Inlägg

Inlägg som Lasse.L har skrivit i forumet
Av Lasse.L
Skrivet av BrutalSwede:

Hur många timmar snittar du? Vad blir den ungefärliga timlönen?

Beror väldigt mycket på projektet, en normal vecka numera brukar ligga på runt 40-45h. Men är det kris mot slutet av projektet, så är det inte helt ovanligt att jag har gjort 90 timmars veckor inkl lör/sön. Men det händer inte speciellt ofta längre för egen del, är för gammal för sånt haha. Försöker hålla det till 60 timmar utspritt på 6 dagar i veckan, ifall det skulle köra ihop sig ordentligt.
Har just nu en dayrate på 4100:-, så timlönen landar på strax över 500:-

Av Lasse.L

Yrke: Frilansande VFX artist.
Lön: ca 85-115k brutto (beroende på hur många dagar per månad jag jobbar och hur mycket övertid)
Erfarenhet: ca 11 år. (5 år på hemmaplan och 6 år i Vancouver)
Utbildning: 2 år universitet.

Av Lasse.L

Äntligen lite framgång! Fick igång 5900x på MSI moderkortet, så nu rullar det gamla systemet med den nya processorn. Får fortfarande CPU och RAM felkoder på det nya moderkortet både med 5900x och 3800x i, så antar att det nya moderkortet är DOA.

Av Lasse.L
Skrivet av orginallinus:

Nu vet jag inte om jag läst rätt, men du har testat med de gamla ram-minnena?

Jepp, har testat med enbart dom nya minnena, enbart dom gamla, samt en kombination av båda.

Av Lasse.L
Skrivet av DrSwizz:

Prova att ta bort batterierna från moderkorten en stund för att nollställa BIOSarna 100% och prova sedan om du kan få igång något av systemen.

Testade det också igår på båda moderkorten, både med batterierna och med clear cmos jumpers, glömde att nämna det ovan.

Av Lasse.L

Ska testa alla kablarna igen, ska se ifall jag kan få tag på ett annat nätaggregat också för att kunna utesluta det också. Tack för alla svar!

Av Lasse.L

Tyvärr så verkar moderkortet inte stödja det, utan man måste ha en cpu installerad. Bios versionen som är installerat på moderkortet just nu (fysiskt printat på ett av chippen på kortet) är P1.80 och enligt ASRocks hemsida så är bios version P1.20 validerad för 5900x, men out of the box så ska 3800x fungera.

Av Lasse.L

Enligt ASRocks hemsida så stöds 5900x processorn, men kan ev. behöva en bios uppdatering, så jag laddade en usb sticka med senaste bios innan jag rev ned datorn. Men eftersom moderkortet inte postar med den äldre 7 3800x heller, så har jag inget sätt att uppdatera bios på just nu för att se ifall det går.

Av Lasse.L

Har jag lyckats ta kål på två processorer under samma kväll? (felsökningshjälp)

Tjena,

Jag fick hem lite nya komponenter idag för en uppgradering av arbetsstationen. En Ryzen 9 5900x, ett ASRock B550m Steel Legend och två nya stickor Corsair 16 GB Ram vardera.
När jag hade satt i dom nya komponenterna så postade datorn inte längre och jag fick ingen bild, samt två röda LED lampor lyste på moderkortet (CPU och RAM). AIOn, GPUn och chassifläktarna startar som vanligt, samt moderkortets rgb belysning lyser upp, systemet stannar inte heller, utan det rullar på tills jag bryter strömmen, fast utan bild och med felkoder.

Jag testade då att byta plats på minnena, köra med en sticka, två stickor osv. betade av alla möjliga kombinationer, men fick fortfarande inte bort dom två röda felkoderna. Satte då i min nuvarande processor (Ryzen 7 3800x) i det nya moderkortet, samma felkoder igen. Antog då att det nya moderkortet var felaktigt, men för att utesluta en felaktig processor, så satte jag i 5900x CPUn i mitt gamla moderkort (MSI B450i gaming plus wifi), fick samma felkod där också, fast då bara på CPUn, antar då att det är pga jag behöver uppdatera BIOS på det moderkortet.
Satte då tillbaka 3800x processorn för att se ifall jag kan uppdatera BIOS på MSI moderkortet, men då postar inte MSI systemet längre heller, nu dyker det upp en CPU felkod där också... ridån faller och svetten pärlar sig i pannan.

Har testat alla möjliga saker jag kan komma på, kolla alla kablar, köra komponenterna utanför chassit för att utesluta kortslutning i distanserna i chassit, titta efter böjda cpu pins, smuts i cpu sockeln, med grafikkort, utan grafikkort, utan RAM med RAM osv. Men får inte något av systemen att posta längre, fastnar på CPU felkoderna.

3800x CPUn och MSI kortet har fungerat felfritt tillsammans varje dag sen jag byggde det för ca 2 år sen, tills idag då. Nätaggregatet är ett Corsair RX650 80 PLUS Gold, som också har fungerat felfritt sedan dess. Finns det något mer jag kan testa för att utesluta något annat?
Eller är det möjligt att jag på något sätt har lyckats med att kortsluta två processorer under samma kväll?

Av Lasse.L

Nytt magnetiskt knivställ för en del av knivsamlingen. Får bli ett annat högre ställ till dom lite längre knivarna, så spetsen inte ryker. (2mm till godo nu 😅) och så man kan sprida ut knivarna lite mer.

Av Lasse.L

Hej igen!

Problemen har börjat komma tillbaka efter en tid. Jag tog ut grafikkortet och bytte kylpasta och kollade så alla fläktar fungerade. Jag köpte även nya ordentliga displayport kablar. Efter det så dök problemen inte upp igen på ungefär 2 veckor, tills ikväll. Då slocknade skärmarna igen, två gånger på raken med ca 20 minuters mellanrum. Jag satt bara och slösurfade så datorn gjorde inget intensivt, nu har allt rullat på igen i ca 1 timme igen.
Jag har även jobbat "intensivt" den senaste veckan, så datorn har stått på i ca 10 timmar om dagen utan problem. Kan det vara någon form av hårdvara som börjar sjunga på sista versen?
Alla komponenter är inköpta för ca 7-8 månader sen och är helt nya, förutom grafikkortet då, som är begagnat.

Av Lasse.L
Skrivet av dlq84:

DP-kablar som medföljer skärmar kan ibland vara notoriskt dåliga. Skulle rekommendera att testa köpa nya kablar.

Ah trodde att dom som kom i lådan var av tillräckligt god kvalitet haha. Finns det några tillverkare som är bättre än andra, eller får man testa sig fram? Fungerar det inte med några av dom andra förslagen så får jag kika på nya kablar. Tack för svaret!

Skrivet av thomson:

Vet inte om du har testat denna, men du kan ju se om det löser ditt problem.
NVIDIA GRAPHICS FIRMWARE UPDATE TOOL FOR DISPLAYPORT 1.3 AND 1.4 DISPLAYS
https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/

Tack för länken och svaret! Kortet behövde en uppdatering enligt nvidia, så har uppdaterat kortet nu, och har bytt till DP kablarna. Så länge fungerar det!

Skrivet av mrqaffe:

Har du också provat starta om skärmarna ? Och kollat så att pinne 20 inte är kopplad i kabeln ?
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1453075-varning-for-vi...

Kablarna ser hela ut, har ingen multimeter att testa med tyvärr. Fortsätter det att strula så ska jag be att få låna pappas multimeter och kolla lite noggrannare. Tack för svaret!

Skrivet av Pirum:

Jag har också haft en del problem med medföljande kabel. Tappade kontakten ibland. Köpte en dyrare kabel. Den funkade inte alls. Däremot funkade en billig Amazon Basic-kabel ganska bra. Tror det var Amazons egen åtminstone. Men grundproblemet i mitt fall är nog att grafikkortet börjat glappa i utgången, snarare än kablarna i sig.

Ah så kan det också vara klart, kortet har ju ett par år på nacken och jag är andra ägaren, så det kan ju helt klart vara så att utgångarna börjar bli lite slitna. Börjar det strula igen, så kanske Amazon Basic kablarna är ett alternativ att kika på, deras returer är ju rätt lysande ifall dom inte skulle fungera. Tack för svaret!

Av Lasse.L

Displayport tappar anslutningen. Datorn är fortfarande igång, reboot löser problemet, ett tag.

Hejsan,

Jag har problem med mina två LG 27'' 27UP650 IPS 4K HDR skärmar som jag har kopplat via displayport kablar till ett 980 Ti kort. Det har fungerat utan några problem i ett par veckor, men sedan igår så har skärmarna börjat tappa anslutningen helt random. Det kan hända när jag jobbar, surfar eller spelar. Tempen på grafikkortet på full belastning ligger runt 65-70 grader, men vid idle, runt 50 grader, enligt MSI Afterburner, så några höga temperaturer verkar inte spela någon roll.
Jag har testat att uppdatera/installera om nvidias drivrutiner, men det verkar inte lösa problemet, samt jag har testat att koppa ur/in kablarna, grafikkortet osv. Jag har även testat att stänga av energisparläge på skärmarna.

Windows fortsätter att rulla i bakgrunden utan problem, musik osv hörs fortfarande i hörlurarna/högtalarna osv. För att få igång skärmarna igen så måste jag starta om datorn, då hoppar skärmarna igång utan problem igen. Till nästa gång skärmarna tappar anslutningen.
DisplayPort kablarna är dom som följde med skärmarna, så LGs egna.

Sen kommer vi till det andra problemet/frågan.
Kör jag med HDMI kablar så verkar det fungera bättre, hitintills har inte skärmarna tappat anslutningen. Dock så har bara 980 Ti kortet en HDMI utgång, så jag har fått köra med en DisplayPort -> HDMI kabel till en av skärmarna, vilket skapar problem med bildkvalitén, texten får en röd "fringe" runt sig och är allmänt jobbigt att titta på i längre perioder. Jag har testat att stänga av och justera ClearType i Windows, vilket inte löser problemet. Det händer dock bara på skärmen som har DisplayPort -> HDMI kabeln, så jag antar att kabeln är av sisådär kvalitet, eller kan det ha med konverteringen av signalen att göra? Är det värt att köpa en ny kabel av bättre kvalitet, eller en DisplayPort -> HDMI konverter och testa det istället, eller är det lönlöst?

Tyvärr har jag inget annat grafikkort att testa med.

Mvh
Lasse

Av Lasse.L
Skrivet av Florrpan:

Skulle tippa på att man har suddiga färgpluppar som blinkar överallt istället då. Vill man då inte hellre ha lite hår så att det ser genuint ut?

Haha ja det är risken Brukar testa att ha median filtret på så liten storlek som möjligt och lägga en del blur på masken, så brukar det fungera okej. Har plockat bort mängder av tracking-markers och damm på det sättet. Men det beror helt på hur videon ser ut, i vissa fall funkar det bättre, andra sämre

Av Lasse.L

Jag skulle göra ett försök med After Effects. Finns att testa gratis i 7 dagar.
Lägg ett "Median-filter" i ett adjustment layer över filmen, sen lägger du en mask över varje dammkorn och repa, så du bara applicerar filtret på dammet och lämnar resten av filmen orörd.
Sen gör du så på varje frame du hittar damm och repor på. Det borde göra åtminstone dammet, betydligt mindre synligt.
After Effects ska också ha ett filter som heter "Dust & Scratches" har jag för mig, vilket verkar göra lite samma sak.

Av Lasse.L

Körde någon av dom trasiga filerna genom en hex editor, filerna innehåller bara en massa 00 00 00 00, så jag antar att filerna är helt körda.

Av Lasse.L
Skrivet av Maxizor:

Det där låter jobbigt, det finns ju diverse program för att kolla filer. Sparar du i H264?
Låter som den där kameran har nåt rejält fel :/

Japp, alla filerna är i mp4, H264

Skrivet av ZASGHU:

Har du provat byta sd kort?

Har du tur är det bara det som är sönder.

Nej, fick bara med mig det. Tror bara att min kompis har ett SD kort till den.

Vid närmare undersökning är även bilderna jag tog som timelapse också korrupta.
Testade att filma lite till här hemma och nu funkar det. Så jävla typiskt.

Av Lasse.L

Laga GoPro Hero 4 Black video?

Hej!

Fick låna en kompis GoPro Hero 4 Black nu över helgen när jag var i Whistler och åkte skidor. Fick dock till min fasa se när jag kom ner efter första åket att ett "SD ERR" hade dykt upp i displayen. Tog ut kortet och formaterade om det i kameran. Åkte igen, samma problem efter runt 1 min eller så. Sänkte upplösningen från 2.7K till 1080p, verkade fungera bättre. Körde på det resten av dagen, utan något error. Men nu när jag kom hem och skulle ladda in filmerna i datorn, så är ta mig fan minst hälften av filerna korrupta ändå..
Storleken finns där, varierar runt 300mb - 3.5gb per klipp. Så någon information är ju sparad.
Är det någon vänlig själ som vet ifall det går att reparera filerna?

Av Lasse.L
Skrivet av Al7ie:

En annan fråga, just nu sitter jag i Premiere Pro och jobbar, men lite sugen på after effects med. Är detta en bra kombo jobba med?

Mvh

Absolut, dom funkar ganska seamless. AE är till för effekter och animeringar, så är du inne lite på det spåret är det kanon.
Skulle slå ett slag för Nuke Studio nu när det finns en gratis version av det också. Det är som att du slår ihop Premiere och AE i samma program. Effektredigerings delen i Nuke är betydligt mer kompetent än AEs dito, fast Nuke saknar animerings-möjligheterna som AE har. Så det beror lite på vad du vill göra.
Fast hela den diskussionen blir lite OT. Finns här ifall du vill kika: http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/

Men Premiere och AE funkar fint ifall du redan har och kan det!

Av Lasse.L
Skrivet av valiant:

Har en telefon inte använts på ett tag vet jag att den ibland behöver laddas några gånger innan den blir som vanligt igen.

Men varför kastar du dig över en ny uppdatering? Vore det inte bättre att få ordning på den genom att först använda samma version som den tidigare fungerat bra med? Att uppgradera en telefon som inte är som den ska brukar snarare ge mer bekymmer istället. Bättre att uppdatera den när den beter sig som den ska är min åsikt.

Verkar ha lost sig nu, det var nog som du sa att den behovde "komma igang" igen. Tack for ditt svar!