivet av Valonen:

Ingen har gett dem rätt, det är ju en varning att man kan till rättsliga åtgärder. Just nu har utvecklaren stängt ned utvecklingen, naturligtvis under press.

Skrivet av kirigoe:

Jag tror att du drar för stora växlar av artikeln. Allt som står angående Activision är "At the request of Activision" - det kan helt enkelt betyda att Activision kontaktat utvecklaren, kanske för att förklara att de kan komma att ta saken vidare om denne släpper mjukvaran. Det måste inte betyda att Activision skickat en bunt advokater med C&D-brev direkt. Om utvecklare inte släppt någon kod så finns det inget rättsfall.

Det lämnar riktigt dålig smak i munnen åtminstone för mig.

Det är ändå bäst att åter citera hela den meningen:
"However, at the request of Activision Publishing, Inc (“Activision”), I will no longer be developing or providing access to software that could be used to exploit their games."

Det är en rejält bred definition. Det finns supermycket som passar in i den beskrivningen.

Utifrån den informationen vi har fått så tycker jag inte Activision har någon rätt att skrämma utvecklaren. Det är otroligt synd att utvecklaren såklart är rädd mer än något för att hamna i en dyr tvist som Activision har råd med.