Inlägg

Inlägg som Viita har skrivit i forumet
Av Viita

Du kommer helt enkelt få välja risk för eventuellt popljud eller inte såvida du inte tittar på en lösning liknande det @mrqaffe tipsar om, dvs en mekanisk volymkontroll.
Har du tur så kan det finnas någon "anti-pop-ljud" funktion i mjukvaran för ljudkortet dit mikrofonen är kopplad.

Då du slår fast att det sitter en mekanisk switch så ska det inte vara svårare än att du tar singal-kabeln och flyttar anslutningspunkterna från vart de är ansluta på kretskortet idag till att vara direkt anslutna till switchen.

Kan eventuellt vara mycket enklare att ta bort någon komponent på kretskortet beroende på hur det är designat.
Min gissning är att brytaren bara växlar resistans på signalen.

Av Viita

Det stora problemet är väl just att det är svårt att hitta så små switchar som är kompletta med hölje...

Om det sitter en riktig switch på kretskortet i platshöljet så bör det inte vara några större problem att bygga om den till ren brytar-funktion såvida det inte finns någon elektronik för signalförstärkning på kretskortet...

Du råkar inte ha någon bild på hur det ser ut?

Av Viita

Jag har haft spel krasha till desktop när steam tappat kontakten till servern... detta har även inkluderat singleplayer spel eller spel med multiplayer-möjlighet som körts i singleplayer läge/"offline mode"...
Som jag förstått det så verkar det finnas två olika ställen sparfiler lagras beroende på om steam är i "online"- eller "offline"-läge.

Kontrollera så du inte har anslutningsproblem för just steam...

Av Viita
Skrivet av VictoryKid:

Lite olika... Jag börjar bli lite less så jag får nog lämna in den... Kanske är fel på moderkortet?

Jag har haft ett annat litet problem och det är att det går inte att starta datorn med strömknappen. Men om jag först trycker på strömknappen och sedan snabbt trycker av/på på strömbrytaren på baksidan så hoppar den igång. Det går sen att stänga av den som vanligt eller starta om.

Säger det något?

Att startknappen inte fungerar kan vara så enkelt som att just knappen i chassit slutat fungera, eller om du av misstag råkat rycka ut den från moderkortet vid något tillfälle.

Om du har en Reset-knapp på datorn så kan du koppla denna till där startknappen ska vara kopplad och använda denna som startknapp. (Konsultera manualen för information om vart denna ansluts.)

Hur gammalt är nätagget? Man skall inte utesluta detta som felkälla även om effekten tyder på att det ska vara problemfritt.
Ett nätagg med instabil strömförsörjning kan orsaka väldigt mycket konstiga fel.

För övrigt så rekommenderar jag att du kopplar bort all kringutrustning kopplad till USB.
Det är inte ovanligt att det blir oregelbunda kortslutningar då och då i kablage till främst möss och hörlurar när de använts ett tag. Kablaget skaver sönder invändigt.
Om det startar upp USB-stickan utan problem så är det bara klura ut vilken USB-enhet som är problemet.

Sedan rekommenderar jag att börja med en "Clear CMOS", om jag tittar på rätt moderkort så ska det finnas en knapp för det i "botten" på moderkortet, bryt strömmen för datorn/bort bort kabeln från väggen, håll knappen intryckt 10s och starta sedan upp.
Leta upp "Fast Boot" i och ställ denna till "Disabled", till efter att installationen är genomförd.

Fanns det någon karakteristik på datorns konstiga beteende? såsom att pekaren plötsligt stannar upp eller att USB-portar plötsligt kopplas ur/in?

:
Är det en NVMe-SSD? om inte, prova byta SATA-kabel om du har tillgång till en extra sådan.

Du har 4x16 GB RAM-stickor?
Prova ta bort 2st så du har 2x16GB istället, och då blir det att ta bort en i ytterkant och sedan den som är i mitten av de resterande 3.
Om det inte hjälper, prova med endast 1st.
Om det fungerar med 1 st, så blir tipset att prova med denna 1 sticka i samtliga portar, allt för att se om det är någon port som är problematisk.
Fungerar den i samtliga så installera en till i samma kanal, dvs, antingen båda portarna närmast eller längst ifrån CPU:n.

Om det fungerar i denna kombination så har du förmodligen problem med minneskontrollern i CPU:n.
Är det dock någon port som är problematisk, prova installera en RAM-sticka och ta ut ett par gånger för att se om problemet försvinner, annars kan det vara värt att undersöka undersidan på CPU:n, eventuellt skjuta runt den lite i sockeln för att lite lätt "rugga upp" kontaktytorna där kontaktstiften ligger ann. Du har ungefär 0,5mm spel att skjuta runt CPU:n i sockeln.
Var dock försiktig om du lyfter ur/lägger tillbaka CPU:n i sockeln så du inte råkar skada några av stiften i sockeln.

Nästa steg är väl koppla bort NVMe-disken för att se om Installationen startar upp som den skall.
Du kör alltså installationsprogrammet så långt det går, allt för att se om det börjar strula eller verkar fungera.

Om inget hjälper så är det stor risk att det är problem med moderkortet. Komponenterna börjar ju bli lite till åren.

Av Viita

Kan du starta installationen på den dator du skapat installationsmediat?

Vad är det för dator? jag menar, skiljer sig hårdvaran mycket?

Edit:
Som tillägg, ja, om datorn du skapat USB-minnet på använder sig av BIOS-läge (legacy mode), så bör USB-minnet konfigureras för detta av Microsofts verktyg men jag vill minnas att man kan välja att det skall skapas för en annan dator...
Tyvärr kommer jag inte ihåg då det var ganska länge sedan jag använde det, jag brukar numer använda Rufus eller något linux-verktyg.

Av Viita

Om jag inte missminner mig ska USB-stickan vara satt till GPT-format och partitionen skall vara formaterad till FAT32 för installation på UEFI-system.

Du kan kontrollera formatet på USB-stickan genom att starta en kommandoprompt och köra kommandot "diskpart".
I detta program skriver du sedan "list disk" så kommer du få en lista med alla diskar som för tillfället är inkopplade samt vilket format de har.
*> De diskar som är konfigurerade till GPT-format kommer ha en stjärna i kollumnen under GPT
Skriv sedan "exit" för att avsluta programmet.

Var försiktig med ändringar du gör i detta program då om du ändrar på fel sak så kan du av misstag radera fel disk...

Edit:
Om du har tillgång till ISO-filen så kan du enkelt använda RUFUS för att skapa ett bootbart installationsmedia.
https://rufus.ie/en/

Av Viita

När min systemdisk, en SSD gav upp så var symptomen att Windows helt plötsligt började krasha och starta om slumpmässigt, ingen blåskärm.
128GB Kingston mSATA halfsize (MLC tror jag).

OM jag inte hade haft dessa symptom så hade jag mest troligt en dag upptäckt att SSDn inte längre fungerade och att all data varit förlorad... (om jag inte hade backat den.)

Enligt CrystalDiskInfo fanns det inga fel på SSDn, CDI raporterade dessutom att disken var i utmärkt skick...
Det fanns helt enkelt inget uppenbart fel på SSDn, kan inte heller minnas några klagomål vid läsning eller skrivning till disken vilket fick mig att börja leta efter andra felorsaker än SSDn till att datorn slumpmässigt hade börjat starta om...

Av Viita

Det låter onekligen som en kortslutning i GPU:n.
Jag förutsätter att du endast använt strömkablar tillhörandes den PSU du har i datorn och inte lånat kablage från något annat PSU?
Om du gjort det så kan det vara orsaken och i sådant fall har du förmodligen haft en hiskelig tur med andra komponenter.

Om du har tillgång till en multimeter/summer så kan du enkelt mäta kontinuitet (resistansmätning) mellan +12V och GND på PCIe-strömkontakten på grafikkortet.

Det skall vara avbrott eller en relativt hög resistans mellan dessa.

Av Viita
Skrivet av GBGTias:

Enkelt:
Lärde mig hårda vägen att köra raid-0 är inget bra!

Skrivet av Elakekocken:

Snart kommer det en ”jag har kört raid 0 i alla år och det har aaaaaaaldrig hänt någonting”.

Raid 0 gjorde nog mer i teorin än verkligheten dessutom. Skit är vad det är haha

Får jag vara den?

Samma Raid 0 Systemdisk sedan 2010?
2st Intel X25-V-SSDer...

Det har gått från att vara "riktigt fränt" till "det ska bli intressant att se hur länge det håller".
Dock belastas inte dessa diskar med swapfilen längre då det inte riktigt finns utrymme för det... misstänker att jag kommer få byta systemdisk innan de ger upp på grund av utrymmesbrist...

Av Viita

Köpte en bärbar HP med en P4 Celeron-CPU. Skulle bara ha den som en smidig dator att släpa med mig... Den var så trött att tillomed Microsoft Word var segt på den...
Det var första och sista gången jag köpte en dator med en Celeron-CPU...
Sålde den några månader senare för under halva inköpspriset...

3st hdd som dog pga av en defekt strömaddapter... molex->SATA

Överklockade en AMD Thoroughbred B, tyckte nordbryggekylaren för var högljudd bytte ut den till en passiv kylare och tog i samma veva bort överklockningen.
Någon månad senare bestämde jag mig för att jag visst ville att CPU:n skulle vara överklockad men glömde bort den passiva kylaren... dual channel-funktionen för RAM som då var placerad i nordbryggan slutade fungera...

Blev att byta platform till en Opteron 939 med ett Abit moderkort, det överlevde tills jag bytte datorlåda och klåpade mig med att montera en monteringsskruv med räfflad skalle i ett hål som antingen inte skulle användas eller som krävde nylonbrickor eller liknande för att skydda moderkortet...

Av Viita

Om du inte tagit bort den automatiska sorteringen i inkorgen till mapparna "socials" och "promotions" i inboxen, kolla dessa...
Det var det absolut första jag gjorde när dessa infördes...

https://www.youtube.com/watch?v=Uz6oIGBc8UE

Av Viita
Skrivet av Skohyllan:

Man tycker ju att många borde ha haft exakt samma problem, så datorbutiker måste väl kunna vara förberedda och säga "Det är den här adapetern du behöver för att få ström till din 3.5 SATA-interna-hårddisk. Köp ingen annan för då kan din dator gå sönder". Hur svårt kan det vara?

Man kan tycka så, och så är det om man köper en ASUS, ACER, DELL, etc, men inte när det kommer till en dator som "Webhallen Config". De installerar helt enkelt de komponenter som är mest prisvärda för dem att installera vid installationstillfället om inte något annat har specificerats.
Jag är dock övertygad om att de i sitt system har lagrat precis vilka komponenter som är installerade i just den datorn och kan säkert hjälpa dig med kablaget om du frågar dem om just den datorn, dvs, eventuellt order/beställnings-nummer kan behövas eller modellbeteckning på nätdelen.

Sedan är min personliga åsikt att det borde ha medföljt en tillbehörslåda innehållandes de tillbehör som ej är installerade såsom strömkablar, satakablar, etc.
Särskillt när det är frågan om en "Custom-dator" och inte en ASUS, ACER, etc.

Av Viita
Skrivet av Skohyllan:

Har kollat lite mer noggrant inne datorn och jag vet nu hur jag kopplar sata-kablarna mellan hårddiskarna och moderkortet, så det är inget problem.

På el-aggregatet verkar det finnas två uttag. Det ena är för intern ström, t.ex. PCI-platser och där finns en "plastrem" fastsatt och den ger själva datorn strömförsörjning. Under det andra uttaget står det typ "extern" och "SATA", men där sitter ingenting insatt, så det är väl problemet. Det är dessutom nästan omöjligt att komma åt.

Om jag bara får ström till mina lösa, interna hårddiskar, lär det funka. Bara det att jag inte vill köpa en kabel och fästa i el-aggregatet. Skulle hellre vilja få ström till hårddiskarna via en adapter. Finns det sådana lösningar? Det skulle även lösa att annat problem, nämligen det att jag har ytterligare två interna hårddiskar som jag inte får loss från den gamla datorn.

Här vill jag slänga in en skarp varning.

Om du skaffar extra kablage till vad jag tolkar det som, ett modulärt nätagg, se till att du får tag på ett kablage som är modellanpassat då det inte finns någon industristandard på kontakten som ansluts till själva nätagget.

Vad det i praktiken betyder är att du kan ha två kablar som ser lika ut men som är olika kopplade i änden som ansluts till nätagget och därmed ej är kompatibelt med varandra även om kontakten passar....

Då vi inte har någon information om vad det är för nätdel/dator du har så kan vi tyvärr inte ge något bra råd heller om vad du bör skaffa för att ansluta dessa internt.

Vill du ha en extern strömkälla så finns produkter likt denna:
https://www.inet.se/produkt/5322443/phobya-extern-natdel-230v...
https://www.inet.se/produkt/5322444/phobya-extern-natdel-230v...
och sedan behöver du en adapter som:
https://www.inet.se/produkt/8903258/serial-ata-x2-stromadapte...
https://www.inet.se/produkt/8903219/deltaco-serial-ata-stroma...
https://www.inet.se/produkt/8906184/sata-stromadapter-vinklad...

Av Viita

Om det bara är frågan om SATA-diskar så skulle jag sikta på något som denna:
https://www.dustinhome.se/product/5011022902/usb-30-docknings...
Aldrig använt just detta utförande, men jag förutsätter att det är så enkelt som det ser ut att vara.

Om du av någon anledning skulle ha en PATA-disk så rekommenderar jag istället något som denna:
https://www.dustinhome.se/product/5011153489/usb-30-to-sataid...
Jag förutsätter att det till denna följer med en nätadapter då det står:
"OBS för 3.5" hårddiskar krävs att du använder medföljande nätadapter."

Det finns varianter på denna där nätadapter inte medföljer vilket orsakar problem om man försöker ansluta 3,5"-diskar och inte har någon strömförsörjning till dessa.

Av Viita

Det låter som du får ta ett par steg extra och ta över ägandeskapet på mappen.

Jag brukar använda metod 2. https://windowsreport.com/take-ownership-folder-windows-11/ när jag av någon anledning vill ändra på rättigheter på en mapp utan att jag tillåtas genomföra dessa.

Jag brukar lägga till mitt eget användarkonto istället för "administratör" som visas i guiden.
Där de skriver in "administratör", lämna fältet tomt, klicka på "avancerat", klicka på "sök nu" och leta upp ditt användarkonto i listan.

Tänk på att du behöver stänga alla fönster som öppnats, inklusive "egenskaps-rutan" efter att du ändrat på rättigheter för att dessa skall slå igenom innan du kan ändra på saker i "egenskaps-rutan".

Beroende på vad det är för map så kan du även behöva klicka på "Disable Inheritance".

Ett varningens ord.
Om det är en mapp som av någon anledning är kritisk, antingen för Windows eller för något program, så kan felaktiga ändringar ställa till bekymmer...

Önskar man begränsa all tillgång till ett specifikt filnamn eller map så kan man även använda denna metod, det man gör är att ta bort alla rättigheter för objektet efter att man tagit över ägandeskapet...

Om det är en mapp som av någon anledning är lite mer kritisk, prova gärna göra lite ändringar på en icke viktig mapp först, tex genom att bara skapa en mapp på skrivbordet så du förstår hur det fungerar innan du börjar ändra på den "skarpa" mappen.

Av Viita

Samma sak händer i Windows 10...

Det är en ändring som gått ut med någon uppdatering, reagerade själv på det för ett tag sedan.

Då det är samma enhet som presenteras på flera ställen, i ena fallet under en trädstruktur och i andra fallet som en "snabb-genväg" så tycker jag inte det spelar så stor roll.

Av Viita

Ah, missade i första inlägget att det stod "fläktlös".
Tyckte det såg ut som en fläktlös histora men ibland har även produkter med sådant utseende petat in en liten fläkt någonstans för att cirkulera luften...

Av Viita

Finns det någon fläkt i den?
Om ja, vad händer om du blockerar fläkten från att snurra? Upphör ljudet?

Ibland är det dåliga lager, ibland kan det vara kablage som ligger emot.

Jag tycker det låter mer som ett mekaniskt ljud än elektriskt.

Vad är det för maskin?

Av Viita

Vad är det för lagringsmedia i den?
Jag tycker det låter som en mekanisk hårddisk som arbetar för fullt...

Av Viita

Fast startup är aktiverad som standard, dess funktion är att en del av den nuvarande Windows-sessionen sparas till en fil namnad "hiberfil.sys" och ligger i systemroten, oftast c:\, för att starta upp Windows snabbare nästa gång man startar datorn.
Har man en SSD eller NVMe-enhet så märker man inte speciellt stor skillnad på om den är aktiverad eller ej, ett par sekunder oftast.

Att du råkar ut för att Windows krashar under uppstart när denna är aktiv talar för ett par felorsaker.
-Strömmen slås ifrån innan disken hunnit skriva den sista datan till denna fil och filen förblir korrupt.
-En drivrutin eller Windows-komponent som inte sparas till filen korrekt.
-Filen blir av någon anledning korrupt på SSDn vilket inte visar sig förens datorn skall läsa data från filen till minnet vid nästa uppstart.

Kan vara en god idé att se över att du har de senaste drivrutinerna till alla komponenter om du inte redan verifierat detta.
Är det datorn i Signaturen? NVMe-disken monterad på ett expansionskort?
Det kan i sådant fall vara fråga om att strömmen bryts lite för fort när datorn stängs av.