Inlägg

Inlägg som makatech har skrivit i forumet
Av makatech
Skrivet av snajk:

Facken är starka i Sverige, men de ligger i många fall lite för nära makten för att kunna använda sin styrka på bästa sätt för sina medlemmar. Det är rätt tydligt om man jämför avtalsrörelsen här med hur det går i andra närliggande länder nu. LO har gått ut och sagt att de siktar på 4,4% löneökningar nu, trots att inflationen är rekordhög och trots att det inte blev något alls förra året, vilket är totalt patetiskt. Företagens bud är runt 2-2,5% som typ alla andra år, vilket förstås hade varit katastrof då det innebär en sänkning av reallönen på över tio procent. Men jag misstänker att lokala fackklubbar och liknande inte kommer att gå med på en så kraftig sänkning så det kommer att bli en väldigt rörig avtalsrörelse i år. Många företag (storföretag mestadels) gör rekordvinster, och ger sin ledning rekordökningar av deras ersättning, mycket tack vare att de passade på att öka sina marginaler än mer när inflationen pressade upp priserna. Men när det är dags att kompensera den andra sidan av ekonomin så går det inte, löntagarna måste ta ansvar för att hålla nere inflationen även om det är företagen som har höjt den.
Jag har suttit i ett par sådana förhandlingar och det har aldrig handlat om att facket har sväljt det rakt av utan det har varit hårda förhandlingar över lång tid. Sen är inte det alltid så tydligt då det inte är facket som informerar utan företaget och de tenderar förstås att framhäva sin egen snällhet och generositet. Vill företaget säga upp folk på grund av arbetsbrist, ekonomiska problem eller vad det nu är, så kan inte facket säga nej, så förhandlingen handlar då om att se till att de följer reglerna kring detta och att försöka få till så bra dealar som möjligt för de som blir uppsagda. Vill man se hur det hade sett ut utan fack så kan man bara titta på USA.
Det är ju du som väljer dina fackliga representanter, tillsammans med övriga medlemmar, i ett val. Jag har varit fackligt aktiv i omgångar och det är aldrig för att jag så gärna vill det utan för att det är väldigt svårt att få folk att ställa upp. Nu är jag ordförande i vår fackklubb, igen inte alls för att det var något jag ville eller strävade efter utan för att det inte fanns någon som var beredd att göra det. Jag fick förtroendet av den handfull medlemmar som bemödade sig att delta på årsmötet helt enkelt. En del verkar se det som att jag har några maktbehov eller som att jag gör det för att gynna mig själv, men så är det verkligen inte. Och det gynnar knappast mig på något sätt, jag får mer nära kontakt med ledningen visserligen, men det är sällan en positiv kontakt exempelvis, och jag behöver inte "jobba" så mycket med det jag är anställd för, det jobb jag sökt och som jag pluggat i många år för att kunna utföra, utan får istället lägga stora delar av min arbetstid på att förhandla organisationsförändringar som alla är skitsura på trots att de inte ändrar något, eller sitta och hålla folk i handen när chefen inte vill ge dem ännu mer i löneökning trots att de inte levererar typ något eller så. När folk börjar gnälla för mycket på att jag inte driver de frågor som de vill eller så (som ofta inte är saker som facket har att göra med), så säger jag bara att de är välkomna att gå med i styrelsen och påverka och om de verkligen vill så har jag inga problem att avgå så kör vi ett extra val om de vill ta över, då tystnar det.

Men facket har ju jurister som är specialister på just sådana frågor. Jag säger inte att en random fack-kille på ditt jobb är så mycket stöd i ett förstärkt lönesamtal eller så, dock har de förhoppningsvis i alla fall gått utbildningarna för det, men kommer det så långt som en allvarlig konflikt så är det förbundet centralt eller deras jurister som hjälper. Du kan absolut hyra en egen jurist, men de flesta som pysslar med sådana frågor jobbar ju på fackförbund, eller arbetsgivarorganisationer då, och risken är ju att det blir väldigt dyrt.

Tack för ett långt utförligt svar, jag ska läsa begrunda och försöka sluta vara så fördomsfull även om det jag skrev (tyvärr) bygger på mina erfarenheter så här långt i mitt liv.

Av makatech
Skrivet av Valonen:

Problemet är att du inte är part om du inte är ansluten, så det blir mycket pengar i sjön där.

Samtidigt är det verkligen ett värsta falls scenario.

I övrigt förstår jag att det jag nu skriver om facket kanske inte är helt korrekt... men det är (tyvärr?) mina egna intryck i livet så här långt.

Av makatech
Skrivet av Sarato:

Håller absolut inte med. Vet inte hur många gånger facket har varit ett oerhört stort stöd i mitt arbetsliv vid konflikter och dylikt.

Facket är ett av de mest värdefulla verktyg vi har på arbetsmarknaden.

Eftersom jag vet att det inte ger mig ett dugg ökat skydd vid eventuella uppsägningar så tycker jag tyvärr det känns meningslöst. Mitt intryck är att facken i Sverige är bland de absolut svagaste i hela den hmmm "demokratiska väst-världen". Att svenska fack skulle vara starka är en kraftig myt.

I de företag som jag arbetar/arbetat för så kickar man folk genom avgångsvederlag (ofta ett antal månadslöner beroende på hur länge du jobbat), de lokala fackrepresentanterna har hittills köpt dessa upplägg med hull och hår. Alla har fått samma "erbjudande" oavsett facktillhörighet eller ej.

Skulle jag bli sur över något som inte gått rätt till tror jag i ärlighetens namn jag skulle få ett avsevärt bättre stöd från en advokat jag väljer själv jämfört med en random lokal fackrepresentant (ofta lite åt vänster på den politiska skalan) som jag inte valt själv, i ett företag jag jobbade för var han en periodare (alkoholproblem).

Av makatech

Kan tycka att den här låten är lite feminin också eller inte... jag känner mig begränsad.

Av makatech
Av makatech
Skrivet av LeonHart:

Spekulationer som man aldrig kommer att få svar på eftersom man i Formel 1 tävlar med olika förutsättningar.

Sant och det kanske är detta som vi både älskar och hatar med denna sport.

Det är egentligen underligt att F1 är så populärt som det är när det är så exceptionellt beroende av vilken bil man sitter i.

Av makatech

Kände för något mer kärleksfullt

Av makatech
Skrivet av GooGeL:

Ännu en säsong? Visst, säsongerna är långdragna men det där är en tydning som är överdriven.

RB har helt enkelt lyckats bättre, till och med nu. RB har påvisat att de är bättre att utveckla bilar enligt Formula 1 stadgar, till och med nu. Och det beror troligtvis inte på förra årets trassering av budgeten. RB är helt enkelt klokare på formeln och Honda driver stycket med en tillförlitlig och bra motor.

Samt att de har världens snabbaste F1 förare, vi kan se det som pricken över i:et.

Otroligt kul att Marcus vann i Indycar i går också, en grym racehelg på alla sätt och vis.

Jättekul med Alonso också.

Av makatech
Skrivet av Necrophor:

Ruskigt bra låt som jag aldrig tröttnar på

Oj, minnen för mig, hade någon sorts fas ungefär i mitten 80 talet där jag försiktigt började lyssna på hårdrock från att mest lyssnat på syntmusik (i synnerhet Depeche Mode), Noice samt Gyllene tider... Magnum lyssnade jag mycket på.

Av makatech

"Late for work"

Av makatech
Skrivet av Eismannen:

Uppgraderade processorn för jag tyckte inte riktigt den hängde med till 100% med 4080.
i5 12400f --> i7 13700kf
Var lite osäker på hur mycket det skulle göra, men holy moly. Nu kommer kortet verkligen till sin rätt!!

<Uppladdad bildlänk>

Detta är bara ett enda enkelt test jag gjort i samma sekvens i Chernobylite. YMMV. Men vilken förbaskat stor skillnad, detta med allting samma, endast olika processor.
Och förbaskat mycket mer värme att kyla bort också, tyvärr. 13700KF är som ett jädra element ju.

Någon som vet en bra och inte alltför hög towerkylare som klarar 13700kf och får plats i NR200P ? Cooler master 212 orkar inte riktigt, inte ens med push pull fläktar...

Tyckte först du postat två gravstenar

Av makatech

En "native american" (av indiansk börd) som gör black metal:
The project is the solo endeavor of its creator, Jon Krieger. Krieger is Native American and is also known by his pseudonym Sgah’gahsowáh, a Mohawk name meaning "the witch hawk".

Av makatech
Skrivet av mpat:

Nej, men kan inte komma runt det på det sättet. Om man säger upp folk p.g.a arbetsbrist har man ett krav på att återanställa de uppsagda enligt turordning om man anställer igen inom ett år. De som fick sparken på det här sättet har man löst på något sätt, genom avgångsvederlag eller förtidspension eller genom att man förhandlat med facket.

Exakt som du skriver, det är exceptionellt vanligt att företagen gör så nu för tiden i Sverige, man löser/köper ut dem och facket verkar oftast gå med på sådana lösningar. Man kalkylerar med kostnad för avgångsvederlag och sedan kickar de indirekt vem f-n de vill, cheferna får helt enkelt bestämma vilka de vill ha kvar även om de officiella versionerna sedan kan vara mera polerade/snygga.

Av makatech
Skrivet av stoffe-2k:

Ett stort problem är att anställda(yngre oftast de under 40år) och fackligt anslutna inte engagera sig i sin klubb. Orsak(?) De har aldrig upplevt en lågkonjunktur och jobbar man med IT så är man säker ...

Jag förstår inte vilket "problem" du syftar på? Personal brukar oftast erbjudas exakt samma deal oavsett om de nu är med i facket eller ej, tex erbjudanden om avgångsvederlag, ex antal månadslöner beroende på anställningstid oftast men varianter finns.

Facket i Sverige är numera mest en fin pappersprodukt och som jag skrivit några ggr nu är företagen i Sverige experter på att gå runt "först in - sist ut". Det har blivit kotym i Sverige att företagen istället erbjuder avgångsvederlag och kommer överens med det lokala facket den vägen, fixat & klart. Ibland undrar jag om inte facken i tex USA numera blivit starkare än våra fack (så illa har det faktiskt blivit).

Självklart generaliserar jag lite nu men det hoppas jag ni förstår.

Av makatech

Sedan brukar ett antal personer ryka med erbjudanden om tidig pension (beroende på ålder så klart...), det är också otroligt vanligt under förutsättning att inte företaget är helt sänkt (dvs att de har pengar kvar i kistan). Kanske inte riktigt lika vanligt på IT avdelningar dock eftersom medelåldern ofta är lite lägre.

Av makatech
Skrivet av stoffe-2k:

Urvalet att de som får sparken är baserat på kompetensen som företaget behöver, varför har inte alla fått möjligheten att att få samma kompetens och då gå via "sist in först ut " ?

Som jag skrev, företagen i Sverige har blivit experter på att gå runt "sist in först ut" och behålla den personal de vill behålla, de har diverse knep och lockar oftast med relativt generösa avgångsvederlag för att deala med facket och lugna ner de kickade. De köper indirekt ut folk helt enkelt och denna kalkyl har de med från början, de har full koll på vad kalaset kommer kosta att kicka folk. Oavsett om du är med i facket eller ej så brukar man erbjudas exakt samma deal.

Av makatech
Skrivet av stoffe-2k:

Kompetenstest och uppsägning istället för vidareutbildning av personalen smidigt ...

De behöver/vill ju avskeda folk, varför ska de då vidareutbilda dem? Förstår inte riktigt hur du menar nu.

Av makatech
Skrivet av trudelutt:

1500 personer på H&Ms IT-avdelning (halva personalstyrkan) ska sägas upp och vilka som får stanna avgörs med kompetenstest enligt artikeln i länken. Jag trodde stora företag i Sverige var tvungna att göra uppsägningar enligt regeln "först in - sist ut".

Företag har blivit experter på att gå runt "först in - sist ut" i Sverige, det ser snyggt ut på pappret men existerar knappt längre i praktiken. Facklig trygghet har blivit lite av en illusion, en pappersprodukt (som man dessutom betalar dyrt för, jag kommer aldrig någonsin gå med i ett fack i Sverige, totalt meningslöst). Det finns många olika knep de kan använda och oftast fungerar väl indirekta "mutor" (relativt generösa avgångsvederlag), det är otroligt vanligt. De kan tex hävda exakt vilken typ av kompetens de behöver och sedan ryker alla andra. Chefer kan oftast bestämma vilka personer de vill ha kvar helt enkelt. Med mutor menar jag att de kan erbjuda ganska generösa avgångsvederlag till de personerna som kickas och därigenom komma överens med facket, sedan är det klart. Visst kan man överklaga, snacka med advokat etc. och hålla på men oftast är det enbart ett enstaka fåtal som gör det.

Sedan är det ju inte riktigt så enkelt att man har ett stort mäktigt fack bakom sig. Oftast är man extremt beroende av den lokala fackrepresentationen på arbetsplatsen och självklart varierar "kvalitén" på dessa lokala fackombud något helt enormt...

Av makatech
Av makatech
Skrivet av GooGeL:

Det är ju bra, i och med min tanke att möta upp resonemanget - vad gäller fördomar mot glada killar och tjejer.

Jösses, jag framstår verkligen som en fördomsfull idiot här.

Men Ricciardo är väl knappt ens världens topp 10 snabbaste F1 förare just nu (det går att diskutera varje fall), ändå verkar så många i Sverige fullständigt älska honom och matchar honom mot självaste Verstappen, jag börjar tänka, varför? Sannolikt för att han är så himla trevlig?