Inlägg

Inlägg som Ghost har skrivit i forumet
Av Ghost

Jag lånar tråden lite då jag har en liknande fundering..

Har en 6700K i ett Fractal Node 804. Byggde med Kraken X61 men är inte helt nöjd med pumpljudet och att man inte kan justera varvtalet på pumpen. Funderar därför på att byta till luft och Noctua, men är det värt att hänga över ett kilo kylare på moderkortet om man inte planerar att klocka överdrivet mycket? Väljer mellan NH-D15 (som sannolikt knappt får plats i chassit), NH-D14 (som "ska" få plats) och NH-U9S (som definitivt får plats men ju inte kommer att kyla lika bra). Ingenjören i mig väljer U9S för att slippa belasta moderkortet och riskera sprickor och för att temperaturen sannolikt blir "låg nog"..

En idé jag lekt med är att bygga en tunnel i plast från kylaren till en av chassifläktarna, för att få ut värmen direkt. På så sätt skulle ju även den mindre kylaren kunna dra nytta av en större fläkt.

Av Ghost

Jag har en Kraken X61 som jag bytt fläktar på till Noctua. Slangarna är tillräckligt långa för att nå till högerkammaren i ett Fractal Node 804 vilket gillas, pumpen låter lite mycket och går inte att varvtalsstyra vilket inte gillas.

Det jag definitivt inte gillar är att det inte finns något program som kan prata med alla prylar, dvs vattenkylaren, nätagget och moderkortet. Som det är nu måste jag köra tre olika program och inget av dem känns varken speciellt lightweight eller är stilrent och enkelt.

Jag vill ha några paneler med siffror och möjligheten att docka på olika platser på skärmen eller taskbaren men allt ska ha en massa gamerskins och liknande. Snart blir det väl att koda själv om man ska ha något vettigt

Av Ghost

Jag stod inför samma val nyss. Blev ett 390 eftersom priset på Sapphire Nitro är helt OK och jag mest tänkte ha kortet tills de nya plattformarna kommer under 2016.

Är väl inte helt 100% nöjd eftersom kortet är lite långt och blockerar en insugsplats, i övrigt funkar det bra. Kylflänsen är så stor att den även blockerar kortplatsen bredvid på mitt mATX-kort, dock skulle jag nog inte vilja stoppa in mer än ett 390 ändå.

Spelar inte speciellt mycket men rent teoretiskt borde den större beräkningskapaciteten i 390 komma mig till nytta i Photoshop och Lightroom (sen hur mycket grafikkortet utnyttjas i verkligheten är en annan sak).

Av Ghost

Något måste man ju återuppliva sin gamla användare (att jag ens lyckades få fram inloggningen är ett under) med:

https://static1.squarespace.com/static/55a0de0de4b0ffb20ceab68e/...

Av Ghost

Äldsta som skulle gå att få att fungera i en modern dator: IBM 170 MB IDE (ca 1992)

Äldsta i övrigt: IBM ~20 MB, 3,5" men dubbelt så hög som en modern disk, 80-tal, förmodligen ESDI-interface men kan också vara ST-506 eller så.

Av Ghost

Den äldsta som är i drift hos mig är brandväggen, en underklockad P75 byggd runt ett Asus P55T2P4, bästa överklockningskortet för sisådär 10 år sen. Har haft den i drift i stort sett 24/7 i minst 5 år, inga problem förutom när åskan tog ett av nätverkskorten. Bara att byta till ett identiskt kort så funkade allt igen.

Chassi: 4U industri-PC, moddat för att passa AT-moderkort
Moderkort: Asus P/I P55T2P4
Processor: Intel P75@50 MHz
RAM: 82 MB EDO
Nätverkskort: 3x 3com 100 MBit

Av Ghost

3M tillverkar en vätska för elektronikkylning av det här slaget. Den kallas Fluorinert och kostar "rätt så" mycket, men har de egenskaper som krävs.

Av Ghost

Re: Re: Feedback på Quiet Dream-Vattenkyld Pegasos (PowerPC)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Phalle
Fungerar verkligen det det där med att torka i ugn?

Funderade en gång på att stoppa min mobil i micron en gång efter att den blivit ganska blöt, men jag ångrade mig och tog en hårtork och massa hushållspapper istället

Jag brukar torka rengjord elektronik i varmluftsugnen på ca 50°. Detta skadar inte elektroniken men torkar relativt snabbt ut vattnet ur alla skrymslen.

Att köra elektronik i mikron kan inte rekommenderas.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rushdie
Angående slangkopplingarna: Jag vågar aldrig köra med sådana prylar. Känns väldigt osäkert att inte ha riktiga stålklämmor... Men vad jag har hört så håller bra snabbkopplingar för 10bar.

Själv kör jag med vanliga nipplar och slang som nyper åt bra. Körde med klämmor tidigare, men det tycks fungera utan så länge slangen nyper åt ordentligt.

Av Ghost

Intressant med kompakt vattenkylning.

Själv skulle jag hålla mig borta från snabbkopplingar av alla de slag, men det är ju då bara jag.

Blev dok lite orolig för två saker:

* Hur stor är risken för kärnkrossning av processorn, eller är det en shim du använder som syns på en del av bilderna?

* Att förlänga anslutningarna till nätaggets trissor kan göra att det presterar sämre eller att störningarna ökar, anslutningarna till trissorna bör vara så korta som möjligt. Det är iofs inte så höga frekvenser, omkring 500 kHz - 1 MHz, för en RF-nisse som jag är det närmast likspänning.

Intressant idé att säkra anslutningarna med vulktejp, får ta och införskaffa en rulle.

Av Ghost

Skaffa en lödsug eller lödfläta. Därefter suger du upp lodet för att sedan enkelt plocka bort komponenten. Till hålmonterat skulle jag rekommendera sug medan fläta är bäst till ytmonterat.

Edit: En bra pincett är nästan ett krav vid allt lödarbete. ELFA art nr 80-422-69 (Erem typ E00SA) har jag jobbat mycket med, den är dyr men skön att använda och tillräckligt kraftig för att hantera allt från ytmonterat i storlek 0603 till diverse hålmonterade komponenter.

Av Ghost

Re: Funderingar på vatten kylning.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lingonet
Skall köpa en ny dator för de pengar jag har sammlat ihop under sommaren och har funderat på vatten kylning.

Nu är mina frågor:

1. Hur mycket kommer det att väga extra på ett ungefär, den kanske inte blir allt för LAN-vänlig men det går ju säkert att förflytta ett Mesh chassi på hjul.

2. Är vattensystem sårbara för billtransport och förflyttning?

3. Är det någon som har råkat ut för att det har blivit läckage?

4. Hur mycket bättre är vattenkylning mot luft?

5. Ungefär hur mycket låter det?

6. Jag har räknat med att det kommer att kosta mer med vatten men ungefär hur mycket kostar ett helt system som duger.

1: Beror på. Mitt system väger betydligt mer än motsvarande dator i ett omoddat Lian Li PC71, men då ser jag bla den omfattande vibrationsdämpningen (främst för att förhindra vibrationer från pumpen att fortplanta sig till övriga chassit) som en del i kylsystemet.

2: Så här efter ombyggnad klarar mitt kylsystem att i stort sett vändas upp och ner när det inte är i drift. Är det i drift gissar jag på garanterad funktionssäkerhet vid lutning så länge pumpens inlopp kan hållas under tankens utlopp.

Parentes: Tidigare satt inte tanken fast ordentligt, vilket gav vissa begränsningar avseende transport.

3: Ja, för ca 2 år sedan råkade jag ut för ett droppande läckage med den tank jag använde. Tanken bestod av en plastbox som hade en för ögat osynlig spricka. Dropparna hamnade på moderkortet med underliga hängningar som följd. Kortet fungerade dock normalt efter att det fått torka och rengjorts med T-röd (vilket också driver ut eventuell kvarvarande fukt).
Har inte haft några andra läckage under ganska exakt 4 års drift av olika vattenkylsystem, men så har jag också alltid hållit mig borta från snabbkopplingar och PVC-slang.

4: Har inte några konkreta resultat, men min nuvarande A64 blev ca 5° svalare med vattenkylning (processorn håller ca 10° över rumstemp vid fullast), och då är systemet ändå byggt med prioritet på ljudnivå och inte överklockningsprestanda.

5: Det beror helt på vilka komponenter man väljer att kyla, vilka fläktar man monterar på radiatorn och hur väl man vibrationsdämpar pumpen. Det senare är extra viktigt om man har aluminiumchassi då vibrationerna annars kan få främst chassisidorna att börja vibrera i takt med pumpen och i praktiken förvandlas till högtalarmembran. Min lösning med dubbelelastisk montering och mycket asfaltmatta på större metallytor dödar uppskattningsvis >90% av vibrationerna.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av maDa
Du måste ha en väldigt avancerad krets för att skapa negativa spänningar ur en endast positiv källa.

Som tur är har halvledartillverkarna redan löst det problemet, kretsar som med ett fåtal yttre komponenter genererar exempelvis -5 V från en positiv matning finns att köpa.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kode
om det är något dustin har för mycket av så är det nog lovord... är själv väldigt nöjd med dem. frågor till dem via epost får man svar på nästan på direkten, och ibland är det nästan som om de packat och skickat innan man hunnit skicka iväg beställningen...

Dessutom får man på ett snyggt sätt mail med ändrat uppskattat leveransdatum om någon produkt restnoteras. Ändras datumet igen får man ett nytt mail, osv. Mycket bättre än att själv behöva ligga på och pressa företaget telefonledes om orderstatus och när saker och ting kommer in i lager.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av NineFour
Dom får en ros för service, och en risros för priset, som inte är särskilt billigt

Man kan ju se det som att man betalar lite extra för utmärkt service. De kan säkert sänka priserna, men det måste ju bli på bekostnad av något (exempelvis service och support) om de ska ha bibehållen vinst.

Av Ghost

Re: Vilka företag mutar och vilka låter sig mutas?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zino
Sen har jag hört rykten om att THG (Toms hardware guide) är mutade av Intel.

Det låter mycket märkligt med tanke på att de i dagsläget oftast kritiserar Intel, främst pga den höga strömförbrukningen och värmeutvecklingen jämfört med AMD.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fräd
Active PFC är det med.

Vilket spelar noll och ingen roll för hemanvändare i Sverige eftersom vi inte betalar för reaktiv effekt = effektfaktorn spelar ingen roll.

Av Ghost

Varför bör man inte använda NAV? Är det så dåligt på att hitta virus, eller är det helt enkelt så att det drar för mycket resurser (vilket det ju gör)?

Av Ghost

Det råkar inte vara så att nätagget var inställt på 115 V då? Då kan det bli allt från att nätagget fungerar några minuter och sedan tvärdör till omedelbart fyrverkeri och rök.

Av Ghost

Gör dig själv en tjänst och köp inte D-Link.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av TredoX
Borde gå att göra egen kylpasta eller? Silikon och al-pulver eller?

Jag kan ju garantera att det blir både bättre och billigare att lägga ut 50-100 spänn på riktig kylpasta.

Av Ghost
Citat:

Ursprungligen inskrivet av snAttArn
Såvitt jag vet så är det ju inte så bra att riva i hyrdatorer tills man köpt ut dom

Bara att se till att de moddar man utför går att återställa till originalskick så är det inga problem.