Inlägg

Inlägg som D. har skrivit i forumet
Av D.

Det stämmer som killen i butiken sa. J:et innebär att den har stöd för något som i Intel-processorer kallas för Execute Disable Bit (EDB). Läs mer om EDB och AMD:s motsvarighet på Anandtech:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2239

Av D.

Testa att koppla ur några prylar från nätagget och se om det fungerar. Eller testa med ett annat nätagg. Det kan kanske vara så att nätagget är för klent?

Av D.

Var försiktig med pinnarna, processorn ska gå ner ganska lätt i socketen utan våld. Jämför hålen i socketen och processorns pinnar, se till att de passar. Se till att den ligger plant/jämnt och helt nere i socketen. Samtidigt som du viker ner spaken ska hålla processorn nere därför att den ibland kan ha en tendens att vilja åka upp lite.

Av D.

Byta moderkort+processor+minne+ev mer blir nödvändigt/bäst i ditt fall. Men som sagt så finns ju 2.8 med adapter, men det blir nog inte så mycket bättre.

Skulle man kunna få köpa din gamla processor när du köper nytt?
(Jag är samlare)

Av D.

Får du nån bild?

Precis som B4cke skriver kan det vara nåt med minnet, men läs även: http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=39162...

Av D.

Det behöver inte vara fel på moderkortet.
Jag skrev nyss ett inlägg i en annan tråd där flera av punkterna även gäller ditt problem:
http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=39162...

Testa dessa saker och se om du kommer längre än tidigare, prova även att nolla cmos (antingen via en jumper eller genom att ta bort batteriet).

Av D.

1. Kolla så att alla kablarna sitter i både externt och internt, glöm inte eventuella elkablar till grafikkort och moderkort (oftast 2 st till moderkortet).

2. Tryck/håll in på-/powerknappen upprepade gånger med olika intervall, prova även samma sak med resetknappen eller en kombination av dessa. Detta kan göra att vissa grundinställningar ställs in och du blir ombedd att bekräfta/ändra dessa. Experimentera och testa dig fram med knapparna, det brukar fungera efter ett tag.

2. Prova att ta/koppla bort allt som inte är absolut nödvändigt, koppla bort dem både från moderkortet och nätagget. Det enda du behöver ha är: Moderkort, cpu, ett minne, grafikkort, nätagg, skärm (tangentbord kan vara bra).
Du behöver alltså inte ha nån hårddisk eller liknande, det första målet är att få bild på skärmen!

3. Om du har plockat bort allt onödigt och det fortfarande inte fungerar ska du prova att ta bort och sen sätta in ovanstående nödvändiga komponenter. Detta för att säkerställa att allt sitter i ordentligt. Du kan samtidigt göra en visuell inspektion av kontaktytorna.

4. Prova att starta utan minne eller cpu och sen sätta in dem igen (inte medans allt är igång). På så sätt kan man ibland lura moderkortet att man bytt komponenter, vilket får till följd att den visar bild för att låta användaren bekräfta inställningarna för den nya komponenten.

Fortfarande ingen bild på skärmen?

5. Prova att byta ut några av de nödvändiga komponenterna mot andra som du kanske har liggande eller kan låna. Testa även dina komponenter med ett annat moderkort.

Ordningen kan kanske diskuteras men om man föredrar en annan så kan man ju följa den istället.

Det gäller att systematiskt testa sig fram för att ringa in felet!

Det kan vara allt ifrån nåt så enklelt som en kabel som är lite lös till riktigt mystiska fel på hårdvaran.
Jag har bl a varit med om defekta diskettenheter som orsakar denna typ av fel.

Av D.

Tänk även på det övriga luftflödet i chassit. Se till att ha gott om fläktar så att det kommer in ny (kall) luft och blåser ut den varma luften. Välj stora fläktar eftersom de är effektivare när det gäller ljudnivån.

Av D.

Problemet är INTE löst än.

Jag har också nån liknande teori, det märkliga är bara att jag har testat med att byta ut både nätagget och grafikkortet men problemet består.

Jag misstänker att nån komponent blivit skadad, sen skadat nån annan och kanske har den sen skadat ytterligare nån. Det verkar lite långsökt kan jag medge, men nåt i åt det hållet är det nog...

Vilka komponenter kan skada vilka andra:

Moderkort, CPU, Minne, Grafikkort, Nätagg, Nätverkskort/Ljudkort eller annat som t ex fläktar hårddiskar/cd-läsare/diskettenheter?

Kan t ex ett minne skada ett moderkort eller en CPU?

Skulle vara bra att veta för att våga testa prylarna i andra datorer!

Vissa prylar kan man nog helt utesluta (även om jag testat att byta dem med): Skärm, tangentbord, mus, chassi.

Av D.

Riskabelt

Mycket bra info där!

Vattenkylning är dock ett lite riskabelt projekt vilket jag fått erfara. Jag fick ett läckage genom ett fabrikationsfel i chipsetblocket till mitt Asetek Waterchill-kit vilket gav mig ett mycket märkligt och svårlöst problem: http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&postid=4334010...
Felet uppkom efter några veckors användande.

Hur vanligt det är med läckage kan jag däremot inte svara på. Men alla som har en tanke på att installera en vattenkylning bör ha i åtanke att det finns risker med detta. Det kan fungera i åratal eller några timmar. För min del slutade det efter några veckor och resulterade i skadad hårdvara, ett märkligt problem och ett nästan oanvänt vattenkylningspaket (chipsetblocket kanske klarar en svagare pump?). När det fungerade var åtminstone ljudnivån mycket låg, kylprestandan var väl sådär.

Nån som är intresserad av att köpa ett minimalt använt komplett Asetek Waterchill L30 Powerkit + en Swiftech MCP600 pump? Skicka ett pm!

Av D.

Den är trådburen och det går bra att ha upp till fyra datorer i nätverk med den utan att köpa till nåt annat (förutom kablar).

Av D.

Tack för alla idéer.

Tänkte kanske lämna in prylarna så att nån datorbutik får testa dem, bara för att slippa risken för att skada fler av mina egna saker. Hade jag haft tillgång till fler prylar att testa med så hade jag gjort det själv, det hade säkert blivit bättre så. Måste skriva ihop en noggrann instruktion för hur jag vill att allt ska testas så att allt går rätt till och felorsaken lokaliseras.

Ska troligtvis testa prylarna lite mer själv nu till julledigheten.

Jag bevakar tråden så skriv gärna era idéer!

Av D.

Har som sagt testat cpu:n och grafikkortet var för sig i andra datorer/moderkort, dock inte så grundligt (dvs endast startat Windows och kört nån minut). Nätaggen har jag inte testat på annan dator. Har monterat en del moderkort i mina dar... De två senaste korten är testade utan chassi.
Fler idéer?

Av D.

Känns konstigt om det skulle vara nätagget, tidigare har det fungerat utmärkt med exakt samma komponenter och fler. Har ju testat med tre olika. Skulle kanske vara idé att prova ändå eftersom det inte låter helt otroligt.

Har läst att Enermax var ett av de bättre märkena under 2002-2003. Qtec är jag dock också lite tveksam till, det råkade bara vara det jag hade.
Det tredje nätagget är även det ett Enermax men en annan modell med ungefär samma spec. Man tycker dock att det borde fungera eftersom nätagget trots allt är specat för >430W och det enda som är anslutet är moderkortet.

Kan det månne vara så att när felet först uppkom så var det p g a att något av korten skadade moderkortet och/eller nätagget, och när jag testade med andra nätagg så skadades även de? Jag tror men är inte helt säker på att testade det första moderkortet med det andra Enermax-nätagget. De två nästkommande moderkorten testade jag med samma nätagg och andra komponenter och det var samma fel. Jag misstänker att det i så fall är nätverkskortet eller grafikkortet och felet har förts vidare till alla moderkort jag testat med (på nätverkskortet kunde en liten skada observeras). Det märkligaste i det är att det sista moderkortet inte ens varit i närheten av varken nätverkskortet eller det första nätagget. De enda komponenter som varit med vid varje moderkort är cpu:n, grafikkortet och troligtvis nätagget. Det bör alltså vara nån av dessa som orsakar felet och skadar moderkorten (de blir troligtvis skadade eftersom de inte fungerar även om man byter allt annat).
Men vilken av de är det???
Risken finns ju att man chansar fel och nästa sak skadas. Hur ska jag kunna bryta kedjan?
Det jäkliga skulle ju vara om det var nåt annat som t ex ljudkortet eller minnena som skadar moderkortet+nätagget, eller nåt helt annat som t ex nån fläkt.

Hur tycker ni att jag ska göra, byta ut allt?
Jag vill helst att det ska bli så billigt som möjligt nu eftersom jag ändå tänkt göra en större uppgradering när bl a cpu:er med dubbla kärnor m m kommer.
Kör just nu med en bärbar men den räcker inte riktigt till för mina behov, skulle vara bättre med en stationär.

Av D.

Tack för tipset, kan vara bra att veta.

Dock tror jag inte att det löser mitt problem eftersom prylarna ser rena ut, och dessutom har jag ju testat med helt andra prylar. Det allra märkligaste med detta problem är ju att komponenterna har fungerat bra i andra system (åtminstone under den korta tid jag testat dem).

Av D.

Orkade inte leta efter den på andra ställen, hade för mig att jag sett den på TM så därför använde jag det bara som exempel.

Det stämmer nog att det är orsaken till batteridriften, tänkte också på det.

Av D.

Systemet låter mycket bra. Får du tag på det innan jul?
Jag är lite på jakt efter ett nästan exakt likadant system sånär som på minnena. Skulle välja Crucial Ballistix iställlet för de du valt.

Kör med de två 120 GB diskarna men sätt dem i RAID 1 istället, du kommer troligtvis inte att märka skillnaden om du använder dem enbart för lagring. På Raptorn installerar du Windows och spelen. Om utrymmet börjar sina så lägg då till nån extra disk...

Av D.

Glömde nämna det om hastigheten mellan WAN och LAN. Det gäller att leta noga för att hitta den specifikationen och det är inte alla som anger den. Den router som jag har skulle visst ha en hög hastighet, kommer inte ihåg exakt hur hög.

Av D.

Visst känns det onödigt, jag håller med!

Av D.

Vad menar du med att hårddisken dör? Hänger sig datorn och/eller stannar disken?

Om det är möjligt så testa med en att installera Windows på en annan disk och se om samma sak händer. Om det händer likadant på andra diskar också så kan det vara nåt fel på nån av dina andra komponenter. Du kan ju prova med att uppdatera bios och se om det hjälper.

Prova även att köra ett disktestarprogram och se om det rapporterar nåt fel. Ett utmärkt sådant kan laddas ner från:
http://downloads.maxtor.com/_files/maxtor/en_us/downloads/pow...

Ladda ner och kör programmet för att skapa en startdiskett. Starta sen om med den och när du väl är inne i programmet ska du köra "burn in test". Visar det sedan att det var nåt fel så bör du byta ut disken, nya diskar är turligt nog inte så hemskt dyra. Det kan även vara så att den disken har problem med just ditt moderkort men fungerar bra på andra, ett problem som var vanligt på tidigare WD-diskar. Jag använder mest Maxtor eftersom de inte har sådana problem, är snabba och ligger bra till i pris. Skall du köpa ny disk bör den vara på minst 160 GB för att prisskillnaden från mindre diskar oftast är liten.