Inlägg

Inlägg som Viita har skrivit i forumet
Av Viita

Har du installerat om Windows?
Även om det ofta går att flytta över ett Windows-system från en dator till en annan så ställer det ibland till med bekymmer.
Ibland identifieras drivrutiner som kompatibla fast de inte är det. Ibland tas inte gamla bort som de skall, etc.
Om du inte vill blåsa den gamla installationen så kan du ju alltid prova att installera Windows på den nya M.2-disken.

Om möjligt, prova även med en annan SATA-kabel till den SSD:n.
Kontrollera att distansen till M.2-disken/arna är korrekt monterad.

Även om det är mindre troligt så är det en god idé att kontollera så det inte är någon USB-enhet som orsakar en oönskad omstart.
Bluescreenview är ett ganska bra verktyg för att titta närmare på blåskärmsdumpar, om sådana finns.
https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

Av Viita

Du har sett till att det är rätt antal distanser monterade mellan datorlåda och moderkort?
Det ser ut som det är färre än "normalt" antal monteringshål på moderkortet...
Tänker främst på den som "täcks av" kontakter på moderkortet i det nedre "högra" hörnet.

Tillägg, det är inga mekaniska diskar monterade i datorn?

Av Viita

Kan även vara värt att kontrollera så det inte är locket till expansionskärlet som är problemet.
Råkade ut för det på en VW -90 för ett gäng år sedan att det var någon packning i locket som var kass och så pös det ut kylvästska den vägen. Dvs, om de fortfarande har liknande design.

Av Viita

Om du vill prova innan du byter moderkort.

Plocka av CPU-kylaren, lyft på spännet som håller fast CPU, skjut runt CPU:n lite i sockeln (du behöver inte lyfta ur den), fäll ner och säkra spännet, montera kylaren igen och en RAM-sticka och prova.

En clear CMOS är även rekommenderat.

Av Viita

Att datorn slår ifrån sådär fort tyder på att en kortslutning/överslag detekteras och därför slår det ifrån.
Förmodligen är nätagget, moderkortet eller CPU:n (USB-kontroller i modern AMD-CPU) som triggar avstängningen.
(Jag vågar påstå att du kan strunta i den LED som blinkar till på moderkortet, då strömmen slås ifrån innan POST knappt hinner starta. Om den istället fortsatt ha strömmen tillslagen och en av den lyser konstant, det är då du har nytta av dem.)

Jag skulle börja med att koppla bort alla enheter på baksidan, inklusive bildskärmskabeln och se om du får ett annat beteende.
får du ett annat beteende så stäng av och återanslut en sak, prova, osv.
Det kan även vara värt att prova koppla bort anslutningar till frontpanelen exklusive strömknappen från moderkortet för att se om det gör någon skillnad.

Har du en gammal DP-kabel till skärmen så prova gärna med en annan om du har eller kanske en HDMI-kabel om möjligt.
Kan även vara värt att prova att ansluta datorn till TV:n istället om du har en TV bara för att utsluta skärmen som felkälla.

En CMOS Reset är värt att prova, men det finns en faktor till och det är att CPU:n kanske bara behöver en re-seat.
Vad händer om du lägger datorn på sidan? Kylaren kommer då istället ha hela sin vikt vilandes på CPU:n istället för hängandes. (Om problemet är relaterat till en felmonterad kylare.)
Det är bara en tanke, lite långsökt, men vem vet.

Bara så frågan är ställd, du har inte för många distanser installerade? eller monterade på ställen där det inte finns något monteringshål i moderkortet?
Du har tex ingen skruv monterad i hålet i bakkant eller i mitten i nederkant...

Av Viita

Tänk dock på att när du sedan installerar Windows på den nya disken så kopplar du bort alla andra diskar så du får EFI-, Recovery- och Windows-partitionen på samma disk när du installerar Windows.

Skulle du tex ha en annan disk inkopplad med en befintlig EFI- och/eller Recovery-partition så finns det stor risk att dessa används istället och då kommer du få problem när du av någon anledning vill ta bort dessa diskar...

Av Viita
Skrivet av Kloppstock:

Nu har jag startat OCCT och det är fortsatt +12 volt men minimum har sänkts från 10.41 v
på skärmbilden till 10,34 v! det är en hisnande skillnad?

Inte för att jag kan läsa av sån här statistik & förstå nått (t.e.x varför vissa boxar är bockade i rött mens andra inte)
men om toleransen är 12,60 v och min är på +12 så kan det ju potentiellt sätt ändå ha till godo hela 0,60

Men om det tippar över 060! det är då det fryser sig eller? idag fick jag en ny frysning utan bluescreen
för första gången den här veckan

Man kan fråga sig varför det är 3 enskilda mätvärden på ett nätagg?

För att förtydliga.

Toleransen för +12V är ±0,6V, din +12V är enligt OCCT rapporterad som 10,4V vilket är 1 hel volt utanför toleransområdet som är 11,4V till 12,6V.
Bara för att poängtera, det spelar ingen roll hur många Watt nätagget är på, blir spänningen för låg på någon av spänningslinorna så kommer du mycket troligt få slumpmässiga blåskärmar och krasher.

Sedan så måste jag fråga, "3 enskilda mätvärden på ett nätagg", menar du olika spänningslinor eller menar du "nuvarande, minsta, högsta"?
Det finns ännu fler spänningslinor i nätagget än bara dessa 3, men dessa är de man oftast brukar titta på när det kommer till spänningsrelaterade problem, sedan varierar spänning och ström från nätagget beroende på hur du använder datorn, det är det toleransen är till för.
Det spelar ingen roll hur du använder datorn, sålänge du inte har modifierat hårdvaran fysiskt/mjukvarumässig och nätagget är friskt och kan leverera den spänning/ström som hårdvaran efterfrågar så ska du ALDRIG hamna utanför toleransen.
Spänningen kommer tillfälligt att sjunka när en komponent plötsligt kräver mer ström, tex en hårddisk som vaknar från viloläge eller du startar ett spel och grafikkortet plötligt kräver mer ström, innan nätagget har hunnit korrigera för det plötsliga ökade strömkravet och stabilisera spänningen till rätt nivå, etc.

För att göra en enkel jämförelse. Dammsugare och gamla glödlampor.
Om du har en gammal glödlampa inkopplad och startar/stängar av dammsugaren så är det inte ovanligt att du kan notera att ljuset från glödlampan i detta skede minskar/ökar lite, eller att ljuset från glödlampan flimrar till när tex varmvattenberedaren slår till.

Om jag ska spekulera gällande de ibockade rutorna i OCCT så är de nog till för att övervaka/logga något.
Jag är inte insatt i programmet och kan därmed inte ge något konkret svar på frågan.

Skrivet av Kloppstock:

Jag får be datornissen uppdatera bios, för jag har varken USB sticka eller kompetens att göra det.

Så tekniskt sätt så skulle det kunna fixa sig om jag byter nätaggregat + uppdaterar bios och jag behöver
inte köpa den begagnade moderkort för 350 kr som potentiellt skulle kunna innebära andra fel

Är det den här du åsyftar är min första bluescreen? som är intressant
<Uppladdad bildlänk>

Med tanke på vad jag sett gällandes spänningarna så är jag mycket tveksam till att en BIOS-uppdatering kommer göra någon skillnad.

Av Viita

Prova med bara en sticka i ena minneskanalen, fungerar det bra, byt stickan mot den andra, fungerar båda bra, montera båda i samma minneskanal.
Om det fungerar bra, prova båda stickorna i andra minneskanalen.

Får du problem redan med första stickan, flytta den till en annan port och prova igen.

Fungerar minnet bra i båda kanalerna separat men inte i båda kanalerna samtidigt är det stor risk att det är något problem med minneskontrollern i CPU:n snarare än att CPU:n är kinkig med just de minnesmodulerna, men det kan inte uteslutas att det är just CPU:n som är kinkig.

Är det någon minnesport på moderkortet som verkar extra kinkig så ligger problemet mer troligt i CPU:n eller moderkortet, då är det dags att inspektera undersidan av CPU:n samt CPU-sockeln efter böjda/skadade stift/pinnar.

Vet inte om de gjort några förändingar på sockel LGA-1700 sedan den släpptes, i början var det många som hade problem med att moderkortet böjdes ganska mycket när de spände fast CPU:n i sockeln.
Om det fortfarande är fallet så kan det vara en del av ditt problem.

För övrigt så bör inte chipset på moderkortet ha något med minnesmodulerna i sig att göra då minnesmodulerna "ansluts" till CPU:n och inte chipset.

Av Viita
Skrivet av Kloppstock:

Det är nätaggregatet ska jag förtydliga, jag ska ha med det i beräkningarna, men testbyta moderkortet går före

Jag hittar inte denna programvara "ACCE" någonstans? vad står förkortningen för?
vad det än är så är det inte installerat och ge ifrån sig några felsignaler om det var vad du menade? eller om det är ett stresstestprogram

För ett sådant har jag i OCCT 7.2.5 faktiskt funkar på Windows 7 har jag just konstaterat, men det är svårt att veta
vilket test jag ska välja? och dessa manuella testinställningar är rena grekiskan för mig

<Uppladdad bildlänk>

Som jag misstänkte

Min datornisse är sjuk just nu, men han får fixa det på måndag när han ska återvända, jag har sluppit betala undersökningskostnad (och det är många timmar) i utbyte mot att uppgradera ramen underförstått

Det här problemet är lömskt så jag förstår honom att han inte kunnat vara säker på moderkortet, med tanke på att antalet frysningar har gått ner sedan jag köpte ram, men den har börjat frysa vid uppstart desto oftare istället som sagt

Det är ingen i den här tråden som har föreslagit att jag ska köpa ett splitetrnytt moderkort heller, utan att jag ska köpa åKE gRÖNBERGS gamla tingest från den här sidans blocket-sektion min Datornisse påstår motsvarande att dom lagt av gamla moderkort i butiken när dom uppgraderat och sannolikheten att något liknande problem som jag har nu iaf, ska kunna uppstå efteråt är marginellt om vi har kollar på kondensatorerna så att dom inte verkar svullna, eller hur?

Om du fortfarande har samma nätagg och OCCT rapporterar rätt spänning så är +12V åt he*** utanför tolerans.

Toleransen för +12V är ±5%, dvs, från +11,40V till +12,60V.
Både +5V och +3,3V ser däremot väldigt bra ut.
(Fler toleranser för fler spänningar hittar du tex här: https://en.wikipedia.org/wiki/ATX#Power_supply :rulla ner lite på sidan så ser du en ruta med spänningar och toleranser.)

Under förutsättningar att rätt spänning rapporteras i OCCT, BYT nätagget!

Av Viita

Glodde på lite YT-videos för ASROCK UEFI/BIOSar och snubblade in på en som pratade om just Secure Boot på ett Gigabyte-moderkort.

Det som är intressant är just inställningen på Secure Boot, du har den satt till "Enabled" "Custom".
https://youtu.be/PKYpo5ojXHQ?t=20

Istället för att skriva en massa, här är länken:
https://www.youtube.com/watch?v=I65j7U6mMDw&t=154s

Var noggran när du läser meddelandena i UEFI/BIOS, så du inte felaktigt tror att du gör en förändring egentligen inte gör...

Edit, ska tillägga att jag inte har koll på vad det är för "nycklar" som kan tänkas ändras och hur det kan påverka om det finns något i datorn som är beroende av dessa "nycklar".
Har tex inte koll på om Bitlocker använder något av dessa, om det är aktiverat.

Av Viita

Fick en fråga i PM, men slänger ut svaret här istället.

Det är enklare att förklara med en bild.
EPS-kontakten, även känd som "CPU-ström" är en 8-pins-kontakt. Ofta räcker det med att bara en av dessa är anslutna, den som är märkt nr1, precis som du anslutit denna, men från manualen framgår det inte att det räcker med bara 1 strömanslutning.
Beroende på hur moderkortet är designat elektriskt så kan det vara krav på att båda ska vara inkopplade.
Såvida du inte köpt ett jättebilligt nätagg så bör det finnas en till strömsladd att ansluta mellan nätagg och moderkort.

När det kommer till CPU_FAN och PUMP_FAN som jag märkt upp på bilden, så brukar det vara fördelaktigt att ansluta RPM-signalen från pumpen till CPU_FAN för att moderkortet inte ska vara kinkig över att det saknas en CPU-fläkt...
Enligt manulen för kylaren rekommenderas just detta.

https://i.imgur.com/6BvzgTL.jpg

Om jag räknar rätt, från hur du bör ha anslutit fläktarna så får jag det till att du har 10? fläktar i datorn... tveksam till att alla är dessa är nödvändiga, men jag kommer inte uttala mig mer än så om saken. Det är upp till var och en hur de vill ha det.

När det kommer till inställninar i UEFI/BIOS så blir det lite svårare, men slänger in en länk till en YT-video som kanske kan hjälpa dig.
Kommer du inte in i UEFI/BIOS genom att trycka på tex DEL-knappen under uppstart så får du gå via startmenyn i Windows.

Då klickar man på startmenyn, "AV/PÅ", tryck ner vänster shift-knapp på tangentbordet och håll denna nedtryckt, klicka på "starta om datorn", du kommer nu komma till en blå skärm, du kan släppa shift-knappen, där väljer du "felsök" -> Avancerade alternativ -> UEFI,,, ingen aning vad det står mer i den svenska versionen, "UEFI firmware settings" i den engelska versionen.
Datorn kommer nu att starta om och kasta in dig i UEFI/BIOS.

YT-video på engelska som förklarar fläkt-inställningar på ett nyare MSI-moderkort.
https://www.youtube.com/watch?v=ZAvnZ7MtHOg

Av Viita
Skrivet av Wjchuck:

Jag kan filma sen när jag laggar. Jag har tidigare inte kunat tab/shift på steam då det bara står och laddar och laggar där, sjukt segt har det varit där. Men just för tillfället dom senaste 4 timmarna har datorn varit klockren.

Något som jag reagerar på när jag tittar på dina bilder är, har du någon mer 8pins-EPS-kontakt (CPU-ström) du kan ansluta till moderkortet? Om ja, då rekommenderas det att du installerar denna.
När jag läser manualen så framgår det inte om det räcker med en 8-pin eller om båda behövs.
Det står i princip, "anslut båda".

Sedan, är det DC-fläktar du har? 3pin? om det är DC-fläktar, har du ändrat i BIOS så BIOS inte tror det är PWM-fläktar?
Sedan sitter det en RPM-indikator? i uttaget för AIOn, vet inte om det kanske är en smartare idé att ha denna ansluten till CPU-fläktens uttag då du inte har något anslutet till denna.
De som vet bättre får gärna kommentera.

Något att prova när problemen uppstår är att rycka en USB-enhet i taget och se om "lagget" försvinner.
Flyter det plötsligt så har du antingen problem med en USB-enhet, en av portarna eller en USB-kontroller på moderkortet.

Av Viita

Har läst tråden men förstår inte riktigt "när" detta "lagg" uppkommer.
Är det hela tiden eller börjar det efter en stund?

Har du tillgång till en annan DP-kabel eller kanske en HDMI-kabel som du kan prova med?

Du råkar inte ha tillgång till ett annat grafikkort?

Av Viita
Skrivet av rumpino:

wow har börjat lagga när det händer mycket, så frågan är

1 - skulle mer minne avhjälpa detta?
2 - passar dessa min dator? jag får det till att de borde .. ?
https://www.amazon.se/dp/B01AIZVBAO

Tänker istället ställa frågan.
Hur ser det ut med minnesavändningen när du har spel och sådant igång?
Hur mycket ledigt har du när du upplever problemen?

Vad är det för grafikkort i datorn?
I ett av de tidigare inläggen har du med en bild på aktivitetshanteraren, i denna kan man se att det verkar finnas ett Geforce MX av någon modell.
Vad är dett för grafikkort? Hittar ingen information om denna med angiven datormodell.
Ytterliggare en relevant fråga till detta.
Har du kontrollerat att det är Geforce-kretsen som används i WoW och inte den integrerade kretesen i CPU:n?
Kontrollera i Nvidias kontrollpaneln om spelet är inställt att använda "vilken som" eller "högpresterande..."
Du hittar detta under "Hantera 3D-inställningar? (Manage 3D settings) och sedan den andra fliken "Programinställningar?" (Program Settings).

Hur mycket ledigt utrymme finns det på SSDn?
Om du har för lite ledigt så kan det vara en bidragande faktor.

Går datorn varm?
Använd tex HWmonitor eller HWinfo för att se om datorn "throttlar" (klockar ner sig) för att inte överhettas.
När man utför ett sådant test så tittar man på CPU:hastigheten och temperaturen.
Man startar lämligt benchmark-program, om CPU:n håller en viss hastighet men sedan verkar gå ner i hastighet när en förutbestämd maxtemperatur nås, (olika på olika modeller), så kan det vara ett tecken på kylningen fungerar undermåligt och kanske behöver en rengöring.
Det kan också vara en helt uruselt designad kylanordning i datorn.

För övrigt så kan du se vilken hastighet minnet körs i på fliken "memory", fliken "SPD" viar bara specifikationerna för minnesmodulerna, inte vad de är inställda att köra.

Av Viita
Skrivet av hilding1:

Loggboken gav ingenting. Men laddade ned Windows SDK och kollade MEMORY.DMP med Debugging Tools.

Lägger sista delen av en väldigt lång rapport som bild nedan. Det är väl kanske inte överraskande att det är nvlddmkm.sys. Men säger detta att det kanske är mjukvara ändå?

Har redan kört igenom de steg som står här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1459640-nvlddmkm-sys-g... Men jag har faktiskt inte ersatt nvlddmkm.sys. Så jag ska testa det nu.

Bara som kuriosa så testade jag att byta strömsladd från psu till gpu. De enda som följer med är 6 + 2 pin vilket gör att det kanske ser lite konstigt ut på bilder. Men de är nedtryckta. Det är jag hundra på.

https://i.imgur.com/oc8Oxs4.jpg

Slänger in följande då det bara slog mig.
https://www.sweclockers.com/nyhet/36578-spruckna-kretskort-pa...

Sedan något att kontrollera.
I Enhetshanteraren under menyn "Visa", välj "Visa dolda enheter" och kontrollera att drivrutinen för det gamla grafikkortet blivit borttagen så den inte av någon konstig anledning ligger kvar även fast du kört DDU.

Jag skulle även installera om DirectX och de olika .Net Framework-versionerna...

Vad gäller Windows-licensen så är den i princip knuten mot moderkortet, om du köper en ny hårddisk för att installera Windows på för att testa, så kommer Windows att aktiveras utan problem när installationen är klar utan att du ens anget någon nyckel under installationen.

Sedan skulle jag nog för sakens skull skruva loss moderkortet och provköra grafikkortet direkt i PCIe-X16-porten för att helt utesluta riser-kabeln som felkälla. Även om den är specificerad att vara kompatibel så kan den fortfarande orsaka problem.

Av Viita
Skrivet av warferwille:

Har problem med att datorn inte laddar i alla vägguttag. Ändarna på pinnarna ser lite skadade ut men undrar om det är korrosion som ligger bakom.

Problemet började för ca sex månader sedan och har blivit värre.

Kan man rengöra pinnarna på nåt vis?

Bifogar bilder på pinnarna.
<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Är det alltid samma vägguttag som det är problem med?
Är det problem med annan elektrisk utrustning så som lampor etc i dessa uttag, om ja, då bör du kanske tillkalla en elektriker som ser över uttagen.
Om Nej, det är bara laddaren du har problem med i vissa uttag så bör du se över laddaren.
Att spetsen på kontaktstiften ser ut sådär ska inte orsaka några bekymmer alls, det är inte spetsen på kontakten som är den huvudsakliga kontaktytan i vägguttaget utan den avlånga cylinderformade ytan.

Jag skulle inte vara ett dugg förvånad om det faktiska problemet ligger i kabelbiten mellan laddaren och laddkontakten.
Det är inte alls ovanligt att det blir problem med kabeln, främst där den går in i laddaren eller till kontakten som ansluts till datorn.
Denna vickas fram och tillbaka mer eller mindre varje gång du tar fram laddaren, varje gång du flyttar datorn, etc, den slits ut invändigt.

Av Viita
Skrivet av hilding1:

Tack för svar. Får inga felkoder. Datorn bara tvärdör. Skärmen blir svart, några sekunder därefter startar datorn om. Ösnkar att jag hade någon logg eller nåt att gå på här. Finns det något typ av program som kan säga exakt vad som hände när datorn dog?

Pallar nog inte besvära någon med att testköra ett grafikkort.

Men jag skulle kunna köpa en ny hårddisk och installera windows på den typ. Och då kan jag typ utesluta att det inte är windowsinstallationen det är fel på. Men jag äger bara en windowslicens. Kan man använda den till två installationer?

Det här med att datorn slår ifrån för att sedan starta upp igen är som att något triggar en blåskärm utan att Windows detekterar det.
Något som jag reagerade på var en av bilderna, särskillt bilden på strömkontakten.
Det ser ut som att de 2 stiften längst till vänster sitter djupare än de 6 till höger.
Det kan mycket väl vara en ren synvilla men det kan också vara dålig kontakt. Är det dålig kontakt så kan det vara orsaken till omstarterna.
Kontrollera så att alla kontakter är isatta ordentligt och att kontaktstiften är iskjutna ordentligt.

Nätagget bör inte vara något problem men om du råkar ha ett liggandes så är skadar det inte att prova med det...

Av Viita

Vet inte hur noggrant du undersökt, om du inte redan inspekterat undersidan noggrant på CPU:n som verkar krångla så är det en god början. Kanske behöver ytan putsas.

Så som du beskriver problemet så tyder det på att problemet är kopplat till den ena CPU:n snarare än något moderkort, såvida du inte flyttat flera saker sammtidigt.

Något som även kan vara värt att prova är att bara skjuta runt CPU:n lite i sockeln innan man spänner fast den bara för att rugga upp ytan lite. Det finns lite spel att skjuta runt CPU:n i sockeln, kanske 0,5mm eller så.
Kanske fungerar den bättre än den är skjuten lite till "höger" än till "vänster"...

För att tillägga.
Du har inte glömt att göra en enkel Clear CMOS?

Av Viita
Skrivet av Tacorosen:

Tjenare
Jag har köpt nya delar till mig dator och den är som gott som helt ny! Enda problemet är att jag kan ej aktivera mitt Windows på den nya datorn? Kan de vara så att jag måste gå in på min gamla disk och avaktivera Windows där eller hur ska jag ta mig till?
Tack på förhand!

Om du hade en dator innan som du aktiverade en OEM-licens på så kommer du få problem om du försöker aktivera denna på en helt ny dator.

Det finns ett antal olika ID-nummer som Windows-licensen blir "knuten" till när du aktiverar den och när du byter ut tillräckligt många av dess ID-nummer(komponenter) så kommer Windows inte längre acceptera att bli aktiverad.
(edit: Läs ID-nummer som komponenter, vissa komponenter som moderkort kan ha en hel drös med ID-nummer.)

Har du tur kan ett telefonsamtal till microsoft hjälpa, då de ibland "låser upp" licensen från den gamla hårdvaran.

Om det däremot är en "Retail"-licens så ska det inte vara några större problem att flytta licensen.

Av Viita
Skrivet av Modellören:

Varför det, tycker den bilden säger allt. Det är ju ingen mening att rota i det. Köp nytt eller om nån har en kolv så kan man ha lite tur om man trycker till den lite och löder om. Med betoning på tur.

men det där är inte dyrt, köp nytt och kör med kabel så länge.

/Tråden kan låsas eller har jag missat något?

Du har missat, det är inte frågan om bara det där skadade nätverkskortet, han har även problem med USB-anslutna.