Inlägg

Inlägg som milk^ har skrivit i forumet
Av milk^
Skrivet av Dekkan:

3700X på plats med asrock x370 gaming-itx/ac mini itx am4 och g.skill 3200MHz CL14 Flare X körs i 3000Mhz. 3200 ville sig inte.

https://i.imgur.com/R8dXokP.png

Sätt DRAM till 1.45 alt 1.46 V så ska du se att du kommer upp i hastighet och timings

Av milk^

@ClintBeastwood: låter helt rätt! Tydligen så skiftar voltage:n så snabbt att de flesta program som loggar inte hinner med det då det har längre uppdaterings frekvenser mellan varje "logg". Brukar inte köra CPU-Z utan mest HWiNFO som tydligen funkar bäst, har bara använt den i en månad då jag bara haft datorn i en månad haha

Så tips är att köra HWiNFO för att kolla det mesta, sen kan man sätta upp hur avancerade logg-flöden man vill men jag är inte så haj på det och att kolla före/efter vissa inställningar räcker för mig. AIDA64 har också en massa olika tester där man kan få en graf som visar över en visst tid vilket är bra.

Av milk^
Skrivet av ClintBeastwood:

Hm, det står 1.392 i cpu-z men det kanske låg på 1.32 medan cinebench körde?

Skickades från m.sweclockers.com

CPU-Z visar tydligen VID temperaturer här har vi både CPU-Z och HWiNFO

https://cdn.discordapp.com/attachments/300688877084082176/598528...

Av milk^
Skrivet av hakd:

3600x, 4,325Ghz @ 1.36v
(75c max med 250kr kylartorn och en Noctua låst på max 1200rpm).

Känns som jag hade ganska bra tur i silikon lotteriet. Utan OC gick processorn varmare och studsade runt i temps så in i när XFR och PBO kickar in.

https://i.imgur.com/JsD3ZD1.png

Tack för ditt svar ang OC:n

Lyckades få till följande resultat med 4.2 GHz @ 1.375 V / 65 C i AIDA 64 CPU stresstest och med tweakade minnen. Delade med mig för jag fick en rejäl boost bara genom att pilla med just minnena.

https://cdn.discordapp.com/attachments/300688877084082176/598524...

Av milk^
Skrivet av hakd:

3600x, 4,325Ghz @ 1.36v
(75c max med 250kr kylartorn och en Noctua låst på max 1200rpm).

Känns som jag hade ganska bra tur i silikon lotteriet. Utan OC gick processorn varmare och studsade runt i temps så in i när XFR och PBO kickar in.

https://i.imgur.com/JsD3ZD1.png

Jag upplever samma sak med min 3600, alltså att CPU tempen studsar upp och hela tiden. Vilka inställningar gjorde du i BIOS för att få den att rulla på 1.36? Har du PBO och allt det andra på Auto? Satte du bara in 43.25 I multipeln och satte CPU V Core till 1.36? Vad har du för SoC voltage?

Grymt chip och grym temp btw!!

Edit: glömde fråga vilken kylare du kör med

Av milk^
Skrivet av harmonica22:

Netonnet vägrar hjälpa mig, tror inte deras kundsupport har en aning om vad jag pratar om? Försökte förklara med då avslutade sarah chatten igen nu står jag här och undrar om netonnet flashar bios åt en? Om man köper moderkort och cpu hos dem ? Vet inet gör det men dem har inga fler 3600 på lager där jag bor. Någon som vet? väldigt jobbigt nu när dem inte ens vill svara mig.

https://i.imgur.com/502iWi7.png

Skrivet av the squonk:

Tragikomiskt, men var ju någon här som fått hjälp i en butik att låna grejor så han kunde flasha själv på plats. Är nog individuellt om det jobbar någon teknikkunnig i den aktuella butiken, som förstår vad du pratar om. Du får nog besöka/ringa upp din lokala butik.

Japp, det var jag som gick dit och gjorde det själv. Pratade inte med deras kundtjänst via telefon/chatt utan gick bara dit. De 2 första gubbarna som jobbade i Servicedesken såg halvfrågande ut men sen så hämtade de en annan som var mer kunnig. Sa vad jag behövde (låna en öppnad CPU från 2000 serien, tangentbord och mus - tog med hela chassit dit med min 3000 sittandes på moderkortet + en USB sticka), sa att jag kunde göra det själv om det gick bra för dom, vilket de gjorde. Ena nissen som var som ett frågetecken fick hänga med mig, mest för att dom var nojjiga att jag skulle sno/tappa bort/blanda ihop min 3600 med deras 2400 som jag fick låna haha.

Jag tog en chansning och åkte dit som sagt, det blir annorlunda när du har med dig hela burken dit tror jag. Så testa det och säg att en bekant gjorde samma fast i en butik i Sthlm (om det hjälper vet jag inte men de inte alltid de som jobbar har koll på riktlinjerna).

Av milk^
Skrivet av Icte:

Står fortfarande 19:e augusti - 9:e oktober på min leverans av 3800X från Amazon DE. Surt! Nu blev man dock lite mer intresserad av 3900X efter @Aeig's tester från igår, men är lite osäker på hur en sådan 12 kärnig sötnos kommer att må i ett så pass litet chassi som LOUQE Ghost S1.

Har visserligen skaffat två tophats och planerar att ösa på med antingen fyra fläktar för att öka lutflödet samtidigt som jag behåller min nuvarande NH-L12, eller skaffa en 120mm AIO (tror inte jag får plats med en 240mm då jag endast har en S och en M tophat nu). Känns samtidigt som att 3900X kan vara hanterbart i ett så litet chassi i och med att denna har 2 st dies med 6 kärnor vardera som ändå sitter en liten bit ifrån varandra. Detta hade väl inte funkat om AMD körde med en monolitisk design t.ex.?

Gå ner till 3700X är ocskå ett alternativ, men går denna verkligen svalare än en 3800X om båda har PBO påslagna? Sen är det ju lite tråkigt att behöva "nedgradera" och spara ca 2-300 kr, när man ändå sitter med en beställning på 3800X för €400..

Fan, jag har helt missat LOUQE chassit! Det verkar riktigt fett alltså! Vad har du köpt för moderkort som du ska ha till din nya 3X00X processor? Vad har du för temperaturer med din nuvarande Setup? Finns det något negativ eller något som du saknar/stör dig på jämför med ett "vanligt" chassi?

Rent krasst borde det funka med en AIO men jag har ingen aning hur mkt det kan skilja mellan en 120mm och en 1400mm i temperatur.
Jag kör själv med en 3600 och har ett mindre chassi (Phantek P350) som fortfarande är ett ITX chassi men betydligt mindre än de flesta. Har lekt lite med min processor och tycker den går varmare än 2600 som jag hade innan, har inte hunnit jämföra särskilt mkt med/utan PBO men 2600:an var betydligt svalare. Som kylare kör jag en Wraith Prism som jag fick så visst är text en NH-L12 bättre men gratis är gott och den duger än så länge!

Försökte mig på att leka lite med CPU Core Voltage i natt och försökte hitta en lägre volt än vad CPU:n själv ger och samtidigt kunna få "full" PBO boost på 200 MHz. Hamnar på 1.375 nu men efter 30 min i P95 (Maximum power/heat/CPU stress test) så hamnar jag ändå runt 74C med fläktarna på max (kör MSI smart mode så den får ställa in det själv). Kommer inte upp i full PBO boost, mer att den slår till och sen lägger sig lite lägre men som sagt, har knappt testat såpass mkt så jag kan bilda mig en uppfattning.

Av milk^
Skrivet av AMD-FX:

Hur gör sig din Ryzen med ett gammalt program som Super PI som användes väldigt ofta förr i tiden? http://www.superpi.net/Download/

Du behöver inte om du inte vill

Jag har tänkt att skaffa dessa minnen som ungefär samma klass som dina Flare X

https://quickbutik.imgix.net/5480A/products/5cf6f24a63cb2.jpeg

Minnen är väl det man ska satsa på först innan priset går upp igen

Laddade ner och testade ny men tyvärr står den bara och laddar på "gathering system component information" - verkar inte hända så mkt mer...

Av milk^

Vill bara dela med mig min upptäckt: jag har tydligen den 7:e snabbaste 3600 (hittills) på GeekBench (4:e om man räknar bort Linux)!!!!

Mitt användarnamn är mindyoursoul

https://cdn.discordapp.com/attachments/590263069616373771/598236...

Av milk^
Skrivet av AMD-FX:

Du glömmer väl inte bort att denna sida finns https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/

Fan visste väl att någon skulle hinna före mig, la faktiskt till den i min edit

Av milk^

@CubaCola: Fan det det där ser ju riktigt bra ut och tror det kommer fungera kalas! Du vill inte se hur det ser ut inne i min låda haha

Det som stör mig är att Sapphire har valt att sätta Power kontakten i mitten av kortet som dessutom kräver 2 st 12V kontakter, så jag har försökt få det så cleant som möjligt men det är inte enkelt.

Sen med Wraith Prism kylaren så är det en extra kabel utöver den "vanliga" CPU-fan kontakten som ska dit på moderkortet, vilket är lite svår att få till sådär snyggt men har iaf försökt frigöra så mkt utrymme som möjligt för att luftflödet ska bli så bra som möjligt.

Av milk^
Skrivet av AMD-FX:

Hur gör sig din Ryzen med ett gammalt program som Super PI som användes väldigt ofta förr i tiden? http://www.superpi.net/Download/

Du behöver inte om du inte vill

Jag har tänkt att skaffa dessa minnen som ungefär samma klass som dina Flare X

https://quickbutik.imgix.net/5480A/products/5cf6f24a63cb2.jpeg

Minnen är väl det man ska satsa på först innan priset går upp igen

Självklart testar jag det. Ska iväg på middag strax men återkommer med resultat så fort jag har en möjlighet till det.

Ja precis, tror absolut de är liknande och att de ska vara Samsung B-die men är inte hundra. Har gått igenom denna länk som jag hittade för ett tag sen, se om du lyckas identifiera dina minen så du får rätt. (TIPS är om du lyckas få tag på modell numret för då kan du jämföra direkt mot länken nedan - finns även https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/ som du kan jämföra med)

Länk nedan:

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/62vp2g/clearing_up_any_...

Av milk^
Skrivet av osgorth:

@milk^: dang, inte illa alls.

Vad som imponerar är ju också processorns maxeffekt på lite drygt 83W .. Det är ju ingenting!

Ja eller hur! Dock är jag lite nojig för CPU Core Voltage att den gick upp så högt men det är bara när den boostar, vid idle och icke boost ligger den och puttrar på 1.3-1.312 V vilket känns betydligt bättre!

Skrivet av CubaCola:

Ah, sjukt
Klockar den lika högt när du spelar också?
Hoppas min EVO212 som jag använt ett tag är likvärdig prismen antar dock att Prismen har fördelen av att även blåsa lite på VRM:erna, men det bör inte spela jättestor skillnad när 3600 drar så lite iofs.

Sedan är det ju silikonlotteriet också då som man behöver vinna

Japp, den klockar upp till 4400 MHz när jag spelar. Jag har HWiNFO64 som jag kollar upp alla värden men är tyvärr mindre bra på att logga hela sessioner för att kunna se exakt vad som händer men försöker ha så bra koll som möjligt, iaf så gott det går haha.

Ja visst är det lotteriet som kan göra skillnad men tror definitivt att du lyckas hålla din propp kall med ditt EVO212 system! Du kanske har nämt det men vilken processor har du valt?

Att PRISM:en fläktar på VRM:erna gör säkert sitt men sen så köpte jag även 3 st chassifläktar (2 x 140 mm Be Quiet Silent Wing 2 / 1 x 120 mm av samma) och har en sedan tidigare och det har verkligen hjälpt till med alla temperaturer i min lilla lilla Phantek P350 låda. Du lär ju ha en del också med ditt EVO system antar jag?

Skrivet av fragande:

Är det någon som har koll på om 3600 (icke-X) har fullt stöd för PBO den här gången eller är den cripplad så som 2600 och 2700 var?

Snyggt! Vad boostar ditt ex till när du kör 3DMark? Har du pillat något på PBO-inställningar?

Tack! Jag lyckas få den att boosta till 4400 MHz på alla mina cores men vet inte exakt hur länge och när den gör det då jag inte satt upp ett riktigt "logg-flöde" utan använder mig av Afterburners OSD där jag importerat in en del data från HWiNFO64 så följer det där samtidigt som jag även kollar på HW separat. Har inte orkat och vet ärligt talat inte hur eller vad jag behöver göra för att kunna följa all statistik under en viss period sådär i efterhand.

Det ända jag har gjort med PBO:n är att jag gått in i Ryzen Master, satt på Auto Overclock och satte PBO till 200 MHz, därefter så boostade den upp sig av sig självt. Är verkligen en nybörjare i det här och med MSI's beta BIOS, har de (MSI) ändrat en massa grejer och vet för lite om vad jag ska stänga av/sätta på/ändra/ vilka loadline nivåer som är bra/vilket PBO mode som är bäst etc.

Såg en person på Geekbench som hade lyckats överklocka sin till öve 5 GHz (troligt LQN) men det som var intressant var att han något runt 4.6Ghz och den boostade upp till över 5 GHz, den boosten verkar vara intressant. De flesta som kört OC har bara kört tex 4.3 GHz på alla cores rakt upp och ner utan boost men den snubben verkade ha lyckats med det.

Ni får ursäkta om mina svar / inlägg är lite röriga men har sovit extremt lite inatt haha.

Av milk^

Första gången jag lyckas spräcka 20K gränsen i FireStrike!!! Visste inte att jag tyckte detta skulle vara så nice men skrek precis "BOOOOOM" haha.
FYI: Kör ett Vega 56 fast med 64 BIOS så jag kan köra +1000 MHz på HBM

https://www.3dmark.com/3dm/37482170?

Av milk^
Skrivet av CubaCola:

@milk^: Imponerande! vad kör du för kylare?

Tack! Jag kör AMD's Wraith Prism som jag fick skickad till mig av en go gubbe från AMD Discord kanalen, behövde bara stå för frakten (han fick iofs en av mina koder till World War Z spelet som jag fick med när jag köpte mitt Vega kort) men tror jag vann . Kör med MSI's fan-controller så ställt in den på "Smart Mode" så den sköter allt automagiskt

Av milk^

Gick och köpte ett par Gskill Flare X 3200 CL 14 och kör dom nu i 3600MHz CL 14-14-14-30 (inte lekt klart ännu) men körde en geekbench igen och vi klättrar uppåt - stor skillnad från mina Patriot Viper Steel 3600

https://cdn.discordapp.com/attachments/590263069616373771/598131...

Snart över 6K gränsen samt 30K gränsen och detta bara med snabbare minnen och PBO satt till 200MHz, alltså ingen manuell OC öht! Rätt imponerande måste jag säga!

Av milk^

Fan va gött gubbar! Börjar arta sig lite här inne

Av milk^
Skrivet av Aeig:

Hämtade precis ut 3900X, har installerat den i moderkortet och ska börja köra några enklare tester i spel och benchmarks Galet hypad.

Ska bli spännande att se hur den fungerar med X370.

https://i.imgur.com/BtD3Chw.jpg

https://i.imgur.com/EN6BPIi.jpg

https://i.imgur.com/pbdArNu.jpg

Hoppas att fler i tråden börjar få sina exemplar snarast
Mvh

Grattis och välkommen i klubben! Hoppas du blir nöjd med dina prylar

Av milk^
Skrivet av the squonk:

Gå inte högre än 3600 på minnet, annars kickar en divider in som ger sämre prestanda såvida du inte går mycket högre, jobba ner timings istället.

Mm, dock såg jag att jag skrev fel, det skulle vara 3733MHz och inte 3800MHz hehe. AMD säger att dividern kickar in efter 3733MHz och har fått olika svar från olika personer. Har inte möjlighet att djupdyka ner i detta just nu men vilket är bäst tro? Låga timings på 3600 eller på 3733MHz - Har ett par Hynix CJR så de klockar bra men gillar lite löser timings.

Av milk^

Här kommer lite Geekbench jag lyckades göra igår. Inte pillat så värst mkt på timingen eller så men märker att det verkar vara ett samband mellan hastigheter på minnena och singelcore respektive multicore score.

Fått högre single core när jag kört minnena på 3600 MHz och högre multi när jag kört på 3733MHz.

Min GeekBench: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/13820110

Edit: leker lite med PBO men det har bara blivit i Ryzen Master då MSI BIOS:et är lite oklart, vet inte riktigt vilka inställningar som ställer in så jag får de 200MHz extra då det inte är samma increments i BIOS:et som i Master app:en - men efter att ha ställt in det i Ryzen Master boostar mina cores upp till 4.4ghz vilket är trevligt. Någon annan som är mer kunnig lär väl förstå det så ni kan väl hojta när ni vet/testat.