Inlägg

Inlägg som e1m1 har skrivit i forumet
Av e1m1

Ooh, quiz time!

Skrivet av Xeonist:

Innebär det att under dom åren som Tesla har förlorat pengar, så ska dom anställda hjälpa till genom att gå ner i lön?

Ja, och det sker ju redan. Ett företag kan ju t.ex. avskeda och erbjuda samma jobb för mindre lön, omplacera, eller komma överens om att flera anställda går ned i arbete och lön för att hindra eller minska avskedningar när det går kasst. Som anställd vill man ju inte direkt att ens arbetsgivare går i konkurs. Spelar ju visserligen mindre roll för Tesla dock, då de varit i en hyperexpansiv fas likt många andra unga företag, då det ofta är ok att förlora pengar under flera år för att maximera företagets tillväxt, men är lika relevant för de som för alla andra företag i framtiden.

Skrivet av Xeonist:

Om det var ditt företag, skulle du vilja bestämma själv över det, eller tycker du att staten ska gå in och kontrollera det?

Staten styr inte facken. Tesla får styra sitt företag som de vill , men de får också acceptera de konsekvenser det innebär när de agerar i regioner med annorlunda kultur än vad de har hemma.

Skrivet av Xeonist:

Anser du samma sak med din privatekonomi?

Lite osäker om du menar att staten eller facken ska kontrollera ens ekonomi, men facken har redan stort inflytande i både hur mycket som kommer in och hur mycket av den jag behöver använda till olika saker, och staten "kontrollerar" redan åtminstone en stor del av min inkomst, så svaret är i vilket fall att det gör de redan.

Skrivet av Xeonist:

Är det verkligen det dom kämpar för?

Ja, facken agerar motvikt till den "David mot Goliat"-liknande konflikt en anställd annars kan finna sig i. Företag har på samma sätt anslutit till arbetgivarorganisationer för att inte finna sig i motsvarande situation mot facken.

Skrivet av Xeonist:

För jag menar, dom har ju isf. ett öppet mål med t.ex. Foodora, stora delar av restaurang-branschen, bygg-branschen, osv. osv.
I verkligheten är det väl så att man precis som i vilken racket-verksamhet som helst (engelskans version av racket) betalar för en slags beskyddar verksamhet.
Jag menar, titta på facken idag, dom, och dom som dom "skyddar" (sina betalande medlemmar) lever som kungar, att prata om utnyttjande är ju bara löjligt.
Om facket verkligen ville skydda arbetstagarna, i ovan nämnda verksamheter (Foodora m.fl.) så skulle man ju kunna göra det.
Men det vill man ju inte, jag skulle tippa på att 90% av alla Foodora-kunder är fackanslutna höginkomsttagare i Unionen m.fl i innerstäderna, som bor i bostäder byggda mha. byggnadsarbetare här under mer eller mindre slavliknande förhållanden.

Facken har ju en uppenbar orsak att ogilla "gigverksamhet", kortare och mer otrygga gigjobb som ett sätt för företag att gå runt deras inflytande, hindra de som "jobbar" att gå ihop för att kunna börja ställa krav, samt kunna pressa ner löner genom att enkelt kunna bli av med de som inte bara accepterar de sämsta möjliga villkoren i brist på allternativ.

Detsamma gäller ju lustigt nog även för de du nämner som utnyttjas till den grad att du själv anser det är "slavliknande förhållanden". Byggnadsarbetare har ju liksom också sitt fack, tror inte direkt deras medlemmar glatt beställer mat via foodora och glatt smaskar på hela arbetsdagen samtidigt som de glor på när andra slavar på, utförandes arbete de själva kunnat göra, för kunder som en annan arbetsgivare kunnat roffa åt sig pga. att de kan erbjuda bättre pris trots att de även gör större vinst.

Skrivet av joakim99:

Hur får du den meningen till att innebära att medlemmarna lever som kungar? Jag tolkar definitivt meningen som att de är de som skyddar medlemmarna som lever som kungar. Hur tolkar du meningen om du tar bort det som står inom parantes?

Om uttrycket följer ett textstycke som handlar om facket, så borde meningen varit "dom som skyddar lever som kungar" om det åsyftar facket i sig. "Dom som dom skyddar" med ett extra dom åsyftar ju istället de som facket skyddar, dvs. medlemmarna, och preciseringen i parentesen indikerar också detta.

Skrivet av improwise:

Sett till att du fick mer än märket så antar jag att du är extra eftertraktad av arbetsgivaren, skulle det ändras om bestämde dig för att lämna facket imorgon och leda till sämre lön då?

Jag har för min del har både själv förhandlat till mig en "lönekorrektion" om 20% (första lönerevisionen på första jobbet, antagligen det mötet det är lättast att få en så stor ökning), vilket ledde till att både mina två närmsta kollegor också fick en rejäl ökning, samt fått motsvarande tillbaka i mindre skala, ~6% mot ett märke ~2% när en av mina 2 kollegor uppenbarligen pressade på några år senare (han bytte jobb något år senare). Normalt sätt får de anställda +-50% från märket.

Vi var 3 som började ungefär samtidigt med samma arbetsuppgifter, 2 fackligt anslutna i olika fack, på ett företag med ~100 anställda där alla anställda omfattas av kollektivavtal.

Av e1m1

Heh, blev lite paff när jag laddade om forumet strax efter att jag aktiverat windows single sign on i firefox "vad tusan har dessa att göra med varandra?!".

Av e1m1

No comment

Av e1m1

Tibber rörlig för el, senaste fakturan: 57öre/kWh, ~250kW => 170kr
Öresundskraft för nät etc. => 280kr

Av e1m1

Möjligen en ny kontorsstol.

Skrivet av Överklockad_gasklocka:

Fast jag var hos tandläkaren i dag så det blir nog ingenting.

Vem vet, du kanske hittar en bra deal på en guldtand

Av e1m1

Pff, jag väntar på 9001Hz.

Av e1m1

Prestanda>Ljudnivå>>Temperatur

Temperatur spelar endast roll som buffert mot throttling, och fläktarna får gå på max med 10-20*C marginal eller så, med lång eftersläpning på att sakta ned igen. Annars en väldigt låg kurva innan dess, bryr mig inte om CPU/GPU ligger på ~70*C flera timmar i rad när jag lirar något, om det innebär att burken låter mindre.

Av e1m1

Hatten är din!

Av e1m1
Skrivet av Knashatt:

Och har man inte råd så för man helt enkelt avstå att ha tjänsten. Det handlar inte om att vara någon etik-besserwisser, du får se på dom tjänsterna du helt enkelt har råd med. Det är 100% frivilligt att lägga pengar på tjänsten.

Samtidigt kan andra få en bättre vara till ett bättre pris. Är ju ingen nyhet att priserna är mycket lägre i t.ex. Turkiet, just för att fler ska ha råd och tycka det är värt det. Men om nu inte folk i andra länder behöver acceptera att leva efter "100% frivilligt att lägga pengar på tjänsten" med samma priser som vi har, varför ska man behöva acceptera det som svensk utan att leta vägar för att få ett pris som man har råd med, eller tycker det är värt?

Visst, vi har större köpkraft i genomsnitt här, men det betyder inte att alla svenskar är rikare än alla turkar. En fattig svensk behöver fortfarande betala mer än en rik turk. Ser inte varför en fattig svensk har moraliskt incitament att göra rätt för sig, och i förlängningen inte heller andra svenskar som har råd men inte tycker det är värt det till ordinarie pris, när man har denna prisdiskriminering mot sig.

Av e1m1

9/10, föll på sista

Av e1m1
Skrivet av LANberg:

Om vi nu ska importera traditioner från främmande länder kan vi väl åtminstone hålla oss till dem?
Black Friday har utökats till Black Week som i sin tur har utökats till Black Month. Frågan är när vi får se Black Year …?

/”Vän av ordning”

"The dark ages" varade ju i flera århundraden, vi är väl på väg in i en ny sådan period..?

Av e1m1

@Benham20
Lysa använder en fondrobot, så fungerar lite annorlunda jämfört med att investera i fonder/aktier själv. Annars är väl frågan främst om du är nöjd med utbudet och gränssnittet på handelsbanken. Jag använder primärt Länsförsäkringar som bank, men deras gränssnitt för fond/aktiehandel är kasst, så har mina investeringar på dels Avanza som har ett bättre gränssnitt, samt dyrare fonder på Savr som betalar tillbaka en del av fondavgifterna.

Av e1m1
Skrivet av Findecanor:

Jag använder tillägget TamperMonkey och dessa script, som jag vill rekommendera:

Remove YouTube Shorts — tar bort Shorts-rutan från mina Subscriptions.
YouTube Search Results Cleaner — gömmer allt jag inte sökt efter från sökresultat, inklusive Shorts.
YouTube Shorts Redirect - Spelar Shorts i den vanliga spelaren istället för Shorts-spelaren, de få gånger jag klickat på en länk eller trots allt valt att kolla på en Shorts.

Jag skulle nog kunna skriva om dessa till ett super-script som drar mindre resurser och ser snyggare ut, men man kanske ändå måste uppgradera något separat nästa gång som Google gör dumma ändringar.

Bra skit! Önskar bara att de tog steget längre och inte ens hade hover over för att rensa sökningen, samt att jag inte behöver knappen för att aktivera rensning av shorts då jag har 0 intresse av det. Borde nog kunna fixa det själv i skripten dock. Skönt att bli av med dessa buggar features från youtube.

Av e1m1

Jag hade också problem i somras med att Google Home inte visade några enheter osv. Röstkommandon och liknande funkade dock, men kunde inte göra ändringar på det jag konfigurerat i Google, vilket var rätt frustrerande. Tog en ny koll nu pga tråden och upptäckte att appen bytt till mitt jobbkonto av någon anledning... Har bytt tillbaka och nu dök allt upp igen.

Kör Deltacoappen, då mina första smartlampor var Deltaco. Har dock även Cleverioprylar nu, som även konfats i Deltacoappen. Upplever ni som kört både att Tuya är bättre på något vis?

Av e1m1

I regel nästan alltid ja. Kör emellanåt utan smör för e.g. leverpastej och liknande, men oftast även där.

Av e1m1

@Songless checkade snabbt, inloggning funkar inte för mig.

Av e1m1
Skrivet av walkir:

Vi betalar redan det dubbla, eftersom avgiften (skatten) numera är per person och inte per hushåll.

Svinigt gjort av staten helt enkelt!

För om man bor tillsammans med andra bör man definitivt bara betala en fraktion av de som bor ensamma? Låter ju rättvist.

Av e1m1

Snarare än att fokusera på att streamingtjänsterna misslyckas hålla sina användare, tycker jag det är mer intressant att var tredje svensk har tummen så långt upp i baken att de inte klarar att säga upp en streamingtjänst

Av e1m1
Skrivet av Choffe:

Sålänge du gör det innan du kommer fram till kassan är det inget fel med det. Men sker det där borde man direkt placeras sist i kön igen.

Eller så kan man bara be kassören att pausa transaktionen, så kan hen fortsätta med nästa person i kön samtidigt som man ställer sig åt sidan och fixar pengar till kortet. Sedan hoppar man in lite kort mellan två andra kunder och gör betalningen när man är klar.

Av e1m1
Skrivet av PatrickP:

Hur gick det med matten här? Jag fattar ingenting

OMX backar lite, DJ backar betydligt mer, snittavanzianen ligger där emellan. Jag backar mer än snittavanzianen möjligen eftersom jag är mer exponerad mot DJ än snittet.

Enligt samma tankegång verkar Mindfighter inte bara ha 100% exponering mot DJ, utan ännu mer, eftersom hen inte bara nådde samma nedgång som DJ, utan ännu sämre. I realiteten givetvis givet att OMX och DJ är det enda som finns, och inte ett snitt av sitt innehåll, men ja, det var iaf min tankegång och jag tyckte det indikerade resultatet var lite lustigt