Inlägg

Inlägg som mezzo_ har skrivit i forumet
Av mezzo_
Skrivet av mc68000:

Vi får skilja på instruktions-dispatchern i processorerna och process-dispatchern i operativsystemet. Det ena är hårdvara, det andra är mjukvara, och de gör två helt olika saker. Allt i denna länk handlar om mjukvarudelen: https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-dispatcher-a...

Men när TS nämner det, fanns det inte en "extern" skedulerare för AMD? Har det funnits någon liknande för Intel också? Den laddades in som en patch om jag minns det rätt och nyttjade Ryzen-processor bättre än vad som tidigare var kodat i Windows. Eller handlade det om power-modes?

Skrivet av shugge:

Kan bero på lägre base frequency som 8700 har jämfört med 7700K. Du kan testa att inaktivera power savings i windows och BIOS så att inte 8700 klockar ner sig till base på 3,2GHz (och lägre) och se om det gör någon skillnad i responsen.

Det är bland det första jag ställer in när jag installerat Windows 10, högsta power profile med att skärmen stängs av efter 20min. Jag är nyfiken på om det finns något som jag kan ställa in i bios även om jag bara har B350-chipset.

Av mezzo_
Skrivet av mpat:

Det enda som låter bekant är den integrerade VRMen i Haswell (ibland kallad FIVR) som onekligen var lite snabbare än att ha den på moderkortet. Den fanns dock inte i 2600K (Sandy Bridge).

Men i 7700K?

Jag upplever att saker som att starta installationsfiler i Chrome som jag precis laddat ner går avsevärt långsammare på min 8700 än vad det gjorde på min 7700K t ex.

Av mezzo_
Skrivet av mc68000:

Vi får skilja på instruktions-dispatchern i processorerna och process-dispatchern i operativsystemet. Det ena är hårdvara, det andra är mjukvara, och de gör två helt olika saker. Allt i denna länk handlar om mjukvarudelen: https://www.geeksforgeeks.org/difference-between-dispatcher-a...

Men när TS nämner det, fanns det inte en "extern" skedulerare för AMD? Har det funnits någon liknande för Intel också? Den laddades in som en patch om jag minns det rätt och nyttjade Ryzen-processor bättre än vad som tidigare var kodat i Windows. Eller handlade det om power-modes?

Jag får erkänna att jag inte vet tillräckligt mycket om varken hård- eller mjukvara när det kommer till de här bitarna. Men jag försöker beskriva på min egen nivå vad jag hörde, kanske vet någon vad jag pratar om..

Av mezzo_

Jag skrev ett inlägg som försvann är jag postade av någon anledning. Den 'kvickhet' jag beskriver är något som skulle finnas där vid låg voltnivå ändå. sen vet jag inte hur mycket jag kan skruva på sånt på ett B360-chipset men jag kan titta på det när jag bytt ut kylaren till en Noctua-kylare.

Jag hörde det bara i förbifarten i någon video så det är svårt att både referera till och att ens veta om det stämmer eller inte. Tanken var att någon funktion som tidigare legat on-dye med lägre latens skulle ha flyttats utåt till kanske chipset-nivå för att spara plats vid implenteringen av stöd för 6 kärnor och fler. Det kan vara BS av hägsta rang men det talades om en 'golden age' med 2600K och några generationer då ytterst små beräkningar skulle ha haft lägre latens och visa sig i saker som att öppna filutforskaren och sådana väldigt lätta jobb.

Av mezzo_
Skrivet av MaxieTheHatter:

Båda ser ut att köra på socket 1151, så det ska gå fint!

På vissa hemsidor så benäms den senare sockeln som 1151-2 (för att särskilja att den är byggd för att klara av strömleveransen till processorer med högre antal kärnor). Jag vill bara undvika en överraskning när jag byter kylare mellan de två datorerna.

Av mezzo_
Skrivet av SCORPIUS:

En i7 7700K till en i7 8700 är inte direkt en uppgradering.
Har du kvar din 7700k så byt tillbaka och klocka den, om det är mer prestanda överlag du är ute efter.
Din 8700 har bara en fördel och det är ökat antal trådar.

Angående schemaläggare så vet jag faktiskt inte.
Om jag tar min gamla överklockade 2600k mot min 7700k så är 7700k klart snabbare på allt, men inte jättemycket när det gäller webbläsare och filutforskaren.

Det är trådarna jag var ute efter bland annat, även gamingprestanda har några procent om man tittar.

Grejen med 'ryktet' är att allt 'riktigt' arbete såklart blir bättre på en nyare CPU men att de gjort en beräknad sak som gäller just det jag beskriver i början. De nya CPUerna är snabbare, men denna t ex bootar betydligt långsammare och jag inbillar mig att snabba saker som filutforskaren och webläsare är bråkdelen av en sekund långsammare. Och då uppgraderade jag till en snabbare NVME-disk i samma veva.

Av mezzo_

Rykte(?) om schemaläggare på Intel CPUs för senare generationer?

Jag har sett rykten om att Intel vid någon punkt flyttade ut en schemaläggare eller något från själva CPU package (möjligtvis till chipset).

[Det gäller en allmän upplevelse om att i7 2600K hade en väldigt 'snappy' upplevelse vid snabba operationer så som att öppna filutforskaren, att öppna webbläsare och liknande operationer som inte nödvändigtvis går att mäta med benchmarks.

Jag såg det som en urban myth men nu när jag har uppgraderat från en i7 7700K till en i7 8700 utan K.

Jag tycker mig uppleva att min 8700 är lite lite långsammare vid allmänt Windows-bruk. Det tycks vara omöjligt att bevisa och jag har såklart bytt chipset och det som följer med moderkortet. Båda är dock Asus Strix (Z270F Gaming vs B360-F Gaming men båda körs utan överklockning).

När jag hörde om fenomenet var det gällande 9000-serien kontra 2600K som hölls som Intels 'peak' när det gäller denna typ av prestanda. För att spara utrymme på CPUn.

Är det något jag har inbillat mig eller ligger det något bakom den? Jag har för mig att jag har hört det från Jay's two cents eller HWU.

Av mezzo_

För tydlighets skull: Kan jag använda samma hårdvara för att montera en kylare från en 7700K på en 8700?

Jag har nyligen uppgraderat och behöver flytta över CPU-kylaren då den är bättre och tystare (Noctua NH-U12A över en Corsair single 120mm AIO). Får kylpasta idag men vill gärna undvika överaskningar om olika monteringssystem etc, jag flyttar ju över backplate och allt.

Av mezzo_
Skrivet av OldComputer:

Absolut inte om det inte står specifikt på kabeln. Vet att AX650/750/850 har samma kablar då det står specifikt på kabeln. Har sådana nätagg själv.

Diskuterades nyligen i en tråd om ett Reddit-inlägg där en fått ett nätagg utbytt på garantin av EVGA där det nya nätagget (trots samma modell) var något modifierat, vilket gjorde att kablarna brände diskarna.

EVGA brände Reddit-användares hårddiskar

Har du inte tillräcklig kunskap ska du inte prova. När det gäller Corsair är det bara deras AX-serie som är bra. Jag skulle aldrig använda ett nätagg som ger lägre än 10 års garanti. Det är den billigaste komponenten av datorn avsedd på tid och den del som skadar mest när det går fel.

Det ska vara omöjligt utseendemässigt att sätta kabeln fel. Men med tanke på hur den nya grafikkortskabeln hanterats av nVidia så ska man nog tänka om både en och två gånger. Jag använder aldrig en kabel som ser dålig / utsliten ut. Sedan om det är nVidia / total designmiss eller båda. Ja oavsett. Nätagg som är äldre än 2x garantitiden skulle jag aldrig använda. Heller inte nätagg från någon annans dator.

Min styvfar kanske har ett AX750 liggande, då är det högst intressant.

Av mezzo_
Skrivet av sebbeharry:

Yepp, använde också det programmet för 15 år sen!

Vilken nostalgi

Av mezzo_

Programmet kan ha hetat Powerstrip eller något åt det hållet.

Av mezzo_
Skrivet av Laxpudding:

Enkla svaret är att ha tålamod och köra skärmen via DP när du väl får kabeln. Då bör allting fungera som väntat. Det finns det en anledning till att den där generationen gamla skärmar slumpas bort för hundralappar.

Jag vet, men jag hade inte spelat på några år och var lite otålmodig. Nu har jag lyckats fixa det verkar det som iallafall. Det är också en anledning till att man kan få den hemkörd till sig för 400 spänn

Av mezzo_

Nej, det är inte löst. Eftersom Nvidias kontrollpanel inte vet vad som är max Hz så tvingar den inte 120Hz nu när jag testade Killing Floor t ex. CS2 funkar för att man kan använda -freq i launch options. Det kanske finns ett liknande kommando i Killing Floor men det lämnar GTA V och alla andra spel.

Hur kan jag tvinga fram 120Hz i alla upplösningar i alla spel?

Edit: Okej nu har jag, peppar peppar, fixat det. I vanliga fall är det bara att ställa in i 3D options i Nvidias kontrollpanel att använda "highest available" refreshrate och så brukar den köra över alla Hz-inställningar men jag hade problem med det nu. Men med CRU så fick jag Windows att halvt erkänna att det fanns 120Hz att välja på men det buggade med Nvidias kontrollpanel av någon anledning. Nu ställde jag in 120Hz i Windows, såg till att det var applied flera gånger om. Sedan bootade jag om Windows och bytte FRÅN att ha högsta uppdateringsfrekvens, tryckte på 'apply', ändrade till högsta igen och tryckte på 'apply' och bootade Windows igen.

Därifrån kunde jag rakt av välja 120Hz i GTA V och Killing Floor startade i 120Hz med. Får hoppas att det håller sig nu, peppar peppar ta i trä. Jag har bara att vänta till på tisdag då jag får DP-kabeln och förhoppningsvis slipper tänka på det här någonsin igen.

Av mezzo_
Skrivet av Rouge of Darkness:

CS aggen är corsair lågbudgetvariant och bör helst inte användas efter att de nått 3-5 år eller vad det nu är de har garanti.

de har kortare garanti pga att de byggda med det billigaste de kunde hitta men som fortfarande kunde göra jobbet i några år kretskorts designen är typ samma kvalitet som sina dyrare bröder men men betydligt sämre komponenter.

De jag har att välja på är HX750 (GAMMALT), CX600M (några år på nacken) och CS600. Pick my poison.

Av mezzo_
Skrivet av Daemon:

Skulle inte vara förvånad om det är någon form av fel i rapporteringen där, även enligt Philips själva så är det via DP och DVI den klarar 1080p@>=120.
"Optimal upplösning 1920x1080 vid 120 Hz (Dual-link DVI/DP)"

Hade väntat på den beställda DP-kabeln.

Jag kan rapportera att det inte är 60Hz när jag spelar, och det kommer från en van 60/144Hz-spelare. Men ja, jag har redan beställt en DP-kabel. Om jag försöker sätta 144Hz i Nvidias kontrollpanel så får jag ingen bild från skärmen heller.

Av mezzo_

För att ta död på diskussionen om jag kan få 120Hz eller inte över HDMI.

Det finns ju TV-apparater som kan köra i högre än 60Hz över HDMI. Jag var absolut inte säker själv men jag testade så som jag beskrev i mitt första inlägg 🙂

Nu vill jag bara kunna tvinga 120Hz i GTA V och Killing Floor.

Skrivet av Kalasis:

Är det RivaTuner du tänker på?

Nej, men det fungerade också minns jag! Jag fick dock inte riktigt fena på det. Jag tror att jag använde en reg-fil eller något då RivaTuner var populärt för att tvinga uppdateringsfrekvens. Programmet jag hänvisar till är väldigt gammalt, jag tyckte om det för att man kunde få en speciell gamma/färgsaturationsmix som gjorde att man såg bättre i CS (nu pratar vi beta-versioner här).

Skrivet av flexm:

Om det stämmer som du säger att du faktiskt kan få 120hz i windows, så kan det fungera att använda "Custom Resolution Utility" (CRU) för att "ta bort" stödet för alla 60hz upplösningar och på så vis tvinga spelen kvar i 120hz.
Det är dock förhållandevis oanvändarvänligt och lite otydligt hur exakt man bör använda det, och gör du fel kan det bli en del störiga safe-mode-aktiga aktiviteter för att återställa bilden. Så ymmv, på egen risk osv.

Edit: För att förtydliga ang Laxpuddings kommentar här under, det som CRU gör är alltså att skapa EDID overrides i windows-registret som används istället för det som bildskärmen rapporterar.

Detta verkar ha fungerat alldeles utmärkt. Nu visar även Windows 120Hz och även korrekt monitor istället för Plug and Play-bullshit som jag hade innan.

https://i.imgur.com/2VINo95.png

Skärmen är inte glad av att bli tvingad att visa 120Hz i någon annan upplösning än native, men den gör det.

https://i.imgur.com/rsWdRsI.jpeg

(Upplösningen överrensstämmer inte för att jag har tvingad GPU rescaling)

Av mezzo_

Behöver ett program som tvingar Hz i applikationer

Jag har en gammal skärm som klarar av 144Hz (Philiphs 242G5D). Jag köpte den för en femhunka bara för att ha något som klarar av högre än 60Hz för FPS-spel.

Det har uppstått en del problem på vägen. Drivrutinerna jag laddar ner från Philips hemsida påstår Windows är manipulerade så den vägrar ta åt sig dem. Jag har bara en HDMI-anslutning just nu, DP-kabel är beställd från Amazon.

Jag kan skapa en custom resolution i Nvidias kontrollpanel på 120Hz och det fungerar i Windows. Flera spel är dock ovilliga att acceptera att skärmen klarar av 120Hz. Jag har lyckats få CS2 att gå i 120Hz men exempelvis GTA V vägrar något annat än 60Hz.

Tidigare brukade jag ställa in i Nvidias 3D-inställningar att köra högsta möjliga bildfrekvens och det fungerade tidigare med olika skärmar när det var relativt nytt med 120+Hz på plattskärmar. Men av någon anledning, för att det är en custom resolution, så är Nvidia inte lika resolut med att tvinga fram 120Hz.

Jag minns att jag på Windows 2000-tiden använde ett program som jag tror hette Powercolor som jag använde dels för att ändra gamma men där fanns även möjlighet att ställa in custom upplösningar med Hz och 'tvinga' dem att köras. Det var smidigt för att tvinga fram högre Hz på CRT.

Nu behöver jag igen samma funktionalitet. Ett program som tvingar fram en specifierad uppdateringsfrekvens med olika upplösningar. Alternativt en drivrutin från Philips som inte uppfattas av Windows som manipulerad.

Finns det något sådant?

Av mezzo_
Skrivet av Rouge of Darkness:

om det inte är 80+ stämplat så är det typ första generationen hx agg som kom för sådär 15-20 år sen eller nått innan 80+ stämpeln blev en grej och ja det har passerat sitt bäst före iom att garantin är utgången isf.

Har det helt ljusblå text på sidan? har för mig typ bara de utan någon 80+ har denna färgen
https://images.craigslist.org/01212_bqZU7TsUlWW_0pf0iv_600x450.jpg

anledningen till att bäst före isf är paserat är för att komponeneterna i det har åldrats och är tickande bomber som kan smälla om 5 min eller 20 år går inte veta och när det gör det så finns risk att det tar med sig diverse annat i fallet om man har osis.

Jag har exakt ett sånt som på bilden. Förmodligen så är CS650 det nyaste av de nätaggen jag har men det är knappast en modernitet heller men då 'duger' de iaf åt min nuvarande dator men om jag ska uppgradera ett snäpp till så får det ingå nytt nätagg när det bär sig av. Jag har varit så inaktiv med datorer i många år nu så jag har inte ens tänkt på hur gamla de begagnade prylarna jag köpt har varit.

edir: Tack för all hjälp!

Av mezzo_
Skrivet av Daemon:

Bäst att dubbelkolla själv, men ser ut som att CX-M ligger längst nere till höger på legacy sidan.
Type 3 enligt den och även på de flesta HX bortsett från de som var 80+ Bronze/White.

Nu ser jag, det var för svårt för mig att hitta på mobilen tydligen. Jag har fast 28-pin och CPU-power på mitt HX750 och ingen märkning om certifiering. Det indikerar för mig att det är white och således har speciella kablar för det mesta (antagligen en annan tillverkare än de andra modellerna?). Innebär det att HX750 möjligtvis är rent av sämre än CX600M (eller mitt tredje, ett CS650)?

Jag har blandat ihop HX750 då jag tidigare ägde ett HX750 Gold men senare sålde. När jag fick detta HX750 så antog jag bara att det var likadant då det var döpt likadant.

Det som är konstigt är att jag har ett starkt minne av att jag hade påsen från Corsair för HX750 med överblivna kablar men jag kan nästan garantera att det inte finns i min lägenhet just nu.

Jag hittade en dual Molex -> 6-pin pcie som skulle kunna vara en sista utväg men det är inte så stabilt - jag får isåfall undersöka och se om någon kontakt från PSU hör till en kraftigare rail och dedikera den till syftet.

Det var så enkelt i min skalle, jag skulle flytta över "det bästa" nätagget i min dator med 8700 och 2060 så skulle det ha utrymme för en uppgradering till Ryzen AM4 senare.

Det känns nog säkrast att köra på mitt CX600M eller möjligtvis CS650 icke-modulärt. Den modulära biten spelar mindre roll för mig då jag planerar att koppla in en drös med hårddiskar i den ändå.

Av mezzo_
Skrivet av shugge:

OBS är du minsta osäker, testa INTE. Är de inte kompatibla riskarera du att bränna diskarna som minst.

Går att verifiera via Corsair websida: https://www.corsair.com/us/en/s/psu-cable-compatibility är det äldre nätagg får mab klicka på länken för legay psu:s: https://www.corsair.com/s/legacy-psu-cable-compatibility

Jag hittar inte CM på de listorna, jag måste vara blind. Men jag har sett antydningar för att de använder samma för pcie (type 3). Kan någon hjälpa mig att bekräfta detta? Jag var helt säker på att jag hade två stycken pcie-kablar men jag hittar bara en till mitt HX750.