Inlägg

Inlägg som Schn3id3r har skrivit i forumet
Av Schn3id3r
Skrivet av Doctor9:

men har en fråga märker man någon skillnad på skärmarna, kommer sitta en del i photoshop och youtube.

Jag har inte provat någon av skärmarna men i nuvarande generation verkar QHD-skärmen vara kapabel att visa en större del av sRGB (plus att den är blank, FHD är matt). Länkar till två tester, tänk dock på att det kommer finnas viss variation mellan två exemplar av samma panel. XPS 13 9360 m. QHD - XPS 13 m. FHD.

Skrivet av Doctor9:

men varför har i7 2kärnor ?

Det är för att de ligger i Intels ULV-familj (processornamn som slutar med/innehåller "U"). Dessa är främst till för tunna laptops och dylikt. Från att de introducerades har de, mig veterligen, haft två kärnor och fyra trådar (oavsett i5 eller i7, eventuellt också i3:orna). Senaste generationen (8XXXU) har dock fyra kärnor och åtta trådar.

Av Schn3id3r
Skrivet av YaKoStar:

Synd, hade slagit till på en Alienware R4 17 annars.

Vet inte om du har studentrabatten redo men Dell har 4000:- rabatt på modellen du nämner(?) t.o.m. 4:e december. Testade nu och gick att kombinera med min kod för studentrabatt. Tror annars att du får snabbast svar via Facebook (DellSweden).

Av Schn3id3r

100 kr rabatt vid köp över 500 kr hos Gymgrossisten samt Bodystore. " JUL2017 " för Gymgrossisten och " JUL17 " för Bodystore. Giltiga en gång per kund och fram till 20/12.

Av Schn3id3r

Scandinavian Photo har julkalender men hittar ingen specifik länk utan man verkar få gå via vanliga hemsidan.

www.scandinavianphoto.se

Av Schn3id3r
Skrivet av HappyPie:

Dessa är goa, köpte 10 sådana lådor förra veckan

Ja, det är en favorit sedan många år Har tidigare haft lite problem att hitta dem i Göteborg (har såklart inte letat överallt) men lyckligtvis finns det en tipsgrupp på Facebook

Till den som inte provat kan sägas att smaken påminner lite om öl och är något mindre söt än den andra läskeblasken som butikerna kallar julmust.

Av Schn3id3r

Jag vill tipsa om Panasonic GX800 som vad jag förstått ska leverera bra bildkvalitet sett till priset (~4200:- inkl. kit-objektiv). Den har 4K(*), utbytbara objektiv (Micro Four Thirds), inbyggd funktion för timelapse och möjlighet att vrida runt skärmen. Nackdelar är väl att den är lite avskalad i och med att det är en instegsmodell (det medföljer dock en drös "kreativa" filter) och saknar mic-in (jag tänker att det kan vara bra även om det inte var ett önskemål, går ju att lösa med telefon och synka i efterhand annars om man vill ha bättre ljud). Alternativt en Panasonic G7 om du är bekväm med att köpa begagnat, har utgått ur sortimentet men dyker ibland upp på utförsäljning och kostar då ca 4000:- för huset.

(*) Såg precis något om att 4K-inspelning bara fungerar fem minuter åt gången (gissningsvis p.g.a värmeutvecklingen), du vill nog undersöka detta närmare.

Annars någon Canon XYYD (där X >= 7 ), både mic-in och utbytbara objektiv men ej 4K. 700D inkl. kit-objektiv kostar ~4300:- från Canon (fri frakt). Nikon och Sony (A6000 med tanke på budget) är väl också alternativ men jag har sämre koll på detaljerna där förutom att Sony haft problem med överhettning (ska ha blivit bättre med ny firmware). Har använt en D5300 men skulle inte rekommendera just den då det IMO finns bättre alternativ (det kanske är löst på senare modeller men har för mig att det inte gick att justera bländaren när man var i "live-view", dvs. filmar/förbereder att filma).

Av Schn3id3r

Produkt: 40% på Peak Design (prisex. Everyday Backpack 20)
Länk: http://cdon.se/search?q=peak+design#blockid=search&category_g...
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3831716
Pris: 1674kr

Av Schn3id3r

Osäker på om det blir rätt tråd nu men tänkte att det kunde vara intressant som fingervisning för kommande desktop APUer. Ber om ursäkt om det skulle vara helt åt skogen.

Såg iaf precis att Notebookcheck lagt upp en förhandsvisning av första resultaten från deras recension av en laptop med Ryzen 5 2500U (HP Envy X360). Om resultaten är representativa för produktionsexemplar ser det ut att blåsa upp till storm även på laptopmarknaden.

https://www.notebookcheck.net/Our-first-Ryzen-5-2500U-benchma...

TL;DR liknande resultat som i5-8250U i Cinebench R15, liknande resultat som i7-7500U + 940MX i 3Dmark 11. Mer energieffektiv än sistnämnda kombination. Fullständig recension av laptopen till veckan.

Edit: Letade och hittade en något mer försiktig recension, dock kan det bero på modellen som testades (Envy X360)

https://hothardware.com/reviews/ryzen-mobile-benchmarks-and-p...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Schn3id3r

Förutom att det är Black Friday är det idag en månad kvar till julafton

http://forumbilder.com/images/2017/11/24/IMG_20171124_09092265a3...

Av Schn3id3r
Av Schn3id3r
Av Schn3id3r
Skrivet av Laban80:

Hittar inte Mario Kart alls där, är det borttaget?

Ja, det verkar så. Tittade tidigare under morgonen och då var det fortfarande kvar men nu hittar jag det inte. Hoppas att det dyker upp igen efter kl 20.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Schn3id3r

Elgiganten har aviserat följande priser på spel till Switch under BF (tror priserna börjar gälla imorgon kl. 20).

FIFA18 - 399:-
Mario Kart 8 Deluxe - 379:-
Pokkén Torunament DX - 499:-
Super Mario Odyssey - 499:-

https://www.elgiganten.se/cms/black-friday-gaming/erbjudanden...
(välj "Spel" för enklast överblick)

Av Schn3id3r

MediaMarkt har NBA 2K18 (449:- ), Cars 3: Driven to Win (299:- ) och Lego Ninjago (399:- ) nedsatta nu. Kollade inte så noga men såg ut att vara "billigast på Prisjakt".

https://www.mediamarkt.se/sv/search.html?query=754312bf02b_17...

Av Schn3id3r
Skrivet av BasseBaba:

Finns väl ingen mening med volym om man kan sälja dyrt?
Kan du / ni förklara hur det är bättre att sälja 100 produkter i veckan för 100 kr styck än 10 produkter i veckan för 1000kr st, med samma marginal såklart.
Färre produkter till högre pris men samma marginal leder ju till att man med mindre arbete / retur / rma / kundtjänstsamtal / whatever har mindre omkostnader?
Det orealistiska, men om vi rent matematiskt ska räkna, drömläget vore ju att closa en order per år med nån gammal rembrandt-tavla för 200 mill som genererar 30% vinst. Då gör man ett sälj om året och är klar sen.

Helst vill man ju ha både volym och sälja dyrt (Apple) Får börja med en friskrivningsklausul att jag inte är specialiserad på varken "Supply Chain Management" eller försäljningsstrategi/branding men förväntas rimligtvis känna till något inom bägge då jag läser produktionsutveckling. Så det här blir verkligen på gränsen av vad jag känner mig bekväm med.

Det är svårt att få ett helhetsgrepp här eftersom det, mig veterligen, kan variera beroende på var i kedjan vi tittar. Generellt så tillverkas varorna enligt "många billiga" eller "få dyra" ("lagom" förekommer men var inget föreläsaren rekommenderade). Detta återspeglar sig sedan i priset som butikerna kan ta ut.

Kort sagt beror det på vilken strategi/marknad butiken (och tillverkaren) riktar sig till. Endera säljer du till många personer med lite pengar eller få personer med mycket pengar. Även om vi antar att det är samma marginal på produkterna så får vi anta att det är olika produkter iom prisskillnaden. Så i ditt exempel är varken det ena bättre eller sämre, utan helt enkelt "det beror på".

Marginalen ska naturligtvis täcka alla omkostnader oavsett om du säljer få eller många. Skillnaden blir att det blir en lägre kostnad (och risk) per produkt om du säljer många produkter. En anledning till att vilja sälja många produkter är att du kan få skalningseffekter. Om det räcker med 1 anställd i kundtjänst för att hantera alla ärenden från den billiga produkten är det en fördel framför att "tvingas" ha 1 anställd till de få ärenden som uppstår för den dyra produkten (eller köpa/hyra 1 gaffeltruck för att flytta många pallar billig produkt jämfört med 1 gaffeltruck för färre pallar dyr produkt). En fördel med "premiumprodukter" (ex. lyxyachter/sportbilar/tavlor) är att kundbasen verkar vara mindre konjunkturkänslig.

Ett motexempel skulle kunna vara lön, hur skulle du uppleva skillnaden att få betalt 1 gång per år jämfört med 12 (eller 6, eller 24)? Givetvis förutsatt att totala summan blir densamma. Om du är OK med 1 gång per år kanske du kan lyfta detta med din arbetsgivare, hälften av de minskade administrativa avgifterna skulle ju kunna tillfalla dig istället

I exemplet med tavlan så blir risken att man inte får den såld. Just Rembrandt lär väl inte vara några problem men om du inte hittar en köpare som kan betala 200 miljoner, vad gör du då? Tar förlusten? Svälter och väntar? Kan du köpa in någonting annat eller är allt kapital redan bundet i tavlan?

Så (n)ja, det ena är inte bättre än det andra i ditt exempel, bara olika strategier ("hur man än vänder sig har man ändan bak" ). I det ursprungliga exemplet var det bättre med en total vinst (från tolv sålda produkter) om 1200:- jämfört med 1000:- från en såld produkt, dvs. inte exakt samma resultat utan en klart högre vinst.

Skrivet av BasseBaba:

Jag sitter själv och ska bygga en Coffelake burk, så då kan man ju undra: Hur kommer det sig att det än så länge inte varit en enda CL cpu på rea? Inga x370 mobos på rea? DDR4 minnena verkar oxå dåligt med? 1080 / 1080 ti? Nope...
För så som ni resonerar, så skulle dom ju få ÅRETS <beeep> LAGEROMSÄTTNING om dom prissänkte dessa produkter.

De behöver inte ha rea eftersom de produkterna i stort sett flyger av hyllorna redan. Dessutom har det, vad jag läst, varit kapacitetsproblem i tillverkningen både för Intel CPU:er och DDR4. Detta gör att efterfrågan överskrider tillgången och då finns inga incitament att ta ut några lägre priser. Om kapaciteten inte ökar (byggs ut) samt priset på råvaran, kisel, skulle vara på väg upp kan vi snarare räkna med höjda priser.

Ett exempel här är att AMD tagit tillfället i akt och prissänkt Ryzen. Det lönar sig antagligen för AMD då det rimligtvis är få som bygger med Ryzen idag och gör bytet till CL när de blir tillgängliga (och då har AMD ändå fått sålt en CPU). Då får Intel inte sålt sina CPU:er och lageromsättningshastigheten på dessa sjunker. Den minskade intäkten beräknas rimligtvis kompenseras av konkurrentens förlust/helt uteblivna intäkt.
Ytterligare exempel är Nintendo som gått ut med att de inte kommer sänka priset på Switch under BF.

Förstår att det inte är helt intuitivt, det har gått (industriella) ekonomer i det här och sunt förnuft har upphört att gälla

Lageromsättningshastigheten blir ett (av flera) mått på hur "duktigt" företaget är, eftersom det visar på hur snabbt företaget kan skapa mer pengar (att göra ännu mer pengar av - förutsatt att man säljer med vinst, givetvis). I ditt exempel är det alltså möjligt att företagen har samma lageromsättningshastighet, trots prisskillnaden.

Skrivet av BasseBaba:

Helt enkelt, det som i min mening "reas" är produkter som dom antingen vill bli av med, eller har höga marginaler på.
Alternativt sånt som dom "bunkrat" för att kunna sälja på rean, nån tidigare i tråden hade ju kört ut en sjuhelsikes massa tvapparater till nån av ladorna. Helt enkelt dom har en produkt dom kan köpa in med god marginal och då bunkrar dom för att som ni säger omsätta mycket på kort tid.

Edit: Eller för att ta ett mer realistiskt exempel. Dom rear den trötta Harman högtalaren 70%.
Hur mycket försäljning tror ni inte dom skulle driva om dom istället reade SONOS med 70%? Skulle nog räcka med 15-25% på SONOS för att dom mer eller mindre direkt skulle sälja slut samtliga modeller dom har i lager.

Korrekt, där "vill bli av med" rimligtvis är med anledning av de faktorer som tidigare lyfts fram med reservation för att det kan finnas ännu fler skäl.

(OBS! TILL STOR DEL ANTAGANDEN!)

En intressant aspekt här är hur tillverkaren vill att sitt varumärke uppfattas. Om jag förstått det rätt (håll i hatten, nu blir det en del spekulation om obskyra marknadsföringstekniker/"corporate branding") så baseras en inte oansenlig del av den uppfattningen på just varans pris. Dvs. en billigare men likvärdig produkt uppfattas som sämre än en motsvarande dyrare. Att kunna skapa den typen av känslor och hype kring sina produkter är få företag förunnat (Apple, igen) och något som resten strävar efter. Och då kommer vi ju lite tillbaka till att sälja många produkter dyrt, "större marginaler" osv. (titta på t.ex. OnePlus, Huawei och Volvo Cars, vet inte om produkterna blivit märkbart bättre, frånsett ny teknik, men prisbilden är betydligt mer premium idag än den varit tidigare*).

Så för att återkomma till SONOS, det är möjligt att dessa till större del riktar sig mot "entusiaster" som förvisso gärna köper billigare men också är beredda att betala ordinarie pris. De har därför redan en jämn omsättningshastighet. Harman skulle kunna spela på att de i större utsträckning är ett märke många vill ha men kanske inte alltid har råd med. Genom att ha ett högt ordinarie pris så förringas inte känslan av att det är en premiumprodukt för den stora massan konsumenter som inte slaviskt följer alla reor (även om dessa borde inse att just den modellen ALLTID kommer). Samtidigt ges dessa konsumenter en känsla av att ha gjort ett fynd och det skapas en "brådskande" känsla eftersom erbjudandet inte sällan är tidsbegränsat (ex. Black Friday). Sammantaget tre sätt i hur man får någon att köpa något.

*Kompliceras en del av att dessa erbjuder mer än 1 modell och variant, just för att passa fler konsumenter.

Dold text

Det spårade ur lite på slutet men hoppas jag rätade ut något frågetecken åtminstone (kanske bitvis väl övertydligt). Rättelser mottages tacksamt

Av Schn3id3r
Skrivet av downup:

Ni som vet, vad är det som gör det möjligt till reor? Kan inet exempelvis sänka vad de vill? Eller fixar de någon extrem inköp och sänker på de viset?

Skrivet av dcxs:

Det undrar jag med, vad tjänar kedjorna på detta? Om jag förstår det rätt är elektronik redan väldigt prispressat. Reklam för sin butik är väl den enda fördel jag kan se, kan ju iofs också vara så att leverantörerna säker inköpspriset just för denna dag. Annars förstår jag inte hur det går ihop.

Skrivet av PlogarN97:

Jag är förvisso lekman i ämnet men antar ändå att det har med dupont modellen. Genom att omsättningshastigheten ökar så kan man sänka vinst per såld enhet men ändå göra större vinst totalt sätt.

Annorlunda uttryckt så är det bättre att sälja 12 grafikkort med 100 kronor i vinst än att sälja 1 grafikkort med 1000 kronor i vinst.

Sedan finns det säkert andra faktorer som merförsäljning. Kanske köper jag ett nytt spel från samma butik till ordinarie pris. Kanske om jag köper en tv så köper jag även en HDMI kabel för 99 kr.

Skickades från m.sweclockers.com

Lysande exempel, kan bidra med ytterligare några faktorer som påverkar just vinstmarginalen:

Det kostar att ha saker på lager (kostnaden för det fysiska lagret, personal, transporter, m.m.). Det kommer nya produkter som konsumenterna hellre vill ha och då köper istället för de gamla. Ju längre tid varorna blir stående desto större sannolikhet att de måste hanteras igen och då skadas vid hanteringen (och då endera inte kan säljas alls eller endast till reducerat pris). Dessutom binder företaget upp sina pengar i varorna, kapital som behövs till t.ex. drift, löner och att köpa in nya varor. Därför är det ofta önskvärt att ha en hög lageromsättningshastighet, vilket till viss del illustreras i @PlogarN97:s exempel.

Av ovan anledning kan det vara värt för företaget att sälja vissa typer av sällanköpsvaror (TV, datorkomponenter, etc.) med obefintlig marginal för att en konkurrent ska gå miste om den försäljningen och på så sätt tvingas sälja med ännu sämre marginal. Det blir då något av en kraftmätning mellan vem(s ägare) som har djupast plånbok alternativt effektivaste organisationen.

Av Schn3id3r
Skrivet av BrottOchStraff:

De som är sugna på Rayman Legends, är på rea på amazon
https://www.amazon.fr/Rayman-Legends-Definitive-Nintendo-Swit...

Har inte handlat från .fr , har de också fri frakt vid köp över ett visst belopp? Får det till €36 inkl. frakt annars och då är det billigare via SimplyGames (hoppas att de också kommer ha rea på fredag ): http://www.simplygames.com/p/rayman-legends---definitive-edit...

( £28,35 < €36,2 | ca 316:- vs 358:- )

Av Schn3id3r

Modellen har funnits på svenska marknaden sedan (minst) ~oktober om man ska tro Prisjakt, eller missar jag något väsentligt här? Vill minnas att Power var snabba med att visa den som i lager rätt tätt efter Computex.

https://www.prisjakt.nu/#rparams=ss=gl702zc

Av Schn3id3r

Dell har "förköpserbjudande till Black Friday:
http://www.dell.com/se/p/deals/special-deals?dgc=IR&cid=Q4_CO...

T.ex.
XPS 15 m. 4K, i7-7700HQ, 16GB RAM, 512GB SSD - 17 990:- (ord, 21 790:-, 3500:- rabatt)
XPS 13 m. FHD, i7-8550U, 16B RAM, 512GB SSD - 13 990:- (ord. 16 790:-, 2500:- rabatt)
Inspiron 7577, FHD, i7-7700HQ, 1060 Max-Q, 16GB RAM, 256 GB SSD + 1TB HDD - 11 790:- (ord 14 290:-, 2200:- rabatt)

När jag testar att gå till kassan går det att kombinera med 10% studentrabatt, YMMW.

Även HP har börjat med rabattkoder, ca 3-4000:- på olika OMEN modeller samt Spectre x360(*) med Kaby Lake (ej Refresh!). Hittade tyvärr ingen direktlänk men verkar ligga på deras startsida nu: http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Default.aspx

(*) Finns studentrabatt på modeller med Kaby Lake Refresh, tror det är enklast att gå via Mecenat eller Studentkortet.

Av Schn3id3r
Skrivet av isac_17:

@Tastou: Märker man stor skillnad mellan de två?

Ja, CPU respektive GPU är båda (beroende på val av benchmark) 30-40% "bättre" än sina föregångare.

https://www.komplett.se/product/949221/datorer/datorer-barbar...

Om du har studentrabatt kommer det med största sannolikhet bli ännu billigare från HP än det är från Komplett (baserat på tidigare prisnivå från HP, åtminstone de nya 13" har samma prisbild som modellerna de ersätter).

Recension med vissa jämförelser till tidigare modell: https://www.notebookcheck.net/HP-Spectre-x360-15t-bl100-i7-85...