Inlägg

Inlägg som Lasse.L har skrivit i forumet
Av Lasse.L

LG G3 beter sig konstigt

Hejsan!

Efter min flytt till London for ett par mander sen, sa jag har inte anvant min LG G3 eftersom jag trodde att den var last till Telenor, men tankte prova att stoppa i mitt engelska SIM-kort i den igar kvall. Vilket fungerade.
Det var da jag upptackte problem med telefonen. Den har legat urladdad i ca 3 manader i en lada och sist jag anvande den fungerade den alldeles utmarkt.
Problemen jag har nu ar att den blir oerhort varm, speciellt vid toppen av skarmen och pa baksidan over volumknapparna, nastan sa jag branner fingrarna om jag haller handen pa toppen av skarmen en langre tid. Samt har fatt en gul "inbrand" linje pa vanstra sidan av skarmen, samt att batteriet tar slut otroligt snabbt. Den drar sakert 1% per minut. Vilket ar konstigt eftersom den fungerade perfekt sist jag anvande den. Haller pa att uppdatera till senaste uppdateringen som kom i Oktober tror jag.
Ar det nagon som har stott pa samma problem?

Tacksam for alla svar, alskar min G3, men inte nu

//Lasse

Av Lasse.L

Fick tag i ett Panasonic 14-45mm med OIS på Ebay, så äntligen kan jag börja köra lite handhållet! Så nu ska det ut och skjutas i den blöta vintern här i London!

Av Lasse.L
Skrivet av Nisse-Tuta:

Nej. Inte i EF.

Typiskt
Far val hitta nagon annan losning. Tack for svaret!

Av Lasse.L

Maste verkligen ta tag i filmandet med min BMPCC. En av anledningarna att det inte har blivit av ar att jag inte har en focal reducer till mina EF objektiv, vilket gor det ratt jobbigt att filma handheld. Men nu nar det har borjat komma ut lite mer planboksvanliga varianter borjar jag tagga till lite.
Sa, till min fraga. Jag har ett Sigma 18-50/2.8 som jag anvander mest, det ar utan manuell blandarkontroll. Finns det nagon vettig focal reducer med inbyggd blandarkontroll med en prislapp runt 1000 sek?

Av Lasse.L
Skrivet av knaprisen:

Ah, okej. Det är nämligen så att jag ska bygga en dator åt en kompis på en tight budget (4k). Han vill använda datorn för att rendera videor han spelar in på sitt xbox, inte för att spela med. Funderar på om man ska välja 8320 med ett riktigt low-end grafikkort(max 300) eller en 4460 och använda den inbyggda grafiken.

Vad skulle du ha valt?

Hänger inte riktigt med i svängarna när det gäller hårdvara längre, så vågar inte rekommendera någon speciell hårdvara. Men ska han redigera inspelad video (antar att det kommer att vara H264), då kommer inte grafikkortet spela så stor roll. Det är när det börjar läggas till effekter (som stödjer OpenCL, alla gör inte det) som grafikkortet börjar jobba. Jag vet att Adobe Premiere samt Adobe Media Encoder kan använda CUDA när man komprimerar samt redigerar. Vissa av After Effects funktioner stödjer också CUDA.
Vet inte ifall Vegas kan använda OpenCL till samma funktioner som Adobe Sviten. Har inte använt det på säkert 10 år.

Generellt sätt, så skulle jag säga såhär när det kommer till vanlig redigering.
1. CPU: Ifall Vegas är multitrådat, så satsa på fler kärnor.
2. RAM: Desto mer, desto bättre.
3. HDD: Gärna flera stycken. En som cache, en som läser råmaterialet, en som man renderar till.
4. GPU: Optimalt är Nvidia pga. CUDA.

Av Lasse.L

Vegas kör GPU accelerering via OpenCL, så har du ett grafikkort som stödjer det, så ska du kunna utnyttja det. Har du ett snabbt kort, så lär du märka stor skillnad.

Av Lasse.L

Absolut! Du Pre-Compar ditt Shape Layer, med bibehållna inställningar, sen lägger du in ditt videoklipp i den compen.

Edit: Är templaten gjord med enbart ett Shape Layer så blir det lite knivigare, men samma princip gäller även där. Då får du bryta ut shapen ur Shape Layert..layern..(?) (haha) och Pre-Compa på det sättet istället.

Av Lasse.L
Skrivet av NoNamesWayne:

Tycker den fungerar helt okej att använda i knät, dom gånger man nu behöver det.

Sämre OS, njae är upp till var och en.

Köp en Surface. Riktigt bra kvalitésbyggen.

Okej! Blandade åsikter haha. Var och kände på en Surface idag och den kändes verkligen bra att ha att göra med. Dock är jag osäker på prestandan, det känns lite surt att lägga ut så pass mycket pengar på något som kanske inte alls passar mig.
Har finkammat nätet efter reviews som tar upp videoredigering och så, men hittar bara blandade åsikter där också. Vissa hävdar att den fungerar alldeles utmärkt för videoredigering och vissa hävdar motsatsen.

Av Lasse.L
Skrivet av taliz:

Gillar du Mac = köp Mac.
Om du inte har råd med en ny, köp en beggad?

Jag ser inte riktigt hur Sur-face kan vara ett alternativ, det är ju mer av en padda än en laptop. Mkt osmidig tex att använda i knät pga att all vikt sitter i skärmen = kräver extra stöd.
Betydligt sämre tangentbord, sämre OS osv.

Själva OSet spelar ingen roll, gillar OSX lika mycket som Windows. Anledningen att jag jämför mellan dessa två är att dom har liknande hårdvara. Sen begagnat marknaden för Macbooks är rätt begränsad, dom flesta som jag har hittat och kikat på är med 4gb ram samt en eller två generationer äldre. Sen skiljer sig priset på en begagnad inte så värst mycket från en ny.

Men du har kanske rätt om SP3, med att den är obekväm att ha i knät. Har bara varit och kikat på en i butik, men aldrig använt en själv, vilket gör det svårt att ta ett beslut.

Av Lasse.L
Skrivet av jacke0247:

Blev precis klar med min andra showreel. Vad tycker ni?

https://vimeo.com/127947739

Grymt fint! Lite annan nivå på Campus i12 nu, än när jag gick där haha
Ni verkar ju fått göra riktigt grymma projekt!

Av Lasse.L

Surface Pro 3 vs MBP 13 Retina - alternativ?

Godafton!

Jag är på jakt efter en smidig laptop att ta med mig till London där jag kommer att börja jobba i September. Hade jag kunnat, så hade jag plockat med mig min iMac så hade problemet varit löst, men tyvärr är det inte så. Utan jag är ute efter en smidig och hyfsat kraftfull "ultrabook" eller laptop istället. Problemet är att det vekar inte finnas någon lätt och kvalitativ laptop som täcker mina behov, förutom dom två nämnda i trådnamnet.
Jag hade egentligen bara kunnat köpa en MBP 13" Retina och uppgraderat den fullt ut, så hade jag haft den ultimata resekamraten för mina behov. Men jag har inte lust att lägga närmare 20.000:- på den. Så då har jag fått kompromissa med mina kräsna krav och då landat på dessa två.

Det jag egentligen undrar är hur står sig SP3n mot MBPn? Det jag kommer att använda laptopen till är Premiere, Photoshop samt lite lättare effekt-redigering i After Effects samt NUKE.
Jag har läst en väldigt massa olika synpunkter för SP3an, allt från att den är sämst på exakt allt, till att den är det bästa sen skivat bröd.
Är det någon som har några erfarenheter med ungefär det jag kommer att använda den till?
Det jag finner otroligt nimnt med SP3an är att den verkar vara väldigt smidig att ha med sig.

Eller finns det fler alternativ som jag har missat?
Min budget är runt 15.000:- Det viktiga är att den ska vara lätt att ha med sig, funka hyfsat bra till mina ovan nämnda behov och vara av god byggkvalitet.
Alla tips och erfarenheter uppskattas!

/Lasse

Av Lasse.L
Skrivet av SaltyLiquorice:

Och då var jag tillbaka, som jag har förstått har nuke eller the foundry släppt sin nya version av Nuke X nu version 9.
Fick tidigare flera rekomendationer om nukes gratis variant, tänkte spana närmare på den nu men om jag söker på Nuke X introduction så kommer det upp flera guider men jag hittar ingen direkt nybörjar guide som går igenom vad varje grundläggande sak i programmet gör. Ni andra som kan detta har säkert någon bra idé om vad jag ska börja kolla på.
Dessutom undrar jag om det verkligen ska gå så långsamt att renderera filmen (med långsamt menar jag att den endast spelar upp några frames och sedan pausar för att efter ett tag spela vidare). Spelar upp med markerad knapp i bilden. Har även provat med lägre kvalité (tror jag).
Och sist men inte minst så undrar jag varför det är skumma pixlar i bilden?

Bild

Dator finns i sign. Dedikerade även mer gddr5 minne till NukeX för cache (kanske onödigt?).
Ram användning ligger på ca 70% och cpu på ca 65%

Mvh/Jonathan

Helt rätt att dom har släppt 9an. Dock ingen gratisvariant än så länge. Mer info finns här: http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/non-commercial/

http://www.thefoundry.co.uk/products/nuke/learn1/ Här finns det rätt många bra tutorials.

När du trycker Play så fungerar Nuke precis som AE gör, den cachar videon till RAM-minnet. Då ska du se att en grön linje skapas och följer efter "frame indikatorn" i timelinen. Det verkar inte hända här. Då är det oftast så att minnet är fullt. Om du öppnar aktivitetshanteraren och kikar på hur mycket minne du har över. Står det på 100% så har du för lite minne över. Nuke är jävligt minneskrävande, speciellt när man vill cacha klipp.
Generellt så vill man inte jobba med filmklipp i Nuke, utan filsekvenser. Så om du renderar ut din .mp4 till tex. en .jpeg sekvens och provar att spela upp den så borde det gå lättare.
Hastigheten beror också helt på hur snabb hårddisk du har och vad det är för något du vill spela upp. Vissa hårddiskar är helt enkelt inte snabba nog att spela upp en sekvens i realtid. Medans på en SSD så är det inga problem.

EDIT: Missade att du låg på 70% av minnet. Då skulle jag definitivt rendera ut .mp4an till en sekvens och testa igen.

1:1 är helt rätt som du säger, en knapp som bestämmer renderingskvaliten.

Ang. pixlarna är det pågrund av din licens. Har du laddat ner en trial från The Foundry?

Av Lasse.L
Skrivet av SaltyLiquorice:

Tänkte kika närmare på black magic resolve idag och se om jag kan förstå något
Vad beträffar Nuke X så kanske det inte är aktuellt om en licens kostar så mycket! Kanske finns någon form av student rabatt men eftersom jag inte har någon direkt inkomst kan det bli att ta i får kika vidare på det.

Det kommer ut en gratisvariant nu i början av året, men tycker att Resolve låter som en utmärkt start!
Denna tycker jag är bra: https://www.youtube.com/watch?v=160BtAcg03Y

Av Lasse.L
Skrivet av Alpha77:

Ofta så är ju program man betalar för ganska mycket bättre än gratisprogrammen...
men jag ska inte säga något om just det du nämner för det har jag inte provat.

I vissa fall är det absolut så. Vi kör NukeX på jobbet och en licens kostar strax över 60k för en arbetsstation. Gratisversionen kommer att vara nerbantad på funktioner såklart men alla huvudfunktioner kommer att finnas kvar. Kommer själv att köra det hemma, för jag anser att det är den enda vettiga compositing-miljön, förutom Fusion då.
After Effects är i min mening endast vettigt när man gör 2D animation och lite enklare compositing.

Av Lasse.L

Kan bara instämma med Holck ang. programvara. Idag hade jag helt skippat After Effects för effektredigering, det är inte 1998 längre, nod-baserat is the shit! Fusion är super nu när det är gratis! The Foundry släpper sin gratisversion av Nuke Studio nu tidigt 2015. Det hade jag verkligen kört på när det släpps. Det är som Premiere och After Effects kombinerat, alltså både klippning och VFX, fast i samma program. Då behöver man inte mer än Resolve för grading sen.

Av Lasse.L

Ger diskarna upp snart?

Hejsan! Hoppas någon kan hjälpa mig med detta.

Kikar över min iMac av 2011 års modell interna disk lite, hittade ett program som heter DriveDx. När jag har kört diagnosen via programmet så får jag upp att min systemdisk står som "Failing" som S.M.A.R.T status.
Det den klagar över är följande fel:
"Current Pending Sectors Count: 108"
"Offline Uncorrectable Sector Count: 107"

*Update*
Kör jag den igenom ett "självtest" i progammet S.M.A.R.TReporter så går den inte igenom utan stannar på 10% och får fel meddelandet "Completed: read failure".
Dock så står S.M.A.R.T status som OK. Tycker det hela verkar konstigt, det är ju uppenbart att det är något konstigt.

Reparerar den via Apples egna skivverktyg så kommer det inte upp några fel. Datorn rullar på som vanligt och jag har inte märkt några konstigheter alls.
Är disken på väg att ge med sig?
Det är en Western Digital Caviar Black 1TB, WDC WD1001FALS-403AA0
Enligt diagnos-rapporten har den varit igång 10 månader och 1 dag. Det tycker jag verkar vara väldigt lite för den disken?

Sen testade jag en SSD disk som jag har i en extern kabinett som jag tänkte sätta in som ev. systemdisk istället.
Den får "OK" i S.M.A.R.T testet men där får jag följande fel:
"UDMA CRC Error Count: 212 696"
Det är en Corsair CMFSSD 128D1.
Är det risk att sätta in den som system disk istället?

Väldigt tacksam för svar!

Av Lasse.L
Skrivet av nickhe:

Butiken och rättar till mig köpte den för 90kr

Ah! Får ta mig ut och kika lite. Det var ju ett riktigt fint kap! Går ju för 600-800:- på nätet så

Av Lasse.L

I butikerna? Hittar ingen fyndhörna på webben

Av Lasse.L
Skrivet av nickhe:

Köpte en Ga-j1800n-d2h för 199kr på mediamarket

Verkar inte finnas kvar längre, så missade nog det
Men skulle något liknande fungera?

Av Lasse.L

NAS - Minsta möjliga hårdvara för streaming?

Hej!

Är lite sugen på att ha ett litet julprojekt här hemma. Just nu har jag en HTPC som innehåller alla filmer jag har. Men tänkte centralisera min lagring till en NAS i garderoben, för att på sikt skrota min gamla HTPC som slukar ström och ha något mer strömsnålt under TVn, samt för att ha en kul projekt under julen.
Det enda kriteriet jag har och vill uppfylla är att det ska gå och streama 1080p video via Plex via nätverket.

Vilken hårdvara krävs för detta? Antar att Rasperry Pi är för långsam för det. Men någon form av m-itx lösning med integrerad CPU borde väl ha tillräckligt kräm för att orka med?
Har diskar redan, så det är "bara" plattformen som måste inhandlas. Gärna så billigt som möjligt nu i juletider
Runt 1000:- skulle jag kunna tänka mig för moderkort/cpu samt minnen.

//Lasse