Inlägg

Inlägg som anon5930 har skrivit i forumet
Av anon5930
Skrivet av hakro807:

Kan FD verkligen växa så mycket mer? De slog igenom med väldesignade och diskreta chassin för ett bra pris när ett mellanklassegment knappt existerade. Men finns ju ingenting magiskt med deras produkter och konkurrensen har hårdnat.

När jag tänker på Fractal Design tänker jag också oftast på Antec. Var på många sätt marknadsledande och innovativa men försvann när alla andra kom ikapp. Dagens Antec är inte i närheten om vad de en gång var.

Fractal behöver nog gå i samma spår som exempelvis Razer, sälja datorer under eget märke och då gärna laptops. Sälja komponenter känns som en ganska smal marknad.

Skrivet av jeppe109:

Ja tack, då kan fler av mina intressen täckas här.
Investeringar och teknik/hårdvara 😁👌

Samma här, blir snabbt intressantare när investeringsbiten också täcks. Lättaste sättet att köpa exempelvis AMD och Nvidia är på börsen. Svårt att få tag i exempelvis 5900X och 3080, vilket var vad jag skulle köpa nu i höstas.

Av anon5930

Mer börsnyheter tack!
Blir nog att ta en närmare titt på detta.

Skrivet av the squonk:

Haft ett R3(dåligt luftflöde) och två agg, det ena agget brann, det andra fungerar ännu. Det är min Fractal historia.

Men det är roligt att det går bra för ett Svenskt bolag, tittar man på Reddit, Youtube och på Amerikanska testsidor verkar dom ha en hel del av marknaden och omnämns ofta.

Enda jag önskar, vilket inte är ekonomiskt försvarbart tyvärr, är att de tillverkade iallafall en del av produkterna i Sverige. Jag tänker främst på deras chassin som ändå tar utrymme och väger en hel del, långa transporter från Asien.

Skrivet av Gambit_2K:

Alla servrar (3) sitter i nån form av ett Fractal chassi, men till gaming burken skulle jag aldrig kunna använda dem. De känns väldigt plastiga trots att jag vet att det är bra kvalitet rakt igenom.

Min R5 används idag som FreeNAS-chassi. Mycket utrymme för att trycka in diskar i men den låter en hel del. Nu har jag inte brytt mig det minsta om att optimera ljudnivå, den står i en klädkammare så får låta så mycket den vill.

Nu gillar jag estetiken i deras Era men Fractal är för mig en svag tillverkare i annat än formfaktor ATX och uppåt. mATX-chassina är stora, och deras mITX-chassin likaså. En utmanare till exempelvis min favorit idag, Coolermasters NR200P hade jag gärna sett.

Av anon5930

Blev någon timme med min PS5 på förmiddagen. Först "Maiden"-demot av RE8 men fastnade sedan med Man Eater. Trodde inte jag skulle fastna med spelet men lyckades lita mig för en halvtimme sedan. Blir nog att spela igenom, om det inte blir för enformigt eller jag tappar tjusningen. Väl värt en titt i mitt tycke.

Av anon5930
Skrivet av Ctrl:

Precis, en DP++ (som även fixar hdmi) och/eller en HDMI räcker oftast. Alternativt kan de som behöver mer än 1 skärm köra via USB C adapter/hub (om de sätter in rätt stöd). Wifi verkar vara på alla kort numera, även om det är något jag aldrig skulle använda. Men är väl enklare att bara skicka med det så man slipper producera 2 varianter av alla kort.

Känns som ITX fortfarande är väldigt i sin vagga, Tycker att det är sällan jag tittar på stora kort längre, särskilt som SLI/CF i princip är dött för de flesta normala konsumenter.

Precis, behöver man mer så har man ju fortfarande PCIe x16-porten. Bortsett från grafik finns det inte så mycket annat man rimligtvis kan använda porten till. Ett NIC som möjliggör 10GBe möjligen, eller lite extra NVMe's?

Inte dumt med WiFi, de gånger man kanske behöver men också för Bluetooth-modulen. Nu har jag inte lusläst specsen för AM4 B550/X570 moderkort men de flesta verkar ju erbjuda 2,5GBe, AX Wifi och Bluetooth 5 vilket är fint. Nu har jag själv bara GigabitLAN men planerar att uppgradra vid lämpligt tillfälle, AC Wifi men prylar som stödjer BT5.0.

Jag hade gärna kört mATX men tycker chassiutbudet men framförallt moderkortsutbudet lämnar mycket att önska. Gillar ändå mitt moderkort men det där med få USB-portar gillar jag inte riktigt. 2st till i fronten på NR200P men den interna USB-C kontakten går inte att använda då chassit saknar stöd.

Och 2 varianter på samma kort känns nog som du säger också vettigare, hade det köpts mer moderkort och folk hade varit intresserade att betala mer så kanske något sådant skulle kunna komma.

Av anon5930
Skrivet av bluetrain:

Uppgradera precis med ett 1080TI och måste säga att jag är grymt imponerad av hur det kortet presterar trots dess ålder. Antingen var det kortet väldigt bra (för bra???) eller så är det inte lika stort hopp i prestanda på de nyare?

1080Ti var ett monsterkort när den kom, räcker att kolla specifikationerna mot 1080 och 1070. 2000-serien tillförde inte mycket utan det är först med 3000-serien som dessa blivit (rejält) omsprugna. Nu har jag varit ute efter nytt kort länge men då det inte går att köpa något vettigt blir jag sittandes med mitt 1080Ti. Allt fungerar fortfarande så behöver inte ens byta denna generationen, men i nyaste titlarna så är något vassare klart önskvärt. Flight Simulator 2020 och Cyberpunk 2077 är ganska tungdrivna.

Beroende på de krav man har och hur lång tid det tar innan raytracing blir mer än en gimmick så kommer Pascal förmodligen kunna hänga med rätt hyffsat. Men jag hade personligen inte köpt ett idag, troligen inte ens om mitt nuvarande kort skulle ge upp.

Skulle det scenariot inträffa så har jag ett 1070 liggandes om det inte går att få tag på några nya kort alls. Annars kan mitt PS5 kanske få lite mer användning.

Av anon5930
Skrivet av Ctrl:

Ja; inte direkt för att jag måste ha pcie4 stödet fullt ut, snarare mer USB-portar. Lite fattigt med USB-portar på baksidan på de flesta itx modellerna. Begriper dock inte fascination med gamla PS2 kontakter som vissa har. Börjat kolla på att skaffa usb-hub men verkar som det finns väldigt dålig info om dessa. Antingen är kvaliteten sådär eller så är de anpassade för laptops, med 10cm kabel eller mindre till datorn. Då jag har datorn ståendes/hängandes under bordet är inte front-usb alltid så smidigt om man inte gillar att krypa under bordet. Här är en lista på itx-kort och deras utbud av usb.

ASRock B550 Phantom Gaming-ITX/ax
5x usb A, 1x usb C

ASRock B550M-ITX/ac
-5x usb A, 1x usb C

ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3
-4x usb A, 1x usb C

Asus ROG Strix X570-I Gaming
-7x usb A, 1x usb C

Asus ROG Strix B550-I Gaming
- 4x usb A, 2x usb C

Asus ROG Crosshair VIII Impact
- 7x usb A, 1x usb C

Gigabyte B550I Aorus Pro AX
- 5x usb A, 1x usb C

Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi
- 5x usb A, 1x usb C

MSI MPG B550I Gaming Edge WiFi
- 4x usb A, 1x usb C

Asus B550-I här. Två USB-C portar vid första anblick men den ena är bara för ljud. Uselt med portar så jag använder både skärmhubbarna samt en extern USB-hub ( https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=2765324 ). Så det försvinner tre portar bara pga det.
Hade gärna sett färre portar för skärmar och fler USB-portar på moderkortet. Portarna behövs förstås för APUer men känns mest som bloat då många saknar grafiklösning.

Av anon5930
Skrivet av HiZeY:

Är det värt att köpa dom ? Eller funkar det lika bra med andra lurar ?

Någon nämnde innan att man ska kunna få 3D-ljud med trådade hörlurar, blandannat med Sonys 1000XM3-hörlurar. Jag har fortfarande inte testat då jag inte använt min PS5 sedan mellandagarna, men Pulse3D har inte fått jättebra betyg när det inte är 3D-ljud genom hörlurarna.

Nu vet jag inte hur kräsen du är ljudmässigt men det är värt att kolla lite extra på Pulse3D-hörlurarna innan eventuellt köp.

Av anon5930

Bland annat Gris, FF XV och Indivisable lämnar snart tjänsten, ifall någon missat och vill hinna med dessa innan.

Av anon5930
Skrivet av Shudnawz:

Det vore väl ändå inte det Microsoft vi älskar att hata om det inte fanns några förvirrande logiska luckor?
Men jag måste verkligen slå ett slag för GOG Galaxy igen, det samlar ihop det mesta på ett riktigt bra sätt.

Hoppas fler väljer att stödja Galaxy officiellt. Microsoft var först, följt av Epic, och det är överlag smidigare än att använda deras egna klient. Bläddra i Game Pass är så mycket smidigare i Galaxy.

Av anon5930
Skrivet av Öltorp:

Har inte fysiskt kollat min men knappt någon skillnad när min är igång efter en stunds sökande jämfört med när den är avstängd. Enda jag hört låta är när optiska läsaren används.

Både min Xbox One och Xbox One X var knäpptysta, var det inte för att de lyste märktes det inte att de var igång, lika nu med PS5, iallafall mitt ex då. PS4 och PS4 Pro lät som fan, inte helt olikt min gamla Xbox 360 Elite, minns inte om det var Falcon eller Jasper i den. Min gamla PS3 lät men mindre än PS4orna och 360, men fortfarande väl hörbar att den var igång.

Hade gärna sett att kravet var att de kunde vara riktigt tysta, uppenbarligen går det om de vill det.

Av anon5930
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vad innebär detta för framtiden? Att alla nycklar inom EU kommer kunna aktiveras utan geo-block?
Tänker på om det kommer bli ett av dessa scenarion.
1. Billiga nycklar vissa länder som de kommer sälja vidare.
2. Alla får betala fullpris, inkl fattigare länder.

3. Fattigare länder får bidrag, vilket slutar med att vi i slutändan fått betala ännu mer. Tanken är god. Samt, förstås, att summan EU kräver är vad Valve drar in på lootboxar på ett dygn eller något. Hade det handlat om miljarder eller beloppet varje dygn hade nog Valve behövt bry sig mer.

Av anon5930

Control ska dyka upp i Game Pass for PC i veckan: https://www.eurogamer.net/articles/2021-01-18-control-joins-x...

Av anon5930
Skrivet av Ferrat:

Varför skulle witcher licensen påverkas av detta? Vore så fallet skulle bråket om den dykt upp när första witcher släpptes och mötte kritik för buggar mm.
Konflikten som jag minns handlade om att han ansåg att han fick för lite pengar pga hur avtalet var skrivet, detta löstes sedan bakom låsta dörrar. (kan minnas fel) Men oavsett så är det ju löst och är han inte nöjd nu är det troligen för att avtalet var för starkt att slåss mot.

Egen IP är inte någon fast standard, många spel skapas under licenser och som jag tidigare nämnt så har de även GOG som drygar ut kassan. Ska man vara lite cynisk har de även redan dragit hem största delen av pengarna från Cyberpunk merch, spelet sålde även bra trots refunds mm så pengarna är redan i fickan.

Ja de har några stämningar mot sig men som de flesta lär de som har något på benen avtalas bort vid förhandlingsbordet, troligen inte heller kunder som vinner utan investerare.

Att prata som att CDPR kommer gå under baserat på en buggig launch har ju problemet att historiskt sett har buggig, misslyckade, besvikna och upprörande releaser inte sänkt företag och mer än sällan har de iaf tjänat massa pengar. I vissa fall har det kostat lite, några få ggr har IPn lagts ner ett tag men genererar ändå pengar.
Battlefront serien tjänade massor i längden trots dålig release av speciellt Battlefront 2 och hela kaoset runt loot boxes samt att 3an scrapades, Fallout 76 rullar på trots minst lika illa release, Hello Games och no man's sky likaså.

Folk idag blir upprörda för att de förhandsbokar massa skit som hypas, men nyhetscykeln går vidare snabbt precis som med annat. Folk kommer minnas releasen när tvåan kommer men mer än hälften kommer iaf hoppa på hype-train och förboka för i det läget är nog ettan fixad och rullar bra.

När vad som försegått på CDPR under åren, vad man meddelar och visar upp för kunder, partners och investerare dagligen sedan lanseringen så uppstår självklart frågan om Sapkowski fortfarande kommer ha förtroende för CDPR. CDPR har inga egna IPn utan är helt beroende av att Sapkowski fortsätter licensiera ut Witcher.

Även Witcher 3 hade problem, enligt andra, för mig fungerade spelet fint redan på lanseringsdagen. Dock såg vi en del av problemen idag med CP2077 som då med W3 men mycket värre denna gång. CDPRs anseende har dragits i smutsen, inte de bästa förutsättningarna för att förhandla om nya IPn.

Detta kan få konsekvenser. Personligen hoppas jag att CDPR får behålla licensen. Skulle någon annan få ta över kommer saker förmodligen ändras för mycket.

CDPR kommer heller inte gå under av detta då de äger den lyckade butiken GOG som drar in pengar. Men kanske att de behöver satsa på egna IPn också.

Av anon5930
Skrivet av Ferrat:

Fast vad de "sålde" och hur företaget går är ju inte samma sak, 30% är mycket men det är ju hype bumpen som suddades ut. Ser inte ut som att de åker ner och ner? Jag kollar kursen
https://www.google.com/search?q=CD+project+share&oq=CD+projec...
Dagen ser rätt platt ut.

PlayStation drog tillbaka för att spelet inte presterade som det skulle, men löser de problemen kommer Sony lista det direkt. Varför skulle de inte göra det?

Hello Games överlevde och rullar på, EA har överlevt flera dåliga releaser, Bethesda klara sig genom Fallout 76 m.fl.

CD project har Witcher samt GOG, men får väl se, men jag tror dock till sommaren eller hösten kommer de lansera ut att det nu är fixat så som många andra gjort och det faller lite ur minnet på folk när det funkar ok.

Frågan är hur Sapkowski ser på licensieringen av Witcher till CDPR efter Cyberpunk. De hade en konflikt tidigare ( https://www.gamasutra.com/view/news/356057/CD_Projekt_and_The... ) som efter en lång tid löstes men kan ju hända att även han tappat förtroendet. CDPR verkar sakna egna IPn, bra möjligheter för Sapkowski att få den ersättning han vill ha eller öppna upp för andra utvecklare.

Av anon5930

Steve kikar på B550-moderkort i mITX-formfaktorn. Kanske kan hjälpa någon här att hitta rätt.

Kör själv Asus B550-I sedan i slutet av oktober och bortsett från krångel med att BT försvann (verkar vara ett problem som förekommer med Intels BT-lösning, dra ur strömkabeln när datorn är avstängd löste det för mig) så trivs jag riktigt bra så här långt. Reas till och från så man kan få den för en bit under 2000kr.

Av anon5930
Skrivet av Sprayarn:

Om du har Avanza eller Nordnet vad jag vet så kan du köpa certifikatet AVA CD Projekt Tracker som följer aktien till en 1ggr hävstång.

Ser ju riktigt lovande ut! Inte handlat med annat än aktier och fonder så blir att kika närmare på Certifikat. Men denna lösning ser rätt bra ut, behöver inte lämna Avanza, även om det hade varit roligare att äga själva aktien förstås. Stort tack för tipset!

Skrivet av Eken:

Den finns på OTC marknaden, "The pink market" Jag har nordnet så den marknaden är inte öppen där. Men öppna en trading plattform någon annanstans i dollar valuta. Så kan du köpa på marknaden, eller ring din plattforms support och kolla ifall du kan göra en special order via telefon. Kan nog funka på Avanza har jag hört.

Mycket intressant även detta, blir nog att titta närmare på med. Stort tack!

Av anon5930

Frågan är hur länge folk kommer minnas detta, många tidigare stormar glöms bort fort. Själv minns jag när CDPR gick ut med att Good Old Games skulle stängas. Var i samband med att de gick över till GOG: https://en.wikipedia.org/wiki/GOG.com#Marketing_stunt_and_rel...

Ganska tragiskt att se hur CDPR sumpat mycket av den Goodwill de fått under åren efter Witcher 3 på denna titel. Tycker fortfaranded att det är bra att spelet släpptes, men ser gärna att de gör det enda rätta och gör spelet så moddvändligt som möjligt istället och CDPR kan gå vidare. Helst ska CDPR göra detta själva men bättre om de går över till nästa titel och förhoppningsvis lärt sig att inte skylla ifrån sig på andra, inse att de kan låta spelet ta den tid den kräver, GOG ger stadig inkomst samt nya Witcher 3-portar. Satsa på kvalitet likt Witcher 3.

Av anon5930
Skrivet av Eken:

det är rätt åt de att deras aktie har krashat helt och hållet och i det här fallet lär inte det ens var värt någonting när bolaget är delistat från börsen. Är utvecklarna giriga små grisar, så får de smuts och inte mat.

Har du hittat något sätt i Sverige att köpa in sig? När jag tittat innan så är den inte åtkomlig att köpa här. Var sugen på att äga den innan, än mer efter kraschen.

Av anon5930
Skrivet av Saddl3r:

Det har varit massor med problem med senaste månadens drivrutiner för 1080 Ti, kan ha haft med det att göra. Själv hade jag problem med att skärmen blinkade innan jag nedgraderade drivrutin.

Väldigt mycket problem helt klart. Hög Hz-buggen hade jag proble med här, 144Hz och 240Hz-skärmarna flimrar respektive tappar bilden helt. Min 90Hz Ultrawide fungerade bra. Ville inte backa drivare, i och med blandannat Cyberpunk, och någon riktig fix fanns inte tills nyligen. Även haft problem med att gamla drivare smygit sig in.

Sen förstås det eviga problemet med att det ändå inte går att uppgradera kort då det inte finns något vettigt att köpa. Men iallafall det bör nog vara ett övergående bekymmer.

Av anon5930
Skrivet av pv2b:

Optane har alltid varit en lösning på jakt efter ett problem på konsumentsidan. Den enda vettiga applikationen har varit att använda det för att boosta sin HDD, men då kan man lika gärna köra en SSD istället, då Optane ändå varit rätt dyrt för syftet.

Jag är mest förvånad att Intel väntat ända till nu för att släppa detta.

Hade Intel varit mer intresserad av att få konsumenter att använda tekniken och inte hålla det som en gimmick för sina egna produkter kanske det kommit någon vart. I dessa tider när Intel gått från nummer ett till trea så kanske det inte är helt korkat att skrota för konsument. Brydde ingen sig om Optane innan kommer de inte göra detta nu.

Intel har (minst) 1000 problem, Optane behöver inte vara ett av dessa.