Inlägg

Inlägg som elajt_1 har skrivit i forumet
Av elajt_1
Skrivet av SellahiR:

Sant, jag är ju lite oldschool och tänker att man ska använda TVn som TV

Beror väl på vad man menar som TV, men om du menar att bara titta på vanliga TV-kanaler så är du nog nära ensam om det idag.

Av elajt_1
Skrivet av Laxpudding:

Micro-LED och motsvarande patent som Crystal LED etc. är nutid och har existerat i många år och är ungefär lika tillgängliga som en Porsche eller Rolls-Royce. Finns efter flera år inget som tyder på att den här tekniken någonsin kommer att gå att masstillverka till kostnader som motsvarar dagens 25.000 kronor för 75 vettiga LCD-tum. Det är i praktiken en av alla önskedrömmar som passerat genom åren.

Hmm Samsung har i alla fall inte haft det kommersiellt i många år. LG tror jag började sälja sin första modell 2020, men är osäker där.

" In 2021 Samsung, the pioneer in MicroLED TVs for commercial and residential uses, started selling 110-inch models for more than $150,000 last year, and for 2022 the company is adding a new, somewhat smaller model at 89 inches.

Det finns inget som tyder på att dom någonsin kommer gå att masstillverka? Dom visade upp sina framsteg i tillverkningen på CES, så har själv svårt att tro att det inte satsar mycket på just denna teknik.

https://youtu.be/kHDANson4j4?t=260

Av elajt_1
Skrivet av ipac:

Massmarknad MicroLED ligger så långt bort att det likväl kan vara nått annat som "är framtiden".

"Kan" vara. Så långt i framtiden är det troligtvis inte och tekniken utvecklas/krymps hela tiden. Vilka andra framtida TV-tekniker tycker du är mer troliga att lanseras inom de närmsta åren tänker du?

Av elajt_1
Skrivet av SellahiR:

Snacket om inbränning är mera likt skrämmselproppaganda. En nackdel som finns där som man bör vara medveten om. Finns inte en tecksajt som jag följer som utför tester som råkat ut för det.

Nja, använder man skärmen som en dator eller spelskärm där man mestadels har samma innehåll på skärmen under längre tider finns en klar risk.

"In this video, we will go over the results so far from our two ongoing burn-in tests.

Our current stance is that if you vary your content and don’t display static areas then you’re unlikely to experience any issues. If you do plan to watch a lot of static content with bright, saturated colors, then an OLED TV probably isn’t for you. There has been no appreciable change to the brightness or color gamut of these OLED TVs which is great."

https://www.youtube.com/watch?v=nOcLasaRCzY

Av elajt_1
Skrivet av Laxpudding:

Micro-LED är nutid. Fast med cirka trettio gånger så högt pris per tum jämfört dagens konsument-TV är det endast nutid för en selektiv skara användare. Att på tre år gå från flera miljoner kronor till kanske en halv miljon+ kronor för de minsta 2022-modellerna är förvisso åt rätt håll. Men fortfarande en lång väg att gå innan (och ifall) det nu kan ersätt dagens mainstreamprodukter.

Mm tycker det då är fel att kalla de nutid, när det inte finns några egentliga modeller för vanliga konsumenter. QD-Led kommer du i år kunna köpa i konsumentmodeller d.v.s i normala storlekar. Dioderna för miciroled är fortfarande på tok för stora för att användas i det som i dag är normala panelstorlekar med 4K upplösning.

Dock var det inte det jag referade till med framtid, utan att mikroled högst troligt är den teknik som kommer användas framöver, när tekniken krympts till rätt storlek. Vad vi vet idag så har den tekniken "bara" fördelar jämfört med OLED.

Av elajt_1
Skrivet av MORD:

Går det på något sätt kolla om 4K/HDR/VRR fungerar som utlovat? Går det att se om upplösningen verkligen är 4K eller om den är halverad på någon sida som det pratas om?
Har en 55OLED706 och allt flyter på bra, och ser bra ut. Mitt ända problem är att HDMI signalen kopplas från titt som tätt beroende på spel.

Inte förrän vi sett oberoende recensioner av dom nya modellerna. Låter som att ditt ex har ett hårdvaruproblem?

Av elajt_1
Skrivet av SellahiR:

Den närmsta framtiden heter OLED EVO så vida priset inte blir ett problem. Framtiden heter däremot troligen QD-OLED

Framtiden heter snarare microLED. Med det sagt, jag använder en 83" C1:a från LG idag och kan absolut inte klaga på vare sig ljusstyrkan eller färgåtergivningen, speciellt inte i HDR. Det enda stora nackdelen jag fortfarande ser är potentiell inbränning.

Av elajt_1
Skrivet av dlq84:

QD-OLED kommer vara överlägsen när det kommer till färgåtergivning, gissar på att de blir likvärdiga i ljusstyrka dock, men citera mig inte på det.

Det vet vi först efter oberoende recensioner.

Av elajt_1
Av elajt_1

Såhär på rak arm tycker jag det är väldigt svårt att sia om vad som är bäst för ARM:s framtid.

Av elajt_1
Skrivet av medbor:

De använder blått och gult ljus, det är därför färgvärdena inte är så bra på just LGs OLED. Rött är ganska klent och mer orange, grön är åt det neona hållet. Båda dessa kommer från samma gula ljuskälla med olika filter på

https://www.youtube.com/watch?v=Piteu5gyKq0&t=315

(Ritade ungefärligt hur den gula ljuskällan ser ut innan filtrering)
https://i.ibb.co/1RnDLCr/D0-F4-C1-AA-1-BC4-47-A9-943-A-8-AE723-DA1132.jpg

Det är fortfarande bara blå oled pixlar (precis som hos Samsung), det gula ljuset kommer från ett överdrag av gul fosfor för att kunna skapa vitt ljus. Dom flesta har inte sett Samsungs paneler sida vid sida ännu, eller rättare sagt ingen har sett detta i en opartisk recension ännu, så svårt att säga om det med färgerna kommer märkas något nämnvärt. Färgerna är verkligen inget jag har något att anmärka på när det gäller LG:s oleds, möjligtvis ljusstyrkan rent generellt, men jag tittar aldrig i rum med dagsbelysning så märker inte av det heller.

https://youtu.be/vLGVTau_lOE?t=114

Av elajt_1
Skrivet av ipac:

Ja som jag skrev tidigare, ljuset ut från resp subpixel (innan filtrering) är vitt. Därav namnet WOLED. Där slutar Tomsguide djupdykningen i ämnet. Går man djupare så hittar man nått i stil med medbors bild innan ditt inlägg.

Dvs, för att åstadkomma detta vita ljus så måste man använda en blå emitter (stackat ihop med en gul emitter). Dvs bara för att det resulterande ljuset är vitt så kommer man inte ifrån att man behöver ha nyttja blått oled material. Således är WOLED ingen quick-fix för att komma runt det faktum att blått oled material har kortare livslängd - vilket folk titt som tätt hävdar.

Och som jag sa, att stacka oled-emitters har faktiskt en förkortande effekt på livstiden (även om den tycks vara med marginal tillräcklig ändå).

Kuriosa: Enl nått white-paper jag hittade så var de första som visade upp en fungerande WOLED-prototyp faktiskt Samsung (40" den gången). Men principen togs fram av Kodak och deras patent köptes som kanske bekant av LG och resten är historia, som man säger.

Skulle inte kalla kvantpunkter för filter. Filter fungerar så att vissa våglängder helt enkelt blockeras. Kvanpunkter omvandlar ljus av en viss våglängd till ljus av en annan våglängd.
(med det inte sagt att förlusten är 0, har ingen aning, men principen är en annan)

Därför har kvantpunkter börjat kallats Quantum Dot Color Converters (QDCC). I tidigare dagar pratade man om det mindre korrekta Quantum Dot Color Filters(QDCF).

"Och som sagt, vita oled emitters finns inte så LG använder lika mkt grönt+rött(gul) som de använder blått."
Det du hävdade ovan var väl dock att LG med WOLED använde alla "Oled"- färgerna vilket hade lett till olika degradationstid för pixlarna vilket nu inte sker, även om den blå färgen är den som degraderar först (vilket naturligtvis även gäller för Samsung).

Av elajt_1
Av elajt_1
Skrivet av Nimrood:

Fanns en hög att köpa på webhallen igår kväll, fast priset... 19000 och uppåt...

Som hittat ju.

Av elajt_1

Har gjort allt för ofta, men det blev ändring på de nu sedan flytt.

Av elajt_1
Skrivet av ipac:

Nej syftet med woled eller boled har inget med livslängd att göra. Det görs av tillverkningstekniska skäl.

Och som sagt, vita oled emitters finns inte så LG använder lika mkt grönt+rött(gul) som de använder blått.

Hmm jag tycker mig läst att någonstans att det inte är så och att LG själva hade problemet med olika livslängd på dom olika färgerna från början. Skall försöka hitta exakt vad jag läste det bara.

LG's OLED technology is technically called WRGB OLED, because it uses white OLED as the primary light source, with additional color filtering that adds red, green and blue to each pixel.

https://www.tomsguide.com/news/what-is-qd-oled-samsungs-next-...

På grund av LG:s färgfilter dämpas ljusstyrkan en del, ett problem som Samsung påstår sig komma förbi genom att istället använda kvantprickar, vilket ju egentligen också kan ses som ett filter, men uppenbarligen ett som inte påverkar ljusstyrkan på samma negativa sätt.

WOLED

WOLED is the technology that LG currently uses for its 55 inch OLED TV. The term is a result of the term WRGB OLED which stands for White Red Green Blue Organic Light Emitting Diode . Simply put, each pixel of a WOLED TV consists of four (tiny) sub-pixels, the diodes. The filters of the first three pixel sub pixels are red, green, blue. The fourth pixel has no filter and is white. White may sound a bit strange since most of us may be familiar with the primary RGB colors (red, green and blue).

RGB OLED

The term RGB OLED may be immediately clear after reading the paragraph above. These stand for Red Green Blue Organic Light Emitting Diode .

An RGB OLED TV does not use filters and each pixel on the TV consists of three sub-pixels that themselves radiate their main color. For example, one sub-pixel is red, one sub-pixel is green and one sub-pixel is blue. The color that appears on TV is determined by the intensity of the light emitted by the pixels. For example, the color is white when the intensity is at maximum and the color is black when no light is emitted.

Samsung is the manufacturer that currently works with the RGB OLED technology for its latest 55-inch Super OLED TV . Samsung itself provides relatively little information about the technology used, but the manufacturer does say that the technology is better than what LG uses. The RGB technology must provide more intense colors, although the viewing angle can be less.

Av elajt_1
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hade jag ingen aning om, trodde det var riktig oled.

Det är väl riktigt OLED, men istället för att använda röd blå grön så har man kört bara vita OLED pixlar med färgfilter, såvida jag förstått det hela rätt. Det är ju lite det Samsung nu väljer att göra också, d.v.s köra bara blå OLED eftersom dom andra färgerna har olika lång livslängd. Någon skillnad är det ju dock då Samsungs istället för filter använder kvantprickar för att få RGB och skippar den extra vita pixeln LG's OLEDS använder för starkare ljus. Ta det här med en stor nypa, jag har inte läst på tillräckligt. Samsung skall i alla fall med sin teknik få både något vidare eller mer korrekt färgspektra, starkare ljus plus att panelerna behåller korrekta färger och ljus även från vidare betraktningsvinklar.

Av elajt_1
Av elajt_1
Skrivet av Aka_The_Barf:

Inbränningen är fortfarande ett problem. WOLED har jag inte hört talas om, däremot microled verkar vara något som är på väg och finns redan idag på vissa större paneler. alla fördelar med oled men utan inbrännings risken.

Woled är väl vad LG använt i princip från start.

Av elajt_1

Har själv haft en Panasonic plasma som datorskärm i många år nu. Slår alla äldre LCD:er lätt. Både i svarstider och rörelseskärpa.