Inlägg

Inlägg som mezzo_ har skrivit i forumet
Av mezzo_
Skrivet av perost:

B360 har som sagt inte stöd för minnesöverklockning, så över 2666 kommer aldrig fungera med det moderkortet oavsett vilka profiler som finns utan du måste ha ett Z370/Z390 för det.

Okej, det var inte klart för mig att minnesfrekvensen skulle låsas även under XMP. Man hade kunnat önska en varning i BIOS när man ställer in det men det går inte att få allt här i världen. Tack!

Av mezzo_

Resettade CMOS - samma problem. När jag väljer XMP så står den på 'Auto' där den går till 2166MHz. Om jag ställer in 'Auto'-delen över 2666MHz så vägrar den posta. Det finns som bekant en SPD-profil för PC3000.

Minnena har jag lyckats uppa till 1.394v.

Av mezzo_

Jag verkar slå i något slags 'tak' över 2666mhz så jag gissar på att det är moderkortet som begränsar sin överklockning. Jag ska testa att göra en riktig clearing av CMOS men jag kommer inte åt jumpern just i detta nu.

Jag trodde inte att B360 skulle vara så restriktivt med en 8700.

Av mezzo_
Skrivet av shugge:

QVL för DRAM till moderkortet listar upptill 3000MHz minnen, så det tror jag inte är problemet.

3000 och högre finns i listan men postar inte.

Av mezzo_
Skrivet av giplet:

Edit: Enligt Asus hemsida så stödjer ditt nya moderkort bara minnen upp till 2666MHz. Att du inte kommer högre än 2400MHz skulle kunna bero på att minnet inte har en XMP-profil för 2666MHz. XMP är färdiga specar inprogrammerade i minnet som du kan välja. Det är inte så att precis exakt alla hastigheter finns.

Möjligtvis kan du komma högre genom att konfigurera alla minnets parametrar manuellt.

Jag ställde in frekensen för "Auto" till 2666MHz. Förmodar att B360 inte låter mig höja volten till minnet och att jag gör bäst i att nöja mig med 2666MHz.

https://i.imgur.com/ICIXi5U.png

Skrivet av shugge:

Förmodar att det är ett begagnat moderkort. Testa clr cmos så att BIOS nollställs och testa sen att aktivera XMP på nytt.

Jag har återställt Optimized Defaults i BIOS och som sagt uppdaterat till senaste BIOS-versionen. Allt kort från att fysiskt återställa CMOS.

Av mezzo_

Jo jag uppgraderade BIOS det första jag gjorde. Skrev fel på XMP av bara farten.

https://i.imgur.com/51xreut.jpeg

Av mezzo_
Skrivet av Alphahanne:

Då är 5600X bättre, även om den har två kärnor färre.

Tackar.

Av mezzo_

Bytte mobo och CPU. Behöll RAM. Problem med att komma upp i specad hastighet.

Jag hade en 7700K med ett Asus ROG STRIX Z270-F Gaming

Minnet är:

Nu stoppat med en 8700 på ett Asus ROG STRIX B360-F Gaming.

När jag ställer in XPD kommer jag inte över 2400MHz. I mitt förra system kunde jag bara välja 3200MHz i XPD-listan och köra på.

Av mezzo_
Skrivet av Novdid:

I realiteten är det ingen skillnad mellan 5700X och 5800X så ta det som blir billigast. För spel är 5700G rejält mycket sämre pga en mindre L3 cache. Så håll dig borta från den.

Tackar, hade nog missat det med cachen annars. Men om man jämför 5600X med 5700G?

Av mezzo_
Skrivet av Rouge of Darkness:

har du inte öppnat länken så är du nog safe.

har du tryckt på den så gör du ev bäst i att nukea hårddisken en gång innan du fyller i några personuppgifter nånstans.

Ah, nej det gjorde jag inte. Men det blir nog en format snart ändå när datorn är helt färdigbyggd.

edit: Jag fortsätter att få popups dock. Det är nog bäst att ta det säkra före det osäkra och installera om Windows. Jag har inte så mycket sparat än ändå.

Av mezzo_
Skrivet av Joppis:

Ah, det är nu fixat. Det är inget jag behöver ta bort iom att den vill öppna en länk från *.gazetanovostey.com?

Av mezzo_

Installerade ett sjövilt spel, får nu popups från Chrome

Skulle vilja ha ett program för att rensa Chrome och annan skit från min dator. Jag har installerat och kört Malwarebytes men det kanske inte är så bra längre(?)

Av mezzo_

Sitter och kollar på att eventuellt uppgradera till AM4, jag har det väldigt tight ekonomiskt så det handlar om att köpa begagnat - något jag är van vid då jag gjort det hela mitt liv.

Jag försöker få rätsida på skillnaden mellan 5700X och 5800X. Förutom 100MHz boost ser de identiska ut så långt som jag kollat? Och lägre TDP då.

Slutmålet är att så småningom kanske kunna köpa en 5800X3D (bästa möjliga AM4 för just gaming och CS2 i synnerhet).

Just nu sitter jag på en nyligen uppdaterad i7 8700 och känner att den mest kostnadseffektiva uppgraderingen jag kan göra är att köpa ett beg AM4 och en beg AM4 CPU och till att börja med behålla mitt RAM (PC3000 8GBx2 Corsair som kan köras i PC3200). Så småningom köpa 2x16GB lite snabbare DDR4... Ja ni fattar poängen.

Men jag har svårt att se poängen med skillnaden mellan 5700X och 5800X, och släng även in 5700G där för jag skulle köra den med min egen dGPU ändå.

Av mezzo_

Jag kan vara intresserad av din 5800X om du säljer den till ett bra pris. Bor i Ulricehamn och överväger att byta från i7 8700 till AM4 nämligen.

Av mezzo_

Jag monterade en Noctua-kylare och just den tempsensorn visar fortfarande 105 grader. Allt annat fungerar som det skall.

Av mezzo_

Udda temp på specifik CPU core

Jag körde HWINFO medan jag spelade Killing Floor (inte särskilt krävande spel), jag var mest ute efter hot spot GPU (som bara var 69 grader). Men när jag scrollade igenom så är CPU temp 5 väldigt hög och den har inte sjunkit sedan jag slutade spela. Detta är antagligen varför CPU-fan spinner upp väldigt högt i CS2 och GTA V. Kanske även har med lite udda beteende att göra.

https://i.imgur.com/tVAXNkO.png

Kylaren är en Corsair 120mm AIO med push-pull configuration (jag har inte monterat den själv, jag köpte datorn av en god vän nyligen).

Jag tror nästan att det är fel på sensorn eller något för den står på 95 grader i Windows utan någon vidare belastning.

Av mezzo_
Skrivet av shugge:

Intel 9th gen är knappt några uppgradering från 7th eller 8th gen, så lägg inte pengar på det. Ska du gå intel vägen så bör du sikta på typ 11600 och uppåt för att få märkbar prestandaökning.

Ryzen 5600/5700/5800 är ett steg upp i prestanda, men då ska du hitta det till bra pris kontra am5 med tanke på att du måste byta moderkort oavsett om du väljer am4 eller am5 cpu.

Jag har en annan plan nu, i värsta fall så får jag ha min 8700 ett tag framöver (som var planen från början) eller så kanske jag har hittat en distinkt förbättring

Av mezzo_

Mina långsiktiga planer är att antingen köpa begagnat AMD 5700 eller bättre, eller en Intel 9600K eller bättre. Beroende på vad som är mest logiskt när det är dags. Jag har ett RTX 2060 och är i främsta fall ute efter bästa möjliga prestanda i CS2 då jag spelar det med vänner. I övrigt så duger 8700 mer än väl för mig och mina övriga behov.

Min ekonomi är som märks väldigt begränsad innan ni uppmanar mig att köpa AM5 eller nyare Intel-motsvarighet. Kanske 10400 med moderkort men boost är så låg då känner jag.

Av mezzo_

Tackar!

Av mezzo_
Skrivet av mpat:

Strömgränsen är väl det mest uppenbara.

Skrivet av shugge:

Det som alltid brukar gå att inaktivera/aktivera oavsett tillverkare och chipset är C-states.

Vad ska jag leta upp i BIOS då? Jag har ett ROB Strix B360-F Gaming.