Inlägg

Inlägg som firechild har skrivit i forumet
Av firechild
Skrivet av Clasito:

Hur väl sprider en Unifi AP wifi uppåt om den är takplacerad? Det mest optimala hade väl varit att sätta en AP per våning om de nu kan sprida signalen väl uppåt. Det kanske kvittar i slutändan ändå... Får nog testa mig fram med positioneringen helt enkelt.

Jag bor i en tvåplans på 130 kvadrat fördelat ungefär 100 på botten och resten på ovanvåningen. Jag har en äldre accesspunkt från Unifi (Ap ac lite) placerad centralt på bottenplan och den ger ok täckning på ovanvåningen också dock är det på vissa ställen som det inte räcker till men det fungerar bra på de viktigaste ställena (i sovrummet och muggen) där så har inte sett det nödvändigt att fixa en separat AP till övervåningen.

De nyare modellerna har vad jag förstått bättre täckning så jag skulle nog testa och se hur pass väl det fungerar. Det går ju lätt att utöka med en till accesspunkt senare.

Av firechild

Testa vänd dig till myndigheterna och telefonoperatören och hör efter ifall de har några råd att dela med sig av kring hanteringen av detta problem. Du är knappast den första som brottas med problematiken.

Dock är nödsamtal något som måste fungera alltid så det är oerhört sannolikt att deras svar kommer vara att hen måste byta ut sin telefon till en enhet som inte går att ringa samtal med.

Av firechild
Skrivet av CymbalCrasher:

Skapa ditt skript och spara någonstans.

Logga in på servern, kör "sudo crontab -e" för att redigera crontab. Kolla här om du vill ändra vilken editor som används.

Kolla här för att ställa in när du vill att skriptet ska köras.

Exempelrad i crontab: 6 10 * * 5 /scripts/backup.sh

Jag rekommenderar att lägga in cronscriptet i en fil i /etc/cron.d istället för crontab. Detta för att crontab är enkelt att rensa av misstag, "crontab -e" är för att redigera, "crontab -r" rensar crontab utan att fråga något. E & R ligger ju bredvid varann på tangentbordet så risken finns.

Exvis:
sudo nano /etc/cron.d/backup-av-katalog
0 4 * * * root cp -rp /katalog /backup

Syntaxen är lik crontab med tillägget att man kan specificera vilken användare som man kör kommandona som, i exemplet ovan körs det som root.

Av firechild

Vet inte om det kan upptäcka samma nummer men i Google contacts finns det ett alternativ som heter "Merge & fix" som kanslå ihop kontakter med samma namn så att man får bara en kontakt i adressboken.

Av firechild

Du kan skaffa en videodörrklocka (ex is Ring Video doorbell), de flesta olika tillverkares modeller har stöd för rörelsedetektion så man får reda på när någon är vid dörren.

Som en bonus kan barnen nå alltid en vuxen genom att plinga på dörren ifall de tappat nycklar/telefon.

Av firechild

Jag köpte mig en gång i tiden en Canoscan 9000F för att scanna mina egna negativ då det var billigare att köpa en scanner än att betala för att få dem inscannade av fotoaffären. Att få in en rulle inscannad kostade nästan halva priset av scannern då. Det var några år sedan men då betalade jag ca 2000 kr för scannern och nivån på den var helt klart tillräcklig för källmaterialet.

Jag vet inte om det är ett alternativ med jag såg att här i Finland skulle Lidl ha en ren diascanner för ca 25€ om jag minns rätt till salu i sitt sortiment de kommande veckorna. Kan hända att det är i Sverige också. Kvalitén på den vet jag inget om men om det är semesterbilder med en tumme i högra hörnet som skall scannas in så kan det duga alldeles utmärkt med det också.

Att hyra en scanner kan vara ett alternativ men jag rekommenderar nästan att köpa en så behöver du inte vara tvungen att sitta heltid och scanna i ett par dagar i streck - iaf om du har mer än en handfull bilder. Jag blev iaf rejält less på att scanna negativ osv. efter ett par dagars jobbande med det och var tvungen att ta en längre paus från det. Det tar mycket längre tid än vad man tror, speciellt sorteringen och katalogiserandet av bilderna.

Jag rekommenderar att man gör det för bilderna i sig är inget värda om man inte har informationen om var bilden är tagen, vem som är på bilden osv. Det ger bilderna mer liv om man vet det. Jag gick igenom mina föräldrars bilder efter att de gick bort och även om det fanns en del fina bilder så var det lite tråkigt när man inte visste vem som var på bilderna etc.

Av firechild

Yles motsvarighet till svtplay har iaf två säsonger på svenska tillgängliga: https://areena.yle.fi/1-4583749

Dock är det begränsat till att man måste vara i Finland för att se dem.

Av firechild

Jag har ca 40 minuter med cykel, enkel väg till jobbet men det är inget problem för mig, snarare att jag saknar pendlingen då jag jobbat hemifrån i ett år nu iom. Corona.

Att kunna ägna mig åt fysisk aktivitet rutinartat och utan att det tar tid från att vara med familjen är suveränt. Det tar ju tid men ändå inte då att pendla till och från arbetsplatsen är en sak som jag inte kan undvika.

Att flytta närmare jobb är inte realistiskt och hitintills har jag bytt arbetsplats och inte stannat för livet på ett ställe så att flytta familjen och barn och byta skola är inte ett alternativ.

Jag skulle kunna tjäna mer om jag skulle ta och söka jobb som innebär mer ansvar osv. men jag känner inte att det lönar sig - att kunna stänga av jobbet när man kommer hem är ett måste. Jag har bytt jobb bara för att stress osv. har krupit på och jag känt att jag inte är ledig trots att arbetsdagen slutat. Alltför många sitter och svarar på e-post utanför arbetstid.

Med det sagt, jag tycker det är värt att avstå från högre lön om det ger en fritid som är faktisk fritid.

Av firechild

Ifall du kommer in på en av plattorna kan du ju alltid kolla ifall Chrome har några lösenord sparade, med lite tur kan du den vägen logga in på https://accounts.google.com/ och byta lösenord.

Därefter kan du gå till listan med alla enheter kontot är inloggat på och nollställa de telefoner/plattor du inte kan logga in på den vägen.

Av firechild

Jag tar inte ställning till vad för dator du köper, en iMac kan mycket väl vara det bästa alternativet (om du nu ändå är van vid att använda Mac till vardags) så varför byta?

Men oavsett vad för dator du kommer fram till så: en sak som skulle göra mycket för estetiken utan att kosta alltför mycket är ifall du skulle satsa på att fixa kabeldragningen lite mer permanent, exvis strömkablar med hjälp av kabellist etc. Byt ut dessa kablar (om inte alla) till vita varianter så smälter de bättre in i omgivningen och sticker inte ut så mycket som svarta varianter.

Vet inte hur möjligheten till att montera en kabelkorg till stringhyllor ser ut men om du är lite händig och har en hålborr kan du montera en kabelkorg där under och fixa ett genomdragningshål för kablarna med ett skydd (exvis detta från ebay) för så ser det mycket bättre ut..

Av firechild

Jag bor i Helsingfors men sitter i samma sits, ironiskt nog så är det enda alternativet för mig ADSL eller 4G. Landade på att använda mig av 4G från Telia i Finland men betalar kring 20€ i månaden.

Vet inte exakt vad läget är i Sverige men fick billigare månadskostnad tack vare 24 månaders bindningstid och lyckades välja ett abonnemang med max 100mbit som hastighet då efter tester visade sig att max som jag fick ut var 115mbit och då kändes det omotiverat att betala dubbelt så mycket för de sista 15.

Men annars, testa flera operatörers abonnemang för även om det teoretiskt ser ut att en operatör är bäst kan det visa sig vara något helt annat i verkligheten tack vare träd/klippor i vägen till masten.

Av firechild

Stereo-receivers har historiskt sett inte haft hdmiingång iaf då jag tittade på sådana, har ju gått ett par år så det kan ju ha ändrats.

Även om receivern är flerkanalig så kan de köras med färre högtalare, har idag en 5.1-förstärkare med enbart två högtalare inkopplad i vardagsrummet.

Sedan gör ju högtalarna mer för ljudet än förstärkaren, skulle nog snåla mer på förstärkaren än högtalarna men du har måhända bra sådana redan?

Skickades från m.sweclockers.com

Av firechild

Själv har jag en Xiaomi A1 och frugan har fått sig en Redmi Note 7 (som nämnts i tråden och går att beställa från amazon.de för övrigt).

Det jag märkt som är märkbart sämre med A1:an jämfört med andra telefoner vi har/haft i hushållet är att fingeravtrycksläraren är helt enkelt dålig. Den lyckas inte läsa av fingret/känner inte ens igen att det finns något där. Problemet är isolerat till telefonen i sig så jag vet inte om jag skulle välja en av uppföljare till A1:an utan att testa den nånstans först. Man kan ju hoppas att de fixat det i A2:n.

Men med det sagt, måste säga att vi är väldigt nöjda med Redmi Note 7:an som vi köpte senast, mycket telefon för pengarna. Ärligt talat, jag har svårt att motivera en dyrare telefon än det (180€).

Av firechild

@orrebo: Jag har ett vagt minne av att sådana där grafikfel var sådant jag fick kämpa med en gång i tiden med just DirectX-baserade spel. Det fungerade inte alltid att använda senaste versionen för det kunde ge upphov till just sådana här problem, har för mig att det handlade om kombinationen grafikkort och DX-version.

Av firechild

Jag har själv jobbat inom webbutveckling i över femton år nu, varav första fem i Sverige, resterande tiden i Finland så kan ju inte direkt säga hur jobbmarknaden ser ut i Sverige. Det jag kan säga är att det alltid har funnits jobb tillgängliga men frågan är vad för slags jobb.

Det jag och många andra börjat med är dessa jobb som erbjuds i startups samt reklambyråer vilket oftast innebär flashiga kontor med fredagsöl, pingisbord etc. Stereotypen så att säga. Det som man får där i form av arbetsplats kan variera men i regel är det bra sammanhållning bland "arbetarna" men det är högt tempo och emellanåt aggressiva chefer/projektledare då branschen i sig är hårt konkurrensutsatt och marginalerna inte är de bästa. Konkurrensen är riktigt hård, i de hippaste ställena har det alltid funnits "praktikanter" från utbildningar som gjort samma jobb som de anställda, fast gratis i hopp om att de skall få in foten hos reklambyrån.

Detta passar inte alla, själv hade jag inga större problem med att hantera pressen men tröttnade på det i längden och att det sågs inte med blida ögon på mig som tog ut min pappaledighet även om officiellt inte var några problem.

Jag har sökt mig vidare till tjänster där jag är en del av arbetsgivarens utvecklingsteam så där är inte (nödvändigtvis) tidspressen lika hård och det är en annan kultur/tankesätt när man utvecklar något för eget bruk. Sedan är det viktigt för mig att arbetet jag utför är givande/viktigt, vilket jag hade svårt för under min tid på reklambyrå.

Wordpress och andra CMS:er konkurrerar inte ut webbutvecklaren för det behovet som kunderna har. De vill ha något som passar deras grafiska identitet samt ofta finns det någon skräddarsydd lösning som behövs i form av en integration mot något internt system. Så jobbet är inriktat på frontend och att ta fram anpassade lösningar.

Underhåll är en del av arbetet eller snarare automatiseringen av underhåll. I större företag är det oftast någon annan än webbutvecklaren som har hand om hur detta sköts men det varierar, alla har olika rutiner och metoder.

Av firechild

Jag har också VA-varianten, köptes i januari och upptäckte nu i veckan att jag hade en två subpixlar i högra hörnet som gått sönder. Om jag förstått så är det för lite för att gå på deras garanti (behöver vara minst tre subpixlar) om jag tolkat det rätt. Lite surt men samtidigt har jag haft tur att det ligger på ett sådant ställe som inte märks. Det kan hända att skärmen fick sig en smäll när jag flyttade i somras så det behöver nödvändigtvis inte vara AOC till last om det.

Annars är jag mer än nöjd med skärmen, väldigt mycket skärm till bra pris.

Gillar också 16:9 formatet i 30" för då har man ungefär samma fysiska storlek i 2160x1440 som med en 27" i 1980x1080. Har en Dell UltraSharp 34 Curved i 21:9 format på jobbet och där med 3440x1440 blir det lite för litet för min smak - även om man självklart vänjer sig vid det på jobbet.

Av firechild

Unifi AP AC LITE - trodde jag

Skall flytta om en månad och tänkte i samband med det uppgradera det trådlösa till Unifi:s AC. Idag kom paketet med den men nu hade någon på Clas Ohlsons lager gjort något fel. Fick istället en Unifi USG. Dyrare produkt men har ingen användning för den så det blir en retur på det. Första gången jag råkat ut för att få helt fel produkt skickad till mig.

https://i.imgur.com/tYRjZyJ.jpg

Av firechild
Skrivet av rhyme:

@firechild

Tack, börjar få lite mer koll på det. Om man kollar överlag på tvättmaskiner för under 5000 verkar det inte skilja så mycket, är det helt enkelt bara märket/ljudnivån samt kapaciteten som skiljer de åt?

De lär väl tvätta likvärdigt?

Mvh

Jag har inte märkt av någon skillnad på hur de tvättar, rent har det alltid blivit. Dock det beror ju lite hur man hanterar kläderna. Har jag varit och cyklat ute i regn/slask så slänger jag in det i tvätten direkt istället för att låta det ligga i dagar.

Märkesmässigt skulle jag kanske undvika s.k. budgetmärken så som Candy och köra med mer etablerade tillverkare. Bosch/Siemens/Miele återfinns oftast i toppen när tvättmaskiner testas.

Av firechild

Tvättkapaciteten på Boschen är på åtta kilo. Jag har nio-kilosvarianten av den maskinen och den är bra, tyst och stabil. Tidigare hade vi en fem-kilos electrolux som inköptes för under 3000 kr och den största skillnanden är ljudnivån.

Den höll i vår familj ca nio år innan den gick sönder, vilket får ses som acceptabelt med tanke på att de sista fyra åren använts väldigt mycket.

Nio kilos tvättkapacitet är prima om man har familj, vi är fyra, men vi klarade oss med fem kilos kapacitet även om det började bli lite jobbigt i längden.

En mindre maskin är i regel billigare och om ditt hushåll inte kommer växa snabbt så kan du spara pengar med att välja en med mindre kapacitet.

Av firechild
Skrivet av RVX:

Insåg så klart efter man beställt att rakbkad inte ingick, besällde i all hast deras egna då det var extra billigt för stunden.
Tur att man var ansad tillräckligt och får ta ett nytt pass i helgen
Men ska absolut ha Feathers i minnet, har hört gott om Derby också men vi får se

Ett tips, det finns paket med flera olika sorts blad att köpa exvis: https://www.amazon.de/dp/B008AIY0FK så att man testa sig fram till vad som passar just en själv.