Inlägg

Inlägg som Viita har skrivit i forumet
Av Viita

Har du någon mekanisk hårddisk i datorn?
Om ja, då kan även denna vara en orsak även om det är ovanligt.

Jag hade en äldre mekanisk hårddisk som lite då och då när den slumpmässigt startade upp från viloläge fick hela systemet att, frysa några sekunder, orsaka blåskärm eller helt enkelt bara starta om datorn som man tryckt in reset-knappen.

Det tog någon vecka eller två innan jag kopplade samman att det var just en mekanisk hårddisk som var problemet då det inte skedde varje gång disken gick ur viloläge.
Hårddisken fungerar förövrigt helt felfritt, det är just start från viloläge som är problemet och då pratar vi inte om att man satt datorn i viloläge utan att Windows försätter disken i viloläge när den inte används för att spara ström och sedan startar upp den när något program vill komma åt den.

Skulle det visa sig att det är en mekanisk hårddisk som är problemet, då finns det två sätt att lösa problemet.
1. koppla ur hårddisken.
2. installera mjukvara som förhindrar disken att gå i viloläge.

Av Viita

Har du kollat i diskhanteraren, (högerklicka på startmenyn och välj), att disken inte finns där?
Det kan vara så att du behöver tilldela den en enhetsbokstav.

Jag får ibland ett liknande meddelande när jag ansluter en extern disk, trots det dyker den upp...

Edit:
Ett tips.
Slå på strömmen till den disken och låt den starta upp innan du ansluter USB-kontakten till datorn.

Av Viita

Hur ser det ut i själva HDMI-porten på datorn?
Alla kontaktbleck ser hela och rena ut?

Har du någonannan bildskärmsutgång på laptopen du kan prova?
Vad är det för laptop?

Av Viita

USB-stickan kan behöva (måste?) vara formaterad som MBR och FAT32/FAT för att du ska kunna flasha BIOS.

En guide här.
https://www.youtube.com/watch?v=0IYDOBw2WP4

Utifall Windows inte vill ge dig möjligheten att skapa en FAT32-partition eller om diskhanteraren inte vill starta för att USB-minnet inte har någon partition så kan du följa de extra kommandona listade på följande sida för att även skapa och formatera en partition på USB-minnet från diskpart.
https://pendrivelinux.com/restoring-your-usb-key-partition/

Av Viita
Skrivet av Hulamaan:

Jag har faktiskt funderat på om det kan vara så enkelt att det är en av mina USB enheter som är kopplade på baksidan som kan vara orsaken till detta problem, jag har dock bara två USB portar på framsidan så det räcker tyvärr inte att sätta in alla där fram men kan testa koppla in 2 i taget för att se om det händer på nytt.

Angående Q LED och vilken lampa som tänds på morderkortet så om jag minns rätt så går den igenom röd, gul, grön och sedan vit och sen slocknar helt, men resterande LED lampor lyser fortfarande på mina komponenter och datorn är i samma läge hela tiden och ingen bild dyker upp på skärmen.

Om den går igenom färgerna men skärmen fortfarande är svart så tror jag inte det är relaterat till någon USB-enhet då den i sådant fall passerer "POST".
Jag gissar att du redan provat att dra ut bildskärmskabeln (displayport?) och återanslutit den när bilden varit svart?, om inte prova det.
Om det inte gör någon skillnad, anslut den istället till bildskärmsutgången på moderkortet bara för att bekräfta att BIOS inte automatiskt av någon konstig anledning växlat över till grafikkretsen i CPU:n...

Av Viita

Bara så frågan är ställd.

Har du provat kortkommandot "win-knapp + P" och sedan gjort ett val?

Du har inte skrivit ut vilket OS som gäller men vi utgår ifrån att det är Windows det är frågan om.

Av Viita

Har du USB-enheter anslutna på baksidan?
Om ja, gör det skillnad om du istället flyttar dessa till frontpanelen?
Om du endast har portar på baksidan, vad händer om när du stänger av datorn kopplar ur dessa USB-enheter och sedan nästa gång när du startar datorn så återansluter du dessa efter att datorn startat.

Tanken må anses vara långsökt men logiken hänger ihop med att Ryzen-CPU:er har en integrerad USB-kontroller som är ansluten till 4? av portarna på baksidan av moderkortet.
Tanken är att om USB-enheterna tillsammans med övriga funktioner i CPU:n kräver mer ström än vad som finns tillgängligt så kanske vissa saker i CPU:n inte startar upp som de skall och hela systemet hamnar istället i ett läge där något väntar på något utan att fortsätta.

Som ett tillägg, har du haft någon koll på om "Q-LEDs" (en Röd, Gul, Vit, Grön LED i det "övre högra hörnet" på moderkortet) tänds och släcks som de skall när du upplever detta problem?

Av Viita
Skrivet av Hulamaan:

Hej,

Jag har den senaste perioden haft ett slumpmässigt problem som bara händer ibland, där datorn startar upp som vanligt men där den inte kommer så långt, passerar inte ens förbi BIOS ser det ut som och alla LED lampor lyser på min dator och skärmen är total död.

Håller jag in start knappen i 10 sekunder, så den stängs av och startar upp datorn på nytt så kommer jag oftast in till skrivbordet.

Jag har testat följande:

* Alla drivare är uppdaterade
* Testat att gå tillbaka till en äldre version av windows 11 men ingen skillnad
* Tittat i Event Viewer men kan inte hitta någon error kod som har med detta att göra såvitt jag kan se

Det jag funderar att göra som sista alternativ är att ominstallera datorn, men innan jag gör det vill jag fråga er om hjälp. Kan jag testa med nåt annat?

Tack på förhand,

Mvh
Hulamaan

Har du provat stänga av "Fast Startup"?
https://support.lenovo.com/se/sv/solutions/ht513773-how-to-en...

Det du beskriver säger i princip att datorn startar felfritt när du gör en "kallstart" vilket är vad som sker när du tvingar en avstängning och sedan startar upp igen.

"Fast Startup" är aktiverat som standard.
Denna funktion sparar ner en del av den aktiva Windows-sessionen till en fil på hårddisken kallad "hiberfil.sys" när du stänger av datorn för att starta upp datorn snabbare nästa gång.

Ibland händer det att tex drivrutiner eller andra delar av den aktiva sessionen inte sparas korrekt när man stänger av datorn vilket kommer leda till att Windows inte startar upp som det ska nästa gång.
Jag har själv råkat ut för drivrutinsproblemet.

Själv brukar jag stänga av "Fast Startup" då skillnaden i uppstartstid med den aktiverad/deaktiverad endast gör några sekunders skillnad om man har Windows på en SSD.

Av Viita

"Memoryfliken" visar vad de körs i "nu", och hastighet och timings stämmer överens för vad de ska vara enligt SPD-proflien för 3600-profilen.

Av Viita

Ok, HWiNFO-bilden gav inte heller någon bra information.

Men inställningarna @Lastviking listade är för 3600-inställningen om du tittar på SPD-listan.

Av Viita

Frågan är om det är ett problem som är relevant till videon, att det är ett problem med CPU:ns minneskontroller eller om det är så enkelt som att BIOS inte drar upp volten på minnet från 1,2V till 1,35V när du aktiverar XMP-profilen för 3600Mhz.

Jag kan inte se spänningen för minnet i din HWmonitor-lista...
Det kanske står i Ryzen Master om du har det installerat.
Om du inte kan hitta den så får du kanske få prova med HWiNFO eller OCCT istället.
I HWmonitor "DRAM" i HWiNFO "DIMM".

https://www.hwinfo.com/download/
https://www.ocbase.com/download

Om spänningarna inte stämmer överens med vad de bör vara så kontrollera istället om de skiljer mellan XMP- och standard-profilen.
Även i en annan tråd rapporteras 10,083V som 12V istället för 12V.... så det är inget att bry sig om.

Av Viita

Har du provat att utesluta ditt "vägg-dragna" nätverk? Dvs, kabel på golvet istället?

Eller så kan du prov att ansluta Telenor-routern till tjänstefördelaren och sedan ställa om asus-routrarna till "media bridge": https://www.asus.com/support/faq/1043884/ och köra trådlöst mellan routrarna.

Skulle detta fungera så ser jag två möjliga felkällor.
1, något är felkopplat i något av uttagen eller kablaget är skadat någonstans.
2, nätverkskablaget ligger för nära någon elledning som förser något som kräver mycket "start-ström" som kylskåp, varmvattenberedare, el-element, tvättmaskin, diskmaskin, etc, som när dessa startar upp inducerar en för hög spänning i nätverkskablaget vilket får vissa nätverskanslutna enheter att starta om.

Av Viita
Skrivet av ackback:

Fick erbjudande att köpa 4080 av en kompis och undrar om det bara är att ploppa in den i datorn. Det jag förstått är att nätaggregatet ska klara av det men är det något mer? Använde inets datorbyggare till min dator jag har nu och på så sett fick jag se om saker va kompatibla men många av komponenterna har utgått och kan inte använda mig av det längre.

Se bara till att inte mixa kablage från andra nätagg såvida du inte vet att de är kompatibla.

Kontaktänden som ansluts till själva nätagget är inte stanadardiserat och kan variera mellan olika modeller och tittar vi på en av de artiklar publicerade här på Sweclockers så har EVGA ställt till det ordentligt med att tillomed ha olika pinout på samma modell med olika versionsnummer...

Av Viita

Spontant, ställ om switchen från multirail till single.
Förmodligen är det som andra i tråden svarat, att det är OCP (Over Current Proctection) som slår ifrån PSU:n då du har en lägre max-effekt per 12V-rail än den specificerade sammanlagda max-effekten för 12V.

OBS: Se dock till att bryta strömmen före du slår om switchen.

När PSU:n är inställd i single rail-läge så är det i princip möjligt att dra 750W 12V på i en kabel medans när det är inställt i multi rail-läge så har du om jag läst rätt, i detta fall, 5st 12V rails med en maxeffekt på 360W per rail men fortfrande en total sammanlagd maxeffekt på 750W tillsammans.
Vilka uttag som är knutna till vilken 12V-rail går däremot inte att svara på utan ett kopplingschema.

Skrivet av Samiski:

@Viita vad menade du med

"Min gissning är att det inte är något fel på PSU:n av den enkla anledningen att jag är mycket tveksam till att ditt RTX2060 skulle acceptera endast 10V... den har väl egen strömkontakt?"

Om PSU:n varit defekt och endast levererat ~10V som HWmonitor rapporterade så betyder det att all annan utrustning som ansluts till PSU:ns 12V-försörjning också endast skulle matats med ~10V istället för 12V och jag är ytterst tveksam till att grafikkortet kommer fungera med så låg spänning.
Fläktar är en av de få komponenter som kommer fortsätta fungera även om spänningen blir för låg.

Som jämförelse, ta tex en äldre bil.
Om spänningen i batteriet blir för låg så kommer startmotorn bara klicka men inte driva runt motorn när du försöker starta den men lamporna kommer fortfarande att lysa om än svagare.
På nyare bilar är det inte säkert att de olika datamodulerna ens startar upp...

Av Viita
Skrivet av Samiski:

En liten tanke - om HWMONITOR stämmer och det är så låga volt på 12V - borde inte datorn krascha direkt? Har haft datorn på i minst 1-2 timmar just nu

Toleransen för +12V är från 11,4V till 12,6V och vi vet att det värde som rapporteras inte alltid är rätt värde.
Häromveckan var det någon som skapade en tråd där +12V rapporterades vara +22,4V...
Denne hade dock inkorrekta värden även på de andra spänningnarna.

För att få en relevant jämförelse.
Ändras spänningen på +12V i HWmonitor om du startar något benchmarkprogram för grafikkortet såsom Unigine Heaven?
https://benchmark.unigine.com/heaven

Vad händer med +12V om du drar igång något som bara belastar CPU:n som tex cinebench?
https://www.maxon.net/en/cinebench

Det kan även vara värt att prova köra båda samtidigt och kontrollera värdet på +12V.

Jag nämner dessa benchmark-program då jag själv försökte mig på OCCT för några veckor sedan men det ville inte starta...

Om +12V är oförändrat när något av benchmarksprogrammen körs så kan du nog utgå ifrån att PSU:n inte är problemet, även om det allra bästa vore att mäta +12V med en voltmeter(multimeter).

Det ska dock inte utelslutas att den låga volten är "korrekt" rapporterad.
Med detta menar jag, du kan ha en komponent på moderkortet som blivit dålig och drar ner spänningen på en krets på moderkortet vilket orsakar dina krasher och sensorn för 12V på moderkortet råkar vara ansluten till just denna.

Min gissning är att det inte är något fel på PSU:n av den enkla anledningen att jag är mycket tveksam till att ditt RTX2060 skulle acceptera endast 10V... den har väl egen strömkontakt?

Av Viita

@sabelström
Jag hade en Kingston 128?GB mSATA-SSD som blev korrupt.

Händelseförloppet var att Windows plötsligt började blåskärma och datorn startade om.
Vid omstart ville den lite då och då köra chkdsk, denna gick fort upp till 13% för att stå still där någon minut eller två för att sedan fortsätta till 100% på några sekunder, (kommer inte riktigt ihåg).
Alla diagnostikprogram indikerade att disken var felfri.

Det gick att utan problem kopiera ut allt på disken till en separat disk, vill minnas att Windows-installationen aldrig slutfördes men det gick även utmärkt att återställa en tidigare image av disken till disken utan problem, fortfarande inget som tydligt påvisade att det var fel på disken.

Då jag inte var säker på att det var fel på disken så petade jag till slut in en annan och då fungerade datorn felfritt.
Någon dag senare försvann partitionerna på den problematiska disken i diskhanteraren och ytterliggare någon dag senare dök disken inte längre upp i BIOS...

Min erfarenhet är att man inte ska utgå ifrån att en SSD är felfri även om diagnostikprogrammen indikerar att den är felfri.
Har man dessutom väldigt lite ledigt utrymme på en SSD som är en systemdisk så kan den slitas ut i förtid, särskillt om man har lite RAM och swapfilen (pagefile.sys) används mycket.
Hur mycket minsta mängd rekommenderat ledigt utrymme beror på flera faktorer, typ av kontroller och minneschip, mängd RAM, om hiberfilen andvänds eller är avstängd, finns säkert någon mer aspekt att ta i beaktning.

Av Viita

Frågan som bör ställas är:

Har TS, @Apokatastasis kunskaperna/viljan att bygga själv, eller skall även byggnation ingå?

Av Viita
Skrivet av nils45:

Oj, tack för alla svar.

Höghuset han har flyttat in i är precis nybyggt, så de enda uttag som finns verkar bara fiberanslutning som ser ut såhär https://images.ctfassets.net/lqy9luz7fyfj/36zdWBkXhSCceys4Imq...

Att få in marknätet, alltså kanal 1,2 och 4an trodde jag skulle fungera med digitalboxen i värsta fall för det ska man väl inte behöva ett abonnemang för?

Jag ska kontakta hyresvärden och kolla, tack igen för alla svar.

För att få in de fria kanalerna 1,2 och 4 räcker det med att tv:n har en inbyggd digitalTV-motagare för det marksända nätet, DVB-T och sedan kopplar du in något sånthär: https://www.biltema.se/kontor---teknik/bild/antenner/tv-anten...
Har inte TV:n någon inbyggd DVB-T-mottagare behövs en digitalbox likt den du länkade i det första inlägget, till den ansluter du sedan en antenn för det marksända nätet..

Av erfarenhet kan jag säga att den fungerat utmärkt de gånger det varit problem med Tele2 (gamla comhem).

Av Viita

En intressant tanke, kan du se spänningarna i BIOS? Om ja, visar de lika fel där?

Av Viita

@shugge Sedär, ibland ser man inte allt, var tillomed inne på sidan för moderkortet men missade helt att nuvarande BIOS-version var listad i bilden.

@supra_jonny
Noterade dock att det står följande på version 3404 som är versionen innan den senaste:
2. Update AMD 5000/3000 Series CPU fTPM version, please back up Bitlocker recovery key before updating this version BIOS
gissar att detta även påverkar de senare versionerna av BIOS om man uppdaterar till en nyare än 3404.

Misstänker att det kan bli knas med Windows om man har bitlocker aktiverat och inte tillgång till nyckeln om något ändras.
Slänger in länkar med information från microsoft relevant till bitlockernyckeln.
https://support.microsoft.com/sv-se/windows/hitta-din-bitlock...
https://support.microsoft.com/sv-se/windows/s%C3%A4kerhetskop...

Edit:
Ska tillägga att det är inte säkert att programmet kommer visa rätt spänningsvärden även efter en BIOS-uppdatering, men det kan vara orsaken till att de visar så fel.